LifeSteps.gr

Ghosts ‘N Goblins Resurrection review

Οι gamers που κινούνται πλέον στην μέση ηλικία, έχουν περάσει δηλαδή ή είναι πολύ κοντά στα δεύτερα -άντα, αγαλλιάζουν στην ενθύμηση του Ghosts ‘n Goblins και όλων των sequels και των spinoffs του. Ας μην γελιέστε, η προσπάθεια του ηρωικού ιππότη Αρθούρου για να σώσει την πριγκίπισσα Prin Prin, η οποία περνούσε από έξι επίπεδα γεμάτα θανάσιμους κινδύνους για τον ταλαίπωρο διασώστη, απαιτούσε υπερφυσικό θάρρος και υπομονή για να ολοκληρωθεί. Δύο είναι τα σήματα κατατεθέν της σειράς Ghosts ‘n Goblins, η απάνθρωπη δυσκολία της και η τάση της πανοπλίας του Αρθούρου να διαλύεται, αφήνοντάς τον με το σώβρακο απέναντι στους εχθρούς. Η επιστροφή του Αρθούρου φέτος στο Ghosts ‘n Goblins Resurrection σας επαναφέρει στην γνώριμη όσο και αρχετυπική ιστορία που μόλις περιγράψαμε, προσαρμόζοντας την στα οπτικά δεδομένα (και μόνο) της εποχής μας.

Μανταμίτσα σε κίνδυνο
Το εναρκτήριο cinematic βρίσκει τον ήρωά σας να είναι αραχτός σε ένα λιβάδι, περιμένοντας την αγαπημένη του Prin Prin. Άξαφνα, η επερχόμενη περίπτυξη που είχε στο μυαλό του ο Αρθούρος δεν πραγματοποιείται ποτέ γιατί η πόλη τους (το Camelot άραγες), τυλίγεται στις φλόγες και μαζί του αρπάζει και το Umbral Tree. Η φωτιά αναγκάζει τους κατοίκους του πανέμορφου αυτού δέντρου της ζωής, τις Umbral Bees, να ξενιτευτούν από το σπιτικό τους και να τραβήξουν προς κάθε γωνιά του ορίζοντα. Άναυδος ο Αρθούρος παρακολουθεί ένα σκοτεινό πνεύμα να αρπάζει την αγαπημένη του και να την σέρνει στον κόσμο των δαιμόνων. Τι να κάνει ο ταλαίπωρος Αρθούρος, μαζεύει την πληγωμένη του υπερηφάνεια, φοράει την πανοπλία του και εισβάλλει στις πέντε ζώνες της κόλασης που τον χωρίζουν από τον στόχο του.

Το game μπορεί να διαθέτει πέντε ζώνες αλλά τα levels είναι επτά συνολικά διότι οι δύο πρώτες σας καλούν να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο διαθέσιμες. Ο μικρός αριθμός τους εξυπακούεται ότι δεν σημαίνει πως το game είναι μικρό, εκτός βέβαια και αν επιλέξετε εξαρχής το πιο χαμηλό, το πιο ρεζίλικο επίπεδο δυσκολίας, το Page. Η λογική πορεία είναι να αρχίσετε με το Squire, μαθαίνοντας καλά τα mechanics και ακονίζοντας τις δυνατότητές σας και στην συνέχεια να προχωρήσετε στα Knight και Legend. Ασχέτως της δυσκολίας που θα επιλέξετε θέλω να σας καθησυχάσω λέγοντάς σας πως διαθέτετε άπειρες ζωές. Κλείνετε το game και επιστρέφετε αργότερα, αρχίζοντας από το τελευταίο level που ξεκλειδώσατε.

Ys IX: Monstrum Nox review

Η διατήρηση των κεκτημένων σας επεκτείνεται στις Umbral Bees που έχετε γραπώσει. Τα αιθέρια αυτά πλάσματα είναι κρυμμένα σε διάφορα σημεία του εκάστοτε level και εμφανίζονται όταν βρίσκεστε πολύ κοντά τους. Επιβάλλεται να τις μαζεύετε όλες διότι με αυτές πληρώνετε τα skills και τις μαγικές δυνάμεις που “φυτρώνουν” στο Umbral Tree. Προτού μπείτε σε ένα level βλέπετε τον ακριβή αριθμό των Umbral Bees που φιλοξενούνται σε αυτό συνεπώς θα ψάξετε εξονυχιστικά κάθε γωνία του έως ότου τις αποκτήσετε όλες.

