LifeSteps.gr

Gloryhammer Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex review

Gloryhammer

Ξαναγυρνώντας στα γνωστά λημέρια του συμφωνικού μέταλ θα κάνω ένα πέρασμα από την Μεγάλη Βρετανία και θα σταθώ στους Gloryhammer, ένα γκρουπ συμφωνικού power metal πολύ μελωδικού όπως συμβαίνει συνήθως με τις μπάντες από κει. Το εν λόγω γκρουπ ιδρύθηκε από τον φοβερά ταλαντούχο Christopher Bowes, γνωστό μας από τους φανταστικούς πειρατές Alestorm από την Σκωτία. Ο Chris λοιπόν ξεκίνησε την μπάντα το 2013 θέλοντας να μας εισάγει σε ένα μυθικό και παραμυθένιο κόσμο για ν΄απολαμβάνουμε κλείνοντας τα μάτια μοναδικές ιστορίες φαντασίας και επικούς θρύλους.

Οι Gloryhammer κυκλοφόρησαν το πρώτο τους cd την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκαν, το 2013 δηλαδή, με τον τίτλο Tales from the Kingdom of Fife. Το ταλέντο τους δεν άργησε να φανεί κι έτσι άρχισε ν΄ανεβαίνει και η φήμη τους. Ήταν τυχεροί να περιοδέψουν με θρυλικά συγκροτήματα της μέταλ όπως οι Hammerfall, οι Stratovarius του μεγάλου Timo Tolkki αλλά και των φανταστικών Blind Guardian. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν μετά από τέτοιες συμμετοχές να μην πάρουν κάποια μαθήματα από τους κολοσσούς του power metal.

Το παρόν cd των Gloryhammer είναι το 3ο τους το οποίο κυκλοφόρησε το 2019 και έχει τίτλο Legends from Beyond the Galactic Terrorvortex. Το album μας διηγείται μια φανταστική ιστορία με μάγους, μάχες, unicorns και trolls όπως συμβαίνει σε παρόμοια γκρουπ. Εδώ όμως οι πολυτάλαντοι μουσικοί μας το παρουσιάζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο που γίνεται αμέσως αρεστός και ηχεί αρμονικά στ΄αυτιά μας. Από αυτό το cd ξεχωρίζει αμέσως το Masters of the Galaxy όπως θ΄ακούσετε παραπάνω, ένα πολύ μελωδικό και πιασάρικο κομμάτι.

Grimgotts Lions of the Sea review

Και τα υπόλοιπα κομμάτια του cd των Gloryhammer δεν υστερούν καθόλου θα έλεγα. Έχω παρατηρήσει μια διαφορά στις μπάντες από την Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με τις αντίστοιχες από άλλες χώρες. Ίσως είναι η γλώσσα που τους πάει γάντι αφού είναι η μητρική τους. Διακρίνω ότι έχουν αυτήν την ξεχωριστή μελωδικότητα και το πιο ενθουσιώδες στυλ που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Δεν είναι μόνο το ταλέντο πιστεύω, μου αρέσει η πιο φιλική προς τον απλό ακροατή προσέγγισή τους. Σαν να βρίσκομαι στο κέντρο της συναυλίας και συμμετέχω, δεν είναι οι ψυχροί επαγγελματίες που συναντώ σ΄άλλες γνωστότερες μπάντες.

Ίσως να είναι και μια αιρετική άποψη αυτή αλλά νιώθω πιο φιλικά προσκείμενους στον απλό θεατή-ακροατή μπάντες σαν τους Gloryhammer η και τους Grimgotts, όλοι από την Μεγάλη Βρετανία φυσικά παρά κάποιους πιο επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν την μουσική σαν δουλειά, μόνο για να βγάζουν τα προς το ζειν. Εδώ τα παιδιά δείχνουν να το χαίρονται και καταφέρνουν να μας το περνάνε και σ΄εμάς τους ακροατές αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Γιατί η μουσική είναι μια απόλαυση κι έτσι πρέπει να την βλέπουμε. Αν βλέπουμε μόνο την επαγγελματική της πλευρά χάνουμε την ουσία.

Επιστροφή στο cd μας μετά την ολίγη παράκαμψη. Οι Gloryhammer λοιπόν συνεχίζουν στα ίδια επίπεδα ποιότητας όπως οι μεγάλοι Dragonforce π.χ. του βιρτουόζου της κιθάρας Herman Li ενώ δεν τους συγκρίνω καθόλου με τους Alestorm η τους Grimgotts που είναι πιο folk αλλά κυρίως με μπάντες σαν τους Power Quest που μου αρέσουν ιδιαίτερα από την πρώτη στιγμή που τους άκουσα. Δεν χρειάζεται ν΄αναφέρω ότι το cd το πήρα τελικά απέξω γιατί εδώ που να τους φέρουν, τους θεωρούν μικρούς και η αγορά εδώ είναι περιορισμένη.

Κλείνοντας την αναφορά μου στους Gloryhammer εκτός από το ότι είναι πολύ μελωδική μπάντα με συνθέσεις απόλυτα ταιριαστές στο κλίμα του φανταστικού που μας περιγράφουν οι στίχοι τους και οι μυθικές ιστορίες τους να πω ότι πραγματικά με ενθουσιάζουν όταν τους ακούω γι΄αυτό και παίρνουν ένα 10αρι άνετα. Δεν είναι οι Rhapsody π.χ. αλλά αυτό που κάνουν το κάνουν πολύ πετυχημένα και το κυριότερο το ευχαριστιούνται όπως και εμείς που έχουμε την χαρά να τους ακούμε. Ελπίζω να έρθουν κι από δω σύντομα για ένα live.

Exit mobile version