LifeSteps.gr

Galactic Civilizations 2 review

Είναι τα τρία χρόνια το ιδανικό χρονικό διάστημα ανάπτυξης ενός πολυσύνθετου video game, αρκεί για να δημιουργηθεί μια μαγική ψηφιακή εμπειρία από ένα μικρό σύνολο ατόμων; Η απάντηση είναι καταφατική μόνο εφόσον τα άτομα που απαρτίζουν το σύνολο έχουν το ταλέντο και την φαντασία των ατόμων της Stardock. Οι άνθρωποι της γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τα κατάλληλα συστατικά για την δημιουργία ενός πετυχημένου κράματος Strategy και το αποδεικνύουν ξανά και ξανά. Το 2003 έγραψαν ιστορία με το Galactic Civilizations αλλά άφησαν τους users με αρκετά παράπονα για κάποιες πτυχές του gameplay. Τρία χρόνια αργότερα, καταφθάνει το sequel εν ονόματι Galactic Civilizations 2: The Dread Lords για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, να διορθώσει τα προβλήματα του παρελθόντος και να κάνει τους πάντες ευτυχισμένους.

Ζυγώνει η πιο σκοτεινή ώρα
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία single player campaigns είναι οργανωμένα για να τα απολαύσετε στο Galactic Civilizations 2, υπό την προϋπόθεση να πράξετε το αυτονόητο, να αγοράσετε δηλαδή την Ultimate Edition του με τα δύο DLCs. Όσο προχωρούν τα campaigns γίνονται όλο και καταθλιπτικότερα, ο γαλαξίας σκοτεινιάζει σε σημείο να μην αναγνωρίζεται πλέον. Το Dread Lords δεν είναι κατάλληλο για tutorial, δεν θα σας βοηθήσει να μάθετε όλα τα κόλπα, περιορίζοντας τεχνολογίες και objectives στα απολύτως απαραίτητα.

Είναι αρκετά ζημιογόνο για τα νεύρα αφού φιλοξενεί την φυλή των Dread Lords που είναι σχεδόν ανίκητη, τα διαστημόπλοια της εμφανίζονται απροειδοποίητα και τινάζουν στον αέρα τα κερδισμένα με ιδρώτα εδάφη σας. Τα Dark Avatar και Twilight of the Arnor είναι πιο ισορροπημένες εμπειρίες σε επίπεδο δυσκολίας και gameplay, μπορούν να υποκαταστήσουν ένα ευθύ tutorial και καταγράφουν τα γεγονότα της πιο σκοτεινής περιόδου του γαλαξία. Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε μαζί τους, η κατάλληλη στιγμή όμως είναι να το κάνετε αφού δαπανήσετε αρκετές ώρες στο sandbox κομμάτι και μάθετε τα πάντα.

Swords of Legends Online review

Το Galactic Civilizations 2 στηρίζεται στους τέσσερις πυλώνες των 4X (explore, expand, exploit, exterminate) και σας χαρίζει μια πληθώρα συστημάτων και κανόνων για να επιλέξετε το πως θα διαχειριστείτε το εκάστοτε στάδιο της γαλαξιακής επικράτησης. Η επιλογή των πλανητών και η διαχείρισή τους είναι σκέτη απόλαυση. Στα single player campaigns τα πλαίσια του game world είναι προκαθορισμένα άρα είστε αναγκασμένοι να παίξετε με ότι σας δίνεται. Στο sandbox, ειδικά αν επιλέξετε τεράστιο γαλαξία για να απλώσετε την αυτοκρατορία σας, το restarting επιβάλλεται. Το σημείο του γαλαξία όπου θα ξεφυτρώσει ο πολιτισμός σας και η ποιότητα των πλανητών που σας περιβάλλουν καθορίζουν εν πολλοίς το αν θα θριαμβεύσετε ή θα είστε μια υποσημείωση στις σελίδες της γαλαξιακής ιστορίας.