Από σκέτη αποτυχία σε... λιγότερο αποτυχημένο ήρωα
Τα ευεργετήματα του Umbral Tree είναι πολλά και πανίσχυρα και, το κυριότερο, σας επιτρέπουν να ανακαλέσετε μια επιλογή σας αν την θεωρήσετε λανθασμένη, μεταφέροντας τις Umbral Bees που δεσμεύσατε, σε νέα επιλογή. Το πιο απολαυστικό είδος μαγείας που απόκτησα είναι η δυνατότητα του Αρθούρου να μεταμορφωθεί σε Red Arremer, στον σπαστικό κόκκινο δαίμονα που πετά σαν νυχτερίδα και επιτίθεται σαν καταδιωκτικό κάθετης εφόρμησης. Θα πεθάνετε στα γέλια βλέποντας το δαιμόνιο να φοράει σώβρακο με καρδούλες και να έχει και το διάδημα του Αρθούρου στο κούτελο. Να σημειώσω εδώ ότι, μετά από 35 έτη στην ενεργό δράση, επιβαλλόταν να πάρει κάποια προαγωγή ο ταλαίπωρος ιππότης συνεπώς το διάδημα συμβολίζει την βασιλική του γενιά.

Τα αγαθά του Umbral Tree είναι άφθονα, τρομερά χρήσιμα και μπορείτε να τα εναλλάσσετε την ώρα της μάχης πιέζοντας τα shoulder buttons. Η αυξημένη δυνατότητα ανάστασης, η άμεση αποκατάσταση της πανοπλίας σας, η μεταμόρφωση σε βράχο, η εκτόξευση κεραυνών, η μεταμόρφωση των εχθρών σε βατράχια και ένα σωρό ακόμα μαγικά, θα βοηθήσουν τον Αρθούρο σας να επιβιώσει στις αδυσώπητες συνθήκες του νέου Ghosts ‘n Goblins. Δοκιμάζοντας την χρησιμότητα του κάθε skill και έχοντας υπόψη το cooldown τους, θα καταλήξετε στο skill set που σας ευνοεί περισσότερο στην μάχη.

Orcs Must Die! 3

Η χρήση των skills γίνεται δια του απλούστερου game mechanic που υφίσταται, δηλαδή της παρατεταμένης πίεσης του fire button. Τα υπόλοιπα game mechanics που έχει στην διάθεσή του ο χαρακτήρας σας είναι πανομοιότυπα με εκείνα που χρησιμοποίησε στο παρελθόν, δυστυχώς όμως θα παρατηρήσετε ότι είναι το ίδιο δύσχρηστα.

Ο Αρθούρος τρέχει (αν μπορούμε να αποκαλέσουμε την αργή κίνησή του τρέξιμο, ανεξάρτητα από το παραπλανητικό animation), πηδά από επίπεδο σε επίπεδο και από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και εκτοξεύει τα όπλα του προς τέσσερις κατευθύνσεις, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, σαν σταυρός. Διαγώνιες βολές δεν προβλέπονται (πλην του crossbow), διπλό άλμα δεν υπάρχει πουθενά και, πιστέψτε με, πολύ θα θέλατε να το διαθέτετε και ο Αρθούρος αδυνατεί να συνδυάσει τρέξιμο και χτύπημα. Ο δύσχρηστος χειρισμός του χαρακτήρα είναι φανερό ότι αυξάνει αισθητά το επίπεδο δυσκολίας και, προσωπικά, θα ήθελα να έχουν εκσυγχρονιστεί τα mechanics του.

