LifeSteps.gr

Η αθάνατη φωνή του Ronnie James Dio

Dio

Γνωστός στο ευρύ κοινό με το όνομα «Dio», Ο Ronnie James Padavona είναι ένας θρύλος της heavy metal, μια από τις πρώτες και πιο χαρακτηριστικές φωνές που συνόδεψαν το συγκεκριμένο ρεύμα μουσικής.

Scorpions: Rock Believer

Ως φανατική θαυμάστριά του, μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια το μεγαλείο της μουσικής του. Ήταν από τους ανθρώπους που, μέσα από την τέχνη τους, μπορούσαν να δημιουργήσουν ολόκληρους κόσμους για να περιπλανηθείς.

O Ronnie γεννήθηκε το 1942 στο Portsmouth (νότια Αγγλία) καθώς ο πατέρας του, ως στρατιωτικός, είχε μετατεθεί εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από μερικά χρόνια επέστρεψαν στην βάση τους στο Cortland στην Νέα Υόρκη.

Σαν παιδί ασχολήθηκε με την τρομπέτα και το μπάσο. Θαύμαζε την όπερα (μάλιστα ένας από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες ήταν ο Mario Lanza) και αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς και στην φωνή του, καθώς έχει καταπληκτικό έλεγχο και τεράστια έκταση. Σπούδασε φαρμακολογία και έπαιζε τρομπέτα σε ένα συγκρότημα του πανεπιστημίου.

Και τώρα, πάμε στο καλό κομμάτι, την αρχή της καριέρας του. Μπορεί να μην ήταν και ο πιο ψηλός τραγουδιστής, το μουσικό του ταλέντο όμως τράβηξε γρήγορα τις εντυπώσεις. Η μουσική του καριέρα ξεκινά το 1957 με το συγκρότημα The Vegas Kings (αργότερα γνωστοί με το όνομα Ronnie and the Redcaps ) όπου ο Dio ανέλαβε την θέση του μπασίστα.

Τα πρώτα του φωνητικά μπορούμε να τα ακούσουμε στα κομμάτια An Angel Is Missing και What'd I Say, αν και δεν αποτελούν ακόμα αντιπροσωπευτικό δείγμα των δυνατοτήτων του.

The Magic Bus: Το Μαγικό Λεωφορείο του ελληνικού ροκ

Οι Ronnie and the Redcaps έγιναν αργότερα οι Ronnie and the Prophets και, μετά από πολλές αλλαγές, τελικά έμειναν γνωστοί ως Elf. Το συγκρότημα έκανε τα opening act για τις συναυλίες των Deep Purple και, κάπου εκεί, ο Dio τράβηξε την προσοχή του κιθαρίστα Ritchie Blackmore. Οι δυο τους ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 1970 κάνοντας μερικές ηχογραφήσεις, οι οποίες τελικά οδήγησαν στον αποχωρισμό του Blackmore από τους Deep Purple και (μαζί και με άλλα μέλη από τους Elf) δημιούργησαν του συγκρότημα που έμεινε γνωστό ως Rainbow.

Ένα από τα πολλά μουσικά διαμάντια που γεννήθηκαν από αυτό το συγκρότημα ήταν και το (προσωπικά αγαπημένο) τραγούδι Stargazer από το άλμπουμ Rising. Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει έκταση 8 λεπτών, στη διάρκεια των οποίων η φωνή του Dio, μαζί με τους καταπληκτικούς στίχους (τους οποίους ο ίδιος έγραψε) σε γραπώνουν και σε ταρακουνάνε για τα καλά. Είναι ένα μείγμα συγκίνησης και ανατριχίλας.

Ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι (ίσως πιο φιλικό προς τους -όχι τόσο- φανατικούς metal) είναι και το Rainbow eyes από το άλμπουμ Long live rock’ n Roll. Μια μπαλάντα που πιστεύω κάνει και τους πιο «σκληρούς» να δακρύσουν λίγο.

Μετά τους Rainbow ο Ronnie συνεργάστηκε με τους Black Sabbath (πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει;) και ηχογράφησαν μερικά από τα καλύτερα metal κομμάτια που άφησαν ιστορία. Ένα προσωπικά αγαπημένο άλμπουμ είναι το Heaven and hell και συγκεκριμένα, το τραγούδι Children of the sea, το οποίο δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει με λόγια, πρέπει να το ακούσετε. Κάθε νότα που τραγουδάει ο Ronnie είναι μοναδική.

Η συνεργασία του Dio με τους Black Sabbath κράτησε μέχρι το 1992, αφήνοντας πίσω ιστορικά τραγούδια. Από εκεί και πέρα ο Ronnie σε συνεργασία με τον ντράμερ Appice, σχημάτισε δικό του συγκρότημα με το όνομα Dio.

Το πρώτο του άλμπουμ Holly Diver είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Heavy Metal με ανεπανάληπτα κομμάτια όπως Don’t talk to strangers / Shame on the night / Rainbow in the Dark. Χαρακτηριστικό της φωνής του Dio είναι η μελωδικότητά της, η οποία «ντύνει» ακριβώς όσο πρέπει τα τραγούδια, ενώ ταυτόχρονα μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου να πεταχτεί από την μία νότα στην άλλη, δημιουργώντας έτσι πολύ περίπλοκες εναλλαγές.

Μερικά ακόμη θρυλικά τραγούδια είναι και το All the fools sailed away από το άλμπουμ Dream Evil και το Man on the Silver mountain από το άλμπουμ Evil or Divine.
Μέχρι και την ηλικία των εξήντα, ο Ronnie ανέβαινε στην σκηνή με το ίδιο πάθος και συγκίνηση, μεταφέροντας την αυθεντικότητά του στο κοινό.

Αν θέλει κανείς να το διαπιστώσει, προτείνω να δει στο YouTube την συναυλία του Heaven & Hell στο Rockpalast το 2009. Εκείνη την περίοδο ο Dio είχε διαγνωστεί με καρκίνο στομάχου, όμως τίποτα δεν πτοεί έναν τέτοιο θρύλο. Δυστυχώς, ο Ronnie James Padavona μας άφησε στις 16 Μαΐου του 2010.

Ακόμα και σήμερα όμως, η φωνή και τα τραγούδια του, τον κρατάνε ζωντανό στην metal σκηνή, καθώς η αυθεντικότητά του είναι η βάση όλης της τέχνης του. Ήταν από τους καλλιτέχνες που χάραξαν μόνιμα το όνομά τους στους δίσκους τους. Θεωρώ πως είναι σχεδόν αδύνατο να τραγουδήσει κανείς τα κομμάτια του. Γιατί πολύ απλά ο Dio είναι ένα αυθεντικό metal διαμάντι.​

Exit mobile version