LifeSteps.gr

Τριχόπτωση: Γιατί Τα Μαλλιά Πέφτουν Και Τι Μπορώ Να Κάνω

Είναι γνωστό ότι αν η τριχόπτωση μας βάλει στο μάτι, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να την εμποδίσουμε. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να την καθυστερήσουμε, αλλά και να την περιορίσουμε. Στο άρθρο θα δούμε τις αιτίες που πέφτουν τα μαλλιά, και τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της τριχόπτωσης, έτσι ώστε και να την προλάβουμε, και να βελτιώσουμε όσο μπορούμε την υγεία των μαλλιών μας.

Οι κύριοι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά

Καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες στο πλαίσιο της φυσιολογικής απώλειας των μαλλιών μας, που οφείλεται στην ανακύκλωση της τρίχας.

Ωστόσο, υπάρχει και η τριχόπτωση στην οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Από αυτές, κάποιες δεν επανεμφανίζονται.

Σε αυτή την περίπτωση που η πτώση των μαλλιών είναι σταθερή και η τρίχα δεν αντικαθίσταται, τότε πρόκειται για τριχόπτωση που χαρακτηρίζεται παθολογική. Αυτή δημιουργεί αραίωση διαφόρων βαθμών στο κεφάλι, η οποία ονομάζεται αλωπεκία.

Η κλινική εικόνα είναι έντονη αραίωση στο μπροστινό και πάνω μέρος του κεφαλιού, που ξεκινάει από την μετωπιαία γραμμή.

Η κλίμακα Norwood που παρατηρούμε στην παρακάτω φωτογραφία, παρέχει ένα σημείο αναφοράς για την διάγνωση και την έκταση της της τριχόπτωσης. Σε αυτή την κλίμακα βασίζονται συνήθως οι δερματολόγοι για να προχωρήσουν στις επιλογές της θεραπείας.

Φυσικά, από μια βαθμίδα και μετά, η κατάσταση δεν επιδέχεται θεραπείας, ούτε μπορεί να γίνει αναστρέψιμη. Εξαιρείται, βέβαια, η μεταμόσχευση μαλλιών.

Η παθολογική τριχόπτωση συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, και μπορεί να είναι, είτε αποσπασματική, είτε σε όλο το κεφάλι.

Κύρια αιτία είναι συνήθως η κληρονομικότητα, ενώ ακολουθούν:

Σχεδόν το 85% των ανδρών θα παρουσιάσουν σε κάποιο βαθμό τριχόπτωση μετά το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους. Όμως η απώλεια μαλλιών μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ιδίως αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση για πρόωρη τριχόπτωση.

Οι άνδρες συνήθως χάνουν τα μαλλιά τους μεταξύ τριάντα και σαράντα ετών ενώ η τριχόπτωση ξεκινάει μετά τα είκοσι.

Στις γυναίκες αντίθετα ξεκινάει μετά τα τριάντα, ενώ εκδηλώνεται πιο έντονα μεταξύ 40 και 50 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους από τα είκοσι.

Εποχιακή τριχόπτωση

Υπάρχουν συγκεκριμένα διαστήματα του χρόνου που τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο από το κανονικό, όπως τον Αύγουστο και το φθινόπωρο, ή νωρίς την άνοιξη, που φύονται καινούργιες τρίχες και πέφτουν οι κουρασμένες και αδύναμες.

Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία που ισχύει για όλους και δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.

Αν όμως το φαινόμενο της τριχόπτωσης εξακολουθεί με έντονο ρυθμό, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη. Ειδικά αν κάποιος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, έχει αναιμία, αδυναμία, ή πρόβλημα με το θυρεοειδή.

Η Γυναικεία Τριχόπτωση

Η έντονη τριχόπτωση στις γυναίκες οφείλεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές, που οφείλονται στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Η αύξηση της τεστοστερόνης προκαλεί πτώση τριχών, και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, τα οιστρογόνα αυξάνονται θεαματικά. Όμως, μετά τον τοκετό πέφτουν απότομα, και γι' αυτό συνήθως προκαλείται τριχόπτωση που ονομάζεται επιλόχεια.

Επίσης, οι βαφές των μαλλιών με οξυζενέ και αμμωνία, και οι διάφορες χημικές διεργασίες στο κομμωτήριο, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Η γυναικεία τριχόπτωση εξελίσσεται προοδευτικά και οι φαρμακευτικές λύσεις είναι αποτελεσματικές για να συντηρηθεί η ήδη υπάρχουσα τριχοφυΐα. Αν όμως υπάρχει σημαντική αραίωση ανδρογενετικού τύπου, αυτό είναι πιο δύσκολο.

Για τη μείωση της τριχόπτωσης στις γυναίκες, χρειάζονται περίπου 2-6 εβδομάδες, αλλά για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας 6 έως 12 εβδομάδες.