Puyo Puyo Tetris 2 review

Η άνευρη κίνηση του ήρωα έρχεται να κολλήσει με τα όπλα που αποσπά σπάζοντας σεντούκια στο διάβα του. Η επιλογή του όπλου που θα σας συντροφεύσει σε ένα level καθορίζει και την ταχύτητα με την οποία θα το περάσετε ή αν θα το περάσετε. Μια από τις τραγικότερες εμπειρίες του playthrough μου ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου boss, του απεχθέστατου Shielder. Το boss έχει αποσπάσει το κεφάλι του και το χρησιμοποιεί σαν όπλο για να λούσει με fireballs τον Αρθούρο. Το κεφάλι κινείται διαρκώς σε μεγάλο ύψος συνεπώς ο Αρθούρος έχει ανάγκη από όπλο μακράς εμβέλειας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχα καβατζώσει τον αγιασμό ο οποίος κάνει σοβαρό damage σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν φτάνει με τίποτα το κεφάλι του Shielder. Το θέαμα του Αρθούρου να χοροπηδάει σαν γρύλλος μπροστά στο πελώριο boss και να πετάει μάταια τον αγιασμό προς τον άπιαστο στόχο ήταν πραγματικά τραγελαφικό. Προσωπικά ξεχωρίζω την λόγχη ως το αποτελεσματικότερο όπλο του Αρθούρου ενώ γουστάρισα ιδιαίτερα την στιβαρότητα με την οποία το σφυρί μοίραζε damage και με έκανε να αισθάνομαι σαν τον Thor. To crossbow είναι μακράν το τελειότερο όπλο για τους ενοχλητικούς ιπτάμενους εχθρούς σαν τον καταραμένο Red Arremer.

Δεν το πιστεύω ότι θα γράψω κάτι τέτοιο για game της σειράς Ghosts ‘n Goblins και όμως το Ghosts 'n Goblins Resurrection είναι φτιαγμένο για να παίζεται Co-Op η “διπλό” κατά την αρχαϊκή φρασεολογία. Ο συνοδοιπόρος του Αρθούρου, τον οποίο θα αναθέσετε σε έναν φίλο σας, είναι ένα καλόβουλο πνεύμα που εξελίσσεται σε αναντικατάστατο σύμμαχο όσο πυκνώνει η δράση. Ο απέθαντος σωματοφύλακας διαθέτει ισχυρά πυρά και καλύπτει τα νώτα σας, έχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων στον χώρο, δεν πεθαίνει ποτέ (αν χτυπηθεί, ανασταίνεται μετά από μικρό cooldown) και μπορεί να σας μεταφέρει σε δύσβατα σημεία, αποφεύγοντας τα θανάσιμα εμπόδια. Είναι ικανός να σας σκεπάσει μάλιστα και με ενεργειακή ασπίδα και αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο που είχατε ποτέ σε αντίστοιχο game. Μην παραβλέψετε το Co-Op του Ghosts 'n Goblins Resurrection γιατί θα χάσετε το πιο ουσιαστικό κομμάτι του.

Οι εχθροί στο Ghosts ‘n Goblins Resurrection έχουν μια ευπρόσδεκτη πολυμορφία αλλά και ένα σωρό ξεχωριστές τακτικές, οι οποίες σας αναγκάζουν να προσαρμόσετε ανάλογα το παίξιμό σας. Θα αντιμετωπίσετε ιπτάμενους ιππότες που δεν δέχονται damage κατά μέτωπο, θα υπολογίζετε την απόσταση που σας χωρίζει από πλάσματα-σίφουνες που θυμίζουν τον Δαίμονα της Ταζμανίας. Θα ισορροπείτε τρέμοντας σε κλαδιά δέντρων που αυξομειώνονται ενώ κάποια είναι και ζωντανά.

Θα αποφεύγετε γκιλοτίνες και χάροντες ταυτόχρονα. Αντιλαμβάνεστε ήδη ότι το level design είναι πραγματικά εκπληκτικό και προσεγμένο έως την τελευταία του λεπτομέρεια. Τα bosses είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς στην περιπέτειά σας και θα τα καθυποτάξετε επιτυχώς μόνο όταν αποστηθίσετε τα μοτίβα τους. Αδυνατώ να ξεχωρίσω το πιο αγαπημένο boss ανάμεσα στους βελζεβούληδες και στα δαιμόνια, σας λέω όμως ότι το πιο ασταθές, εκείνο στο οποίο θα νιώσετε ότι παλαντζάρετε στο κενό αντιμετωπίζοντάς το, είναι ο dragon.

