LifeSteps.gr

Tales of Arise: review

Το Tales of Arise αποτελεί τον 17ο βασικό τίτλο της μακροβιότατης σειράς Tales και κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 10 Σεπτεμβρίου 2021 (και μια μέρα νωρίτερα για τους "τυχερούς" Ιάπωνες) για PlayStation 4 και 5, Xbox One, Series X και Steam. Αρχικά ανακοινώθηκε στην E3 2019 ως το πρώτο Tales που αναπτύχθηκε συγκεκριμένα για την όγδοη γενιά κονσολών, μιας και το προηγούμενο Tales αναπτύχθηκε και για το PlayStation 3. Από το 2019 όμως, η εξέλιξη του Tales of Arise συνεχίστηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα game που "πατάει" σε δυο γενιές κονσολών, διαθέτοντας και εκδόσεις για τις κονσόλες ένατης γενιάς.

H σειρά Tales ντεμπουταρισε το μακρινό 1995 και, μέχρι σήμερα, μας μετέφερε σε μια πληθώρα φανταστικών κόσμων, δημιούργησε μεγάλο αριθμό συναρπαστικών χαρακτήρων και επεξεργάστηκε επανειλημμένως, βελτιώνοντας το σημαντικά, το ιδιαίτερο σύστημα μάχης που χρησιμοποιεί. Είναι κρίμα που το franchise των Tales δεν είναι τόσο γνωστό στον Δυτικό κόσμο, όσο το Final Fantasy ας πούμε, παίζοντας το Tales of Arise όμως, θα απολαύσετε όλα τα χαρακτηριστικά του και θα αντιληφθείτε ότι η σειρά μπορεί πλέον να συγκριθεί με αξιώσεις με τους διασημότερους ανταγωνιστές της. Η περιπέτεια στην οποία θα πρωταγωνιστήσετε εδώ, σηματοδοτεί επίσης την 25η επέτειο της σειράς άρα αποτελεί ορόσημο για αυτή.

Δράση χωρίς σταματημό
Οι κάτοικοι του πλανήτη Dahna πάντα σέβονταν την Rena, τον πλανήτη στον ουρανό, ως χώρα των δίκαιων και θεϊκών όντων. Η τουλάχιστον, το έκαναν, μέχρι που οι προχωρημένοι Renans κατέβηκαν από αυτόν για να κατακτήσουν τη Dahna, πράγμα που το έπραξαν με χαρακτηριστική ευκολία. Ως αποτέλεσμα της κατάκτησης, η Rena κυβερνά τη Dahna τα τελευταία 300 χρόνια, λεηλατώντας τον πλανήτη από τους πόρους του και στερώντας από τους ανθρώπους της την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Το σενάριο του Tales of Arise επικεντρώνεται στον Alphen, έναν άνδρα Dahnan που δεν έχει μνήμες και έχει χάσει την ικανότητα να αισθάνεται πόνο, και τη Shionne, μια αρχόντισσα Renan της οποίας η Curse of Thorns που την πλήττει, προξενεί πόνο σε όποιον την αγγίζει. Στην πορεία, το ζεύγος ενώνει τις δυνάμεις του με πολλούς χαρακτήρες όπως η Rinwell, μια μάγισσα Dahnan που μπορεί να χρησιμοποιήσει spells παρά το γεγονός ότι ήταν κάτι που υποτίθεται ότι μπορούν να κάνουν μόνο οι Renans, ο Low, ένας Dahnan που είναι ενεργό μέλος της αστυνομικής οργάνωσης του Rena, "Snake Eyes", ο Dohalim il Qaras., ένας Renan Lord που υποστηρίζει την ισότητα, και η Kisara, σωματοφύλακας του Dohalim, η οποία χαρακτηρίζεται από μητρικά χαρακτηριστικά.