Σε ένα πέρασμα τοποθετείστε σε μια συστάδα ηλιακών συστημάτων, γειτονεύοντας με εχθρικούς πολιτισμούς. Προφανώς, οι παραγωγικές σας δυνάμεις θα πάνε άμεσα στην δημιουργία πολεμικών τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της διπλωματίας και στην ενεργοποίηση του κατασκοπευτικού δικτύου. Αν οι πλανήτες προς εποικισμό που σας περιβάλλουν είναι κάτω από το quality 8, κλάφ΄ τα Χαράλαμπε. Η ήττα δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκομίσετε ευχαρίστηση από το playthrough, σίγουρα όμως δεν θα μεγιστοποιήσετε την απόλαυσή σας όπως θα συμβεί με λίγο restarting. Μπαίνετε ξανά και ξανά με τον ίδιο πολιτισμό και τις παραμέτρους που έχετε επιλέξει για αυτόν, έως ότου το παιχνίδι σας τοποθετήσει σε πλεονεκτική θέση.

CastleStorm review

Με high quality πλανήτες τριγύρω και τους αντίπαλους πολιτισμούς μακριά, ρίχνεστε με τα μούτρα στην φάση του εποικισμού και προλαβαίνετε να αναπτύξετε ικανοποιητικά οικονομία, τεχνολογία, παραγωγή και στρατό προτού σας χρειαστεί ο τελευταίος. Η κεντρική οθόνη των πλανητών κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναπαράσταση των κτιρίων και στην αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με τα ποσοστά που προσφέρουν στην παραγωγική σας μηχανή. Με γρήγορες ματιές στα κόστη των κτιρίων, στον πληθυσμό της αποικίας, στα έσοδα και τα έξοδα, καταλαβαίνετε πότε η αποικία πάει καλά και πότε πρέπει να αλλάξετε τα δεδομένα της.

Η δυνατότητα εστίασης όλων των παραγωγικών δυνάμεων σε ένα μόνο τομέα, στην κατασκευή διαστημοπλοίων, κτιρίων ή στην ενίσχυση της τεχνολογικής ανάπτυξης, είναι ένα επιπλέον εργαλείο για να μεταμορφώσετε την αποικία σας σε παράδεισο. Ο παράδεισος αυτός, και εκεί βαραίνουν πολύ οι αποφάσεις σας και αποκαλύπτεται δειλά δειλά το μεγαλείο του παιχνιδιού, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ο αριθμός των tiles του πλανήτη και τα special resource tiles που προσθέτουν χοντρά bonuses σε συγκεκριμένες κατηγορίες τον καθιστούν κατάλληλο για βιομηχανικό παράδεισο, για γαλαξιακό πολιτιστικό φάρο, για “ατμομηχανή” της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η δυνατότητα της μετακύλισης από αποικία σε αποικία με ένα μόνο κλικ αντί να βγαίνετε στον γαλαξιακό χάρτη και να ψάχνετε τον επιθυμητό πλανήτη με τον μεγεθυντικό φακό, εξασφαλίζει ταχύτατη πρόσβαση στους πλανήτες που χρειάζονται την επέμβαση σας. Η πληροφόρηση είναι τόσο πλούσια που μπορεί να σας κατακλύσει αν δεν μάθετε να αναγνωρίζετε με μια ματιά τα σημαντικά στατιστικά, τακτική που αναπτύσσεται με το πέρασμα του χρόνου και την εξοικείωση με τα συστήματα του παιχνιδιού.

Οι τεχνοκράτες στην εξουσία
Η δεύτερη σημαντικότερη οθόνη λήψης αποφάσεων είναι το technology tree. Εδώ οι δημιουργοί του Galactic Civilizations 2 βελτίωσαν τρομακτικά το πρωτότυπο. Οι τεχνολογίες σας γνωστοποιούνται εξαρχής και μπορείτε να τις μελετήσετε, αποφασίζοντας σε ποιο τεχνολογικό κλάδο θα δώσετε προτεραιότητα. Η ζύμωση που λαμβάνει χώρα σε όλο τον γαλαξία από τις κινήσεις των γαλαξιακών πολιτισμών αλλάζει απότομα τις προτεραιότητες, όμως είναι πιθανή η χάραξη μιας γενικής κατεύθυνσης ανάλογα με τον τρόπο νίκης που σας αρέσει. Η πρόσβαση σε όλες τις τεχνολογίες είναι πανεύκολη με ένα κλικ και οι πίνακες που συνοδεύουν τα εικονίδια τους ξεκαθαρίζουν το τι προσφέρουν αλλά και τις μελλοντικές τεχνολογίες που θα ανοίξουν. Το αχανές μέγεθος του technology tree εξασφαλίζει ότι η πρόσβαση σε όλους τους κλάδους του θα πάρει πολλές ώρες και πολλά playthroughs. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της επιτάχυνσης των τεχνολογικών αναβαθμίσεων, χαλάει όμως το ομαλό ξεδίπλωμα της εμπειρίας.