Οι παίκτες των πρωτότυπων Ghosts ’n Goblins και Ghouls ‘n Ghosts θα αναγνωρίσουν ένα σωρό αντιπάλους, σχεδιαστικές λεπτομέρειες στα levels και αρκετά αντικείμενα όπως η ένδοξη χρυσή πανοπλία του Αρθούρου. Τότε θα συνειδητοποιήσουν ότι το Ghosts ‘n Goblins Resurrection είναι ένα αμάλγαμα των δύο αυτών τίτλων και θα περάσουν όλες τις ώρες τους αναπολώντας το αξέχαστο παρελθόν. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο αγώνας δεν τελειώνει με τον τερματισμό του παιχνιδιού αλλά συνεχίζεται με τα shadow levels, μια σκοτεινότερη και άκρως διαστρεβλωμένη εκδοχή του, ούτως ή άλλως, μακάβριου κόσμου του παιχνιδιού. Θα σας φάει κυριολεκτικά το σκοτάδι σε αυτές τις τοποθεσίες και θα μάθετε να εκτιμάτε τις λιγοστές φωτιστικές πηγές και να μην τις σβήνετε με τα πυρά σας.

Η αισθητική ποιότητα του Ghosts ‘n Goblins Resurrection είναι κλάσεις ανώτερη των προκατόχων του, παρότι τους μοιάζει αρκετά. Η καρτουνίστικη ομορφιά των γραφικών και των χειροποίητων cut scenes παραπέμπει σε γραφικές νουβέλες και προσδίδει μαγεία στο θέαμα. Το παιχνίδι τρέχει στα 1080p με 60 frames ακατέβατα και είναι φτιαγμένο για να παιχτεί με controller και όχι με συνδυασμό mouse και πλήκτρων. Γουστάρισα τρελά την επαναφορά της αξέχαστης μουσικής του πρωτότυπου η οποία εντυπώθηκε γερά στην μνήμη μου όταν ασχολήθηκα μαζί του στην παιδική ηλικία. Προφανώς μουσική και ηχητικά εφέ στοχεύουν περισσότερο στην νοσταλγία παρά στο να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα, γεγονός θετικό για όσους θυμούνται το πρωτότυπο και αρνητικό για τους νεοεισελθόντες στην σειρά.

Πέρασε αλλά δεν άφησε και πολλά πράγματα
Το Ghosts ‘n Goblins Resurrection έχασε μια τεράστια ευκαιρία να αναστήσει με τον καλύτερο τρόπο μια πολυαγαπημένη σειρά την οποία παρακολούθησα από τα… γεννοφάσκια της. Στον σύγχρονο κόσμο, ένα side-scroller όπου o χαρακτήρας μοιάζει με αργοκίνητο καράβι και τα controls του είναι τόσο ενοχλητικά ώστε να αυξάνουν αναπόφευκτα τον βαθμό δυσκολίας, είναι απίθανο να λάβει διθυραμβικές κριτικές. Σίγουρα εμείς οι βετεράνοι του gaming γουστάρουμε σφόδρα την επιστροφή του Αρθούρου γιατί επενεργεί πάνω μας ο πανίσχυρος παράγων νοσταλγία.

Στην πράξη, το Ghosts ‘n Goblins Resurrection είναι ένας τίτλος που ξεχειλίζει από προκλήσεις ενώ απαιτεί αργές και σταθερές κινήσεις ματιού και χεριών. Απευθύνεται σε gamers υψηλών επιδόσεων που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και όχι σε users που αναζητούν την διασκέδαση. Οι τελευταίοι δεν πρόκειται να χώσουν 30 ευρώ για να το αποκτήσουν και καλά θα πράξουν.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version