LifeSteps.gr

Δύο απλά πράγματα που χρειάζεσαι για να πετύχεις

απλά πράγματα

Πολλοί θα παρομοίαζαν τη ζωή σαν ένα βίντεο παιχνίδι με ήρωες εμάς που συνεχώς τρέχουμε για να ξεκλειδώσουμε νέες πίστες και να τις κατακτήσουμε, απλά πράγματα δηλαδή. Ο άνθρωπος είναι εξελικτικό ον και αντλεί ευχαρίστηση κάθε φορά που σημειώνει μία επιτυχία. Και όπως στα περισσότερα βίντεο παιχνίδια αν χάσεις μπορείς να συνεχίσεις από την πιο πρόσφατη πίστα σου έτσι και στη ζωή. Μήπως όμως, θα μας έκανε καλό να γυρίσουμε για λίγο στις πρώτες μας πίστες;

Τα πιο απλά πράγματα λένε είναι και τα πιο δύσκολα. Πόσες φορές δυσκολεύτηκες να κάνεις ένα απλό τηλεφώνημα, πόσες φορές έπνιξες λόγια που είχες κάνει τόσες πρόβες για να πεις, πόσες φορές έκλεισες τον εαυτό σου μέσα στο σπίτι μια ηλιόλουστη μέρα, πόσες φορές πλήγωσες τους ανθρώπους που σε αγαπούν;

Τώρα, στον αντίποδα όλων των παραπάνω, σκέψου πόσο εύκολα είπες ναι σε μία δουλειά που δεν σε εκφράζει, στις υπερωρίες της, σε μία σχέση που δεν πληροί τα θέλω σου, σε μία επίσκεψη που ήξερες πως δεν θα περάσεις καλά.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εκπαιδεύσει με λάθος τρόπο τον εαυτό μας και νομίζουμε πως είναι αργά για να του κάνουμε επανεκκίνηση. Εξομοιώνουμε την ενήλικη ζωή με πιέσεις, υποχρεώσεις και βόλεμα. Αδιαφορούμε για τα απλά πράγματα και τις μικρές χαρές της ζωής οι οποίες περνάνε σαν αόρατες από μπροστά μας. Κυνηγάμε συνεχώς κάτι το οποίο τις περισσότερες φορές είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.

Ζώντας σε μία περίοδο που οι άνθρωποι μοιάζουν με σκυθρωπά και νευριασμένα στρατιωτάκια που τρέχουν συνεχώς για να δώσουν την καθημερινή τους μάχη και να αποδείξουν πως είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον σου έχω δύο πράγματα που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από αυτούς και να πετύχεις ανώτερους στόχους.

  1. Δείξε καλοσύνη

Μία πρακτική υπό εξαφάνιση η καλοσύνη. Και αν τυχαία πέσουμε πάνω της προσπαθούμε να βρούμε τους απώτερους σκοπούς που βρίσκονται από πίσω της. Έχουμε συνηθίσει στο συμφέρον. «Θα μου δώσεις αυτό για να σου δώσω εγώ εκείνο». Χαμογελάμε και φερόμαστε καλά μόνο αν έχουμε ανταλλάγματα. Αλλά αλήθεια θεωρείς καλό τον εαυτό σου; Αν είσαι καλός υπό προϋποθέσεις τότε όχι δεν έχεις καλοσύνη μέσα σου.

Η καλοσύνη βρίσκεται παντού και κυρίως εκεί από όπου δεν περιμένεις ανταλλάγματα. Η καλοσύνη απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της γης, σε κάθε στιγμή της ημέρας. Η καλοσύνη ξεκινάει από εμάς και τον καθρέφτη μας. Δεν μπορείς να είσαι πραγματικά καλός με κανέναν αν πρώτα δεν είσαι καλός προς τον εαυτό σου. Αν δεν επαινείς τον εαυτό σου για όσα έχει κάνει για εσένα αλλά και για την δύναμη και την αντοχή του να στέκεται ακόμη εκεί μετά από κάθε αποτυχία.

Ενώ, λοιπόν οι περισσότεροι είναι κριτές των άλλων εσύ προσπάθησε να τους καταλάβεις. Ενώ οι περισσότεροι προσπερνάνε εσύ στάσου και βοήθα. Αν οι περισσότεροι είναι σκυθρωποί εσύ χαμογέλα. Γνωρίζω πως είναι δύσκολο και αρκετές φορές έχεις στο μυαλό σου το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» ως λύση αλλά θα σου πρότεινα να μην υποκύψεις και να γίνεις κάτι το οποίο δεν θα ήθελες ποτέ να είσαι και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σε κάνει να νιώθεις καλά και να χαίρεσαι τη ζωή.

  1. Να είσαι ευγενικός

Η δεύτερη πρακτική που σπανίζει. Σε μία καθημερινότητα που ευδοκιμεί η ζήλεια και η άνευ λόγου αντιπάθεια η ευγένεια πάει περίπατο. Πόσες φορές μπήκες σε ένα κατάστημα και οι υπάλληλοι ήταν αγενείς και απότομοι μαζί σου; Ή στον δρόμο με το αυτοκίνητο, ακόμη και πεζός, πόσα κοσμητικά επίθετα στολίζεσαι από το πουθενά; Ας μην αναφερθώ στο διαδίκτυο όπου εκεί γίνεται ένα πάρτι αγένειας καθημερινά κάτω από δημοσιεύσεις υπό το πρίσμα της απόστασης και της ανωνυμίας.

Η αγένεια είναι μία παράπλευρη αντίδραση η οποία έχει τις ρίζες της αλλού. Κοινώς, κάθε αγενής άνθρωπος έχει αρνητικά συναισθήματα συσσωρευμένα μέσα του τα οποία δε γνωρίζει πως να τα εκτονώσει. Θέλει ιδιαίτερη γνώση και δύναμη ώστε να μπορείς να ελέγχεις τον εαυτό σου και τα συναισθήματά σου και να μην ξεσπάς με λάθος τρόπο.

Η ευγένεια είναι προσωπική αρετή και μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Δείχνει σεβασμό πρωτίστως σε εμάς τους ίδιους και κατ’ επέκταση μπορεί να λειτουργήσει ως μονοπάτι και για τους γύρω μας. Όλοι μας βιώνουμε προσωπικές δυσκολίες και περνάμε τα εμπόδια μας. Το να τα κουβαλάμε όμως παντού ακόμα και στον τρόπο που μιλάμε ή φερόμαστε στους άλλους μόνο ήττες μπορεί να μας φέρουν.

Σε μία καθημερινότητα που οι περισσότεροι πασχίζουν να αποκτήσουν «ανώτερα πράγματα» σε προκαλώ να κάνεις ένα restart και να περάσεις ξανά τις πίστες της καλοσύνης και της ευγένειας. Θα τερματίσεις νικητής πριν καν το καταλάβεις…

Exit mobile version