LifeSteps.gr

Σάντιο Μανέ: Το λιοντάρι του Μέρσεϊσαϊντ

Σάντιο Μανέ

Από τις 4 ομάδες που διεκδικούν φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ έχω λατρέψει αρκετούς παίκτες. Ένας εξ αυτών τυχαίνει να είναι θέμα για το άρθρο μου και αυτός είναι ο Σάντιο Μανέ της Λίβερπουλ από την Σενεγάλη, ο οποίος έχει βοηθήσει σε μεγάλο ποσοστό την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να πετύχει σημαντικές διακρίσεις.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ο Mr Goal των Βαυαρών

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ο Σάντιο Μανέ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1992 στο χωριό Μπαμπαλί της Σενεγάλης, με πατέρα ιμάμη, ο οποίος παράλληλα αντιπαθούσε το ποδόσφαιρο προσπαθώντας να απομακρύνει τον γιο του από το άθλημα, αλλά μάταια. Τελικά ο Σάντιο Μανέ στα 7 του χρόνια έχασε τον πατέρα του και λίγα χρόνια μετά μετακόμισε στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του με ευκολία. Τη σεζόν 2010-11 βοήθησε την ομάδα του Génération Foot να ανέβει κατηγορία σημειώνοντας μεγάλο αριθμό τερμάτων. Στη συνέχεια ανηφόρισε στην Γαλλία για λογαριασμό της Μετς, η οποία είναι συνεργάτης της προηγούμενης ομάδας του Σενεγαλέζου.

Δυστυχώς εκείνη την χρονιά η Μετς δεν κατάφερε να παραμείνει στην Ligue 2 που αγωνιζόταν τότε με αποτέλεσμα να πάρει τον δρόμο για την Championnat National (την τρίτη τη τάξει κατηγορία της Γαλλίας). Όμως στον δρόμο του Μανέ βρέθηκαν οι άνθρωποι της αυτοκράτειρας του Αυστριακού ποδοσφαίρου Red Bull Salzburg, οι οποίοι έδωσαν 4 εκατομμύρια ευρώ στην γαλλική ομάδα, κάνοντας έτσι δικό τους τον Σενεγαλέζο παίκτη.

Στα δύο χρόνια παραμονής του στην Αυστρία, ο Μανέ έκανε φοβερές εμφανίσεις, πετυχαίνοντας χατ τρικ σε ορισμένες αναμετρήσεις της ομάδας του και συνεισέφερε στο νταμπλ της Σάλτσμπουργκ το 2014. Η αδυναμία της ομάδας της Αυστρίας να προκριθεί μέσω των προκριματικών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οδήγησε τον Σάντιο Μανέ να πάρει την απόφαση να φύγει από την Σάλτσμπουργκ και να πάει στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην Σαουθάμπτον.

πηγή: bbc.com

Ο ΜΑΝΕ ΩΣ "ΑΓΙΟΣ"
Η πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου του 2014 τον βρίσκει να υπογραφεί το συμβόλαιό του με την Σαουθάμπτον, τετραετούς διάρκειας. Το πρώτο του γκολ με τους Αγίους το σημείωσε κόντρα στην Άρσεναλ σε αγώνα για το Λιγκ Καπ, ο οποίος έληξε νικηφόρος για την Σαουθάμπτον. Στις 16 Μαϊου 2015, ο Σάντιο Μανέ έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε για 21 χρόνια ο Ρόμπι Φάουλερ της Λίβερπουλ σημειώνοντας το γρηγορότερο χατ τρικ σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ, στη νίκη της Σαουθάμπτον επί της Άστον Βίλα με 6-1.

