LifeSteps.gr

How to stop time - Πώς να σταματήσεις το χρόνο - Matt Haig

A conceptual look at trying to stop time from progressing.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε και κάποια στιγμή πεθαίνουμε, ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη διαδικασία. Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να ζήσετε αιώνια; Αυτό εξετάζει στο βιβλίο του με τίτλο : " How to stop time " ή Πώς να σταματήσεις το χρόνο, ο Βρετανός συγγραφέας Matt Haig.

Το παιχνίδι με τη φωτιά (Burning, 2018)

Βρισκόμαστε στη σημερινή εποχή. Ο πρωταγωνιστής δείχνει περίπου 40 ετών, ωστόσο η πραγματική του ηλικία είναι λίγο πάνω από τη 10πλάσια, δηλαδή σχεδόν 400 ετών. Η εξήγηση είναι απλή. Γεννήθηκε με ένα σύνδρομο σύμφωνα με το οποίο δε γερνάει. Θεωρητικά έχει νικήσει τη μάχη με το χρόνο, καθώς ζει πολύ περισσότερο από ένα κοινό θνητό.

Ωστόσο, όλα έρχονται με ένα τίμημα. Συγκεκριμένα, ο Τομ Χάζαρντ ανήκει σε μια εταιρεία, ονόματι Άλμπατρος, η οποία διαχειρίζεται ανθρώπους όπως αυτός. Καθώς η παρατεταμένη διαμονή τους στην ίδια τοποθεσία με την ίδια ταυτότητα κινεί υποψίες, εκείνη αναλαμβάνει να τους δώσει νέα ταυτότητα και τοποθεσία κάθε 8 χρόνια. Η εταιρεία τους παρέχει εργασία, οικονομική άνεση, συστατικές επιστολές για να βρουν απασχόληση και ό,τι γενικά χρειαστούν για όλο το χρόνο που θα ζήσουν.

Μόνο ένας αυστηρός κανόνας υπάρχει : να μην ερωτευτούν. Παράλληλα, ως αντάλλαγμα, η εταιρεία αναθέτει στα μέλη της "αποστολές", με σκοπό να εντοπίσουν άλλα άτομα με την ίδια πάθηση και να τα "στρατολογήσουν" ως μέλη της εταιρείας, ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο.

Έτσι, λοιπόν, ο Τομ, αυτή τη φορά αναλαμβάνει καθήκοντα ως ένας καθηγητής Ιστορίας σε ένα βρετανικό γυμνάσιο του Λονδίνου, μια περιοχή που τη γνωρίζει πολύ καλά.

Πρόκειται για την περιοχή όπου ερωτεύτηκε για μία και μοναδική φορά τη Ρόουζ, ενεργώντας για πρώτη φορά με το συναίσθημά του και αψηφώντας τη λογική και τους κανόνες. Η απώλεια της Ρόουζ του στοίχισε βαριά και από τότε περιπλανιέται στο χώρο και το χρόνο, χωρίς να συνάπτει μακροχρόνιες σχέσεις.

Καρπός της σχέσης του με τη Ρόουζ ήταν η κόρη τους, την οποία αναζητά στο βιβλίο, καθώς γνωρίζει με βεβαιότητα ότι κι εκείνη κληρονόμησε την πάθησή του.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2017 και διαθέτει μια απόλυτα κινηματογραφική πλοκή και ρυθμό. Η δράση είναι καταιγιστική και παράλληλα η σκιαγράφηση των χαρακτήρων έχει βάθος και δε μένει στην επιφάνεια. Ο συγγραφέας έξυπνα μεταπηδά από το παρελθόν στο παρόν, με σκοπό να μας παρουσιάσει τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κεντρικό χαρακτήρα.

Έξυπνη Οργάνωση Χρόνου Με Την Τεχνική Pomodoro

Η πρωτότυπη ιδέα της αγηρασίας του πρωταγωνιστή αξιοποιείται έξυπνα, καθώς εκείνος έχει την ευκαιρία να συναντήσει διασημότητες όπως τον Σαίξπηρ, τον F. Scott Fitzgerald και άλλους, αυτοπροσώπως, οδηγώντας μας σε ένα διαρκές ταξίδι στο χρόνο, το οποίο διαρκώς επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Επιπλέον, στην πλοκή εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα, είτε του παρόντος είτε του παρελθόντος, τα οποία παίζουν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξή της. Ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να δημιουργήσει θετικές συνθήκες ζωής ώστε να απολαύσει το χρόνο που διαθέτει. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι καταδικασμένος να απειλείται διαρκώς από ανθρώπους που στο παρελθόν τους είχε ξεφύγει, ωστόσο υπάρχει μια τάση να τους συναντά ξανά με άλλη ταυτότητα.

Πράγματι, για όσους πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής, υπάρχει η θεωρία ότι οι άλλες ψυχές που συναντάμε στη ζωή μας (οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, διαδικτυακές), αποτελούν άτομα που είχαμε αποκτήσει σχέση στο παρελθόν μαζί τους. Μπορεί να ήμαστε αδέλφια και τώρα ζευγάρι ή τα παιδιά μας να ήταν γονείς μας. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Επιπλέον, ο συγγραφέας "παίζει" με τις διαφορετικές έννοιες που διαδραματίζει ο χρόνος στη ζωή μας, καθώς και πόσο σχετικές είναι οι έννοιες "νέος", ή "γέρος", ανάλογα με το κοινό στο οποίο κάποιος απευθύνεται.

Η σκιαγράφηση ακόμα και των δευτερευόντων χαρακτήρων έχει ενδιαφέρον, καθώς ο αναγνώστης αναπτύσσει συναισθήματα για αυτούς και αναρωτιέται πως θα καταλήξουν.

Η μόνη ένσταση που έχουμε είναι το κάπως κλισέ και προβλέψιμο φινάλε, το οποίο, ωστόσο έχει τη δική του γοητεία κι ενδιαφέρον.

Να τονίσουμε, ακόμα, ότι τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν αγοραστεί από την SunnyMarch, εταιρεία παραγωγής του Benedict Cumberbatch με πιθανότερο πρωταγωνιστή τον ίδιο και τη διανομή της έχει αναλάβει το StudioCanal.

Belfast (2021) - Kenneth Branagh

Το βιβλίο κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Έχετε διαβάσει το βιβλίο και αν ναι, πώς σας φάνηκε; Συμφωνείτε με τις απόψεις μας ή έχετε τις διαφωνίες σας; Γράψτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας.

Exit mobile version