LifeSteps.gr

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (B μέρος)

16+1

Στο πρώτο και προηγούμενο μέρος του αφιερώματός μας στους 16+1 εκπροσώπους μας σε οκτάδα ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο ποδόσφαιρο, ερευνήσαμε τις 4 πρώτες παρουσίες ελληνικών συλλόγων σε αυτές, με κυριότερη την παρουσία του Παναθηναϊκού το 1971 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

Στο Β μέρος του τρέχοντος αφιερώματός μας, θα ασχοληθούμε με τις πρώτες 4 φορές που σύλλογοι της χώρας μας βρέθηκαν τουλάχιστον σε προημιτελική φάση κάποιας ποδοσφαιρικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης, την εποχή της έγχρωμης τηλεόρασης, η οποία άρχισε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μέσα σε αυτό θα μάθουμε αναλυτικά πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1985, όπου και αποκλείστηκε από την μεγάλη Λίβερπουλ και πώς η ΑΕΛ έφτασε αρκετά ψηλά στο Κύπελλο Κυπελλούχων της ίδιας χρονιάς.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1984-1985 (ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών)

Το Τριφύλλι, έχοντας στον πάγκο του τον Γιάτσεκ Γκμοχ, κατέκτησε το νταμπλ την προηγούμενη σεζόν και το καλοκαίρι του 1984 έκανε όνειρα για πορεία στην Ευρώπη, η οποία τελικά κατάφερε να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Ο Παναθηναϊκός είχε ένα ιστορικό ρόστερ για την εποχή, με τερματοφύλακα τον Αντώνη Μήνου, Μαυρίδη, Καρούλια, Βονόρτα στην άμυνα ενώ Σαραβάκος, Ζάετς, Ρότσα, Κυράστας, Γαλάκος και άλλοι, έκαναν ό,τι ήθελαν τις αντίπαλες άμυνες.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την Φέγενορντ του Ρουντ Γκούλιτ. Η λευκή ισοπαλία της 19ης Σεπτεμβρίου 1984 στο Ρότερνταμ, ήταν προπομπός για την μεγάλη νίκη του Τριφυλλιού στις 3 Οκτωβρίου με 2-1 επί των Ολλανδών στο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 74000 θεατές. Σε αντίθεση με τους Ολλανδούς του Ρότερνταμ, η Λίνφιλντ από την Βόρεια Ιρλανδία, με την οποία ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, φάνηκε πιο εύκολη αντίπαλος για το Τριφύλλι.

Παναθηναϊκός: Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση του;

Στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε να κερδίσει τους Βορειοϊρλανδούς, αφού το Τριφύλλι έχανε με 0-1 μέχρι το 43 όπου ο Χαραλαμπίδης σημείωσε το πρώτο γκολ της ελληνικής ομάδας. Το νικητήριο γκολ για το Τριφύλλι σημείωσε ο Ταράσης με δυνατό σουτ 2 λεπτά πριν το τέλος του ματς, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το τελικό 2-1.

Το πρώτο ημίχρονο του επαναληπτικού στο Windsor Park του Μπέλφαστ στις 7 Νοεμβρίου ήταν χορταστικό, αφού έληξε με 3-2 υπέρ της Λίνφιλντ. Στο δεύτερο μέρος της ρεβανς, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατήσει σκορ πρόκρισης, το οποίο επεκτάθηκε στο 63 για τους πράσινους αφού ο Αντωνίου ισοφάρισε σε 3-3, το οποίο ήταν το τελικό σκορ του αγώνα που έλαβε χώρα στην βορειοϊρλανδική πρωτεύουσα (5-4 συνολικό σκορ υπέρ των Πράσινων).

