LifeSteps.gr

Syberia: The World Before Review

Syberia

Η συνέχιση μιας ιστορίας για πάνω από μια δεκαετία αφότου σταμάτησε δεν είναι ποτέ εύκολη. Οι δύο πρώτοι τίτλοι της σειράς Syberia ήταν πολύ καλά point-and-click adventures, αλλά μου φάνηκε ότι η ιστορία δεν θα είχε ποτέ ένα τέλος. Στη συνέχεια, το 2017, μετά από 13 χρόνια, κυκλοφόρησε το Syberia 3 που δεν μου άρεσε καθόλου και μου φαινόταν σαν το τέλος για τη σειρά Syberia, ωστόσο να πάλι που βρίσκεται μπροστά μας μόλις λίγα χρόνια αργότερα με τον καινούριο τίτλο Syberia: The World Before.

Όχι μόνο πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση, αλλά κατά κάποιο τρόπο μας αφήνει να νιώθουμε ότι θα έπρεπε σίγουρα να κυκλοφορήσουν και άλλα Syberia στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Syberia: The World Before είναι απλώς μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου τίτλου. Σαφώς, η ομάδα ανάπτυξης κατάλαβε τα λάθη που γίνανε μετά την αποτυχία του Syberia 3. Αν και είναι η συνέχεια αυτού του τίτλου, υπάρχει ένας λόγος που δεν ονομάζεται Syberia 4. Πάμε παρακάτω:).

Τα περισσότερα προβλήματα του Syberia 3 δείχνουν εξαφανισμένα από τις πρώτες κιόλας ώρες του νέου παιχνιδιού, δίνοντας τη θέση τους σε μια πολύ ωραία ιστορία που θα την παρακολουθήσουν εύκολα και οι νέοι οπαδοί της σειράς. Το παρελθόν της πρωταγωνίστριας της σειράς, Kate Walker, την επηρεάζει, αλλά κυρίως τη συναισθηματική της κατάσταση. Αποκτάτε και έναν νέο συμπρωταγωνιστή που συμμετέχει σε πολλές από τις καλύτερες ενότητες του παιχνιδιού.

Lost Ark review

Το Syberia: The World Before λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο που μοιάζει πολύ με τον δικό μας, μόνο με λίγες αλλαγές. Τα ρομπότ αυτού του κόσμου που ονομάζονται αυτόματα, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, και αυτό φαινομενικά έχει οδηγήσει σε έναν κόσμο που μοιάζει πολύ με τον δικό μας, αλλά και με μερικές αρκετά εντυπωσιακές αλλαγές. Μεγάλο μέρος της Ευρώπης που γνωρίζουμε είναι εντελώς διαφορετικό, ενώ χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παρά αυτές τις αλλαγές όμως, μεγάλο μέρος της ιστορίας συνεχίζει να παίζεται σαν την κανονική ιστορία με έναν Παγκόσμιο Πόλεμο στη δεκαετία του '40, με μια δύναμη να διαπράττει γενοκτονία, με μια ομάδα που ονομάζεται Vagerans να παίζει τον ρόλο του εβραϊκού λαού και μια ομάδα γνωστή ως The Brown Shadow να έχει την θέση των ναζί. Συμπάθησα πολύ τους Vageran και αντιπάθησα από την αρχή τους Brown Shadow.

Η νέα πρωταγωνίστρια είναι η Dana Roze, μια έφηβη βιρτουόζα της μουσικής Vageran που πλησιάζει να αποφοιτήσει από τη μουσική ακαδημία της πόλης Vaghen. Είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, αλλά μια καλοκαιρινή δουλειά στο βουνό θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα. Μεγάλο μέρος του Syberia διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή αλλά χρονικά μεταξύ του 2004 και του 2005. Η Kate Walker είναι ακόμα φυλακισμένη σε ένα αλατωρυχείο, ακριβώς εκεί που κατευθυνόταν στο τέλος του Syberia 3.

Θα φύγει γρήγορα από εκεί, αλλά όχι προτού σκοντάψει σε έναν παλιό πίνακα της Dana Roze σε ένα παλιό τρένο των Brown Shadow, που αποκαλύφθηκε κατά την ανατίναξη στο ορυχείο. Ο εραστής της Κέιτ εντυπωσιάζεται από το πόσο το κορίτσι αυτό μοιάζει με αυτή και την βάζει να υποσχεθεί ότι θα εντοπίσει το κορίτσι, παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από εξήντα χρόνια και δεν έχει ιδέα ποια και πως θα είναι τώρα.

Το Syberia: The World Before αφηγείται μια όμορφη ιστορία με επίκεντρο τις δύο γυναίκες, με την Kate να εντοπίζει άτομα που γνώριζαν τη Dana και έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία της, πριν τα χρησιμοποιήσει για να μας ταξιδέψει σε μια αναδρομή όπου παίζουμε τον ρόλο της. Έχει συγκινητικές και τραγικές στιγμές όλη η ιστορία και μου άρεσε πολύ πολύ.

Όσο περισσότερο την σκέφτεστε βέβαια, θα βρείτε πολλά κενά και πολλά παράλογα πράγματα, να τα πω φτιαχτά; Το παιχνίδι σας ενθαρρύνει να σκεφτείτε πολύ για να λύσετε τους γρίφους και να προχωρήσετε αλλά σκεφτόμενη άρχισα να αμφισβητώ αυτά που έβλεπα, μου άρεσαν όμως τελικά. 

