LifeSteps.gr

Portal Knights review

Portal Knights

Το γεγονός ότι το Minecraft επηρεάζει όλο και περισσότερους developers δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα games όλων των εποχών και όπως είναι φυσικό όλοι προσπαθούν να πάρουν ένα μερίδιο από την πίτα. Από το 2011 όταν και κυκλοφόρησε η δημιουργία της Mojang είδαμε δεκάδες κλώνους του, crossover κυκλοφορίες (Minecraft: Story Mode) και αρκετά games επηρεασμένα από την αισθητική και τους μηχανισμούς του. To Portal Knights της Keen Games ανήκει στην τελευταία κατηγορία, καθώς προσπαθεί να αναμίξει τους building/crafting μηχανισμούς του Minecraft με τα Action RPG στοιχεία των The Legend of Zelda και Dark Souls.

H Keen Games πάντως έχει καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως ο developer που κατάφερε να καταστρέψει την σειρά Sacred, αφού το τρίτο κεφάλαιό της το οποίο και ανέπτυξε αποτέλεσε ένα από τα χειρότερα Action RPG των τελευταίων ετών. Ως εκ τούτου είναι λογικό να υπάρχει κάποια επιφύλαξη για το αν θα καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγαλεπήβολο project, όπως το Portal Knights. Όπως θα δούμε παρακάτω, η νέα δουλειά της γερμανικής εταιρείας μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο το απογοητευτικό Sacred 3, αλλά παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στο νευραλγικό τομέα του gameplay.


Ενώστε ένα κατακερματισμένο κόσμο
To Portal Knights εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο που έχει κατακερματιστεί μετά από ένα κατακλυσμιαίο γεγονός ονόματι The Fracture. Πλέον το μόνο στοιχείο που ενώνει τα "κομμάτια" του κόσμου είναι μια σειρά από αρχαίες πύλες, οι οποίες όμως έχουν υποκύψει στις δυνάμεις του σκότους και φυλάσσονται από διάφορα μοχθηρά πλάσματα.

Η δική σας αποστολή είναι να φωτίσετε αυτές τις πύλες, να σκοτώσετε τα πλάσματα που τις φυλάσσουν και να επαναφέρετε την ειρήνη και την γαλήνη στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέραμε είναι δεδομένο ότι το σενάριο δεν αποτελεί το δυνατότερο στοιχείο του Portal Knights. Η αφήγηση της ιστορίας άλλωστε περιορίζεται στο εισαγωγικό cutscene.

Ξεκινώντας το playthrough σας καλείστε να επιλέξετε το class του χαρακτήρα σας και να διαμορφώσετε την εξωτερική εμφάνισή του (χαρακτηριστικά προσώπου, κόμμωση, γένια, χρώμα ματιών κτλ.) και το φύλο του. Επιπροσθέτως, καλείστε να επιλέξετε το μέγεθος των χαρτών, στους οποίους θα εκτυλιχτεί το playthrough σας.

Οι small χάρτες έχουν λιγότερα mobs και resources, αλλά φορτώνουν πολύ πιο γρήγορα, οπότε προτείνονται ανεπιφύλακτα. Όσον αφορά τα classes συναντάμε τρεις επιλογές, τον warrior, τον ranger και τον mage. O πρώτος χρησιμοποιεί melee όπλα, όπως σπαθιά, τσεκούρια και σφυριά για να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του, ο δεύτερος τόξα και ο τρίτος spells.

Σε ότι αφορά το leveling system, κάθε φορά που ανεβαίνετε level κερδίζετε τρία attribute points, τα οποία μπορείτε να κατανείμετε με όποιο τρόπο θέλετε. Κάθε class σχετίζεται πάντως με δύο συγκεκριμένα attributes, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αυξήσετε το strength και το constitution σας αν παίζετε ως warrior ή το dexterity σας αν έχετε δημιουργήσει έναν ranger.