Εν συνεχεία, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την κάτοχο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1982, Γκέτεμποργκ, που το όνομά της τρόμαζε τους Πράσινους. Στο πρώτο παιχνίδι του Ούλεβι, ο Παναθηναϊκός, μπροστά σε 40000 θεατές, έφυγε από την σουηδική πόλη με το διπλό, χάρη στην ψυχραιμία του Δημήτρη Σαραβάκου από την άσπρη βούλα στο 49ο λεπτό, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 0-1.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο Mr Goal των Βαυαρών

Ο επαναληπτικός του ΟΑΚΑ ήταν αρκετά δραματικός, έτσι ώστε οι πράσινοι να καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση κόντρα στην σκληροτράχηλη Γκέτεμποργκ. Ο Παναθηναϊκός, παρά που βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ (0-1 με τον Νίλσον στο 10' και 1-2 με τον Χόλμγκρεν στο 53') κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης χάρη στην ισοπαλία του με 2-2 απέναντι στην σουηδική ομάδα, με τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Τριφυλλιού, 74000 θεατές που ήσαν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της 20ης Μαρτίου και τους όλους τους φίλους των Πρασίνων σε όλη την υφήλιο, να πανηγυρίζουν έξαλλα για την πρόκριση της ομάδας τους.

Για την ιστορία, τα γκολ του Τριφυλλιού πέτυχαν ο Δημόπουλος στο 44' και ο Σαραβάκος με πέναλτι στο 78'. Για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός στον τελικό του Χέιζελ, έπρεπε να υπερβεί ένα δύσκολο εμπόδιο που λεγόταν Λίβερπουλ. Στο πρώτο παιχνίδι του Άνφιλντ, οι πράσινοι κυριάρχησαν στο πρώτο μισάωρο του αγώνα με αποκορύφωμα το λανθασμένα ακυρωθέν γκολ του Ρότσα στο 12'.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Όμως οι Ρεντς ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ με τον Γουόρκ στο 35'. Στο 48' και 49' ο Ρας με δυο προσωπικά του τέρματα έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην αγγλική ομάδα, ενώ ο Νταγκλίς με κεφαλιά στο 84' έβαλε το κερασάκι στην τούρτα μιας εφιαλτικής βραδιάς για το Τριφύλλι.

Το όνειρο των πρασίνων για περαιτέρω ευρωπαϊκή διάκριση, έλαβε επίσημα τέλος στην ήττα με 0-1 στην ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου. Η Λίβερπουλ πέρασε στον τελικό των Βρυξελλών όπου ηττήθηκε με 1-0 απ' την Γιουβέντους, σε ένα ματς που κανείς δεν θέλει να το θυμάται. Όμως οι φίλοι του Παναθηναϊκού έπρεπε να κάνουν υπομονή 11 χρόνια για να δουν παρόμοια πορεία της ομάδας τους, κάτι που θα αναφερθεί πιο αναλυτικά στο γ΄ μέρος του αφιερώματός μας.

Η ομάδα του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1984-85 όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (πηγή φωτογραφίας: prasinoforos.gr)

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΑΕΛ) 1984-1985 (προημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων)

Η ΑΕΛ, χάρη στην συμμετοχή της στον τελικό κυπέλλου της προηγούμενης σεζόν, εξασφάλισε ένα εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων, παρά την ήττα της από τον τότε πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Οι βυσσινί, ευρισκόμενοι στην χρυσή δεκαετία τους, είχαν κάνει υψηλές βλέψεις για κατάκτηση εγχώριων τίτλων κάτι που τελικά έγινε πράξη αργότερα.

Το τότε ρόστερ της ομάδας του θεσσαλικού κάμπου περιλάμβανε παίκτες που κατέκτησαν το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της 3 χρόνια μετά και αρκετούς ποδοσφαιριστές (Πλίτσης, Άνταμτσικ, Κμιέτσικ κ.λπ.) που εγκατέλειψαν την Λάρισα πριν την χρυσή αυτή στιγμή.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι της ΑΕΛ της σεζόν 1984-1985 άρχισε στην πόλη Σιόφοκ της Ουγγαρίας, όπου η ΑΕΛ έφερε ισοπαλία 1-1 με την ομώνυμη ομάδα. Στον επαναληπτικό του Αλκαζάρ, οι βυσσινί επικράτησαν με 2-0 των κυπελλούχων Ουγγαρίας, με γκολ των Κμιέτσικ και Βαλαώρα στο 29' και 66' αντίστοιχα. Η κλήρωση της επόμενης φάσης έφερε την φημισμένη Σερβέτ Γενεύης ως αντίπαλο της Λάρισας.