The Shore

Η χαρτογράφηση του γαλαξία είναι φανταστική, με τον γενικό χάρτη που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης να συνεργάζεται τέλεια με το mini map. Το τράβηγμα του γενικού χάρτη και η περιστροφή με το mouse είναι αρκετά γρήγορη όμως το mini map επιτρέπει ακόμα γρηγορότερο ταξίδι στα απομακρυσμένα σημεία της αυτοκρατορίας σας με ένα κλικ. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο γενικός χάρτης έχει καταπληκτικές δυνατότητες σμίκρυνσης και μεγέθυνσης. Η μεγέθυνση έχει αισθητική αξία ώστε να απολαύσετε τις λεπτομέρειες των περίτεχνα σχεδιασμένων ηλιακών συστημάτων.

Φεγγάρια περιστρέφονται γύρω από πλανήτες, οι γαλαξιακές βάσεις και τα αστρικά ορυχεία εντυπωσιάζουν με τις μεγαλειώδεις κατασκευές τους, οι αστρικοί στόλοι αποδεικνύουν την πολεμική ετοιμότητα και την φαντασία των διοικητών τους. Η σμίκρυνση είναι η στρατηγική οπτική γωνία του χάρτη. Οι οπτικές λεπτομέρειες χάνονται στο θολό τοπίο και αναδύονται οι πληροφορίες που έχετε ανάγκη για την διαχείριση του πολιτισμού σας. Διακρίνονται άμεσα, χρωματικά και με εικονίδια κωδικοποιημένα τα γαλαξιακά resources, οι στόλοι, οι πλανήτες, σε ποιόν ανήκουν και με τι καταπιάνονται (χτίζουν κτίρια, αστρόπλοια ή τίποτα;). Η πανοραμική άποψη του γαλαξία είναι ιδανική για τον εντοπισμό απειλών αλλά και κατάλληλων πλανητών για αποικισμό.

Το Galactic Civilizations 2 έχει κατορθώσει να μαζέψει τον ωκεανό πληροφοριών που χρειάζεστε σε πέντε μεγάλα εικονίδια. Στο domestic stats και στην πρώτη του ενότητα χτυπά η καρδιά της οικονομίας σας. Η επέμβασή σας γίνεται παίζοντας με ένα μικρό αριθμό από δείκτες που αυξομειώνονται κατά βούληση. Αντικρίζοντας τους θα αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν ένα τόσο απλό game mechanic να προσφέρει ευχαρίστηση και αν ο game designer σας πέρασε για DJ που παίζει με equalizers.

Η χειραγώγηση των δεικτών καθορίζει την πορεία της οικονομίας του πολιτισμού σας και η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ εσόδων, εξόδων και αναγκών θέλει έντονη σκέψη. Η επιρροή που ασκούν οι απλές κινήσεις των δεικτών στην οικονομία σας γεμίζει με ένα αίσθημα ισχύος αλλά είναι η συσσώρευση των κεφαλαίων, ο πλουτισμός που επέρχεται από τις σωστές οδηγίες που σας εθίζει. Θα πιάσετε συχνά τον εαυτό σας σε αυτή την οθόνη να ανεβάζει φόρους, να κατεβάζει παραγωγικές δαπάνες, να λοξοδρομεί τα ταμειακά αποθέματα του πολιτισμού σας στην τεχνολογία, στην κατασκευή κτιρίων, στην δημιουργία στόλων.

Το δεύτερο εικονίδιο σε επίπεδο διαχείρισης πόρων είναι το civilization manager, όνομα και πράμα. Καρτέλες που ξεχειλίζουν νούμερα και ονόματα καταγράφουν την πορεία του πολιτισμού σας. Η καρτέλα με τα στατιστικά των αποικιών είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για τον εντοπισμό των προβλημάτων των πλανητών και την αντιμετώπιση τους. Η αναγνωρισμένη λατρεία των αστρονομικών ποσών και ο αντίκτυπος που έχουν στην δομή ενός γαλαξιακού πολιτισμού, θα σας κάνουν να επιστρέφετε συνέχεια στο civilization manager μελετώντας τις αλλαγές των τιμών και επεμβαίνοντας όταν αυτές αρχίσουν να διολισθαίνουν.

