LifeSteps.gr

Before We Leave review

Before We Leave

Το Before We Leave είναι ένας υπέροχος εξομοιωτής χτισίματος πόλης και διαχείρισης πόρων ο οποίος, από την στιγμή που έπεσε στα χέρια μου, δρομολογήθηκε για παρουσίαση στο προσεχές μέλλον. Λοιπόν, το μέλλον είναι εδώ και η ανάλυση του απολαυστικού αυτού τίτλου αρχινά.

Σε μια απροσδιόριστη εποχή, σε μια δυστοπική εξέλιξη της ανθρωπότητας, μια επικείμενη γαλαξιακή καταστροφή ανάγκασε τον άνθρωπο να εγκαταλείψει την επιφάνεια της γης και να κρυφτεί σαν ποντικός σε υπόγεια καταφύγια. Αρκετούς αιώνες και γενεές αργότερα, η ανθρωπότητα ξεπροβάλλει δειλά δειλά από το υπέδαφος, έχοντας ξεχάσει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία και την τεχνολογία της με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναχτίσει την ζωή της από το μηδέν.

Έχοντας επιστρέψει σε πρωτόγονο επίπεδο, ο πολιτισμός τον οποίο αναλαμβάνεται πρέπει να ξεκινήσει από τα βασικά, χτίζοντας καλύβες και καλλιεργώντας πατάτες, μέχρι να φτάσει σε αξιοπρεπές τεχνολογικό επίπεδο για να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο του και στους παρακείμενους πλανήτες. Οι περιοχές στις οποίες επεκτείνεστε είναι σκεπασμένες από ένα πλέγμα πολυγώνων στα πρότυπα του Civilization και των περισσότερων 4Χ, με την ειδοποιό διαφορά ότι εδώ, τα έξι διαθέσιμα οικοσυστήματα, λογίζονται και ως διαφορετικοί πλανήτες.

Το Before We Leave έχει απεμπολίσει εντελώς την βία από το gameplay του, συνεπώς το ένα από τα τέσσερα σκέλη του 4X είδους, το Exterminate, έχει πάει... περίπατο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το μόνο εμπόδιο στην αειφώρο ανάπτυξη και επέκταση στις οποίες στοχεύεται είναι οι περιορισμένοι πόροι και το περιβάλλον.

Βρήκα το tutorial του Before We Leave ότι καλύτερο θα μπορούσε να προσφέρει ένα αντίστοιχο παιχνίδι γιατί, αφενός σας μαθαίνει τι κάνουν όλα τα εικονίδια και πως λειτουργεί το σύστημα και, αφετέρου, σας αναγκάζει να σκεφτείτε τι θα κάνετε, παρακρατώντας πληροφορίες ώστε να μην τα παίρνετε και όλα στο πιάτο.

Τα controls θα τα νιώσουν αυτὀματα οικεία όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και με ένα 4X. Η περιστροφή του χάρτη με το mouse, η σμίκρυνση και η μεγέθυνση, το κλικάρισμα των ποικίλων εικονιδίων τα οποία είναι ταξινομημένα στις σωστές θέσεις ούτως ώστε να μην επεμβαίνουν στην θέαση της φρενήρους δραστηριότητας των υπηκόων σας.

Το τεχνολογικό δέντρο του Before We Leave είναι στο ιδανικό μέγεθος για να σας ιντριγκάρει να το ξεκλειδώσετε όλο, γνωρίζοντας ότι θα προκύψουν αρκετές ώρες έως ότου συμβεί αυτό. Το σκαρφάλωμα σε αυτό το δέντρο της γνώσης απαιτεί μεγάλες ποσότητες από συγκεκριμένους πόρους και εδώ έγκειται ο πυρήνας του Before We Leave, η στρατηγική της απόκτησης και της εκμετάλλευσης των πόρων.

Σαρώνοντας τα νησιά ενός πλανήτη με το βλέμα και με τους εργάτες σας θα ανακαλύψετε ότι το μέρος δεν διαθέτει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που χρειάζεστε για να αναπτυχθείτε. Εδώ βρίσκεται και η μοναδικότητα του Before We Leave, η ανάγκη της μετακόμισης και αποικισμού σε άλλους πλανήτες για να αντλήσετε από εκεί τους απαραἰτητους πόρους. Η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων λειτουργεί υπέροχα κρατώντας σας στην τσίτα αφού πηγαίνετε πέρα δώθε στους πλανήτες οργανὠνοντας την συσσώρευση και την μεταφορά των πόρων.

Τα game mechanics του Before We Leave είναι άνετα, γνώριμα και απλοϊκά. Σε αντίθεση με αντίστοιχους τίτλους, η διαχείριση των εργασιών δεν έχει μεγάλο βάθος, οι προτεραιότητες είναι τυπικές και οι κάτοικοι, παρότι αποκτούν κάποια χαρακτηριστικά με τον χρόνο, δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα σαν προσωπικότητες. Είναι εμφανής η πρόθεση των δημιουργών του να προσφέρουν μια χαλαρωτική εμπειρία που δεν θα στρεσάρει στο παραμικρό τους παίκτες.

Πάρτε για παράδειγμα την απουσία σοβαρών συνεπειών από την αποτυχημένη διαχείριση. Τα λάθη σας δεν πληρώνονται ακριβά, αν στερηθούν βασικών πόρων για την επιβίωσή τους, οι κάτοικοι των πολεών σας δεν πεθαίνουν ούτε τις εγκαταλείπουν, απλά αρνούνται να δουλέψουν, δινοντάς σας μόνιμα την ευκαιρία να διορθώσετε και τα μεγαλύτερα λάθη. Η χαμηλή δυσκολία σημαίνει ότι θα παίζετε έως ότου τα καταφέρετε και κατόπιν δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε με τίποτα, συνεπώς μηδέν replayability.

Σε επίπεδο αναπαράστασης, ο κόσμος του Before We Leave είναι ένα οπτικό θαύμα. Θα απολαύσετε στο έπακρο την λεπτομέρεια με την οποία έχουν σχεδιαστεί τα κτίρια, που τα κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα όταν πλησιάζετε την κάμερα του παιχνιδιού κοντά τους. Αντίστοιχη απόλαυση δοκιμάζετε παρατηρώντας τους ανθρώπους σας να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η ηχητική διάσταση του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα εύστοχη, αντικατοπτρίζοντας την φρενήρη δραστηριότητα με τα ηχητικά εφέ της οχλαγωγίας, την φυσική ομορφιά με φυσικούς ήχους και την συνολική περιπέτεια με εύστοχα τοποθετημένες μουσικές συνθέσεις. Αν γουστάρετε να επιλύετε λογιστικά προβλήματα και να οργανώνετε με τον δικό σας τρόπο μια χαλαρή ψηφιακή κοινωνία τότε το Before We Leave σίγουρα αξίζει για εσάς τα 20 ευρώ της τιμής του.

Exit mobile version