Skylar & Plux: Adventure on Clover Island review

Πρέπει επίσης να πω ότι αν αυτός ο Παγκόσμιος Πόλεμος είχε την πολιτιστική σημασία που είχε ο πραγματικός Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κέιτ δείχνει εντυπωσιακά ανενημέρωτη για την ιστορία. Δεν θέλω να γίνω πολύ σκληρή και να νομίζετε ότι είναι χαζό το νέο Syberia. Η Kate και η Dana είναι υπέροχοι χαρακτήρες, αλλά και πολλοί από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες με τους οποίους συνομιλούν. Ακόμη και δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως ο σύγχρονος Διευθυντής της μουσικής ακαδημίας της Dana, είναι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες.

Σε πολλούς χαρακτήρες το voice acting είναι καταπληκτικό και βοηθά πραγματικά να λάμψουν οι καλύτερες στιγμές του παιχνιδιού, υπάρχουν πάντως και χαρακτήρες που δεν πέτυχαν καθόλου τις φωνές τους.

Α Rose in the Twilight review

Καθώς εξερευνάτε το Vaghen και τις περιοχές γύρω από αυτό, θα συναντάτε συνεχώς παζλ που εμποδίζουν το δρόμο σας. Υπάρχει σίγουρα κάποια εξερεύνηση του περιβάλλοντος και συναρμολόγηση πραγμάτων, αλλά το νέο Syberia τείνει να έχει περισσότερα κοινά με το The Room, να πέσετε δηλαδή πάνω σε ένα μηχανισμό που πρέπει να ανακαλύψετε, να χειριστείτε τα διάφορα μέρη του για να έχετε πρόσβαση ή να κάνετε κάτι να λειτουργήσει. Τα περισσότερα παζλ από αυτά είναι αρκετά έξυπνα, αν και δεν είναι πολύ δύσκολα.

Οι περισσότεροι παίκτες με λίγη υπομονή θα μπορέσετε να τα δουλέψετε και αν κολλήσετε, το Syberia: The World Before προσφέρει ένα σύστημα με hints που σας λέει μέσες άκρες τι να κάνετε. Ένα φοβερό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι, κατά καιρούς, θα έχετε γρίφους όπου πρέπει να αλλάζετε μεταξύ της Dana Roze και της Kate Walker αδιάκοπα, κάνοντας διαφορετικά πράγματα με την καθεμία. Θα δειτε ένα πράγμα μέσα από τα μάτια της Dana και αυτή θα σας πει τι να κάνετε με την Kate για να λύσετε τον γρίφο.

Αυτά τα παζλ είναι ενδιαφέροντα και λειτουργούν καλά, αν και η εξήγηση στο παιχνίδι για αυτά είναι λίγο ελλιπής. Συνήθως βασίζεται σε ένα έγγραφο που έχετε διαπιστώσει ότι έγραψε η Dana, αλλά κανείς δεν θα έγραφε τόσο λεπτομερώς ένα κείμενο, το οποίο σας επιτρέπει πραγματικά να καταλάβετε τα πράγματα. Ωστόσο, αν μπορείτε να αφήσετε τη δυσπιστία σας στην άκρη, αυτά τα παζλ είναι πολύ διασκεδαστικά. Είναι σίγουρα καλύτερα από τον άλλο χαρακτήρα στον οποίο πρέπει να κάνετε εναλλαγή. Ένα από τα κύρια στοιχεία από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι ο ρομποτικός φίλος της Kate, ο Oscar.

Seasons After Fall review

Αντί να είναι στο αρχικό του σώμα, τώρα κατοικεί σε ένα μικρό τρωκτικό που είναι αρκετά χαριτωμένο, αν και παράξενο αν έχετε συνηθίσει τον αρχικό χαρακτήρα. Ο Όσκαρ κινείται απίστευτα αργά και το να μετακινείτε το σώμα του απλά δεν είναι διασκεδαστικό. Μερικές φορές που χρησιμοποιείται για να επιλύσετε γρίφους είναι καλά αλλά όταν πρέπει να πάρετε τον έλεγχο του είναι απελπισία!. Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει μόνο μερικές φορές σε όλο το παιχνίδι.

Το τέλος του Syberia: The World Before καταλήγει σε ενα cliffhanger που πραγματικά θέλω να δω που θα το πάει, αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε πότε και αν θα δούμε νέο παιχνίδι της σειράς. Ο δημιουργός της, Benoît Sokal, πέθανε πέρυσι λόγω μακροχρόνιας ασθένειας. Η ομάδα του στη Microids τελείωσε το παιχνίδι χωρίς αυτόν, αλλά το αν θα συνεχίσει με νέα παιχνίδια στη σειρά με αυτόν να έχει φύγει μένει να φανεί.

Αν όχι, η ιστορία της Kate Walker τελειώνει με ικανοποιητικό τρόπο. Το Syberia: The World Before είναι μια πολύ δεμένο σύνολο. Με υπέροχους χαρακτήρες, καταπληκτικά αξιοθέατα και μια όμορφη ιστορία, υπάρχουν πολλοί λόγοι να σας το προτείνω. Δυστυχώς το σενάριο βασίζεται πάρα πολύ στο τυχαίο και όσο περισσότερο το σκέφτεστε, τόσο λιγότερο έχει νόημα, αλλά αν μπορείτε να αδιαφορήσετε για το ρεαλισμό και απλά να το χαρείτε, θα παίξετε ένα παιχνίδι που θα σας ευχαριστήσει πολύ.

Exit mobile version