Απόβαση στον πλανήτη του ολέθρου
Η πώρωση στο Galactic Civilizations 2 δεν είναι μόνο η θέαση των αριθμών αλλά και η γνώση του τι αντιπροσωπεύουν. Στις πλανητικές εισβολές, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια πλάσματα που αμύνονται και επιτίθενται. Αρκεί μια γόνιμη φαντασία για να μετατρέψει τα νούμερα, τα εικονίδια και τις στατικές εικόνες της οθόνης εισβολής σε μια μάχη που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας και σε καμία μορφή τέχνης. Παλιρροϊκά κύματα, βομβαρδισμοί από το διάστημα, χημικός πόλεμος, μέχρι και η ανατίναξη του πυρήνα ενός πλανήτη είναι εφικτή στην προσπάθεια εξάλειψης των εχθρικών δυνάμεων. Ο υπολογισμός των “υπέρ και κατά” των μεθόδων εισβολής, η προετοιμασία μιας πανίσχυρης αποβατικής δύναμης και η εκκαθάριση των στόλων που προστατεύουν έναν πλανήτη απαιτεί χρόνο και γόνιμη σκέψη, αυξάνοντας τις στρατηγικές σας ικανότητες.

Η ίδια λογική ακολουθείται και στις σκληρές αστρομαχίες που ζυγιάζουν το σφρίγος των αντιμαχόμενων παρατάξεων. Είναι αναπόφευκτη η μεταμόρφωσή σας σε κορυφαίους σχεδιαστές αστροπλοίων μέσω του ship designer. Το game mechanic της κατασκευής πλοίων ευνοεί την αυτοέκφραση στην μορφή των δημιουργημάτων σας. Η αξία των διαστημοπλοίων που φτιάχνετε είναι το “ζουμί” του εν λόγω μηχανισμού και προϋποθέτει βαθιά γνώση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του εχθρού δια της εντατικής παρατήρησης. Μελετάτε τα οπλικά συστήματα και τις ενεργειακές ασπίδες που προτιμούν οι εχθροί και εξοπλίζετε τον στόλο σας με τα αντίμετρα τους.

Cook Serve Forever: Θα γίνουμε βασίλισσα της κουζίνας;

Την ώρα της μάχης ξεχνάτε την βιβλική φράση “ο αναμάρτητος, πρώτος τον λίθο βαλέτω” και επιτίθεστε πρώτοι αποκτώντας σοβαρό πλεονέκτημα επί του αντιπάλου. Στην οθόνη που αναπαριστά την αστρομαχία και η οποία είναι πολύ ανώτερη οπτικά από τις μάχες ξηράς, συναντάτε ένα οξύμωρο σχήμα, μια σκηνή όπου η δράση και η απραξία συνυπάρχουν. Οι στόλοι ανταλλάσσουν πυρά έως ότου ο ένας από τους δύο ξεμείνει από διαστημόπλοια. Η εξέλιξη της μάχης είναι θεαματική και δεν χρειάζεται την φαντασία σας για να γίνει συναρπαστική.

Το πρόβλημα είναι ότι το σκηνικό δεν είναι διαδραστικό, δεν υπάρχει τρόπος να επέμβετε στην εξέλιξη της μάχης, να διατάξετε τις δυνάμεις σας να επιτεθούν προς συγκεκριμένο στόχο, να κάνετε μανούβρες, ακόμα και να αναλάβετε προσωπικά το πιλοτάρισμα ενός αστροσκάφους. Σε άλλη περίπτωση η αδυναμία αλληλεπίδρασης θα βάρυνε αρνητικά το παιχνίδι, στο Galactic Civilizations 2 όμως ορθά απουσιάζει ο άμεσος έλεγχος. Αρκετή ώρα προτού βρεθούν αντιμέτωποι δύο ή και περισσότεροι στόλοι, έχετε ασκήσει ήδη απόλυτο ελέγχο στην μορφή των στόλων, στην σύνθεση και την τεχνολογία, στην οργάνωσή τους. Η μάχη υπάρχει για να σας δείξει τα αποτελέσματα των τακτικών και των επιλογών σας και όχι για προσθέσει Action και RTS στοιχεία στο εξαιρετικό σύνολο.

