LifeSteps.gr

Τρόποι αντιμετώπισης των τοξικών ατόμων

Τρόποι αντιμετώπισης των τοξικών ατόμων

This is payback for what you did

Πολλές φορές, ακούμε να μιλούν για τοξικές σχέσεις. Μπορεί να είσαι ήδη θύμα και να μην το γνωρίζεις. Υπάρχουν διαφορετικά είδη τοξικών ατόμων, όπου χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές για να σε ελέγχουν, ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν από εσένα.

Τοξική φιλία: Αυτά είναι τα 4 προειδοποιητικά σημάδια!

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η καταπίεση, ενώ αυτό συμβαίνει για να ικανοποιήσουν την ιδέα που έχουν για τον εαυτό τους, δηλαδή τις εξουσιαστικές τάσεις τους. Προκαλούν αναστάτωση στη ζωή του αποδέκτη, άσχημη ψυχολογική κατάσταση σε καθημερινή βάση, αλλά και σαν συνέπεια, δυσκολία να πετύχει τους στόχους του.

Η χειριστική συμπεριφορά, είναι κάτι το σύνηθες σε τέτοιου είδους σχέσεις. Μάλλον καλύτερα, είναι το κύριο συστατικό τους. Αυτό μπορεί να τραβήξει και παραπάνω, από ψυχολογική καταπίεση να εξελιχθεί σε σωματική κακοποίηση. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά υπάρχουν πολλά παρόμοια περιστατικά που συμβαίνουν γύρω μας. Αν πιστεύεις πως μπορεί να βιώνεις αυτή την κατάσταση, διάβασε παρακάτω μερικά βήματα που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Βήματα Διαχείρισης Τοξικών Ανθρώπων

1. Η λέξη “Συγνώμη” καλό είναι να βγει από το λεξιλόγιο σου. Σημαίνει πως κάνεις εσύ το λάθος και το μόνο που θα κερδίσεις είναι να ικανοποιήσεις τα τοξικό άτομα επειδή σου προκάλεσαν ενοχές. Προσπάθησε να την χρησιμοποιείς με μέτρο και μόνο όταν πραγματικά την οφείλεις.

2. Προσπάθησε να μειώσεις τις επαφές μαζί τους. Έτσι, θα ξεκαθαρίσεις τα συναισθήματα σου και θα δεις το πως αλλάζει η ζωή σου. Στην αρχή, ίσως νιώσεις τύψεις, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσεις.

3. Κριτική κάνε μόνο εσύ για τον εαυτό σου. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να κρίνει τα ταλέντα, την προσωπικότητα και το “Είναι” σου. Ψάξε βαθιά μέσα σου και βρες τη δύναμη να αποτινάξεις ψευδείς πεποιθήσεις που προσπαθούν να σου περάσουν στο μυαλό.

4. Βάλε όρια μιας που οι τοξικοί άνθρωποι συνηθίζουν να τα καταπατούν. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να επεμβαίνει στη ζωή σου. Ξεκαθάρισε τα με πυγμή, ανεξαρτήτως με το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

5. Η συζήτηση στο τραπέζι μπορεί να λύσει διαφωνίες. Κάποιες φορές, συνηθίζουμε να την αποφεύγουμε για να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση τον άλλον. Αυτό είναι λάθος μιας που οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

6. Οι τσακωμοί δεν φέρνουν αποτελέσματα, αντίθετα χειροτερεύουν την κατάσταση. Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να τους προκαλούν συχνά. Είναι ένας τρόπος για να επιβάλλουν το “Εγώ” τους και να νιώσουν νικητές.

7. Σκέψου ξεκάθαρα και πάρε τις αποφάσεις σου. Ίσως, είναι καλύτερα να διακόψεις κάθε επαφή μαζί τους. Είναι επίπονο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά είναι αναγκαίο, ώστε να απελευθερωθείς από αρρωστημένες ιστορίες.

8. Μην τα βάζεις συνεχώς με τον εαυτό σου. Είναι τακτική τους να σου μεταδίδουν τύψεις, έτσι ώστε, να σε ελέγχουν. Αυτό είναι και το πιο δυνατό όπλο τους. Πάρε τα ηνία και προστατέψου.

9. Ο συνεχόμενος έλεγχος του τι κάνεις, πως το κάνεις και γιατί το κάνεις, είναι ένα κόλπο για να σε πείσουν πως εκείνοι είναι οι συμβουλάτορες της ζωής σου. Δεν σε αφήνουν να αναπνεύσεις και να εξελιχθείς. Σταμάτα να τους δίνεις αναφορά με το παραμικρό.

10. Γύρισε σελίδα και επιτέλους πες το “όχι” σε χειριστικές συμπεριφορές. Όταν επιμένεις για τα “θέλω” και τα “πιστεύω” σου, μην πισωγυρίζεις. Είναι ένας τρόπος για να τους δείξεις πως έχεις τις απόψεις σου και ότι ο λόγος τους δεν σε επηρεάζει.

Τοξικοί άνθρωποι: Ζουν ανάμεσά μας!

Είδαμε παραπάνω, κάποιους τρόπους για το πως να διαχειριστούμε τοξικούς ανθρώπους. Είναι δύσκολο αρχικά, να προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα. Η συνήθεια είναι δύσκολο να ξεριζωθεί ή να αλλάξει. Παρόλα αυτά, ο καθένας μας έχει μια απίστευτη εσωτερική δύναμη μέσα του.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο κι ας προκαλεί πόνο ή θλίψη μέχρι να το ξεπεράσουμε. Πάντα, στην πορεία της ζωής μας, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους. Θα εμφανίζονται στον χώρο εργασίας, στις παρέες, στην αισθηματική ζωή, ακόμα και στον οικογενειακό κύκλο μας. Τόλμησε να αντισταθείς, σκέψου θετικά και θα δεις πως το να υποστηρίζεις εσένα είναι πρωταρχική υποχρέωση σου.

Exit mobile version