Στην πρώτη του σεζόν στους Αγίους ο Σάντιο Μανέ σημείωσε 10 γκολ σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Και στην επόμενη σεζόν του Μανέ με την φανέλα της Σαουθάμπτον, ο Σενεγαλέζος έκανε φοβερές εμφανίσεις με σημαντικότερες ένα χατ τρικ απέναντι στην Σίτι (νίκη των Αγίων με 4-2) και δύο γκολ εις βάρος της νυν του ομάδας, Λίβερπουλ, με την Σαουθάμπτον να επικρατεί με 3-2. Επίσης ο Σενεγαλέζος τη σεζόν 2015-16 σημείωσε εκτός των προαναφερθέντων τερμάτων και αλλά 12 σε όλες τις διοργανώσεις.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Ο ΜΑΝΕ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΕΡΣΕΪΣΑΪΝΤ
Στις 28 Ιουνίου 2016 ο Σάντιο Μανέ μετακομίζει στο Μέρσεϊσαϊντ για λογαριασμό της Λίβερπουλ στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Οι εμφανίσεις του Σενεγαλέζου στην πρώτη του σεζόν στη Λίβερπουλ με σημαντικότερες από όλες τα τέρματα που πέτυχε σε κρίσιμα χρονικά σημεία και χάρισαν πόντους στην ομάδα του, έδωσαν στον Μανέ σημαντικές ατομικές διακρίσεις και στους Ρεντς την τέταρτη θέση που οδηγούσε τότε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Την επόμενη χρονιά ο Μανέ ήταν μέρος του επιθετικού κουαρτέτου της Λίβερπουλ μαζί με τους Φιλίπε Κουτίνιο, Ρομπέρτο Φιρμίνο και Μοχάμεντ Σαλάχ. Το σημαντικότερο επίτευγμα του Μανέ και συνάμα της Λίβερπουλ εκείνη την περίοδο, ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου με 3-1 σε ένα ματς που οι φίλοι των Ρεντς δεν θέλουν να θυμούνται. Στο εν λόγω ματς ο Μανέ ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1 ενώ ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Κάριους έφερε ευθύνη σε δύο από τα τρία γκολ των Μερένγκες.

Τον Ιούνιο του 2018 ο Σάντιο Μανέ συμπεριλήφθηκε στην 23αδα της εθνικής Σενεγάλης στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018, στην δεύτερη συμμετοχή της χώρας στην διοργάνωση μετά την ονειρική πορεία του 2002. Δυστυχώς η Σενεγάλη, παρά την χρήσιμη συνεισφορά του Σάντιο Μανέ, δεν κατάφερε να περάσει την φάση των ομίλων αφού δεν υπερτερούσε στην ισοβαθμία με την Ιαπωνία στους βαθμούς fair play, ενώ τελείωσαν με τους ίδιους βαθμούς (4) και ίδια γκολ υπέρ και κατά (4-4).

πηγή: liverpoolfc.com

Εν συνεχεία ακολούθησε μια ιδανική σεζόν για τον Μανέ και για την Λίβερπουλ, κατακτώντας την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, όμως έχασε για 1 βαθμό την Πρέμιερ Λιγκ από την Μάντσεστερ Σίτι, με σημαντικά στατιστικά στοιχεία την συγκομιδή 97 πόντων σε 38 αγώνες στους οποίους είχε συνολικά μόνο μια ήττα. Η σεζόν 2019-20 άργησε να τελειώσει λόγω της πανδημίας, αλλά έφερε στα χέρια του Μανέ και των συμπαικτών του το τρόπαιο της Premier League στην Λίβερπουλ για πρώτη φορά μετά το 1990! Εκτός από την Πρέμιερ Λιγκ, η Λίβερπουλ του Μανέ κατέκτησε το UEFA Super Cup και το Μουντιάλ Συλλόγων, ενώ ο Σενεγαλέζος κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου Αφρικανού παίκτη για το 2019.

Πέρσι, η Λίβερπουλ έμεινε εκτός κύριων στόχων από νωρίς, όμως κατάφερε να πάρει ένα εκ των τεσσάρων αγγλικών εισητηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία αγωνιστική. Επίσης η περσινή σεζόν ήταν η χειρότερη σεζόν του Μανέ στην Λίβερπουλ στα 6 χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα. Φέτος ο Μανέ κυνηγάει το quadruple με την Λίβερπουλ καθώς βρίσκεται στο κυνήγι της Σίτι στον μαραθώνιο της Premier League, που οδεύει προς το τέλος του, διεκδικεί το πρώτο του Κύπελλο Αγγλίας κόντρα στην Τσέλσι, ενώ έχει ακόμα δύο εμπόδια για το Τσάμπιονς Λιγκ, με το πρώτο να ονομάζεται Βιγιαρεάλ.