Ο αθλητισμός που ενώνει και ο αθλητισμός που χωρίζει

Το πρώτο παιχνίδι στο Στάδιο Αλκαζάρ τελείωσε με επική νίκη 2-1 υπέρ των Βυσσινί, την οποία έπρεπε να υπερασπιστούν στην ρεβάνς της Γενεύης ώστε να πάρουν την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπερ και εγένετο. Συγκεκριμένα, η ΑΕΛ όχι μόνο πέρασε τους Ελβετούς, αλλά τους κέρδισε και στην Γενεύη χάρη στην υπέροχη προσπάθεια του Γιάννη Βαλαώρα στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης.

Στην κλήρωση των προημιτελικών, η ΑΕΛ κατάφερε να αποφύγει ομάδες-μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Ρόμα, η Έβερτον και η Ραπίντ Βιέννης, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στην Δυναμό Μόσχας. Στο πρώτο ματς του Αλκαζάρ στις 6 Μαρτίου 1985, ΑΕΛ και Δυναμό Μόσχας έμειναν ισόπαλες με 0-0, με τους δύο μονομάχους να λύνουν οριστικά τις διαφορές τους στη ρεβάνς στην τότε Σοβιετική Ένωση σε δύο εβδομάδες.

RusExit: Η αθλητική πλευρά του

Όμως στην παγωμένη Τιφλίδα (ο αγώνας δεν διεξήχθη στην Μόσχα), η ΑΕΛ δεν έφυγε από την πρωτεύουσα της σημερινής Γεωργίας με την πρόκριση, αφού έχασε με 1-0 από την τυπικά γηπεδούχο Δυναμό Μόσχας, με ένα δυνατό σουτ από μακρινή απόσταση του Φομίτσοφ στο 60'.

Έτσι το ευρωπαϊκό ταξίδι της ΑΕΛ εκείνη την σεζόν έλαβε τέλος, αλλά οι βυσσινί δεν έμειναν τότε με άδεια χέρια, αφού κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία τους κόντρα στον ΠΑΟΚ, τον οποίον συνέτριψαν με 4-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Η ΑΕΛ της περιόδου 1984-1985 (πηγή φωτογραφίας vissini.gr)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1987-1988 (προημιτελικά κυπέλλου ΟΥΕΦΑ)

Ο Παναθηναϊκός παρά την απογοητευτική του εμφάνιση την προηγούμενη σεζόν, με αποκορύφωμα την ήττα του εντός έδρας από τον Εθνικό Πειραιώς με το ασυνήθιστο σκορ 3-6, καταφέρνει να κερδίσει ένα εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στο οποίο έκανε αξιόλογη πορεία.

Στην ομάδα του Τριφυλλιού υπήρχαν μεγάλα ονόματα στο ρόστερ του, όπως οι Νίκος Σαργκάνης, Λύσσανδρος Γεωργαμλής, Νίκος Βαμβακούλας, Κρις Καλαντζής, Γιάννης Καλιτζάκης (ερχόμενος από τον Διαγόρα Ρόδου), Θανάσης και Χρήστος Δημόπουλος, οι προαναφερθέντες στο κείμενό μου που αφορά την ομάδα του 1985, Μήνου, Σαραβάκος, Ρότσα, Ζάετς και πολλοί άλλοι.

