LifeSteps.gr

Sabaton – The War to End All Wars

The War to End All Wars

Μετά την επιτυχία του The Great War του 2019, οι Sabaton επιστρέφουν με το 10ο άλμπουμ τους και το δεύτερο που επικεντρώνεται στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, το The War to End All Wars.

Σκεφτείτε πόσο αδιανόητο θα ήταν για τα εκατομμύρια που πέθαναν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ότι, περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, η ανθρωπότητα θα εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό την ηγεσία "ανθρωπάκων" που έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν βόμβες και σφαίρες για να αισθάνονται μεγάλοι.

Wind Rose: Wintersaga review

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουμε ακούγοντας το νέο έπος των Sabaton είναι ότι το αισθανόμαστε πολύ οικείο. Μιλάμε για το 10ο άλμπουμ τους που συνδυάζει ιστορία και μέταλ και έχει τον επικό τόνο στον οποίο έχουν ειδικευτεί πλέον οι Sabaton. Το άλμπουμ έχει εισαγωγή και φινάλε κομμάτια που περιλαμβάνουν αφήγηση η οποία προλογίζει και ολοκληρώνει αντίστοιχα την θεματική του άλμπουμ, τον αδυσώπητο Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον υποτιθέμενο "πόλεμο που θα τελειώσει όλους τους πολέμους". Φανταστική η αφήγηση, εξίσου φανταστικό και το ρεφραίν που τονίζει τα λόγια της πομπώδους χορωδίας στην οποία μετατρέπεται, προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, η μπάντα.   

Το άλμπουμ συνεχίζει με ένα κομμάτι που ονομάζεται Stormtroopers. Το τραγούδι είναι γρήγορο, ξεχειλίζει από ενέργεια και αναφέρεται στις ομάδες κρούσης των Γερμανών οι οποίες χρησιμοποιούσαν τακτικές βίαιης διείσδυσης στα αντίπαλα χαρακώματα, σε μια προσπάθεια να αποδιοργανώσουν τις γραμμές του εχθρού. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα κιθαριστικά σόλο έχουν ανέβει κατακόρυφα σε συχνότητα και ποιότητα, συγκρινόμενα με τις παλιότερες δουλειές των Sabaton. Είναι εμφανές ότι ο αγαπητός μας Tommy Johansson και ο Chris Rorland έχουν φτάσει σε ανώτερα κιθαριστικά επίπεδα αλλά διακρίνουμε και μια μεγαλύτερη ελευθερία στο ξεδίπλωμα των ταλέντων τους.

Το Stormtroopers ακολουθείται από το Dreadnought, το κορυφαίο κομμάτι του δίσκου κατά την γνώμη μου. Η επιβλητική φωνή του Joakim, εν χορώ με το υπόλοιπο γκρουπ και την κεντρική μελωδία, αναπαριστά ακουστικά την επιβλητικότητα των θωρηκτών που άλλαξαν τον ρου του ναυτικού πολέμου. Το The Unkillable Soldier συνεχίζει το χτίσιμο του δίσκου με ένα κομμάτι γεμάτο απίθανα σκαμπανεβάσματα. Αρχίζει με επικό τόνο, καλπάζει και κινείται προς το χαμηλό αλλά σπινταριστό ρεφρέν, το οποίο συγχωνεύεται φανταστικά με το υπόλοιπο κομμάτι. Αξίζει να αναζητήσετε την ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι γιατί είναι εντελώς απίθανη αλλά αληθινή.

Το Soldier of Heaven συνεχίζει δυναμικά το άλμπουμ με τους ήχους των keyboards να μας ταξιδεύουν σε περασμένες δεκαετίες και το ρεφραίν να εκπέμπει ενθουσιασμό και μεγαλείο. Στο Hellfighters που ακολουθεί, κυριαρχούν οι κιθάρες και τα φωνητικά του Joakim, ο οποίος προσαρμόζει το φωνητικό του στυλ στο ύφος των στίχων. Στα κλασικά πρότυπα των Sabaton κινείται το Race To The Sea, με το σόλο του Tommy να στολίζει έναν ακόμα πολεμικό παιάνα του αγαπημένου μας γκρούπ.

Το Lady Of The Dark μας γνωστοποιεί την ιστορία μιας γυναίκας πολεμίστριας και υποστηρίζεται ξανά από δυναμικές κιθαριές και μεγαλειώδες ρεφραίν. Το The Valley Of Death μας θυμίζει μια πονεμένη, για την χώρα μας, ιστορία του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Στην δεύτερη και στην τρίτη μάχης της Δοϊράνης, η βουλγαρική μεραρχία Πλέβεν, υπό την διοίκηση του Βλαντίμιρ Βάζοβ, απόκρουσε τις βρετανικές και τις ελληνικές μεραρχίες, οι οποίες υπέστησαν τεράστιες απώλειες. Το κομμάτι έχει το γνώριμο ξεσηκωτικό στυλ των Sabaton και κατορθώνει να μας ενθουσιάσει, παρά την υπενθύμιση πολεμικών πληγών του παρελθόντος.

Ακολουθεί το καταπληκτικό Christmas Truce. Μεγάλη τραγουδάρα βασισμένη στην απίστευτη ιστορία που παρακολουθήσαμε και στην ταινία Joyeux Noël. Πρόκειται για την αυθόρμητη χριστουγεννιάτικη εκεχειρία των Χριστουγέννων του 2014 μεταξύ των συμμαχικών και των γερμανικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο. Το κομμάτι αρχίζει με τις συγκινητικές νότες ενός πιάνου και συνεχίζει με τους υπέροχους στίχους που τονίζουν ότι όλοι είμαστε φίλοι και αδέρφια σε τελική ανάλυση. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις των αντιμαχόμενων παρατάξεων υποστηρίζονται καταπληκτικά από τις μεταμορφώσεις της μουσικής που αλλάζει από αισιόδοξη σε πένθιμη, αντικατοπτρίζοντας την συνειδητοποίηση των στρατιωτών για την επαύριον που θα συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Η εποποιία του The War to End All Wars ολοκληρώνεται ιδανικά με τον επίλογο του κομματιού Versailles το οποίο εναρμονίζεται με το εναρκτήριο κομμάτι, χωρισμένο σε λεκτική αφήγηση και ένα αισιόδοξο ρεφραίν για την εκεχειρία που τερμάτισε την σφαγή. Προς το τέλος του όμως, ο επίλογος σκοτεινιάζει και πάλι, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε σοβαρά αν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος που θα τελειώσει τους πολέμους.          

Dragonforce: Extreme Power Metal review

Σαν τελικό συμπέρασμα πιστεύω ότι το άλμπουμ The War to End All Wars είναι από τα καλύτερα που έχουν να παρουσιάσουν οι Sabaton μέχρι σήμερα. Εκτός από το πολυαγαπημένο επικό και δυναμικό τους στυλ με το οποίο παρουσιάζουν τα μέταλ πολεμικά τους εμβατήρια, προστέθηκε πλέον και ο μελωδικός τόνος που δίνει η κιθάρα του πολύ ταλαντούχου Tommy Johansson. Πιστεύω ότι όσοι το αγοράσουν θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι. Ανυπομονούμε να τους δούμε από κοντά στις 21 Ιουλίου όταν θα έρθουν στα πλαίσια του Release Festival, μαζί με Blind Guardian και Epica. Αυτή θα είναι μια αξέχαστη μέρα για τους φίλους της μέταλ.

Exit mobile version