Εν τω μεταξύ, ο Μανέ κατέκτησε το Λιγκ Καπ με τη Λίβερπουλ επί της Τσέλσι, το Κόπα Άφρικα με την Σενεγάλη (το πρώτο για τα "λιοντάρια"), ενώ συνέβαλε στη δεύτερη σερί πρόκριση της χώρας του στα τελικά του Μουντιάλ, αποκλείοντας στα πέναλτι την Αίγυπτο του συμπαίκτη του στους Ρεντς, Σαλάχ, με τον ίδιο τρόπο που κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Συνολικά με τους Ρεντς, ο Σάντιο Μανέ έχει πετύχει 116 γκολ σε 261 αγώνες.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Α μέρος)

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής, είναι και μεγάλος άνθρωπος καθώς έχει δώσει ένα μεγάλο ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό. Ενδεικτικά έχει συμβάλλει στην ανέγερση σχολείου και νοσοκομείου στο χωριό του. Παράλληλα βοηθάει κάθε μήνα τους κατοίκους του χωριού του δίνοντας τους ένα ποσό προκειμένου να μπορέσουν να βιοποριστούν ευκολότερα. Σε συνέντευξή του, ερωτώμενος για το θέμα των φιλανθρωπιών, απάντησε:

"Γιατί να θέλω δέκα Ferrari, 20 διαμαντένια ρολόγια ή δύο αεροπλάνα; Τι θα προσφέρουν σε εμένα και στον κόσμο αυτά τα αντικείμενα;

Ήμουν πεινασμένος και έπρεπε να δουλέψω στους αγρούς. Επιβίωσα από δύσκολες στιγμές, έπαιξα ποδόσφαιρο με γυμνά πόδια, μου έλειπε η εκπαίδευση και αρκετά ακόμα πράγματα, όμως σήμερα με αυτά που κερδίζω χάρη στο ποδόσφαιρο, μπορώ να βοηθήσω τους ανθρώπους μου.

Έχτισα σχολεία, ένα στάδιο, ενώ παρέχουμε ρούχα, παπούτσια, φαγητό σε ανθρώπους που ζουν κάτω από εξαιρετική φτώχεια." Πρόσφατα, ο Σενεγαλέζος παίκτης κάλυψε τα έξοδα νοσηλείας ενός παιδιού στο Καμερούν, που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Μανέ εκτός από τα νοσηλεία του παιδιού, κάλυψε τα έξοδα συμπατριωτών του για να παρακολουθήσουν από κοντά αγώνες της Σενεγάλης για το Κόπα Άφρικα, μεταξύ αυτών και τον νικηφόρο τελικό κόντρα στην Αίγυπτο.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι η προσφορά του Σάντιο Μανέ είναι πολύτιμη και εύχομαι πολλοί αθλητές να του μοιάσουν, τόσο εντός αγωνιστικών χώρων όσο και εκτός αυτών. Επίσης προσωπικά θεωρώ τον Σάντιο Μανέ τον καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή στην μετά Σάμουελ Ετό εποχή.

πηγή: africanews.com

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Σάλτσμπουργκ: Πρωτάθλημα και Κύπελλο Αυστρίας 2013-14

Λίβερπουλ: Premier League: 2019-20
EFL Cup: 2021-22
Champions League: 2018-19
UEFA Super Cup: 2019
Μουντιάλ Συλλόγων: 2019

Εθνική Σενεγάλης: Κόπα Άφρικα: 2021, φιναλίστ του θεσμού το 2019

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ενδεικτικά):

Παίκτης της Χρονιάς για τη Λίβερπουλ: 2016-17
Χρυσό Παπούτσι Πρέμιερ Λιγκ: 2018-19
Μέλος της UEFA Team Of The Year: 2019
Πολυτιμότερος παίκτης του Κόπα Άφρικα: 2021
Αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς: 2019

Exit mobile version