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Γαλλική Οσέρ του Γκι Ρου. Εντέλει, ο ΠΑΟ καταφέρνει να υπερτερήσει των Γάλλων, με νίκη 2-0 στο ΟΑΚΑ και μια γλυκιά ήττα με 3-2 στο Οσέρ. Εν συνεχεία η Γιουβέντους των μεγάλων παικτών που διέθετε τότε (Ρας, Μπονίνι, Μίκαελ Λάουντρουπ, Καμπρίνι, Σιρέα) μπήκε στο δρόμο του Τριφυλλιού.

Άλκης Καμπανός: Ένα άρθρο εις μνήμην του αδικοχαμένου νεαρού

Όμως ο Παναθηναϊκός στην πρώτη αναμέτρηση του ΟΑΚΑ, ανέτρεψε τα προγνωστικά, αφού επικράτησε της γηραιάς κυρίας με 1-0, χάρη στο βολέ του Δημήτρη Σαραβάκου. Στην ρεβάνς του Τορίνο, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 3-2 από την Γιουβέντους, με τους πράσινους να παίρνουν με τα 2 εκτός έδρας γκολ τους, έναντι κανενός των Ιταλών, μια ιστορική πρόκριση, κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο.

Όμως οι φίλοι του Τριφυλλιού δεν θα ξεχάσουν ποτέ την πρόκριση της ομάδας τους εις βάρος της ουγγρικής Χόνβεντ, η οποία ήρθε με μία επική ανατροπή. Πιο αναλυτικά, στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των 16 του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στην Βουδαπέστη με 5-2, αλλά η 9η Δεκεμβρίου του 1987 δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αφού μπροστά σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός φιλοδώρησε με 5 τέρματα την Χόνβεντ, τα οποία σημείωσαν ο Βλάχος στο 23' και 37', ο Αντωνίου στο 55', ο Μαυρίδης στο 65' και ο Μπατσινίλας στο 82', ενώ για την ουγγρική ομάδα μείωσε προσωρινά σε 3-1 ο Φίτος στο 60'.

Τσέλσι- Το αβέβαιο μέλλον των πρωταθλητών Ευρώπης

Για την προημιτελική φάση του ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την βελγική Μπρίζ, η οποία δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για το Τριφύλλι, αφού προερχόταν με πεντάρα επί της Ντόρτμουντ στην προηγούμενη φάση του θεσμού. Το πρώτο ματς στις 2 Μαρτίου του 1988 στο ΟΑΚΑ δεν έληξε με το επιθυμητό αποτέλεσμα για το Τριφύλλι, αφού ήρθε ισόπαλο 2-2, δεχόμενο το γκολ της ισοφάρισης από τη Μπρίζ στο 86', παρά ότι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά δις στο σκορ.

Η ήττα στην ρεβάνς της βελγικής πόλης με 1-0 δύο εβδομάδες μετά συνδυάστηκε από ατυχία των πρασίνων και μία εχθρική διαιτησία από τον Ανατολικογερμανό Πρόκοπ κατά του ΠΑΟ, αφού δεν του δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Σαραβάκου απ' τον Μαμαντού λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο Σενεγαλέζος παίκτης της Μπριζ στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης, έκανε καταφανέστατο χέρι μέσα στην περιοχή της ομάδας του, το οποίο δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Ανατολικογερμανού διαιτητή.

Επιπλέον, το κακό από πλευράς διαιτησίας τρίτωσε για το τριφύλλι αφού στο 77' ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Γεωργαμλή ως οφσάιντ. Με αυτόν τον άδικο συνδυασμό, τελείωσαν οι ευρωπαϊκοί λογαριασμοί για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος εν Ελλάδι πανηγύρισε μόνο το Κύπελλο Ελλάδας, επικρατώντας του Ολυμπιακού του Κοσκωτά με 4-3 στα πέναλτι, αφού πριν οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 2-2, ενώ εκείνη την περίοδο η ΑΕΛ κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Ο ΠΑΟ της σεζόν 1987-88 (πηγή φωτογραφίας: footballstatssince1980.blogspot.com)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1991-1992 (πρώτη οκτάδα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης)

Προερχόμενος από ένα γενικά εύκολο νταμπλ την περασμένη σεζόν, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στην τελευταία διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης προτού μετονομαστεί στην σημερινή του ονομασία που γνωρίζουμε όλοι (Champions League).