Τι ακριβώς νομίζεις ότι κάνεις ανθρωπάκο;
Ο στυλοβάτης του οικοδομήματος που ακούει στο όνομα Galactic Civilizations 2 είναι μια πολυεπίπεδη τεχνητή νοημοσύνη, για χάρη της οποίας, η Stardock θυσίασε το προγραμματισμένο multiplayer mode. Στα πρότυπα της παροιμιώδους φράσης του περασμένου αιώνα “ας πάει και το παλιάμπελο” θα αναφωνήσετε με ευχαρίστηση “ας πάει και το multiplayer προκειμένου να έχουμε τέτοιο A.I. για αντίπαλο”. Στα πρώτα έξι εκ των δώδεκα επιπέδων νοημοσύνης που του αναλογούν, το A.I. διαθέτει πενιχρές οικονομικές δυνατότητες και αδυνατεί να κατανοήσει την στρατηγική που ακολουθείτε. Στα επόμενα, πριμοδοτείται με αξιοσημείωτα οικονομικά και άλλα bonuses και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας σας μετατρέπεται σε δεύτερή του φύση.

Θα δαπανήσετε αρκετές δεκάδες ώρες στα ταπεινά επίπεδα δυσκολίας έως ότου μάθετε καλά το πλούσιο gameplay, το γεγονός αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα clips των tutorials καλύπτουν το σύνολο των game mechanics αλλά αδυνατούν να σας δώσουν να καταλάβετε πως αλληλεπιδρούν στην διάρκεια του παιχνιδιού. Τα single player campaigns κάνουν αρκετά καλή δουλειά στο να σας βάλουν σταδιακά στο κλίμα αλλά είναι το sandbox mode εκείνο που θα σας μετατρέψει σε αστέρια της γαλαξιακής στρατηγικής. Φτάνοντας σε αυτό το επίπεδο θα προχωρήσετε σε αναμέτρηση με τις εξελιγμένες μορφές του A.I. και εκεί θα κατανοήσετε την τελειότητα της τεχνητής νοημοσύνης που έχετε απέναντί σας.

Οι τακτικές του είναι τόσο ύπουλες και αδίστακτες ώστε να νομίζετε ότι έχει αφομοιώσει πλήρως όλες τις συμβουλές που μοιράζει ο Μακιαβέλι στον περίφημο Ηγεμόνα του. Η τεχνητή νοημοσύνη υπολογίζει τις πιο συμφέρουσες διπλωματικές προτάσεις και τις κυνηγά. Τρέχει να αρπάξει τους ποιοτικότερους πλανήτες και τα γαλαξιακά resources που ορφανεύουν μετά από άγριες αστρομαχίες. Έχει μνήμη ελέφαντα,θυμάται τους αγώνες που έδωσε με τον πολιτισμό σας στο παρελθόν και σας αντιμετωπίζει με καχυποψία, αρνούμενη να ανταλλάξει τεχνολογίες όπλων για να μην τα χρησιμοποιήσετε εναντίον της.

Σχεδιάζει τα διαστημόπλοια της με γνώμονα τα όπλα που χρησιμοποιείτε, αποκτώντας αντίμετρα και υποχρεώνοντας σας να καθίσετε πάλι στο σχεδιαστικό τραπέζι και να αλλάξετε όλη την γραμμή παραγωγής αστροπλοίων. Διαθέτει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που θα ζήλευε και η CIA, σαμποτάροντας τους πλανήτες σας και αποκτώντας πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες θα αξιοποιήσει στον πόλεμο. Ευτυχώς, υπάρχουν “τυφλά σημεία” στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εις βάρος της ειδάλλως θα ήταν αήττητη. Η αδιαφορία που δείχνει για παράδειγμα για τις Influence Starbases, για τα special resource tiles στους πλανήτες κ.ο.κ. την καθιστούν ευάλωτη.

