LifeSteps.gr

Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep)

Δόκτωρ Ύπνος

Η κινηματογραφική ταινία Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep) του Μάικ Φλάναγκαν, είναι μια πολλά υποσχόμενη προσπάθειά του, να ακολουθήσει αλλά να μην καταπατήσει τα χνάρια του ‘προκατόχου’ του σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ στην προ υπάρχουσα ταινία The Shining ήτοι η ‘Η Λάμψη’.


Για πολλούς η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King, μπορεί να φαντάζει ως ένα κακό αντίγραφο της ταινίας του Κιούμπρικ του 1980, με μερικές έντονα συναισθηματικές και εμπαθείς σκηνές, παρόλο που προσπαθεί ο σκηνοθέτης να αποστασιοποιηθεί από τη σκηνοθετική ματιά του Κιούμπρικ.

Αν το δούμε με μια οπτική σκοπιά, όχι πάντως με εκείνη των σκληροπυρηνικών ακολούθων και οπαδών του Στίβεν Κίνγκ, είναι μια αξιόλογη δευτερολογία, που συνεχίζει την ιστορία της ‘Λάμψης’ μετά από 40 χρόνια.

Καθ’ ‘όλη την εξέλιξη και διάρκεια της ταινίας ο Φλάναγκαν, δίνει έμφαση στα συναισθήματα των χαρακτήρων που συμπορεύονται με το σενάριο, το οποίο αγκαλιάζει την ψυχοπαθολογία κάθε βασικού χαρακτήρα και ιδιαιτέρως του ‘Νταν’ όπου υποδύεται ο ηθοποιός Ίαν ΜακΓρέγκορ.

Η ταινία έχει κάποιες σκηνές ‘Deja vu’ από την εξαιρετική κλασσική ‘Λάμψη’ του 1980 που εγείρει διφορούμενα συναισθήματα όσων αφορά το Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep). Κατά γενική ομολογία των Fun του Κιούμπρικ, δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις σκηνές, διότι θεωρούνται υποδεέστερης σκηνοθεσίας.

Mulholland Drive

Γενικά ο Φλάναγκαν έχει δημιουργήσει την δική του εκδοχή της ταινίας και απεικόνισης του σεναρίου, σύμφωνα με το ταλέντο του, που δεν αμφισβητείτε. Παρουσιάζει μέσα από την οπτική του, βάθος συναισθημάτων στους χαρακτήρες και εμβαθύνει στην ψυχολογική σταθερότητα ή αστάθειά τους.

Για παράδειγμα ο ρόλος της Ρεμπέκα Φέργκιουσον ως ‘rose the Hat’. Ο σκηνοθέτης δένει με μαεστρία την βαναυσότητα και τον φόβο που πηγάζει από την απώλεια της αθανασίας και του ‘χαρίσματος’.

Όσων αφορά τον βασικό χαρακτήρα του ‘Dan’που υποδύεται ο Ίαν ΜακΓρέγκορ. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει, πλέον έναν ενήλικα με δυσβάσταχτα παιδικά τραύματα που τον ακολουθούν με καταχρήσεις και συναισθηματική αστάθεια φέρνοντάς τον στο χείλος του γκρεμού. Παρόλα αυτά μέσα στην ταινία ο ‘Dan’ εξελίσσετε από το ναδίρ στο ζενίθ!

Εν κατακλείδι , θα πρέπει να παρακολουθήσετε την ταινία, φαν ή όχι τόσο του Stephen King ή του Κιούμπρικ. Δεν θα παρακολουθήσετε φοβερά πολλές σκηνές τρόμου, όσο συναισθηματικές και ψυχικές διαβαθμίσεις σε όλους τους χαρακτήρες που απαρτίζουν την ταινία Δόκτωρ Ύπνος (Doctor Sleep).

Λοιπόν τι περιμένετε ετοιμάστε σνακ και καλή θέαση!

Exit mobile version