LifeSteps.gr

Equilibrium Erdentempel review

Equilibrium

Ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα στο folk metal είναι οι Γερμανοί Equilibrium. Από το 2001 που ξεκίνησαν την πορεία τους στην μέταλ σκηνή έως και σήμερα έχουν δώσει πολλούς και καλούς δίσκους τραγουδώντας πάντα όμως στην γλώσσα τους τα γερμανικά αλλά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου μιας και οι μελωδίες υπερισχύουν και η ποιότητα των δημιουργημάτων τους είναι φανερή.

Όλα σχεδόν τα κομμάτια του cd αυτού των Equilibrium είναι πολύ καλά από την εισαγωγή έως και το τελευταίο. Καταφέρνει το γκρουπ να ισορροπεί ανάμεσα σε πιο σκληρό ήχο και σε απαλές μελωδίες που μένουν αμέσως στο μυαλό. Παρόλο που αλλάζουν συχνά τα μέλη τους καταφέρνουν να διατηρούν την ίδια ποιότητα στις συνθέσεις τους. Από το 2001 μέχρι και σήμερα πρέπει ν΄έχουν αλλάξει πάνω από 10 μέλη στο γκρουπ. Διατηρούν απόλυτα την συνοχή τους όμως κι αυτό είναι αξιοζήλευτο σε αντίθεση μ΄άλλες μπάντες που το στρίβουν στο mainstream για το εύκολο.

Ο ύμνος της μπάντας είναι το φοβερό Waldschrein όπως βλέπετε και στο παραπάνω live τους. Το κατάλληλο κομμάτι για headbanging, τρομερός ρυθμός και super εθιστικό. Η εναλλαγή καθαρών με πιο σκληρά φωνητικά τα οποία χειρίζονται απόλυτα σωστά είναι το μεγάλο τους ατού σε σχεδόν πολλά από τα κομμάτια τους. Οι folk μελωδίες τους είναι αξεπέραστες και είναι ένα δείγμα του ταλέντου τους. Είναι επίσης και εξαιρετικοί στις live εμφανίσεις τους όπως βλέπετε και στο video. Ξεσηκώνουν το κοινό με τον ρυθμό και την ενέργεια τους.

Το πάνω τραγούδι είναι βέβαια από παλιότερο cd των Equilibrium, το Sagas, αλλά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την μελωδία και την ποιότητα που διακρίνει τις συνθέσεις τους διαχρονικά. Τότε είχαν και την πολύ καλή Sandra Völkl στο μπάσο που δυστυχώς αποχώρησε αργότερα. Μελωδία και σκληρά φωνητικά μια πανδαισία folk, συμφωνικού μέταλ με καταιγιστικό ρυθμό. Υπέροχο κομμάτι. Τι κι αν άλλαξαν τραγουδιστή, δεν φάνηκε καθόλου η διαφορά σε σχέση με τώρα. Μετά από αυτό το μίνι διάλειμμα και την αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζουμε στον δίσκο μας τώρα.

Πραγματικά δεν θέλω ν' αδικήσω κάποιο από τα υπέροχα τραγούδια του Erdentempel cd των Equilibrium που κυκλοφόρησε το 2014 από την Nuclear Blast Records. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι ότι σ΄αυτό το album βλέπουμε για τελευταία φορά τον Andreas Völkl και την αδερφή του Sandra οι οποίοι αποφάσισαν ν΄αποχωρήσουν από το γκρουπ πριν την κυκλοφορία του. Μάλιστα δεν συμμετείχαν και στα όργανα τα οποία ηχογράφησε ο René Berthiaume μόνος του. Ο οποίος René κάνει τα πάντα μόνος του, από καθαρά φωνητικά έως και τα ντραμς, εκτός από τα βασικά σκληρά φωνητικά τα οποία έχει ο Robert Dahn που είναι ειδικός σ΄αυτό.

Thalassic - Ο πιο πρόσφατος δίσκος των Ensiferum

Ένα ακόμη από τα πολλά καλά τραγούδια του cd των Equilibrium είναι και το 5ο στην σειρά το Uns'rer Flöten Klang. Πολυ μελωδικό και στο στυλ τους, folk και δύναμη μαζί, ότι πρέπει για το απαραίτητο headbanging. Έχω την τύχη να έχω την special version του cd με όλα τα κομμάτια και σε instrumental μορφή. Σκεφτόμουν πιο cd τους να σας παρουσιάσω και δεν ήξερα πιο να διαλέξω από την συλλογή μου, είναι όλα τους υπέροχα. Τους θεωρώ έως μια από τις καλύτερες μπάντες από την Γερμανία. Υπάρχουν βέβαια πολλά καλά γκρουπ από κει αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικό folk metal. Για τα υπόλοιπα είδη έχουμε άλλους υποψηφίους, ειδικά στο power metal γίνεται ο χαμός.

Turisas - Battle Metal review

Σαν τελικό μου συμπέρασμα όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από όσα έχω αναφέρει έως τώρα πρόκειται για ένα φανταστικό και ποιοτικό δίσκο από τους Equilibrium που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή ενός φίλου του folk metal. Ένα πραγματικό αριστούργημα και άνετα το τοποθετώ σ΄ένα από τα καλύτερα μου cd, 10 με τόνο παίρνει. Όσο για τα γερμανικά στους στίχους συνηθίζονται γρήγορα και μπορεί τελικά να σας αρέσουν περισσότερο από το να τραγουδούσαν στ΄ αγγλικά. Ακούστε το και απολαύστε το σε δυνατή ένταση.

Exit mobile version