LifeSteps.gr

Ann Wilson – Fierce Bliss review

Wilson

Η επόμενη χρονιά θα είναι η 50η επέτειος από την ίδρυση του ροκ συγκροτήματος των Heart όπου οι αδελφές Wilson μας φέρνουν στον νου όμορφες αναμνήσεις από τα κλασσικά τους κομμάτια όπως για παράδειγμα τα "Barracuda", "Dog and Butterfly" και "Crazy On You". Πολλοί θαυμαστές της μπάντας όπως και εγώ να ομολογήσω δεν θα περίμενα ποτέ ότι θα συνέχιζαν στις μέρες μας να κυκλοφορούν νέα έργα κι όμως κατάφεραν να τους διαψεύσουν όλους κυρίως η Ann Wilson η οποία μας προσφέρει ένα ποιοτικό album με αξιόλογο υλικό που ροκάρει αγρίως.

Η Ann Wilson είναι εδώ για να μας αποδείξει το αντίθετο. Το νέο της άλμπουμ "Fierce Bliss" είναι αρκετά εντυπωσιακό, ακόμα και για την ίδια, που φανερώνει σε όλους μας πόσο αξιόλογη ρόκερ είναι ακόμη. Όσο για τη φωνή της, μου ακούγεται σαν να βρισκόμαστε ακόμα στα 70s σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα, δεν έχει χάσει τίποτα από τη δύναμή της ή το συναισθηματικό της εύρος.

Ο νέος της δίσκος περιλαμβάνει πολλα νέα και πρωτότυπα τραγούδια αλλά και μερικές εκλεκτές διασκευές, η Ann πετυχαίνει το ένα κομμάτι μετά το άλλο και τα καταφέρνει ως συνήθως. Με απλά λόγια αυτό το άλμπουμ είναι αυτό που λέμε must buy για τους θαυμαστές του συγκροτήματος, ιδιαίτερα εκείνους που θέλουν να γυρίσουν λίγο τον χρόνο πίσω για να θυμηθούν τις παλιές καλές εποχές.

Αυτό που κάνει τον δίσκο να ξεχωρίζει είναι οι μουσικοί που βοήθησαν την Ann να φέρει σε πέρας αυτό το φιλόδοξο έργο. Η Ann φρόντισε τα τελευταία χρόνια να μαζέψει μπόλικο υλικό αλλά φυσικά χρειαζόταν και κάποιο κίνητρο για να τα βάλει όλα αυτά σ' ένα άλμπουμ.

Έχοντας γνωριστεί με αρκετούς διάσημους μουσικούς από το Νάσβιλ κυρίως, έπρεπε να προσέξει πρώτα από όλα που θα κάνει την ηχογράφηση έτσι πέρασε από το διάσημο Muscle Shoals Sound Studio. «Γνώρισα αυτούς τους τύπους όπως ο διάσημος session κιθαρίστας του Nashville Tom Bukovac και ο Tony Lucido», εξηγεί η Ann. «Δεν τους είχα ξανασυναντήσει και πραγματικά με εντυπωσίασαν και μου έδωσαν την έμπνευση να ξεκινήσω. Ήταν σαν μια μεγάλη πόρτα που άνοιγε».

Η δημιουργία ενός νέου γκρουπ από την αρχή ήταν βεβαίως πολύ σημαντική αλλά η Ann δεν σταμάτησε εκεί, προσκάλεσε πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες ξεκινώντας από τους κιθαρίστες Kenny Wayne Shepherd και Warren Haynes μέχρι τον διάσημο τραγουδιστή της country Vince Gill και πολλούς άλλους, με αποτέλεσμα μια πλατιά μουσική ποικιλία.

Παρόλο που το άλμπουμ διαθέτει μερικές πολύ καλές διασκευές, είναι σημαντικό να πούμε ότι, ορισμένα από τα καλύτερα τραγούδια, είναι πρωτότυπα. Στο "Fierce Bliss" γρήγορα διαπιστώνει κανείς ότι οι συνθέσεις της Ann είναι στο ίδιο επίπεδο με τα δύο εντυπωσιακά κομμάτια που ανοίγουν το album.

Το "Greed" είναι ταυτόχρονα προσιτό και συναρπαστικό καθώς σ' αυτό κυριαρχεί το πνεύμα της εποχής του '70 και μια ελαφριά λάμψη της δεκαετίας του '80. Ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι. Το "Black Wing" είναι ακόμα καλύτερο, ένα πιο ακουστικό, γήινο κομμάτι που προκαλεί ρίγη με τη φωνή της Ann.

Όπως λένε οι στίχοι: «Στην ανάσα της απελευθέρωσής σου και το άρωμα της άγριας πιπερόριζας ανθίζει, μαύρη φτερούγα στους αυτοκινητόδρομους του ουρανού που οδηγεί μέχρι το σπίτι». Με τον Tyler Boley στην κιθάρα, το δεύτερο μισό του κυριαρχείται με ηλεκτρικό παίξιμο, καθώς η ρυθμική ατμόσφαιρα δημιουργεί τις αισθήσεις.

Το "Fighten for Life" ήταν εδώ και λίγο καιρό στο ρεπερτόριο της Ann και αυτή η ηχογραφημένη έκδοση άξιζε την αναμονή. Αν και διατηρείται σε πιο αργό ρυθμό, το συγκρότημα και η τραγουδίστρια ανεβάζουν την ένταση σε όλη τη διάρκεια, ένα υπερβατικό κομμάτι όπου τα χορωδιακά φωνητικά μας φέρνουν στο νου αυτή την αίσθηση των παλιών καλών Heart.

Ο Warren Haynes συνεργάζεται για το θριαμβευτικό "Gladiator" που ακούγεται επίσης με τα κλασικά Heart vibes, το "A Moment In Heaven" ρίχνει φως στην άστατη φύση της φήμης και το "As The World Turns" κλείνει το άλμπουμ με ένα ύμνο, πιο ανάλαφρο.

Το "Missionary Man" είναι ένα διασκεδαστικό φιλικό νεύμα προς την διάσημη συνάδελφο της ροκ ντίβας, την Annie Lennox, ενώ συνδυάζει το τραγουδι με μερικούς τραγουδιστές της gospel. Ο Vince Gill επιλέγεται για να τραγουδησει το «Love of My Life» των Queen ως αληθινό ντουέτο με την Ann, μια γοητευτική έκπληξη όπως είναι ένα βαθύ κομμάτι του Τζεφ Μπάκλεϊ,  με τίτλο «Forget Her».

Αλλά και το κλασικό «Bridge of Sighs» του Robin Trower που εμφανίζεται ως το κεντρικό κομμάτι του άλμπουμ, δίνοντας μια πάσα όχι μόνο για τα εξαίσια φωνητικά της Ann αλλά και για τον θρυλικό κιθαρίστα των μπλουζ, Kenny Wayne Shepherd, για να το απογειώσει.

Όλοι ελπίζουμε ότι το επόμενο έτος θα δούμε τις αδερφές Wilson να ξανασμίγουν για άλλη μια φορά για να γιορτάσουν την 50η επέτειο του συγκροτήματος. Είτε αυτή η νοσταλγία γίνεται αντιληπτή είτε όχι, το «Fierce Bliss» αποδεικνύει ότι η Ann Wilson έχει αναγεννηθεί στην παρούσα στιγμή. Η τεράστια προσφορά της στα μουσικά δρώμενα μόλις ανέβηκε ένα level παραπάνω με ένα δίσκο που αξίζει ν' αγοραστεί από κάθε fan των θρυλικών Heart.

Exit mobile version