LifeSteps.gr

Galactic Civilizations IV review

Galactic Civilizations IV

Τα Galactic Civilizations είναι μια σειρά 4Χ Strategy επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τοποθετούνται σε μια μακρινή εποχή του μέλλοντος, κατά την οποία η ανθρωπότητα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλα τα αστέρια. Με το Galactic Civilizations 2 να αποτελεί για τον γράφοντα το καλύτερο sci - fi 4X όλων των εποχών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανυπομονησία που με διακατείχε έως ότου πιάσω στα χέρια μου το Galactic Civilizations IV. Επιτέλους θα πω έφτασε αυτή η μεγάλη ώρα και όπως θα δούμε παρακάτω άξιζε η αναμονή.

Στο Galactic Civilizations IV η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Hyperdrive για να μετακινείται με την ταχύτητα του φωτός σε όλο τον Γαλαξία. Η διαπλανητική επέκταση των γήινων τους φέρνει φυσικά σε επαφή με ένα σωρό εξωγήινες φυλές, οι οποίες παλεύουν και αυτές για να επιβιώσουν αλλά και να επεκταθούν στο αχανές σύμπαν.

Με την είσοδό μας στο Galactic Civilizations IV ανοίγεται μπροστά μας ένας μεγάλος αριθμός επιλογών από γνώριμες γαλαξιακές ράτσες αλλά και ολοκαίνουργιες στον γαλαξιακό ανταγωνισμό. Χρειαζόμαστε αρκετά λεπτά έως ότου δούμε τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ τους ώστε να αποφασίσουμε με ποιους θα ξεκινήσουμε. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας παίζει και η εμφάνιση των εκπροσώπων της κάθε φυλής, οι οποίοι διαθέτουν full animation και απίθανες μορφές.

Σαν "κυρίως πιάτο" τώρα, το Galactic Civilizations IV προσφέρει το καλύτερο δυνατό 4X gameplay του υπό μορφή πανέμορφα σχεδιασμένων γαλαξιακών τεταρτημορίων και βροχής στατιστικών, τα οποία μας αναγκάζουν να μεγεθύνουμε και να σμικραίνουμε διαρκώς τον χάρτη για να διακρίνουμε τα πάντα. Η καμπύλη εκμάθησής του είναι πολύ μεγάλη και απαιτεί μελέτη εφάμιλλη μιας πανεπιστημιακής εξεταστικής.

Αφού μάθετε σε τι αντιστοιχεί το κάθε στατιστικό και ο κάθε πόρος που έχετε στην διάθεσή σας, αφού μελετήσετε επισταμένως το technology tree του κάθε πολιτισμού και αποφασίσετε πως θα το ακολουθήσετε, τότε μόνο μπορείτε να ξεκινήσετε μια παρτίδα με αξιώσεις.

Ο γρήγορος αποικισμός είναι το Α και το Ω του Galactic Civilizations IV. Μιλάμε κυριολεκτικά για μια κούρσα που θυμίζει τον πυρετό του Χρυσού στην Αμερική και το land rush στην ίδια χώρα όπου οι επίδοξοι ιδιοκτήτες γης κάλπαζαν σαν μανιακοί προσπαθώντας να καπαρώσουν ένα μικρό οικόπεδο! Αν δεν προλάβουμε να αποικίσουμε και να καταλάβουμε τους πιο εύφορους πλανήτες, οι πιθανότητες νίκης εξαφανίζονται διαμιας.

Οι αστρομαχίες σίγουρα δεν είναι το φόρτε του Galactic Civilizations IV, αποτελούν ένα δευτερεύων game mechanic το οποίο παρέχει ικανοποίηση σε δύο μόνο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι η δημιουργία ενός αστροστόλου με τον οποίο θα σαρώνουμε ηλιακά συστήματα για πλάκα, συντρίβοντας τους εχθρικούς στόλους χωρίς απώλειες. Η δεύτερη είναι όταν πολιορκούμε πλανήτες με τον ίδιο στόλο, αποσπώντας τους τον ένα μετά τον άλλο από τους εχθρούς. Η ίδια η αστρομαχία μπορεί να παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο, εντούτοις καθορίζεται από την ποιότητα των σκαφών και όχι από τον άμεσο έλεγχό τους, τον οποίο δεν έχουμε.

Αυτό είναι λογικό και τονίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα του gameplay όπου όλα γίνονται βάσει στρατηγικής και προγράμματος και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Ένα ενοχλητικό σημείο του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα του οποιουδήποτε απλού σκάφους να καταλάβει έναν πλανήτη αν αυτός δεν είναι ο βασικός ενός συστήματος. Για να αποφύγουμε την εμφάνιση ξέμπαρκων σκαφών σε κάθε πλανήτη της επικράτειάς μας, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε στόλους και αστροβάσεις παντού.

Δύο νέες προσθήκες του Galactic Civilizations IV οι οποίες φάνηκαν πολλά υποσχόμενες αλλά τελικά λειτούργησαν απλά συμπληρωματικά είναι η αλληλεπίδραση μας με τους πολίτες της αυτοκρατορίας και τα galactic challenges. Αρχικά μας αρέσει το ότι κάθε μονάδα του κράτους μας απεικονίζεται από έναν πολίτη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα οποία λαμβάνουμε υπόψη για να του αναθέσουμε δουλειές αλλά και να τον ικανοποιήσουμε. Η προσπάθειά μας να τους χειραγωγήσουμε είναι χρονοβόρα και οι απολαβές τόσο μικρές ώστε να μην αξίζει τον κόπο.

Τα ίδια αντιμετωπίζουμε και στην περίπτωση των galactic challenges τα οποία είναι γεγονότα που ενεργοποιούμε με τις πράξεις μας αλλά δεν διαθέτουν και κανένα σπουδαίο αφηγηματικό υπόβαθρο. Επίσης οι απολαβές που μας δίνουν δεν αξίζουν της προσοχής μας, άρα μιλάμε για μέτριο game feature. Στον τομέα της ιδεολογίας παρατηρούμε μια ελαστικότητα η οποία μας επιτρέπει να λαμβάνουμε αντικρουόμενες ηθικές επιλογές, επιλέγοντας τις ιδεολογίες με βάση τα bonuses που προσφέρουν και όχι τις προσωπικές μας πεποιθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η ταύτισή μας στον ρόλο που έχουμε αναλάβει, τουλάχιστον σε ιδεολογικό επίπεδο.

Η ετυμηγορία για το Galactic Civilizations IV δεν είναι τόσο καλή όσο περιμέναμε. Σε επίπεδο στατιστικών και game mechanics, το τέταρτο μέρος της πολυαγαπημένης σειράς παρέχει τις συναρπαστικές εμπειρίες που αποζητά ένας λάτρης των μαθηματικών και της μικροδιαχείρισης. Σε επίπεδο αφήγησης, εμφανίζεται κενό νοήματος με πλούσιο μεν αλλά αδιάφορο δε lore και, ως συνέπεια αυτού, δυσκολευόμαστε να ταυτιστούμε απόλυτα με τον ρόλο μας σαν επικυρίαρχου του γαλαξία. Σίγουρα αξίζει ένα 8/10 για τα εξαιρετικά γραφικά και τα αγαπημένα game mechanics, αναμένουμε όμως πιθανά expansions και προσθήκες οι οποίες θα δώσουν το κάτι παραπάνω στον πολλά υποσχόμενο αυτό τίτλο.

Exit mobile version