LifeSteps.gr

Memories of Old The Zeramin Game review

Memories of Old

Πριν μπω στα βαθιά δηλαδή την ανάλυση του δίσκου των Memories of Old ας αναφέρω λίγα μόνο λόγια για τον υπέροχο Tommy Johansson. Ειλικρινά δεν ξέρω από που ν' αρχίσω και που να καταλήξω. Το μόνο που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο που με ότι καταπιάνεται πετυχαίνει πάντοτε λες και έχει το άγγιγμα του Μίδα. Σε όποιο album και να συμμετέχει είναι πραγματικά μοναδικός. Εύχομαι να κρατήσει έτσι για να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές μελωδικού μέταλ. Πάμε ν' εξετάσουμε πιο αναλυτικά και να παίξουμε το παιχνίδι Zeramin στο φανταστικό album των Memories of Old.

Majestica: Above the Sky album review

Το Exordium ανοίγει υπέροχα το cd των Memories of Old και μας βάζει στο κλίμα του τι θα ακούσουμε παρακάτω δημιουργώντας μια υπέροχη αίσθηση εικόνων μέσα από την αφήγησή του για να σας καθοδηγήσει στο άλμπουμ. Συνεχίζουμε με το Overture που είναι ακριβώς αυτό που λέει. Όπως η αρχή κάθε μεγάλης όπερας ή θεατρικού έργου, βασίζεται στις αφηγήσεις του προηγούμενου κομματιού δίνοντάς σας μια αληθινή γεύση των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν.

Το The Land of Xia που είναι το τρίτο στην σειρά του cd των Memories of Old είναι ένα πραγματικά υπέροχο κομμάτι, γεμάτο μεγαλειώδεις συνθέσεις, όλες από τον κιθαρίστα Billy Jeffs (πρώην μέλος των Nightmare World). Μπαίνετε αμέσως σε αυτό το νέο φανταστικό βασίλειο «υπάρχει ένας κόσμος που ονομάζεται Xia, ξεχασμένος και μόνος» και το κομμάτι συμπληρώνει την ιστορία από τις προηγούμενες συνθέσεις.

Ο Tommy Johansson που είναι πασίγνωστος για την κιθαριστική του ικανότητα και την συμμετοχή του τώρα τελευταία στους αγαπητούς μας Sabaton από την Σουηδία και επίσης από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους Magestica αλλά και στους Reinheed. Στο κομμάτι Zera's Shadow, σίγουρα δείχνει ότι είναι ένα αναπόσπαστο γρανάζι αυτής της μοναδικής μπάντας. Το Zera's Shadow από το ξεκίνημά του εντυπώνεται στο μυαλό σας. Είναι απίστευτα πιασάρικο και φέρνει στο νου τις εικόνες ενός πληρώματος κωπηλασίας με το ρυθμό του να κορυφώνεται διαρκώς.

Υπάρχει επίσης μια αίσθηση προαισθήματος «εδώ στη σκιά του Zera, όπου κανείς δεν τολμά να πάει» προτού ένα δυνατό σόλο κιθάρας αλλάξει τον ρυθμό. Το Some Day Soon είναι μια κραυγή μάχης που μας γεμίζει έμπνευση για σπουδαία κατορθώματα «κάποια μέρα σύντομα θα μείνουμε στην ιστορία, θα εξερευνήσουμε το άγνωστο και τα ονόματά μας θα χαραχτούν σε πέτρα». Έχει να κάνει με την προσπάθεια να ανταποκριθεί κανείς στις προσδοκίες και να είναι αντάξιος του πεπρωμένου του.

Το Destiny είναι πιο φινετσάτο σε στυλ σε σχέση με μερικά από τα άλλα κομμάτια, επιτρέποντας στον Tommy να δείξει το εύρος των ικανοτήτων του. Το συγκρότημα εναρμονίζεται άψογα στις απαιτήσεις της σύνθεσης, τόσο φωνητικά όσο και οργανικά. Το Across The Seas είναι γεμάτο με θέματα απο πειρατικούς θρύλους με τα οποία μείνουν ικανοποιημένοι οι θαυμαστές του συγκροτήματος Alestorm: «Οι πειρατές των θαλασσών, η εξουσία που καταλαμβάνουν».

Η σύνθεση συμπληρώνει αυτά τα θέματα και σας μεταφέρει στην ανοιχτή θάλασσα με μια έντονη αίσθηση περιπέτειας. Η άφιξη μας φέρνει στο επόμενο στάδιο της αναζήτησής μας. Αποβιβαστείτε και μετά ρἰχτε το στο headbanging με αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν στιγμές στο άλμπουμ που μας φέρνουν στο νου τα γνωστά γκρουπ Avantasia, Kamelot και ακόμη και τους Power Quest, ενώ οι Memories of Old παραμένουν αρκετά μοναδικοί ώστε να αποστασιοποιούνται από τις προαναφερόμενες μπάντες. Το A Hooded Traveler είναι ένα άλλο κομμάτι βασισμένο στην συνολική αφήγηση. Ετοιμάζει το σκηνικό για το επόμενο μέρος της ιστορίας που θα ειπωθεί. 

Το Fowlen’s Revenge είναι εστιάζεται στα πλήκτρα και επιτρέπει στον βιρτουόζο του συνθεσάιζερ, Anthony Thompson, να δείξει το τελέντο του. Μοιαζει με κάποια παλαιότερα κομμάτια των Sonata Arctica όντας προοδευτικό και μαγευτικό από μόνο του. Το Zeramin Game είναι ένα επικό προτελευταίο κομμάτι. Με διάρκεια πάνω από δεκατέσσερα λεπτά, είναι μεγαλειώδες στην εκτέλεσή του. Διαθέτει σόλο κιθάρας και συνθεσάιζερ, ορχηστρικά, αφήγηση και δυνατές αρμονίες. Το Finale αποτελεί τον ιδανικό μουσικό επίλογο σε αυτό το ξεχωριστό άλμπουμ των Memories of Old, παραπέμποντας αναφορικά στα προηγούμενα κομμάτια. Ακούγωντας το θα νιώσετε ότι ακούτε την μουσική των τίτλων μιας επικής ταινίας φαντασίας.

Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι αυτός ο δίσκος των Memories of Old είναι ένας από τους καλύτερους και μελωδικότερους power metal δίσκους που έχω ακούσει ποτέ. Η συμμετοχή του Tommy Johansson είναι καθοριστική στην ποιοτική εξέλιξη αυτού του δίσκου και βοηθά στο να ταξιδέψουμε ακουστικά και νοητικά στον φανταστικό κόσμο της Xia, και μας προτρέπει να παίξουμε σε μόνιμη επανάληψη το The Zeramin Game στο μέσο που χρησιμοποιούμε για αναπαραγωγή μουσικής. Συστήνετε ανεπιφύλακτα στους φανς του ποιοτικού, μελωδικού μέταλ.

Exit mobile version