LifeSteps.gr

Ηλιοθεραπεία: Μύθοι Και Αλήθειες, Τι Πρέπει Να Προσέχω

Ηλιοθεραπεία: Μύθοι Και Αλήθειες, Τι Πρέπει Να Προσέχω

Οι καλοκαιρινές ηλιόλουστες μέρες έχουν έρθει και πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ήδη τα μπάνια στην θάλασσα. Όμως, παραλία σημαίνει έκθεση στον ήλιο, ακόμη και αν είμαστε από εκείνους που προτιμούν περισσότερο τη σκιά. Στο άρθρο θα δούμε τους πιο διαδεδομένους μύθους για την ηλιοθεραπεία, τα λάθη που ενδεχομένως κάνουμε, και γιατί το μαύρισμα πρέπει να πάψει να αποτελεί τον κύριο στόχο των θερινών διακοπών μας.

Οι επικίνδυνοι μύθοι για την ηλιοθεραπεία

Είναι γεγονός ότι ο ήλιος αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Άλλωστε, πολλές βιταμίνες και ορμόνες χρειάζονται το ηλιακό φως.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, η αλόγιστη παραμονή μας κάτω από τον ήλιο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να δημιουργήσει πολλά δερματικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Αμφότεροι οι κίνδυνοι είναι πολύ διαδεδομένοι στις χώρες με αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι και η Ελλάδα. Η φωτογήρανση, η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ξεκινάει από την εφηβεία, και χρειάζονται από 10 μέχρι και 40 χρόνια για να γίνει εμφανής.

Κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, το κακόηθες μελάνωμα. Επιπλέον, το δέρμα μπορεί να υποστεί βλάβη, είτε έχει πάθει έγκαυμα, είτε όχι.

Φυσικά, κανείς δεν λέει να μην απολαμβάνουμε τον ήλιο. Όμως, υπάρχουν αρκετοί μύθοι στην ηλιοθεραπεία, οι οποίοι έχουν επικρατήσει ως αλήθειες, και μας παρασύρουν κάθε καλοκαίρι σε επιβλαβείς κινήσεις για την υγεία μας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος στη σκιά

Πρόκειται για μύθο, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η έντονη ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, τα τζάμια, και όλες τις λείες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, τα δέντρα και οι ομπρέλες δεν απορροφούν τελείως την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπλέον, τα σύννεφα μπλοκάρουν μόνο το 20% της βλαβερής ακτινοβολίας, όπερ σημαίνει ότι τα διαπερνά σε ποσοστό πάνω από 80%.

Επομένως, ακόμη και αν βρισκόμαστε σε σκιά στην παραλία ή σε υπαίθριους χώρους, πρέπει απαραιτήτως να έχουμε βάλει αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας.

Η ηλιοθεραπεία είναι επιβλαβής μόνο το μεσημέρι

Είναι ο πιο επικίνδυνος μύθος για την ηλιοθεραπεία, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA), η οποία ευθύνεται για τις κηλίδες, τις ρυτίδες, και τη φωτογήρανση, είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι είναι το ίδιο επιβλαβής, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα.

Η λανθάνουσα άποψη ότι η ηλιοθεραπεία είναι επικίνδυνη μόνο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB), που συνδέεται άμεσα με το κακόηθες μελάνωμα. Πράγματι, έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

Ως εκ τούτου, εκτός του ότι το δέρμα μας χρειάζεται προστασία και από τις δύο, είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την έντονη ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες. Ακόμη και αν έχουμε βάλει αντηλιακό.

Η ζημιά από την ηλιοθεραπεία είναι προσωρινή

Είναι αλήθεια ότι το δέρμα μας επουλώνει μερικές από τις επιφανειακές ζημιές. Αυτός είναι και ο λόγος που το έγκαυμα εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες.

Όμως, οι ζημιές που γίνονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος δεν επουλώνονται. Παραμένουν και λειτουργούν αθροιστικά. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις ενδέχεται να φανούν στο δέρμα πολύ αργότερα.

Μέσα στο νερό δεν καιγόμαστε

Είναι φυσικό να νομίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς μέσα στο νερό, επειδή αισθανόμαστε δροσερά και είναι δύσκολο να νοιώσουμε το κάψιμο και την επίδραση της UV στο δέρμα μας.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ηλιακό έγκαυμα που αυξάνει την πιθανότητα του καρκίνου του δέρματος καραδοκεί και μέσα στη θάλασσα. Θα το αντιληφθούμε το βράδυ, όταν θα δούμε ξαφνικά το δέρμα μας να κοκκινίζει και θα το νιώθουμε ζεστό.