Τότε η πρώτη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ ήταν μια μεταβατική διοργάνωση ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες διοργανώσεις, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 32 ομάδες από 31 κράτη, με την Γερμανία να εκπροσωπείται από δύο ομάδες, την Καϊζερσλάουτερν από την πρώην Δυτική Γερμανία και την Χάνσα Ροστόκ από την επίσης τέως ΛΔΓ, επειδή τα πρωταθλήματα των δύο χωρών συνεχίστηκαν κανονικά παρά την επανένωσή τους σε ενιαίο κράτος στις 3 Οκτωβρίου του 1990, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

Η τότε μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποτελούταν από δύο γύρους προκριματικών αγώνων για την μετέπειτα φάση των ομίλων στην οποία συμμετείχαν 8 ομάδες, με τις 2 πρώτες των ομίλων να είναι οι φιναλίστ του τελικού, που τότε έλαβε χώρα στο Γουέμπλεϊ.

Μίλτος Τεντόγλου: Αφιέρωμα στον Έλληνα Πρωταθλητή

Στα καθ' ημάς, ο Δημήτρης Σαραβάκος συνέχιζε να προσφέρει για άλλη μια σεζόν τις υπηρεσίες του στο Τριφύλλι, ενώ συνοδοιπόροι του ήταν ο Γιόζεφ Βάντσικ, ο Στράτος Αποστολάκης, ο τότε αρχηγός της ομάδας Γιάννης Καλιτζάκης, ο Γιώργος Δώνης, ο Κώστας Φραντζέσκος, ο Σπύρος Μαραγκός, ο Πάρης Γεωργακόπουλος, ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ο γκολτζής Κριστόφ Βαζέχα και αρκετοί άλλοι, υπό την καθοδήγηση του Βασίλη Δανιήλ.

Το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, έλαβε χώρα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ρέικιαβικ, όπου οι πράσινοι αντιμετώπισαν την τοπική Φραμ, με την οποία έφεραν ισοπαλία 2-2. Όπως και στο παιχνίδι της Ισλανδικής πρωτεύουσας, έτσι και στην ρεβάνς του Ολυμπιακού Σταδίου, η Φραμ έτριξε τα δόντια στους πράσινους, μην αφήνοντάς τους να γευτούν την χαρά της νίκης, άλλα η ελληνική ομάδα πήρε τελικά την πρόκριση, αφού το παιχνίδι στην Καλογρέζα έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.

Έστω κι έτσι, ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού λόγω του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ που ίσχυε τότε, με τον εν λόγω κανονισμό να μην ισχύει για όλες τις διοργανώσεις της UEFA από την φετινή σεζόν. Για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν γνώριμο αντίπαλο, την σουηδική Γκέτεμποργκ.

Παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από Κινέζους δημοσιογράφους;

Στις 23 Οκτωβρίου του 1991, ο Παναθηναϊκός, στο Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών, επικράτησε των πρωταθλητών Σουηδίας με 2-0, χάρη σε τέρματα που πέτυχαν ο Σαραβάκος στο 27' και ο Μαραγκός στο 49'. Το δεύτερο ημίχρονο του επαναληπτικού στο Ουλέβι του Γκέτεμποργκ, ήταν παράσταση για τον "μικρό", που πέτυχε 2 τέρματα, με τα οποία το Τριφύλλι ισοφάρισε τον αγώνα της Σουηδίας, αφού πρώτα η τοπική ομάδα σημείωσε 2 τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, φέρνοντας στα ίσια το σκορ του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ. Εν τέλει οι πράσινοι κλείδωσαν, με αυτήν τους την ισοπαλία την παρουσία τους στην οκτάδα του θεσμού.

