LifeSteps.gr

Martha is Dead

Martha is Dead

Αν είστε gamer και σας αρέσουν τα παιχνίδια μυαλού που ιντριγκάρουν μέχρι το τελευταίο λεπτό τότε, το πολυσυζητημένο παιχνίδι Martha is Dead, είναι φτιαγμένο για εσάς. Πάμε να πούμε λίγα λόγια για αυτό το φοβερό παιχνίδι που όλοι αξίζει να ζήσουν την εμπειρία του.

Inscryption: το indie παιχνίδι που ξεχώρισε

Πριν αναλύσουμε τα κεντρικά σημεία του παιχνιδιού αξίζει να αναφερθεί ότι έχει δεχθεί αρκετή λογοκρισία καθώς το Martha is Dead έχει υπερβολικά σκληρές εικόνες και υπάρχει σε αρκετά σημεία βίαιη αναπαραγωγή των γεγονότων που συμβαίνουν. Πολλοί χαρακτηρίζουν το παιχνίδι ωμό καθώς υπάρχει σε αρκετά σημεία η ρεαλιστική απεικόνιση τόσο της ζωής όσο και του…θανάτου.

Για τον λόγο αυτό υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μιας φιλτραρισμένης και αφιλτράριστης έκδοσης ώστε όσοι δεν αντέχουν την σκληρή απεικόνιση να επιλέξουν μια πιο ήρεμη αναπαραγωγή. Βέβαια εμείς προτείνουμε ολοκληρωμένη έκδοση καθώς θεωρούμε ότι έτσι το παιχνίδι είναι πιο καθηλωτικό. Έχοντας πει αυτό το πολύ βασικό στοιχείο πάμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το παιχνίδι.

Το Martha is Dead είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το παιχνίδι μας ταξιδεύει πίσω στην εξοχική Τοσκάνη της Ιταλίας το 1944 κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου εκεί διαδραματίζονται όλα τα γεγονότα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στην Ιταλική και στην Αγγλική γλώσσα καθώς υπάρχουν αυτές οι δύο επιλογές.

Όσον αφορά την κεντρική υπόθεση, πρόκειται ουσιαστικά για μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου όπου στο προσκήνιο βρίσκεται ένα οικογενειακό δράμα και συγκεκριμένα επικεντρωνόμαστε στον θάνατο της Martha της οποίας το σώμα βρίσκει η δίδυμη αδερφή της Gulia στην λίμνη κοντά στο σπίτι τους.

Total War: Warhammer III - Πρώτες εντυπώσεις

Η πρωταγωνίστρια μας Gulia, καλείται να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας όπως και βάζει στόχο να λύσει το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της αδερφής της. Έτσι ξεκινάει η αναζήτηση της αλήθειας με μοναδικό όπλο την κάμερα της Gulia μέσα από την οποία καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλές σημαντικές πληροφορίες οι οποίες θα εγείρουν πολλά ερωτήματα καταλήγοντας σε εντυπωσιακά στιγμιότυπα που καθηλώνουν.

Το παιχνίδι δίνει τεράστια έμφαση στην κάμερα και την φωτογραφία καθώς την χρησιμοποιεί η Gulia η οποία λειτουργεί κανονικά σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής των 40s και επιτρέπει στην πρωταγωνίστρια να ανακαλύπτει πράγματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι καθώς σκαλίζει το παρελθόν. Η κάμερα είναι ο πιο πιστός της σύντροφος προς την αναζήτηση της αλήθειας για αυτό και φτάνει στα όρια να είναι ο συμπρωταγωνιστής. Η ιστορία είναι πολυδιάστατη και ανατρεπτική καθώς ξετυλίγονται συνεχώς νέα στοιχεία ανατρέποντας συνεχώς τα πάντα.