Πως την καταπολεμούμε

Όπως είναι φυσικό, όταν έχουμε έντονη τριχόπτωση, πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό μας για μια ολοκληρωμένη διάγνωση, και πιθανότατα φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση τη απώλειας.

Πιο συγκεκριμενα, η επίσκεψη στο ιατρείο του δερματολόγου επιβάλλεται ιδίως όταν μια περιοχή στο κεφάλι χάνει μεγάλη ποσότητες τριχών, και αδειάζει τελείως ή σταδιακά από μαλλιά. Επιπλέον αν υπάρχει εξάνθημα, ή σημαντική αλλαγή στο δέρμα συγχρόνως με την τριχόπτωση.

Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες

Εμείς συγκεντρώσαμε από την έρευνα, τις πιο αποτελεσματικές και διαδεδομένες θεραπείες, έτσι ώστε να έχουμε μια αναλυτική εικόνα για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Ιδίως αν θέλουμε την πρόληψη, καθώς είναι πιο εύκολη από την αντιμετώπιση της απώλειας των μαλλιών.

Η μινοξιδίλη θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική τοπική θεραπεία ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας για άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με τους περισσότερους δερματολόγους σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια δραστική ουσία που αναστέλλει την επέκταση της τριχόπτωσης και διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών σε άτομα που εμφανίζουν αυτή την πάθηση. Στην Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης όσων χάνουν τα μαλλιά τους.

Η θεραπεία εφαρμόζεται εύκολα, καθώς είναι μια ουσία που στεγνώνει και απορροφάται γρήγορα, δεν λαδώνει τα μαλλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προϊόντα styling. Τα αποτελέσματα της θεραπείας παρουσιάζονται μετά από 4 μήνες, με χρήση δύο φορές την ημέρα.

Εκτός από τη μινοξιδίλη, η δεύτερη ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη. Πρόκειται για χάπι, και όχι για αγωγή απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, που αποτρέπει τη δράση των ανδρογόνων στον θύλακα της τρίχας.

Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας για την τριχόπτωση έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών, και αποκαθιστά τα χαμένα μαλλιά μέχρι ενός σημείου.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να παίρνουν αυτό το χάπι διότι μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Φαρμακευτικά σαμπουάν

Ένα φαρμακευτικό σαμπουάν με το σωστό PH είναι το πρώτο που πρέπει να επιλέγουμε για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την αυξανόμενη απώλεια των τριχών. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τα μαλλιά μας καθαρά και υγιή.

Οι τοπικές θεραπείες με αμπούλες και οι ειδικές τονωτικές λοσιόν βοηθούν στην αιμάτωση και τη θρέψη του θύλακα της τρίχας. Η θεραπεία δύο φορές το χρόνο είναι αρκετή για να αναζωογονηθούν οι θύλακες των τριχών και το τριχωτό της κεφαλής.

Από προσωπική εμπειρία σε μικρής κλίμακας τριχόπτωση, έχουμε διαπιστώσει ότι φαρμακευτικά σαμπουάν και αμπούλες όπως το Neogenic της Vichy, παράγουν αποτελέσματα, καθιστώντας την ελαφριά τριχόπτωση αναστρέψιμη.

Ωστόσο, πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να γίνει αποτελεσματική ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να μην αποδώσει αν χάνουμε πολλά μαλλιά.

Σε γενικές γραμμές, αν θέλουμε να δοκιμάσουμε διάφορες θεραπείες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, μπορούμε βέβαια να τις κάνουμε. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα περισσότερα προϊόντα είναι αναποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό μας.

Οι μύθοι για την τριχόπτωση

Γύρω από την απώλεια μαλλιών έχουν συντηρηθεί αρκετοί μύθοι, καθώς είναι φυσικό στις πρώτες τρίχες που πέφτουν να έχουμε ανησυχία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τριχόπτωση μας έβαλε στο μάτι. Τους παραθέτουμε συνοπτικά.

Αποτελεί πρόβλημα η απώλεια των μαλλιών?

Δεν χωρά αμφιβολία πως η επιθυμία πολλών ανδρών, και βέβαια των γυναικών είναι τα πλούσια, υγιή, λαμπερά μαλλιά. Όμως, η φυσική απώλεια μαλλιών δεν αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας συνολικότερα.

Παρότι αρκετοί θεωρούν ότι η τριχόπτωση επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση, ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι πολλοί σταρ την έχουν "κορώνα" στο κεφάλι τους. Άλλωστε, αν έχουμε χάσει τα μαλλιά μας, δεν σημαίνει ότι χάσαμε και την γοητεία μας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε τη γνώμη σας για την τριχόπτωση, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version