LifeSteps.gr

Rhapsody Dawn of Victory review

Rhapsody

Μετά από πολλή σκέψη για το ποιον δίσκο των θρυλικών Rhapsody να παρουσιάσω γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να επιλέξω όταν πρόκειται για αριστουργήματα στο είδος τους, τελικά βρήκα το Dawn of Victory από το 2000. Οι Rhapsody λοιπόν ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους το 1993 από τους φανταστικούς μουσικούς Luca Turilli και Alex Staropoli στην Ιταλία. Θεωρούνται από όλους σχεδόν σαν οι πρωτοπόροι του συμφωνικού power metal και όχι άδικα γιατί έχουν επηρεάσει μια πλειάδα γκρουπ στα μετέπειτα χρόνια.

Τι να γράψω για ένα τέτοιο αριστούργημα άραγε, εδώ η μουσική μιλά από μόνη της. Το μόνο που αξίζει ν΄αναφέρω είναι ότι οι στίχοι με τις φανταστικές μελωδίες ταιριάζουν απόλυτα και με μεταφέρουν σε επικές μάχες, φανταστικές εποχές στον Μεσαίωνα, με βασιλιάδες και τα συναφή. Το καλύτερο για μένα τραγούδι του cd αυτού των Rhapsody είναι το μαγικό Holy Thunderforce το οποίο έχω ακούσει εκατοντάδες φορές χωρίς φυσικά να το βαριέμαι.

Το 2006 αλλάξανε το όνομα τους σε Rhapsody of Fire λόγω κάποιων προβλημάτων που προέκυψαν. Συνέχισαν όμως με την ίδια ποιότητα να μας χαρίζουν μοναδικούς δίσκους έστω κι αν κάποια μέλη έχουν αλλάξει μετά από τόσα χρόνια. Το ταλέντο σε όλους τους ξεχυλίζει πραγματικά και είναι εμφανές σε όλους που τους ακούν. Μέχρι και τα τελευταία τους τραγούδια που άκουσα πρόσφατα είναι υψηλής ποιότητας και αναρωτήθηκα που βρίσκουν την έμπνευση μετά από τόσα χρόνια. Αλλά όπως είπα το ταλέντο αυτό είναι, δεν είναι το απλό συγκρότημα που μας πετά ένα καλό cd και εξαφανίζεται, εδώ έχουμε να κάνουμε με θρύλους της μέταλ σκηνής.

Απολαύστε τους και στο παραπάνω live για να δείτε τι σημαίνει θρύλοι της μουσικής σκηνής. Ακόμη και τα χρόνια να έχουνε περάσει αυτοί παραδίδουν μαθήματα ποιοτικού μέταλ σε εμάς τους πεινασμένους για ποιοτική μουσική θαυμαστές τους. Όλα τους τα τραγούδια είναι φανταστικά, δεν βρίσκω ψεγάδι σε τίποτα. Ο Fabio Lione είναι φανταστικός στα φωνητικά και στο live, αυτό είναι ταλέντο πραγματικό. Τραγούδια που ξεσηκώνουν και μας κάνουν να θέλουμε headbanging επειγόντως.

Στο Dawn of Victory των Rhapsody υπάρχουν και οι μελωδικές μπαλάντες με στίχους για unicorns, Τιτάνες και λοιπά μυθικά πλάσματα όλες δοσμένες με τρόπο μοναδικό που μόνοι αυτοί ξέρουν να χειρίζονται άψογα. Μεγάλη και η προσφορά του Alex Staropoli στις συνθέσεις και τα πλήκτρα που χειρίζεται σαν ένας μικρός μάγος δίνοντας τον ρυθμό και την κατεύθυνση για να αναλάβει μετά ο Fabio την εκτέλεση του κομματιού. Ο οποίος Alex παραμένει μετά από σχεδόν 30 χρόνια πιστός στρατιώτης στο συγκρότημα καθοδηγώντας τους νεότερους και μαθαίνοντας τους τα μυστικά αυτής της φανταστικής μέταλ μπάντας.

Εδώ ν΄αναφέρω ότι και το Power of the Dragonflame cd των Rhapsody είναι από τα καλύτερα που έχω στην συλλογή μου. Αν και κανένα δεν υστερεί ουσιαστικά απλώς μερικά είναι πιο επικά με φοβερές μελωδίες και μοναδικά στο είδος τους τραγούδια. Νομίζω ήταν και το πρώτο cd τους που άκουσα το 2002 όταν και βγήκε σε κυκλοφορία. Άργησα μερικά χρόνια να τους γνωρίσω αλλά από τότε κόλλησα στις μελωδίες τους, αν θυμάμαι καλά πρώτα άκουσα τους Nightwish και μετά αυτούς. Ήταν η εποχή τότε που δέσποζε η Tarja με τα φανταστικά πρώτα cd τους όπως π.χ. το Wishmaster στο ποίο φυσικά θ΄αναφερθώ σ΄ επόμενο άρθρο μου.

Έχω μάθει απέξω όλο το Dawn of Victory των Rhapsody μετά από τις τόσες φορές που το έχω ακούσει και σκέφτομαι τι βαθμό θα έπρεπε να του βάλω αν κάτι τέτοιο χρειαζόταν. Κάτω από 10 θα είναι ιεροσυλία μιας και είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει και τέτοιας ποιότητας μουσικούς δεν βρίσκω εύκολα στην συλλογή μου οπότε φαντάζεστε πιστεύω τι αξίζει. Αν δεν το έχετε βρείτε το αμέσως και αποκτήστε το, αξίζει την οποιαδήποτε τιμή το έχουν τώρα μετά τα τόσα χρόνια κυκλοφορίας του.

Κλείνοντας να τονίσω πάλι ότι είναι ένα έπος μελωδίας και σύνθεσης από κάθε άποψη που θα αφήσει άπαντες ικανοποιημένους αν δεν το έχετε ήδη. Δεν πρέπει να λείπει από μια σοβαρή μέταλ συλλογή ειδικά να είστε λάτρης του συμφωνικού power metal.

Exit mobile version