Ο διπλωματικός στίβος είναι μια ασχολία την οποία θα κυνηγήσετε με ζήλο γιατί είναι δυναμική και διαβολεμένα ρεαλιστική. Οι πολιτισμοί που σας κοντράρουν στην κούρσα για την κατάκτηση του γαλαξία έχουν τους ίδιους στόχους με εσάς και υπολογίζουν προσεκτικά όλες τις αποφάσεις τους. Καμία γαλαξιακή φυλή δεν θα σας χαρίσει δωρεάν αγαθά ούτε και θα υποκύψει σε απειλές αν οι απαιτήσεις σας δεν υποστηρίζονται από στρατό και στόλο που μπορεί να τις επιβάλλει δια της βίας. Η συμπάθεια και η αντιπάθεια των εξωγήινων είναι μια τιμή που αλλάζει ανάλογα με τις πράξεις και την ηθική σας πυξίδα. Επιτρέψατε στον πολιτισμό σας να είναι διαβολικός; Κερδίσατε την μόνιμη συμπάθεια των πολιτισμών που τρέφονται από το αίμα και την κατάκτηση.

Είστε υπέρμαχοι της δικαιοσύνης και της ζωής στον γαλαξία; Οι καλόβολοι πολιτισμοί σας πλαισιώνουν στον αγώνα για την εκκαθάριση των κάθε λογής επιδρομέων. Η ασφαλής οδός είναι η ηθική ουδετερότητα και η προσέγγιση των πολιτισμών που έχουν την δυνατότητα να ωφελήσουν τον δικό σας. Στην πράξη το game mechanic της διπλωματίας είναι μια οθόνη με την φάτσα του ηγεμόνα με τον οποίο συναλλάσσεστε και δύο αντικριστές λίστες από πιθανές απαιτήσεις και δωρεές. Προσφορές και απαιτήσεις ζυγιάζονται από το A.I. και πληροφορήστε για τις πιθανότητες επιτυχίας τους. Τα trade routes και οι συνθήκες φέρνουν τους πάντες με το μέρος σας. Εδώ έρχεται και το influence να δείξει την εξαιρετική δυναμική του. Με άφθονο influence και πολλές starbases που το εξαπλώνουν παντού, η κατάκτηση ολόκληρων ηλιακών συστημάτων γίνεται χωρίς να ριχτεί ούτε μισή ακτίνα λέιζερ.

Κατάσκοπος με το ζόρι
Σε μια ιστορία κατάκτησης είναι αδύνατον να αγνοηθεί η επιρροή των αφανών στρατευμάτων, των αόρατων στρατιωτών που δίνουν την μάχη από το παρασκήνιο. Η κατασκοπία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και προετοιμάζει το έδαφος για τον αφανισμό των εχθρικών πολιτισμών. Η εκπαίδευση κατασκόπων δεν είναι φθηνή υπόθεση, θα ακουμπήσετε όμως με χαρά τα ποσά που χρειάζονται, δίνοντας ώθηση στην μπάρα του espionage. Η διαθεσιμότητα των πρακτόρων δίνει το έναυσμα για την τοποθέτησή τους στους πολιτισμούς που θέλετε να κατασκοπεύσετε.

Εδώ το game mechanic απαλλάσσεται από την αφηγημένη μορφή του κυλιόμενου δείκτη και γίνεται πιο στιβαρό. Στέλνετε απευθείας τους κατασκόπους στα ανοικτά πόστα ανά πολιτισμό, κλικάροντας τα σχετικά εικονίδια. Η τοποθέτηση των πρακτόρων σε θέση σαμποτέρ είναι ακόμα καλύτερη. Μπαίνετε στην οθόνη του εχθρικού πλανήτη και εντοπίζετε τα πολυτιμότερα κτίρια του. Στην συνέχεια, τοποθετείτε πράκτορες σε αυτά, επηρεάζοντας σταδιακά την αποδοτικότητά τους. Το παιχνίδι των κατασκόπων ενέχει πολλούς κινδύνους. Οι σαμποτέρ είναι πιθανό να ανακαλυφθούν αν ο εχθρός έχει αναπτυγμένη αντικατασκοπία και τότε, οι διπλωματικές σχέσεις σας μαζί του θα χειροτερέψουν.