Επομένως, ακόμη και αν βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα, πρέπει απαραιτήτως να έχουμε βάλει αδιάβροχο αντηλιακό με ικανό δείκτη προστασίας.

Τα αδιάβροχα αντηλιακά αντέχουν όλη τη μέρα

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πλήρως αδιάβροχα αντηλιακά.

Στην αγορά θα βρούμε προϊόντα προστασίας που είναι ανθεκτικά στο νερό (water-resistant). Συνήθως καθυστερούν να φύγουν από το δέρμα μας όταν ιδρώνουμε ή κολυμπάμε. Ωστόσο, χρειάζονται συχνή ανανέωση.

Οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι ο γενικός κανόνας για τα απλά αντηλιακά είναι πως πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μισή ώρα πριν ξεκινήσουμε την ηλιοθεραπεία. Στη συνέχεια, να επαναλαμβάνουμε την επάλειψη κάθε μια - δύο ώρες.

Πρέπει να βάζουμε τα water-resistant αντηλιακά κάθε τρεις - τέσσερις ώρες, εκτός και αν βουτάμε στην θάλασσα συνεχώς ή ιδρώνουμε πολύ. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πιο συχνά.

Τα καλύτερα αντηλιακά είναι όσα έχουν δείκτη 50

Άλλος ένας μύθος, καθώς οι διαφορές στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στο κόστος της αγοράς.

Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15 δεσμεύει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου. Αντίστοιχα, ένα με SPF 30 το 97% και ένα με SPF 50 το 98%.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν με δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα και η δεύτερη ότι δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.

Το σκούρο δέρμα κινδυνεύει λιγότερο

Είναι αλήθεια ότι η σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι λιγότερο ευάλωτη στον καρκίνο του δέρματος. Όμως, δεν έχει ανοσία και η διάγνωση γίνεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη θεραπεία.

Μια μελέτη ανέδειξε ότι, ενώ τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος ήταν υψηλότερα στους ασθενείς με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, οι διαγνώσεις ήταν πιο θανατηφόρες στους ανθρώπους με σκούρο δέρμα.

Το μαύρισμα μας ομορφαίνει

Είναι φυσικό να θεωρούμε ότι το μαύρισμα μας κάνει πιο όμορφους. Ωστόσο, πρόκειται για φαινόμενο που είναι απατηλό και δυστυχώς, αθροιστικά, μπορεί να αποτελέσει ένα σημάδι εσωτερικού τραυματισμού.

Σύμφωνα με μελέτη από κλινικούς καθηγητές δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, κάθε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, είτε είναι μαύρισμα, είτε κάψιμο, είναι ένα σημάδι βλάβης του δέρματος.

Το δέρμα μας, στην προσπάθειά του να αυτοαμυνθεί, δημιουργεί την μελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το σκούρο χρώμα. Όμως, όσο καιρό κάνει να δημιουργηθεί η μελανίνη, το δέρμα υφίσταται βαθύ τραυματισμό, ο οποίος ενδέχεται να εκδηλωθεί αργότερα με τη μορφή του πρόωρα γερασμένου δέρματος.

Όλοι οι δερματολόγοι συμφωνούν πως όταν μαυρίζουμε μέσα από έντονη ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, έχουμε ήδη υποστεί δερματικές βλάβες. Επομένως, το μαύρισμα πρέπει να πάψει να αποτελεί τον βασικό μας στόχο στις θερινές διακοπές.

Το μαύρισμα είναι απαραίτητο για την βιταμίνη D

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μας αρκούν μόλις δέκα λεπτά στον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D. Ως εκ τούτου, το μαύρισμα μέσα από έντονη ηλιοθεραπεία δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη βιταμίνη.

Βιταμίνη D: Μύθοι Και Αλήθειες Για Τη Βιταμίνη Της Ηλιοφάνειας

Φυσικά, το τεχνητό μαύρισμα με solarium δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει η έκθεση για λίγα λεπτά στον ήλιο. Όμως, η υπερβολική ηλιοθεραπεία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ηλιοθεραπεία?

Πλέον, οι περισσότεροι ξέρουμε τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του ήλιου στον οργανισμό μας. Καθώς ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για την ηλιοθεραπεία, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Exit mobile version