LifeSteps.gr

Nightwish Wishmaster review

Nightwish

Δεν χρειαζόταν και πολλή σκέψη για να επιλέξω ποιόν από τους δίσκους των Nightwish να παρουσιάσω. Τα λόγια εδώ περιττεύουν, η Tarja Turunen μιλά από μόνη της. Μερικά λόγια γι΄αυτούς πριν μπούμε στα βαθιά νερά. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του μεγάλου και πολυτάλαντου μαέστρου Tuomas Holopainen κάπου στην πανέμορφη εξοχή της Φιλανδίας το 1997. Μαζί με τον φίλο του και κιθαρίστα της μπάντας μέχρι και σήμερα, Emppu Vuorinen,  συν βεβαίως και της μεγαλειώδους ντίβας και εξαιρετικής σοπράνο Tarja, την οποία ο Tuomas γνώριζε από την μουσική ακαδημία που σπουδάζανε, αποφάσισαν να φτιάξουν το συγκρότημα.

Δεν χρειάζεται πιστεύω να γράψω κάτι για την θεική Tarja, η μουσική μιλά από μόνη της. Το μόνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι ποτέ δεν θα την δω να βγει στην σκηνή με ένα μπλουζάκι των Stratovarius π.χ., η κοπέλα είναι τόσο φινετσάτη και ταλαντούχα που δεν είναι η απλή σοπράνο της σειράς στις παρόμοιες μπάντες ανά τον κόσμο, και υπάρχουν δεκάδες από αυτές. Οι Nightwish είναι όμως μοναδικοί στο είδος τους και η Tarja πάντοτε καλοντυμένη και κυριλάτη. Δεν είναι η απλή τραγουδίστρια σαν την φανταστική Sharon del Adel των Within Temptation π.χ. που συμπαθώ πολύ η την ντελικάτη Clémentine Delauney των Visions of Atlantis που μου αρέσουν πολύ αλλά μια ντίβα που θέλει ιδιαίτερη μεταχείρηση.

Ο Tuomas σαν μικρός μάγος πέτυχε διάνα με την επιλογή του σαν βασική τραγουδίστρια των Nightwish άσχετα αν μετά τα χάλασαν κάπου και η Tarja έφυγε και μας φορτώθηκε η καλή μεν αλλα μόνο για απλά ροκάκια Anette Olzon. Εδώ όμως δεν είναι Γιουροβίζιον να κάνουμε πειραματισμούς και ότι βγει, μιλάμε για ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του συμφωνικού μέταλ οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή και εδώ είναι το φάουλ του Tuomas.

Ευτυχώς κάπου κατάλαβε το λάθος του και έφερε στους Nightwish την πανύψηλη Floor Jansen από την Ολλανδία, πολύ επιτυχημένη τραγουδίστρια των After Forever, μιας συμφωνικής μεν μπάντας αλλά με σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες από την Anette. Έχουν διορθώσει την κατάσταση αν και τώρα που έφυγε ο εμβληματικός viking Marco Hietala αμφιβάλλω αν θα καταφέρουν ποτέ να φτάσουν τα παλιά τους υψηλότατα στάνταρ. Ο καιρός θα δείξει αν και μετά από τόσα χρόνια το βλέπω λίγο χλωμό.

Τελικά κατέληξε το άρθρο να είναι ένας φόρος τιμής της Tarja και στους Nightwish γενικότερα αλλά το αξίζει με το παραπάνω γιατί είναι από τις καλύτερες που έχω ακούσει και είναι εκατοντάδες περιπτώσεις άχρωμων τραγουδιστριών που προσπαθούν να μοιάσουν στην μοναδική φωνή που πέρασε ποτέ από το συμφωνικό μέταλ. Ας βάλω κι ένα τραγούδι από άλλο δίσκο αφού όλα εκείνης της μαγικής εποχής είναι φοβερά. Εδώ με τον Tony Kakko από τους συμπατριώτες τους Φινλανδούς power metalers Sonata Arctica, πολύ καλούς να τονίσω.

Από αυτό το cd των Nightwish που έχουμε εδώ ξεχωρίζω τα επικά Wishmaster, Wanderlust και The Kinslayer αν και η ποιότητα όλων είναι σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Το cd το αγόρασα αμέσως όταν βγήκε αφού τους είχα ακούσει πιο πριν και ήξερα κατά κάποιο τρόπο τι θα επακολουθήσει. Δεν έπεσα έξω καθόλου, μου βγήκε και καλύτερο από το προηγούμενο τους. Το προηγούμενο τους cd είναι το Oceanborn από το 1998 το οποίο ακολούθησε το Angels Fall First του 1997, πολύ καλό για το ξεκίνημα τους.

Εδώ να τονίσω και την γνώμη μου για την φυγή της Tarja που συμφώνησαν όλα τα μέλη των Nightwish ελαφρά την καρδία που λένε και έδωσαν ένα γράμμα στον Tuomas με τις υπογραφές τους να το παραδώσει στην ίδια. Τους πείραξε λένε η αλλαγή στάσης της ίδιας προς τα υπόλοιπα μέλη μετά τον γάμο της με έναν επιχειρηματία από την Αργεντινή. Μα καλά δεν είχαν καταλάβει ότι όταν έχεις κάποια σαν την Tarja στην μπάντα πρέπει να κάνεις τα στραβά μάτια να ικανοποιείς τις απαιτήσεις της. Το γκρουπ είναι επαγγελματικό, δεν είναι σχολική μπάντα που παίζουν για πλάκα. Όταν είσαι στο τοπ-5 παγκοσμίως της μουσικής σκηνής μ΄εκατομμύρια θαυμαστές παντού δεν παίζουν λάθη.

Τέλος πάντων ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα, έτσι που κατέληξε, στους φανταστικούς Nightwish δεν χρειάζεται πιστεύω να προτείνω ν΄αγοραστεί το εν λόγω cd. Όλα τα πρώτα τους με την Tarja αξίζουν κάθε ευρώ. Και μετά όμως δεν τα έχουν πάει άσχημα, ναναι καλά ο μαέστρος Tuomas με τις επικές συνθέσεις του. Αν είχε βάλει βέτο στην φυγή της Tarja θα ήταν μοναδικός. Αλλά και πάλι ένα μεγάλο respect στο έργο του που είναι μεγαλειώδες.

Exit mobile version