LifeSteps.gr

FIFA Ultimate Team: Τα κακώς κείμενα του

Το FIFA είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία βιντεοπαιχνίδια εδώ και πολλά χρόνια. Σου δίνει τη δυνατότητα να νιώθεις μέρος ενός αθλήματος το οποίο απολαμβάνεις να παρακολουθείς. Από μικροί, όλοι λίγο ή πολύ αφιερώναμε ώρες παίζοντας FIFA είτε σε κάποια κονσόλα, όπως το Playstation, είτε στον υπολογιστή, είτε ακόμη και σε φορητές συσκευές όπως τα gameboys.

Football Manager tips για την ελληνική Superleague

Ακόμη και σήμερα όμως το FIFA αποτελεί αιτία συνεστίασης και διασκέδασης μεταξύ φίλων. Είναι εντυπωσιακό το πώς ένα απλό παιχνίδι ποδοσφαίρου δύναται να σε κάνει να ευχαριστηθείς καθημερινές στιγμές με την ψυχή σου! Βέβαια, είναι και πολλά τα αρνητικά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτό το παιχνίδι. Εθισμός, υπερβολικός ανταγωνισμός και ρήξη στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους είναι μόνο λίγα από τα αρνητικά του FIFA.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε ωστόσο μόνο με τα κακώς κείμενα του FIFA σε ό,τι αφορά στο FIFA Ultimate Team. Οι παρακάτω επισημάνσεις θα σας κάνουν να ταυτιστείτε απόλυτα και να αναρωτηθείτε πώς γίνεται ένα τόσο δημοφιλές παιχνίδι, μίας εταιρείας τεραστίου βεληνεκούς να εμφανίζει εν έτει 2022 αυτά τα προβλήματα.

Αυτά είναι λοιπόν τα κακώς κείμενα του FIFA Ultimate Team:

1. Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο η EA προβαίνει σε δηλώσεις αναφορικά με την κυκλοφορία του νέου FIFA. Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για εξελίξεις και αναβαθμίσεις που θα απογειώσουν το παιχνίδι και θα το κάνουν πιο απολαυστικό. Ωστόσο, το παιχνίδι παραμένει ουσιαστικά το ίδιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο μετά τις υποσχέσεις της EA για βελτιώσεις αναμένουμε ένα καλύτερο gameplay. Αγοράζουμε λοιπόν το παιχνίδι το εγκαθιστούμε και περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις πολλά υποσχόμενες αλλαγές. Παρά ταύτα, ξεκινώντας τη season με την ομάδα που χτίζει ο καθένας μας στο Ultimate Team διαπιστώνει πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά.

Βέβαια, αρχικά λόγω του ενθουσιασμού παρατηρούμε ότι έχουν γίνει μικροαλλαγές, πράγμα που μας επιτρέπει να σκεπτόμαστε και να ελπίζουμε πως το παιχνίδι αυτής της χρονιάς θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Κι όμως!

Συνεχίζοντας να παίζουμε το παιχνίδι μετά τις πρώτες ημέρες αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι όχι μόνον δεν είναι καλύτερο σε ό,τι αφορά στο gameplay, αλλά έχει και άπειρα bugs που το καθιστούν εκνευριστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι τον Φεβρουάριο να έχουμε βαρεθεί το παιχνίδι και να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού.

2. FIFA Ultimate Team: Το παιχνίδι των πλουσίων

Είναι γεγονός πως για να τα πας καλά πλέον στο FIFA Ultimate Team χρειάζεται να «ρίξεις» χρήματα. Έχει κουράσει γενικότερα το να πληρώνεις για να αγοράσεις το FIFA κι έπειτα να πρέπει να ξοδεύεις συνεχώς τα χρήματά σου μήπως και μπορέσεις να καταστείς ανταγωνιστικός.

Με αυτά και με εκείνα το FIFA έχει καταντήσει ένα παιχνίδι που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να παίζουν. Ειδικότερα, για να μπορέσεις να χτίσεις μία καλή ομάδα, έτσι ώστε να είσαι ανταγωνιστικός επιβάλλεται να ανοίγεις συνεχώς πακέτα με κάρτες. Ίσως γίνομαι λίγο υπερβολικός, αλλά αυτό το “pay to win” μοντέλο που έχει καθιερώσει το FIFA μοιάζει περισσότερο με τζόγο παρά με παιχνίδι.