Το Tales of Arise είναι η χαρά των action girls, ιδανικό για όσους τα λατρεύουμε και όσες ψάχνουν κάποιο γυναικείο πρότυπο για να ταυτιστούν. Οι Shionne, Rinwell και Kisara ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία. Η Shionne πυροβολεί ανελέητα τους εχθρούς της, η Rinwell διαθέτει σοβαρό ταλέντο στη μαγεία και η Kisara είναι μια Knight που ρίχνεται στη μάχη με το mace και την ασπίδα της. Η καρδιά του Tales of Arise χτυπά στις φαντασμαγορικές του μάχες οι οποίες εκτελούνται όλες σε πραγματικό χρόνο, εξελίσσονται γρήγορα και απαιτούν από εσάς τον κατάλληλο συνδυασμό αντανακλαστικών και στρατηγικής σκέψης.

Το game world του είναι σπαρμένο με τερατόμορφους και πολύ επικίνδυνους εχθρούς οι οποίοι, με το που σας βλέπουν να πλησιάζετε, σας παίρνουν στο κυνήγι. Μόλις σας αγγίξουν η τους αγγίξετε, τραβιέστε αμφότεροι σε μια οριοθετημένη αρένα και ξεκινά ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Ο Alphen είναι ένας ισχυρός χαρακτήρας που θα δυναμώσετε τρομακτικά, καλλιεργώντας τα abilities και τον εξοπλισμό του. Επειδή όμως δεν αποκλείεται να βαρεθείτε έχοντας κλειδωθεί μόνιμα στον ίδιο χαρακτήρα, το Tales of Arise σας επιτρέπει να αποκτάτε ελεύθερα τον έλεγχο και των τεσσάρων χαρακτήρων που μπορούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα σε μια ομάδα.

Η εναλλαγή χαρακτήρων έχει διπλή άξια. Αφενός αλλάζετε διαρκώς παραστάσεις και, αφετέρου, βλέπετε από πρώτο χέρι τα abilities των συναγωνιστών σας, αναγνωρίζοντας σταδιακά ποια αξίζουν περισσότερο και ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιηθούν. Μαθαίνοντας όλα αυτά, πηγαίνετε στην επιλογή Strategies του κεντρικού μενού και καθορίζετε την συμπεριφορά που θα ακολουθούν στις μάχες. Προσωπικά έχω την τάση να τοποθετώ πάντοτε ένα χαρακτήρα για healer ώστε να θεραπεύει τους υπολοίπους είτε με items, είτε με τα abilities που διαθέτει. Τα Strategies αλλάζουν όποτε γουστάρετε έτσι, σε περίπτωση που για παράδειγμα, τα βάλετε με κάποιο boss, μπορείτε να διατάξετε όλη την ομάδα να τον βαρέσει αλύπητα με όλα τα διαθέσιμα μέσα, δίχως να υπολογίσει AP, CP και ότι άλλο εις... P.

The Artes of War
Τα Artes είναι τα abilities των ηρώων και ηρωίδων που διαμορφώνουν το στυλ παιξίματος τους και, πιστέψτε με, υπάρχουν χαρακτήρες για κάθε πιθανό στυλ. Δείτε την Shionne πόσο καλή healer είναι αλλά και αποτελεσματική στο να μοιράζει πόνο από μακριά. Θαυμάστε την Rinwell με τις AOE μαγικές επιθέσεις του που σας βοηθά να ελέγξετε την ροή της μάχης ενώ σας φορτώνει και με κάμποσα χρησιμότατα buffs. Δείτε και τον Law με πόση ταχύτητα και δύναμη σαπίζει στο ξύλο τους εχθρούς, πετυχαίνοντας αλυσιδωτά χτυπήματα. Έχει μεγάλη σημασία ποια Artes θα επιλέξετε για τους χαρακτήρες σας και σε ποια θέση θα τα τοποθετήσετε, με την τελευταία επιλογή να σχετίζεται αποκλειστικά στο κατά πόσον θα θυμάστε τα buttons που τα ενεργοποιούν όταν θα έχετε τον άμεσο έλεγχο τους.