Σταδιακά θα αποκτήσετε πρόσβαση και σε διάφορα talents, τα οποία αυξάνουν την ζημιά που προκαλείτε με έναν συγκεκριμένο τύπο όπλου, τον ρυθμό αναπλήρωσης των hit points σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αλλάξετε τα talents σας και να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στην κατάλληλη περίσταση.

Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία
Το Portal Κnights δίνει κατά κύριο λόγο έμφαση στο κομμάτι του exploration, αφού θα πρέπει να “χτενίσετε” κάθε έναν από τους 47 randomly generated κόσμους του για resources (ξυλεία, πέτρες, μεταλλεύματα, βαμβάκι κ.ο.κ.). Μετά το farming, ακολουθεί όπως είναι φυσικό η διαδικασία του crafting, η οποία είναι παραπλήσια με αυτή που έχουμε δει στο Minecraft. Το πρώτο σας βήμα είναι να κόψετε μερικά ξύλα και να φτιάξετε ένα workbench.

Από εκεί και μετά δύναται να κατασκευάσετε κάποια πρόχειρα όπλα για να αμυνθείτε και μια αξίνα για να συλλέξετε πιο γρήγορα τα resources. Σταδιακά θα χρειαστεί ένα φτιάξετε ένα foundry για να λιώσετε μέταλλα και μετά ένα anvil για να τα σφυρηλατήσετε. Οι όλοι μηχανισμοί του crafting είναι αρκετά εύχρηστοι και αν έχετε ασχοληθεί με το Minecraft είναι δεδομένο ότι θα εγκλιματιστείτε άμεσα μαζί τους. Ούτως ή άλλως υπάρχουν και τα απαραίτητα tutorials που σας παίρνουν από το χεράκι και θα καθοδηγούν μεθοδικά σε κάθε βήμα της όλη διαδικασίας.

Ο βασικός στόχος σε κάθε κόσμο είναι να ενεργοποιήσετε ένα συγκεκριμένο portal και να προχωρήσετε στον επόμενο. Η όλη διαδικασία απαιτεί να έχετε συλλέξει έναν συγκεκριμένο αριθμό από shards διαφόρων χρωμάτων, για να κάνετε craft τα blocks που ενεργοποιούν το εκάστοτε portal. Κάπου εδώ αρχίζουν και τα προβλήματα αφού ο μόνος τρόπος για να βρείτε τα κατάλληλα shards είναι να σκοτώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους εχθρούς μπορείτε και να εξερευνήσετε διεξοδικά το περιβάλλον.

Το Portal Knights μας θύμισε το No Man's Sky, αφού και στη δημιουργία της Hello Games έπρεπε να βρείτε τα κατάλληλα resources για να ταξιδέψετε προς το κέντρο του σύμπαντος. Το μόνο που αλλάζει εδώ είναι το όνομα των resources, αφού αντί για το antimatter και τα warp cells έχουμε τα shards.

Λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι σε κάθε κόσμο του παιχνιδιού θα πρέπει να κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξετε το workbench, μετά να βρείτε τα υλικά για να κατασκευάσετε τα υπόλοιπα κτίσματα, έτσι ώστε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και να μπορέσετε να σκοτώσετε τα mobs και να κερδίσετε τα πολυπόθητα shards.

Σαν να μην έφτανε αυτό κανείς δεν σας εγγυάται ότι τα shards που θα βρείτε θα έχουν το κατάλληλο χρώμα. Για παράδειγμα, ενώ χρειάζεται να φτιάξετε πράσινα blocks για να ενεργοποιήσετε το portal μπορεί να πέφτουν μόνο μπλε shards από τα πτώματα των αντιπάλων σας.