Όλοι μπορούμε να αναλογιστούμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει όλο αυτό στους μικρούς ηλικιακά παίκτες. Πόσο μάλλον όταν οι streamers του game προβάλλουν αδιαλείπτως το πόσα χρήματα ξοδεύουν ανοίγοντας πακέτα, αντί να δείχνουν gameplay.

3. Ένα δευτερόλεπτο στο FIFA Ultimate Team αρκεί για να παρατήσεις το παιχνίδι

Αυτοί που αδιαμφισβήτητα μπορούν να αντιληφθούν επακριβώς τη σημασία που έχει το ένα δευτερόλεπτο είναι οι οδηγοί και οι gamers. Κάθε οδηγός γνωρίζει εν ολίγοις πως ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να συμβεί κάτι δυσάρεστο στον δρόμο. Σε μικρότερη φυσικά κλίμακα αλλά κατά παρόμοιο τρόπο αντιλαμβάνονται και οι gamers τη σημασία του ενός δευτερολέπτου.

Συγκεκριμένα, αρκεί ένα πρόβλημα στη σύνδεση για να έρθεις πίσω στο σκορ και κατ’ επέκταση να χάσεις ένα παιχνίδι. Σίγουρα το πόσο καλή σύνδεση στο internet έχει καθείς στο σπίτι του δεν μπορεί να το γνωρίζει η EA ούτε μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Όμως, το πρόβλημα εδώ έγκειται στους servers της EA.

Δε γίνεται μία τέτοιου είδους εταιρεία να έχει τόσο μακριά τους servers της από χώρες με πολλούς παίκτες, όπως η Ελλάδα. Οι παίκτες στην Ελλάδα παίζουν FIFA με τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα ms από κάποιον για παράδειγμα στη Γερμανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να κρασάρει και το γήπεδο να «γέρνει προς τη μία πλευρά».

4. Έχει χαθεί η χαρά του παιχνιδιού

Μετά από τόσα χρόνια είναι λυπηρό να αναλογιζόμαστε πως ένα παιχνίδι όπως το FIFA, που μας έχει δώσει τόση χαρά, αποτελεί πλέον ένα βαρετό και κυνικό μέσο προώθησης του άμετρου ανταγωνισμού.

Modes του FIFA όπως το weekend league και το rivals το μόνο που καταφέρνουν είναι να σε βάλουν σε ένα «τρυπάκι», στο πλαίσιο του οποίου αφιερώνεις τόσο χρόνο παίζοντας με μοναδικό σκοπό να ανέβεις rank.

Είναι αστείο επίσης πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουν οι παίκτες στο ίδιο το παιχνίδι. Ειλικρινά, το παιχνίδι σε κατευθύνει με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να καταλήγεις όλη την ώρα να προσπαθείς να ολοκληρώσεις ένα sbc (squad building challenge) με την ελπίζει να ανοίξεις κάποιο καλό πακέτο.

Η μουσική του σήμερα μετριέται σε views

Γενικότερα, η κατάσταση στο FIFA πάει από το κακό στο χειρότερο, πόσο μάλλον όταν κάνουμε λόγο για το Ultimate Team. Κάτι φαινομενικά ανούσιο που που αποδεικνύει το παραπάνω είναι η μη επίδειξη σεβασμού στους θρύλους του ποδοσφαίρου. Όλοι οι παίκτες γνωρίζουν πως από όλες τις icon κάρτες είναι ελάχιστες μόνο αυτές (όπως του Ronaldo και του Gullit) που αξίζουν να χρησιμοποιήσεις στο παιχνίδι. Το θέμα αυτό με τις icon κάρτες ίσως να φαίνεται μηδαμινό μπροστά στα υπόλοιπα, αλλά αντικατοπτρίζει την απροθυμία των developers του παιχνιδιού να ελαχιστοποιήσουν τα κακώς κείμενα του FIFA.

Exit mobile version