LifeSteps.gr

Mr. Nobody: Κριτική ταινίας

Mr. Nobody

Οι επιλογές μας καθορίζουν την πορεία που θα πάρει η ζωή μας και η ταινία Mr. Nobody έρχεται να μας το διδάξει αυτό πολύ καλά. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο ταλαντούχος Jaret Leto ο οποίος μας συστήνεται μέσα στην ταινία ως Nemo που στα λατινικά σημαίνει “Κανείς”.

Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep)

Κομβικό σημείο για την ζωή του Nemo είναι ο χωρισμός των γονιών του καθώς καλείται να αποφασίσει αν θα μείνει στην Αγγλία με τον πατέρα του ή θα φύγει για την Αμερική στο τρένο με την μητέρα του. Κάθε επιλογή του επιφέρει και μια συνέπεια η οποία ορίζει και διαμορφώνει την πραγματικότητα του.

Εμείς σαν θεατές έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την τροπή που παίρνει η ζωή του ακολουθώντας και τις δύο επιλογές. Έτσι λοιπόν παρακολουθούμε διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του, με διαφορετικές ζωές και διαφορετικές διαπροσωπικές σχέσεις σε ταυτόχρονες διαφορετικές πραγματικότητες. Όλα βέβαια δένουν με συνοχή λόγω του υπέροχου καστ ηθοποιών, της εκπληκτικής σκηνοθεσίας και των οπτικών τεχνικών.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο κεντρικός πυλώνας στο Mr.Nobody είναι ότι η ζωή μας είναι το άθροισμα των επιλογών μας, οι οποίες διαμορφώνουν μια περιορισμένη πραγματικότητα. Τοποθετεί δηλαδή στο προσκήνιο την φύση της επιλογής.

Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή μας τον Nemo, οι επιλογές μας καθορίζουν και θέτουν την ζωή σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για αυτό και καλούμαστε συνεχώς να παίρνουμε αποφάσεις που θέτουν σε διαφορετική τροχιά συνεχώς την ζωή μας. Πάντα μαζί με τις αποφάσεις μας έρχονται και οι συνέπειες που καλούμαστε να υποστούμε και να αντιμετωπίσουμε και αυτό είναι αναπόφευκτο.

Belfast (2021) - Kenneth Branagh

Βέβαια η ταινία δεν υποστηρίζει ότι κάποια επιλογή (και συνεπώς πραγματικότητα) είναι καλύτερη από κάποια άλλη καθώς κάθε μονοπάτι αποτελείται από θετικά και αρνητικά γεγονότα. Άρα καμία επιλογή δεν δημιουργεί μια τέλεια ζωή, απλώς την κάνει ξεχωριστή και διαφορετική.

Όπως λέγεται και στην ταινία πολύ εύστοχα «Κάθε μονοπάτι είναι το σωστό μονοπάτι. Όλα θα μπορούσαν να ήταν οτιδήποτε άλλο και θα είχαν εξίσου μεγάλο νόημα».

ΠΗΓΕΣ

https://www.washingtonpost.com/goingoutguide/movies/mr-nobody-movie-review/2013/10/30/bb919da0-402c-11e3-9c8b-e8deeb3c755b_story.html

Mr. Nobody

Exit mobile version