Η ιστορία κινείται ομαλά και σιγά σιγά χτίζεται το μυστήριο ώσπου ξεσπάνε οι κλιμακώσεις. Όσον αφορά την δομή του παιχνιδιού, χρονολογικά παρουσιάζεται ένα διάστημα λίγων ημερών όπου ο παίκτης περιηγείται εντός του περιβάλλοντα χώρου του σπιτιού που αποτελείται από περιοχές όπως το πυκνό δάσος γύρω από το σπίτι, την λίμνη, το νεκροταφείο και άλλα σημεία που μπορείτε να ανακαλύψετε παίζοντας το παιχνίδι. Την ημέρα ο ήλιος είναι πολύ φωτεινός και όλα φαίνονται όμορφα ενώ την νύχτα όλα αλλάζουν και παίρνουν μια περίεργη τροπή. Τότε αποκαλύπτονται οι πραγματικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν παντού.

Η περιήγηση την νύχτα γίνεται πολύ δύσκολή λόγω της συνεχούς ομίχλης αλλά αυτό είναι και ένα στοιχείο που κάνει πολύ ατμοσφαιρική όλη την εμπειρία. Σε αρκετές στιγμές ο παίκτης νιώθει άβολα με τα όσα συμβαίνουν όμως οι σοκαριστικές εικόνες τον καθιστούν καθηλωμένο έχοντας την ανάγκη να φτάσει προς την λύση του μυστηρίου. Όλο το φάσμα των συναισθημάτων ξεδιπλώνεται μπροστά μας και ανείπωτα μυστικά του παρελθόντος επανέρχονται στο προσκήνιο ενώ η συνεχής απειλή του πολέμου και οι συνέπειες του εντείνουν την απόγνωση.

Έχει την μαγική ικανότητα να σε κάνει να νιώθεις μέρος της πλοκής καθώς μέσα στην αφήγηση ενσωματώνεται το λογοτεχνικό στοιχείο και συνεχώς παρεμβάλλονται κείμενα από το ημερολόγιο της πρωταγωνίστριας. Με αυτόν τον τρόπο, επικρατεί πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάτι που κάνει όλη την ιστορία πολύ άμεση. Βέβαια υπάρχουν και άλλα στοιχεία που καθιστούν όλη την εμπειρία του παιχνιδιού πολύ ζωντανή και ρεαλιστική.

Υπάρχουν φυσικοί ήχοι όπως τα ρυάκια, το τιτίβισμα των πουλιών, η απεικόνιση της φύσης και των αντικειμένων. Φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί με πολύ προσοχή γιατί οι χαρακτήρες φαίνονται τόσοι αληθινοί κάνοντας την συνείδηση μας να αμφισβητεί αν είναι παιχνίδι ή πραγματικότητα. Συνεπώς ένα από τα δυνατά σημεία είναι η ατμόσφαιρα αλλά και το ιστορικό πλαίσιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ρεαλιστικότητα συμβάλει η μουσική και ο ήχος. Υπάρχουν πολλά ραδιόφωνα τα οποία μεταφέρουν την επικαιρότητα του πολέμου και κυρίως προειδοποιούν για τυχόν κινδύνους λόγω του πολέμου. Η μουσική συνοδεύει τέλεια την πλοκή της ιστορίας. Επιπλέον, κάθε μέρα υπάρχει στο τραπέζι της κουζίνας μια καινούρια εφημερίδα που αναφέρει τα νέα της ημέρας από το μέτωπο όπως και άλλα στοιχεία όπως τα τηλέφωνα με περιστρεφόμενο καντράν, και το ρολόι και γενικότερα η διακόσμηση συνθέτουν μια πολύ πιστή απόδοση της τότε εποχής.

Dexter Stardust: Adventures in Outer Space

Ότι και να πούμε για το Martha is Dead φαντάζει λίγο καθώς είναι άλλο να σας το περιγράφουμε και άλλο να βιώσετε και εσείς την εμπειρία. Είναι ένα πολύ βαθύ παιχνίδι που σιγά σιγά ξεδιπλώνει τον συναισθηματισμό και τον ψυχισμό της πρωταγωνίστριας αλλά και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Κρύβει πολλά μυστικά και πολλές εκπλήξεις όπως και ευρηματικά σκηνικά που αξίζει να δείτε και εσείς για αυτό και σας προτείνουμε να παίξετε το παιχνίδι και σίγουρα δεν θα χάσετε.

Exit mobile version