Στην φάση των ομίλων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε σε έναν όμιλο με αρκετά ηχηρά ονόματα όπως του πρωταθλητή Ευρώπης την προηγούμενη σεζόν Ερυθρού Αστέρα, της πρωταθλήτριας Ιταλίας Σαμπντόρια και την βελγική Άντερλεχτ, ενώ απέφυγε την υπερομάδα Μπαρτσελόνα, την Σπάρτα Πράγας, την Δυναμό Κιέβου και την Μπενφίκα.

Στο πρώτο ματς των Πράσινων στον όμιλό τους, ο Παναθηναϊκός απέσπασε λευκή ισοπαλία μέσα στο Βέλγιο από την Άντερλεχτ, κάνοντας βλέψεις για άλλη μια παρουσία σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στην συνέχεια το Τριφύλλι για την 2η αγωνιστική έφερε άλλη μια λευκή ισοπαλία, αυτή τη φορά με την Σαμπντόρια, στο ΟΑΚΑ, που εκτός από την ιταλική ομάδα, είχαν ως αντίπαλό τους το χιονισμένο τερέν του γηπέδου, το οποίο ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες, ούτως ώστε το τριφύλλι να μην φτάσει στην νίκη.

Ο Σημαδεμένος (Scarface)

Τον Μάρτιο του 1992, το όνειρο των φίλων του Παναθηναϊκού για συμμετοχή σε άλλο έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης έλαβε τέλος αφού ηττήθηκε τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας από τον ανώτερο και τα δύο βράδια, Ερυθρό Αστέρα, με 0-2 στο ΟΑΚΑ και 0-1 στο Βελιγράδι. Στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων ο Παναθηναϊκός έφερε την τρίτη του λευκή ισοπαλία, και δεύτερη με την Άντερλεχτ, αυτή την φορά εντός έδρας και ακολούθησε η τέταρτη ισοπαλία του τριφυλλιού με 1-1 στο Λουίτζι Φεράρις της Γένοβας απέναντι στην Σαμπντόρια.

Για την ιστορία, το μοναδικό γκολ του Παναθηναϊκού στον τελευταίο αγώνα και συνάμα στους ομίλους της διοργάνωσης, σημείωσε ο Μαραγκός με σουτ στο 27'. Επιπροσθέτως, η Σαμπντόρια προχώρησε στον τελικό του Γουέμπλεϊ όπου και ηττήθηκε στην παράταση με 1-0 από την Μπαρτσελόνα χάρη στην φαουλάρα του Κούμαν στο 112ο λεπτό της συνάντησης. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο εκείνη την σεζόν, όμως 4 χρόνια αργότερα κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έμεινε εκτός από τον Άγιαξ. Την εν λόγω πορεία θα την δούμε αναλυτικότερα στο Γ μέρος του αφιερώματός μας.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού χαιρετούν τους φίλους της ομάδας τους στο χιονισμένο ΟΑΚΑ το 1991 και συγκεκριμένα στον αγώνα με την Σαμπντόρια. (πηγή φωτογραφίας prasinoforos.gr)

Εκτός από το Τριφύλλι της σεζόν 1995-1996 στο επόμενο μέρος του αφιερώματος του Lifesteps, θα δούμε μαζί την πρώτη παρουσία του Ολυμπιακού σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πως οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να αποκλείσουν τους προηγούμενους αντιπάλους τους. Ακόμη, θα αφιερώσουμε δύο κείμενα για ισάριθμες πορείες της ΑΕΚ στην Ευρώπη, οι οποίες τελείωσαν άδοξα για τους κιτρινόμαυρους. Τα λέμε στο τρίτο μέρος αυτού του μεγάλου αφιερώματος!

Exit mobile version