LifeSteps.gr

Thalassic - Ο πιο πρόσφατος δίσκος των Ensiferum

Thalassic

Δεν το κρύβω ότι οι Ensiferum, δημιουργοί του Thalassic, είναι η αγαπημένη μου μπάντα και πάντα ενθουσιάζομαι όταν κυκλοφορούν κάτι καινούριο στο μουσικό στερέωμα. Έστω και χωρίς τον Jari Mäenpää νομίζω ότι το προιον που προσφέρουν στο διψασμένο για κάλο ήχο κοινό είναι πάντοτε υψηλής ποιότητας.

Ο τίτλος του album τους, που μεταφράζεται από τα ελληνικά ως "των θαλασσών", ειναι μια συλλογή που ενσωματώνει ενορχηστρώσεις και παραδοσιακά λαϊκά όργανα μαζί με τις κιθάρες, τα μπάσα και τα ντραμς. «Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά μουσικά και χρησιμοποιήσαμε επίσης τα καλύτερα μέρη του παλιού μας ήχου», δηλώνει ο μπασίστας / τραγουδιστής Sami Hinkka.

«Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ensiferum στην νέα μας δουλειά οπως όμορφες λαϊκές μελωδίες, εξαισια riffs, μια ωραία μίξη διαφορετικών φωνητικών και υπέροχα ρεφρέν". Με το Thalassic, οι Ensiferum θέλησαν να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα νερά και δοκιμάσουν στο άγνωστο, χωρίς να ξεχνάνε όμως τις ρίζες τους.

Το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ είναι μια ορχηστρική απόλαυση που ονομάζεται "Seafarer's Dream". Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του για το άλμπουμ και σχολιάζοντας το "Seafarer's Dream", ο Sami υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησαν λιγότερες ενορχηστρώσεις από πριν, επειδή τα τραγούδια αποδείχτηκαν πιο καθαρόαιμα μέταλ. "Μας αρέσει να τονίζουμε την ιστορία και το συναίσθημα ενός τραγουδιού με τους ήχους που τους ταιριάζουν καλύτερα, επομένως η χρήση των ενορχηστρώσεων πρέπει να εξυπηρετεί τον σκοπό του τραγουδιού και να μην πρόκειται για συνήθεια ή απλή διακόσμηση".

Το "Rum, Women, Victory" και το "Run From The Crushing Tide" ξεχειλίζουν σίγουρα από μέταλ, αλλά στέκονται άνετα δίπλα στο παραδοσιακό και πανηγυριώτικο "Midsummer Magic" και στο επικό "Andromeda". Την υλοποίηση των κομματιών αυτών βοήθησαν πολύ η προσθήκη του Pekka Montin, η παρουσία του Mikko P. Mustonen στον έλεγχο των ενορχηστρώσεων και ο βιρτουόζος του βιολιού Lassi Logren, ο οποίος ηχογράφησε folk όργανα σε αρκετά κομμάτια. Υπάρχουν πολλά καλά κλασικά riffs των Ensiferum, φωνητικά, θαλάσσιοι ύμνοι και επικές ιστορίες κατάκτησης που θα απολαύσετε σε αυτό το άμπουμ.

Όλα αρχίζουν με μια εισαγωγή των ήχων του ωκεανού που οδηγεί σε ένα κομμάτι όπου ο τίτλος τα λέει όλα "Rum, Women, Victory". Το τραγούδι ξεκινά με χτύπημα τύμπανου και κιθάρας, ένα power metal ουρλιαχτό και στη συνέχεια αρχίζουν τα τύμπανα και τα μελωδικά riff. Οι αρμονίες της κιθάρας αναπτύσσονται καθώς ο ρυθμός του headbanging συνεχίζεται. Το «Andromeda» είναι μια ιστορία για μια θρυλική βασίλισσα που ειπώνεται με την χρήση μελωδικών και γρήγορων riff. Το "The Defense of the Sampo", ξεκινά με κιθαριστικό καλπασμό, ακολουθούν στίχοι που αναπαριστούν τον εμψυχωτικό λόγο πριν από μια μάχη και στο ρεφρέν ἐχει τον λόγο η χορωδία.

Θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα πειρατικό πλοίο που ταξιδεύει σε ένα επικό ταξίδι σε όλους τους ωκεανούς, με ένα ορχηστρικό διάλειμμα που θα φέρει στο μυαλό σας ταινίες σπαγγέτι γουέστερν. Το Run from the Crushing Tide, είναι ένα τραγούδι για τη ζωή με πιο γρήγορα καλπάζοντα riff. Το For Sirens έχει εμπνευσμένους στίχους με αναφορές στον μύθο μας σχετικά με το σαγηνευτικό κάλεσμα των σειρηνών. Το One with the Sea ξεκινά με ακουστικές κιθάρες και έγχορδα και στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε μια πιο αργή μπαλάντα, γεμάτη πλούσια μουσική. Το Cold Northland ξεκινά με ένα σόλο πιάνου και ήχους πνευστών, μετά μπαίνει το συγκρότημα σε απαρτἰα, με την κιθάρα να παίζει την κύρια μελωδία καθώς τα ορχηστρικά όργανα διανθίζουν το μέταλ riff.

Sabaton – The War to End All Wars

Αυτό το άλμπουμ έχει πολλές υπέροχες στιγμές, με τις γρήγορες κιθάρες και τα τύμπανα να χρησιμεύουν ως η κύρια ραχοκοκαλιά των τραγουδιών στα οποία στη συνέχεια οι ενορχηστρώσεις προσθέτουν περισσότερη πληρότητα στα βαρύτερα riff. Μπορεί αυτός ο δίσκος να μην φτάνει στα επίπεδα του ομώνυμου δίσκου και του Iron, στους οποίους συμμετείχε ο Jari Mäenpää και είναι από τους καλύτερους δίσκους μέταλ που έχω, ωστόσο κατορθώνει να κυμαίνεται σε υψηλά στάνταρς για folk - viking μέταλ και θα ικανοποιήσει απόλυτα τους φίλους του είδους.  

Exit mobile version