Σας προτείνω μια εναλλακτική και, αρκετά ασφαλέστερη, λύση. Αντί να απλώσετε τα πλοκάμια της κρατικής μαφίας σας στους πολιτισμούς που σας περιβάλλουν, δημιουργήστε μια ομπρέλα επιρροής, εκμεταλλευόμενοι ένα από τα ωραιότερα game mechanics του Galactic Civilizations 2. Η πληθυσμιακή πυκνότητα των πλανητών σας παράγει influence συνεπώς θρέψτε τα πλήθη και βοηθήστε τα να αναπαραχθούν σαν... κουνέλια. Πρεσβείες και κτίρια πολιτιστικής ανταλλαγής θα απλώσουν την φήμη των αποικιών σας παντού και θα προσελκύσουν τουρίστες οι οποίοι θα σπεύσουν για να θαυμάσουν τα πολιτιστικά σας θαύματα. Οι starbases που παράγουν influence είναι το απόλυτο όπλο για να επεκτείνετε την επιρροή σας και να προστατέψετε τον πολιτισμό σας από εχθρικές πολιτιστικές επιρροές.

Στο endgame είναι η μεταμορφωμένη γεωγραφία του γαλαξία που θα σας μείνει αξέχαστη. Στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας, ο γαλαξίας βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου με τεράστιους στόλους να ανταλλάσουν χτυπήματα στα σύνορα των πολιτισμών που έχουν απομείνει, αστρικές βάσεις να τροφοδοτούν με τα bonuses τους όλα τα ηλιακά συστήματα και όλους τους πλανήτες να παράγουν μανιωδώς νέες μονάδες. Η πληθώρα στόλων, βάσεων και εικονιδίων, με ένα ποτάμι από στατιστικά να ρέει κάτω από την επιφάνεια και το A.I. να υπολογίζει αστρονομικά νούμερα, μπορεί να γονατίσει τον υπολογιστή σας αν δεν έχει αρκετή RAM και επεξεργαστική ισχύ. Τα περίτεχνα cut-scenes που ξεπηδούν σε όλα τα σταυροδρόμια του πολιτισμού σας, είναι μια επική πινελιά που μεταφέρει το κλίμα μιας τηλεοπτικής σειράς science fiction και ενισχύει την ατμόσφαιρα. Η ορχηστρική μουσική που σας ακολουθεί στις γαλαξιακές περιπλανήσεις είναι ολοφάνερα υπέροχη. Χορωδιακά κομμάτια και ατμοσφαιρικοί ρυθμοί θα σας αποπλανήσουν εύκολα και θα ανανεώσουν την πίστη σας στην μαγεία του διαστήματος.

Έχετε ότι χρειάζεται για να βάλετε τον γαλαξία στο τσεπάκι σας;
Τι εκτιμάτε περισσότερο σε ένα turn-based Strategy, ποιο χαρακτηριστικό του είναι αυτό που σας τραβά; Το Galactic Civilizations 2 τα έχει όλα και σε αφθονία. Τα αφηρημένα game mechanics του δημιουργούν τέτοια δυναμική που σας τοποθετούν αβίαστα στον ρόλο του γαλαξιακού αυτοκράτορα. Η διαχείριση της αλυσίδας πλανητών που κατακτάτε έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας κρατικής οντότητας, συνδυάζει δηλαδή αρμονικά την ηγεμονία (ανατροφή και ικανοποίηση των αναγκών των υπηκόων σας) και την κυριαρχία (χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών για επέκταση του κράτους και επιβολής της κυβερνητικής θέλησης σε άλλους πολιτισμούς).

Δεν υφίσταται ούτε ένας στατιστικός πίνακας που να μην επηρεάζει το σύνολο με αποτέλεσμα, όλες οι πράξεις σας να τείνουν προς υπολογίσιμα αποτελέσματα. Έχει πολλά factions, αφθονία σε διαστημόπλοια και τεχνολογίες, απρόβλεπτα events που είναι ικανά να γυρίσουν τούμπα το playthrough. Κανόνες και συστήματα συνδυάζονται τόσο τέλεια ώστε να ξεχάσετε ακόμα και τις φυσικές σας ανάγκες παίζοντας το. Φυσικά ο χρονικός του ορίζοντας, η διάρκεια αν προτιμάτε, υπολογίζεται σε εκατοντάδες ώρες άνετα.

Αρχική δημοσίευση: Gameworld

Exit mobile version