LifeSteps.gr

Edenbridge Sunrise in Eden review

Edenbridge

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω τους Edenbridge που θα ασχοληθούμε στο παρόν κείμενο θα έλεγα ότι είναι ένα είδος συμφωνικού μέταλ που απευθύνεται κυρίως σ΄αυτούς που θέλουν κάτι το πιο εκλεπτυσμένο, πιο κυριλέ θα έλεγα καλύτερα. Δεν είναι το απλό συμφωνικό μέταλ των Nightwish η των Visions of Atlantis για παράδειγμα, είναι ένα μείγμα οπερατικού μέταλ με αγγελικά φωνητικά από την αξιολάτρευτη Sabine Edelsbacher που έχει δώσει το στίγμα της στην μπάντα με την χαρακτηριστική φωνή της.

Πριν ξεκινήσω την κριτική μου να πω 2 λόγια για το γκρουπ. Ξεκινήσανε το 1998 στην Αυστρία από τον πολυτάλαντο τραγουδοποιό Arne Stockhammer η απλώς Lanvall αν προτιμάτε. Ο Arne χειρίζεται μαεστρικά την κιθάρα και τα πλήκτρα, επίσης γράφει και τα τραγούδια της μπάντας όπως και τις συνθέσεις. Βρήκε στο πρόσωπο της μικρής τότε Sabine, την μούσα του θα έλεγα. Μια εξαιρετική τραγουδίστρια soprano με φωνή που μαγεύει πραγματικά όποιον την ακούει σαν μια σειρήνα στο πέλαγος.

Εδώ να τονίσω ότι αυτό είναι το πρώτο cd των Edenbridge και θυμάμαι όταν το έψαχνα να το αγοράσω εδώ στην χώρα μας δεν υπήρχε πουθενά. Ίσως θεωρούσαν ότι τι να πουλήσει μια μικρή τότε μπάντα από την Αυστρία στην Ελλάδα. Τελικά το πήρα από το εξωτερικό και μάλιστα σε ειδική έκδοση με extra υλικό. Βέβαια τα χρόνια πέρασαν και η μικρή τότε μπάντα έγινε διάσημη και να που εμφανίστηκαν ξαφνικά όλα τα cd της. Τέλος πάντων αυτά να λέγονται γιατί μερικές φορές δεν μπορούμε ν΄ευχαριστηθούμε κάτι το καινούριο και να κάνουμε την δουλειά μας απρόσκοπτα.

Πάμε τώρα στο cd μας. Η εξωτική μας σειρήνα, η λατρευτή Sabine, μπορεί να μεγάλωσε ηλικιακά αλλά συνεχίζει να προσφέρει απολαυστικές μελωδίες σ΄όλους τους φανς των Edenbridge. Το cd ξεκινά με το Sunrise in Eden το οποίο μας μεταφέρει σ΄ένα εξωτικό κόσμο σαν τον παράδεισο, μια υπέροχη μελωδία. Ακούγοντας την Sabine με την αγγελική της φωνή είναι σαν να βρίσκομαι σ΄ένα μέρος με θάλασσα, πουλιά να πετάνε, ένα ονειρεμένο μουσικό ταξίδι.

Δεν χρειάζεται να πω πιστεύω ότι όλα τα τραγούδια του cd των Edenbridge είναι μαγευτικά και απολαυστικά. Εξαιρετικές συνθέσεις και μια μελωδική κιθάρα να συνοδεύει την φανταστική φωνή της Sabine δίνοντας μοναδικό τόνο και ένας ταλαντούχος μαέστρος σαν τον Lanvall να αξιοποιεί στο έπακρο τις φωνητικές ικανότητες της μούσας του. Μια ποικιλία ήχων σαν ουράνιο τόξο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας και μας κάνει ν΄ονειρευτούμε λίγο κάποια εξωτική παραλία η μέρος που θα θέλαμε να βρισκόμασταν.

Και οι στίχοι των τραγουδιών είναι ανάλογοι των κομματιών βέβαια, δεν θα μπορούσε να χαλάσει κάτι αυτό το αριστουργηματικό cd. Οι Edenbridge έχουν βγάλει έως τώρα 10 albums στο στούντιο και μας ετοιμάζουν το 11ο για τον Αύγουστο στις 26 με τον τίτλο Shangri-La όπου πάλι θα μας οδηγήσουν σε κάποιο εξωτικό περιβάλλον. Βγήκε και το πρώτο single από το album, το Somewhere else but here. Μεγάλωσαν τώρα και έχουν τυποποιήσει κάπως τον ήχο τους σε πιο κοινότυπα μονοπάτια. Εγώ πάντα προτιμώ τα παλιά τους υπέροχα κομμάτια.

Τελειώνοντας το ταξίδι μου στον μαγευτικό πρώτο δίσκο των Edenbridge να τονίσω εκτός απ΄ότι τον θεωρώ τον καλύτερο από μουσικής άποψης και μελωδίας αφού μετά αναγκαστικά μπήκαν στις γραμμές του τραίνου όπως πολλά παρόμοια συγκροτήματα, είναι και μια ευκαιρία σε όσους δεν τους έχουν ακούσει να το κάνουν ξεκινώντας από αυτό το μικρό αριστούργημα και μετά να συνεχίσουν στα υπόλοιπα.

Γιατί από την αρχή που τους άκουσα πίστεψα ότι οι Edenbridge θα μπορούσαν να γίνουν οι μοναδικοί εκπρόσωποι του φανταστικού συμφωνικού μέταλ, ίσως καλύτεροι κι από τους Nightwish, ειδικά μετά την φυγή της Tarja Turunen, αλλά δυστυχώς έπεσα έξω μιας κι ακολουθήσανε τον εύκολο δρόμο κι όχι να παραμείνουν στην δύσκολη αναζήτηση της Εδέμ που λέει και το πρώτο τους αριστουργηματικό τραγούδι. Βαθμολογία και μόνο για το ομώνυμο τραγούδι 11/10.

Exit mobile version