Tο Artes Gauge σας εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς όσο τα χρησιμοποιείτε μανιωδώς. Η ανανέωση του γίνεται δια του νέου συστήματος Boost Attack, το οποίο επιτρέπει στον επιλεγμένο συμμαχητή σας να εξαπολύσει μια σπέσιαλ επίθεση. Οι εν λόγω θανατηφόρες κινήσεις φαίνονται απίστευτα κομψές και προκαλούν επίσης τεράστιο damage, κόβουν την φορά των επιτιθέμενων αντιπάλων και ανανεώνουν αμέσως το Artes Gauge σας, επιτρέποντάς σας να τους πιέζετε ακατάπαυστα. Μόλις ξεκλειδώσετε και τα έξι συνολικά μέλη της ομάδας που θα χειριστείτε στο Tales of Arise, θα διαπιστώσετε ότι τα πιθανά combos ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα συνθέσετε combo chains που θα φτάνουν τα εκατοντάδες χτυπήματα, υφαίνοντας συνεχώς ένα μείγμα κανονικών Artes, Mystic Artes και συμβατικών επιθέσεων και, εν συνεχεία, αξιοποιώντας τα Boost Attacks θα ξεκινά όλη η διαδικασία από την αρχή. Ασφαλώς το γλέντι του βρομόξυλου δεν σταμάτα με τα παραπάνω. Μόλις συγκεντρώσετε έναν αξιοπρεπή αριθμό combos ή προκαλέσετε σημαντικό damage στον εχθρό σας, θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε ενα Boost Strike.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Αυτή η φανταχτερή κίνηση σας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με ένα άλλο μέλος της ομάδας, πραγματοποιώντας μια συντριπτική επίθεση που μπορεί να σκοτώσει επιτόπου έναν εχθρό. Ενώ τα τυπικά mobs μπορούν να εξαλειφθούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, θα πρέπει να έχετε το νου σας όταν επελαύνετε ενάντια σε Giant Zeugles. Αυτά τα κολοσσιαία bosses θα σας κάνουν να τρέμετε όταν τα πρωτοσυναντήσετε αλλά θα μάθετε σιγά σιγά να τα συντρίβετε, στοχεύοντας στα αδύνατα σημεία τους.

Όπως έχετε συνηθίσει από αντίστοιχα monster hunting games, τα εν λόγω αδύνατα σημεία γίνονται άμεσα αντιληπτά από την εμφανή λάμψη που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Πέφτοντας με τα μούτρα στο αδύναμο σημείο του πλάσματος και πετυχαίνοντας μπόλικο damage, θα το κάνετε να σπάσει και το πλάσμα θα σωριαστεί, δίνοντας σε εσάς και τα μέλη της ομάδας σας την ευκαιρία να εξαπολύσετε μερικές ανελέητες και πολύ καταστροφικές επιθέσεις.

Όπως συνηθίζεται στα τελευταία Tales, το παιχνίδι δεν θέλει ο παίκτης να είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τα πλάσματα που κατακλύζουν την περιοχή στην οποία κινείται η ομάδα του. Οι χαρακτήρες σας μπορούν να είναι μόνο περίπου τρία levels πάνω από το υψηλότερο level των πλασμάτων στην περιοχή που δράτε, πριν τα exp και τα sp που κερδίζετε αρχίσουν να μειώνονται μαζικά μαζί με το απαιτούμενο Exp για το επόμενο level. Η τακτική αυτή, διατηρεί τα levels των χαρακτήρων σας στο ίδιο επίπεδο με τα μεγάλα bosses που σας περιμένουν όταν ολοκληρώνεται ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας.

Γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το A. I. στην συνολική ποιότητα της προσφερόμενης εμπειρίας ενός game. Θα χαρείτε να μάθετε λοιπόν πως το A. I. στο Tales of Arise είναι αρκετά έξυπνο ώστε να σας χαρίσει αμέτρητες συγκρούσεις σε υψηλά αλλά όχι εκνευριστικά επίπεδα πρόκλησης. Θα παρατηρήσετε σε όλες τις μάχες ότι, οι χαρακτήρες που έχετε επιλέξει να μάχονται στον αυτόματο πιλότο, ξέρουν να χρησιμοποιούν πολύ καλά τα Mystic Artes, τα Overlimits και να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες που τους έχετε χορηγήσει. Προσέχουν το health τους, εκτελούν τα healing abilities την κατάλληλη στιγμή και δεν σπαταλούν άσκοπα τις ενεργειακές τους μπάρες.

Ομορφιά που “παίζεται”
Αυτό είναι το πρώτο game της βασικής σειράς Tales που κατασκευάστηκε με την Unreal Engine 4 και όχι με την πασίγνωστη game engine της Namco, στην οποία βασίστηκε κάθε "κονσολάτος" τίτλος της σειράς από το Tales of Symphonia, ένα game που κυκλοφόρησε το μακρινό 2003. Είναι επίσης το πρώτο παιχνίδι που δεν σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου την προηγουμένη γενιά κονσολών. Ως εκ τούτου, το σκηνικό και οι χαρακτήρες είναι πιο λεπτομερείς και διαθέτουν πρωτοκλασάτο animation σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των HD τίτλων Tales of Zestiria και Tales of Berseria.

Το Tales of Arise σφύζει από γοητεία όπως θα διαπιστώσετε θαυμάζοντας ένα σωρό υπέροχες τοποθεσίες που θα διασχίσετε στο ταξίδι σας. Ο καταπληκτικός συνδυασμός υδατογραφιών με τρισδιάστατες εικόνες εμπνευσμένες από Anime καθιστούν το Arise μια πραγματική απόλαυση για τους οφθαλμούς σας. Εγγυώμαι ότι θα απολαύσετε κάθε δευτερόλεπτο των πολυάριθμων cinematics.

Για τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος, οι game designers προσέθεσαν ένα σωρό κρυφά cosmetics items, treasure chests και διάφορα υλικά προς συγκομιδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα και τη σφυρηλάτηση εξοπλισμού. Υπάρχουν ακόμη και σημεία ψαρέματος όπου μπορείτε να περάσετε πολλές ώρες κυνηγώντας τους κάτοικους του υγρού στοιχείου.

Ενώ αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δεν προσθέτουν πολλά στο gameplay, βοηθούν όμως στον εμπλουτισμό της όλης εμπειρίας. Δυστυχώς, τα dungeons δεν έχουν σχεδιαστεί με ανάλογη σπουδή. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής σας σε αυτά, θα παρατηρήσετε ότι είναι μονότονα σχεδιασμένα, οι εχθροί είναι πανομοιότυποι και τα μουσικά θέματα επαναλαμβάνονται.

Επιτηδευμένη τελειότητα
Με φρέσκο στυλ γραφικών εμπνευσμένο από την anime αισθητική, εκλεπτυσμένο σύστημα μάχης και πλούσιο σενάριο που επικεντρώνεται στους καλοφτιαγμένους χαρακτήρες, το Tales of Arise κερδίζει τις εντυπώσεις σε όλα τα μέτωπα. Διαθέτει εξαιρετικό voice acting στην Ιαπωνική γλώσσα και το soundtrack είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Διαρκεί μερικές δεκάδες ώρες αν το “τρέξετε” ασχολούμενοι αποκλειστικά με το main σενάριο αλλά επεκτείνεται άνετα κοντά στις εκατό αν ασχοληθείτε με το πασο σας, ψάχνοντας τα πάντα. Είτε είστε βετεράνος της σειράς είτε ένας αμύητος στα μυστικά της, το Tales of Arise είναι φτιαγμένο για να το απολαύσετε όλοι.

Πρώτη δημοσίευση άρθρου μου: GameWorld

Exit mobile version