Εν τω μεταξύ, το σύστημα μάχης είναι εξαιρετικά απλοϊκό, καθώς απλά κάνετε lock σε ένα αντίπαλο με το LT, τον χτυπάτε 2-3 φορές με το σπαθί σας, μετά τραβιέστε πίσω ή κάνετε dodge και μετά επιτίθεστε ξανά. Οι μόνες αναμετρήσεις που απαιτούν πιο περίπλοκους χειρισμούς είναι τα boss fights, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις το A.I δεν έχει τα φόντα για να σας προξενήσει κάποιο πρόβλημα.

Με άλλα λόγια αν έχετε κάνει craft τα καλύτερα δυνατά αντικείμενα και έχετε προμηθευτεί ή έχετε κάνει craft μια επαρκή ποσότητα από healing potions δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα στο playthrough σας. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που πεθάνετε απλά χάνετε ένα μικρό μέρος του gold σας, το οποίο μπορείτε πολύ εύκολα να αναπληρώσετε στους vendοrs πουλώντας ακόμη και dirt blocks!

Γενικά μπορείτε να κάνετε abuse τους μηχανισμούς του Portal Knights με πολλούς τρόπους, αφού αν αφιερώσετε χρόνο σκάβοντας και συλλέγοντας dirt blocks μπορείτε να τα πουλήσετε και με το gold αυτό να αγοράσετε εκρηκτικά, potions και άλλα consumables που κάνουν το έργο σας πολύ εύκολο. Αν τα βρείτε σκούρα κάπου υπάρχει πάντα η δυνατότητα για να προσκαλέσετε κάποιον φίλο στο party σας, αφού το Portal Knights υποστηρίζει co-op για 2-4 παίκτες.

Χαριτωμένοι ήρωες σε έναν παραμυθένιο κόσμο
H δημιουργία της Keen Games τρέχει στα 1080p/60fps στο Xbox One χωρίς να παρατηρούνται τεχνικά προβλήματα, πέρα από τους σχετικά μεγάλους χρόνους φόρτωσης. Όπως προαναφέραμε, καλό θα είναι να είναι επιλέξετε τα small maps για να ελαχιστοποιήσετε τα loading times και να μην χρειαστεί να περιμένετε 1-2 λεπτά κάθε φορά που αλλάζετε κόσμο.

Το Portal Knights ακολουθεί την φόρμουλα του Minecraft σε ότι αφορά το level design, αφού το έδαφος αποτελείται από blocks διαφόρων υλικών (άμμος, πέτρα, κάρβουνο, χώμα κ.ο.κ.). Εντούτοις ο χαρακτήρας σας, οι εχθροί και η βλάστηση αποδίδονται με low poly γραφικά, τα οποία ταιριάζουν και παράλληλα αναδεικνύουν το ύφος της δημιουργίας. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που εντοπίσαμε στο level design είναι και οι 47 κόσμοι είναι τελείως διαφορετικοί, τόσο στην δομή τους, όσο και στη γεωμορφολογία τους.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και δυναμική εναλλαγή ημέρας/νύχτας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και στο gameplay, αφού τη νύχτα καλείστε να αντιμετωπίσετε elite mobs. Ο ηχητικός τομέας περνά θα λέγαμε απαρατήρητος, αφού ούτε voice acting υπάρχει, αλλά ούτε και η απαραίτητη ποικιλία στα μουσικά θέματα.


Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη
Στα χαρτιά το Portal Knights δείχνει ως ενδιαφέρον κράμα Action RPG και crafting/building μηχανισμών α λα Minecraft, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επαναλαμβανόμενο exploration game στα χνάρια του No Man's Sky. Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο level του θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια ακριβώς διαδικασία και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να το προτείνουμε ούτε στους λάτρεις του Minecraft, αλλά ούτε και σε αυτούς των Action RPG. Ακόμη και οι building μηχανισμοί δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης, αφού δεν έχει νόημα να χτίσετε ένα μεγαλεπήβολο κτήριο σε έναν κόσμο, όταν μισή ώρα αργότερα θα μεταβείτε σε έναν άλλο κόσμο.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version