LifeSteps.gr

Wind of Change: Αλλαγή στίχων από τους Scorpions

Wind of Change

Οι Scorpions άλλαξαν τους στίχους στην μεγάλη τους επιτυχία του 1991 "Wind of Change" υπό την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία. Όταν το συγκρότημα ξεκίνησε να παίζει στο Λας Βέγκας στις 26 Μαρτίου, αφιέρωσε το κλασικό κομμάτι στον λαό της Ουκρανίας. «Αυτό το τραγούδι καλεί για ειρήνη», δήλωσε εκείνο το βράδυ ο θρυλικός τραγουδιστής Klaus Meine, «και απόψε, νομίζω, θα το τραγουδήσουμε ακόμη πιο δυνατά». Στη συνέχεια, το συγκρότημα έκανε το ντεμπούτο του σε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του τραγουδιού, με τις ρωσικές αναφορές να παραλείπονται.

Τον Αύγουστο του 1989, οι Scorpions έπαιξαν στο Μουσικό Φεστιβάλ Ειρήνης της Μόσχας, μια διήμερη συναυλία μπροστά σε 100.000 κόσμο στο Στάδιο Λένιν. Ήταν αυτή η εμπειρία, σε συνδυασμό με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που ενέπνευσε αρχικά τον «Άνεμο της Αλλαγής» ένα από τα καλύτερα τους κομμάτια. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης στο Loudwire Nights, ο Klaus Meine παραδέχτηκε ότι τα τραγούδια επιτυχίες είναι διαφορετικά δεδομένης της κατάστασης του κόσμου σήμερα.

"Πριν έρθουμε στο Λας Βέγκας σκεφτόμουν πώς είναι να παίζεις το "Wind of Change" με τον τρόπο που παίζαμε τόσα χρόνια", εξήγησε ο τραγουδιστής. "Σκέφτηκα, δεν είναι η ώρα με αυτόν τον τρομερό πόλεμο που υπάρχει στην Ουκρανία, δεν είναι καιρός να το παίξουμε ρομαντικοί με τη Ρωσία με στίχους όπως «Ακολουθήστε τη Μόσχα και Κάτω στο πάρκο Γκόρκι», ξέρετε; Ήθελα να κάνω μια δήλωση για να υποστηρίξω την Ουκρανία, και έτσι το τραγούδι ξεκινά τώρα με «Τώρα άκου την καρδιά μου ¨Λέει Ουκρανία, περιμένοντας να αλλάξει ο άνεμος΄'».


Το συγκρότημα συνέχισε να χρησιμοποιεί τους νέους στίχους σε όλη τη διάρκεια της διαμονής του στο Λας Βέγκας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου.«Αυτό το τραγούδι είναι τόσο ξεχωριστό στην ιστορία της μπάντας λόγω του νοήματος, λόγω του φόντου», σημείωσε περαιτέρω ο Klaus Meine. «Όταν έγραψα αυτό το τραγούδι, εμπνεύστηκα πάρα πολύ από αυτό που είδαμε τότε στη Σοβιετική Ένωση, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ήταν μια στιγμή που όλοι εμείς όπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κοιτούσαμε μπροστά σ' ένα ειρηνικό μέλλον όπου επρόκειτο να ενωθούμε αντί να μας χωρίζουν οι πόλεμοι και αυτές οι διαφορές».

«Είχαμε τόσες πολλές εκπληκτικές στιγμές, τόσες πολλές συναισθηματικές στιγμές που μοιραστήκαμε με τους θαυμαστές μας στη Ρωσία», συνέχισε, «αλλά αυτό αφορά το καθεστώς και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία που απλά δεν γνωρίζουν τι πραγματικά γίνεται εκεί. Αυτό είναι απλώς ένα γεγονός, και είναι τόσο λυπηρό να βλέπεις τι συμβαίνει και τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Σου ραγίζει την καρδιά, είναι πραγματικά λυπηρό».

Scorpions: Rock Believer

Εγώ από την μεριά μου θα πω ότι καλά κάνει ο Klaus και παίρνει μια τίμια αντιπολεμική στάση και ελπίζω να απολαύσουμε τους Scorpions από κοντά και φυσικά να σιγοτραγουδήσουμε τις τεράστιες επιτυχίες τους όταν με το καλό έρθουν στην χώρα μας.

Exit mobile version