LifeSteps.gr

Apoptygma Berzerk Harmonizer review

Apoptygma Berzerk

Για να ξεφύγουμε λίγο από το συμφωνικό μέταλ είπα να κάνουμε μια βόλτα από τον θαυμαστό κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής και πιο συγκεκριμένα τους μαέστρους του είδους Apoptygma Berzerk και την μοναδική τους future pop η dark electro η όπως εσείς θέλετε πείτε την. Χρειάζεται και λίγη αλλαγή ρυθμού δεν συμφωνείτε; Εξάλλου υπάρχουν φίλοι όλων των ειδών και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τα πάντα εκτός από αυτά που δεν ακούω καθόλου.

Οι Apoptygma Berzerk προέρχονται από την Νορβηγία και μας παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή της dark pop η καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής που σε μένα θυμίζει τους VNV Nation από την Βρετανία αλλά και τους Unheilig από την Γερμανία, πολύ καλές μπάντες και οι 2 να τονίσω για το είδος τους βέβαια.  Αυτό είναι το 4ο cd των Apoptygma Berzerk μετά τα Soli Deo Gloria του 1993, το 7 του 1996 και το Welcome to Earth του 2000. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το μακρινό 1989 από τον Stephan Groth και τον Jon Eric Martinsen.

Το καλό τους είναι ότι δοκιμάζουν διάφορα είδη της ηλεκτρονικής μουσικής, από synth pop μέχρι EBM, future pop, industrial αλλά και ηλεκτρονικό rock αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλά στούντιο albums παρά τα τόσα χρόνια που είναι στο προσκήνιο και την επιτυχία που έχουν από τους φαν της καλής ηλεκτρονικής μουσικής.  Κάθε cd τους έχει και μια μικρή απόκλιση η πειραματισμό σε άλλο είδος ηλεκτρονικής μουσικής και αυτό κάνει εμάς που τους ακούμε να μην βαριόμαστε εύκολα παρά το ότι έχουν πειραματιστεί και σε mainstream μονοπάτια στα πιο καινούρια τους.

Τα 4 πρώτα κομμάτια του cd αυτού των Apoptygma Berzerk είναι πολύ καλά, μετά κάνει μια κοιλιά σαν πειραματισμό περισσότερο αλλά χωρίς ν΄ενοχλεί ιδιαίτερα μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο τραγούδι με τίτλο Something I Should Know που είναι σαν να βγήκε από τα θρυλικά eighties κομμάτια που μεγαλώσαμε μαζί τους. Μου φαίνεται σαν ένας φόρος τιμής στους θρυλικούς Depeche Mode για παράδειγμα. Τραγούδια σαν κι αυτό ακούγαμε στο σχολείο πριν πάρα πολλά χρόνια αλλά ακόμα ηχούν νοσταλγικά στ΄ αυτιά μας. Η καλή μουσική δεν πεθαίνει ποτέ, εδώ ταιριάζει απόλυτα αυτό.

Πίσω στους Apoptygma Berzerk και την μελωδική τους ηλεκτρονική μουσική. Επειδή έχω ακούσει μπόλικη παρόμοια μουσική από δεκάδες μπάντες του future pop η space pop η και dark electro, ebm, industrial, μου φάνηκαν αμέσως ότι είναι κάποιοι που ξεχωρίζουν. Τα φωνητικά του Stephan απόλυτα ταιριαστά με το κλίμα του cd, ακούγονται πολύ ευχάριστα. Ο ίδιος μου θυμίζει κάπως τον τραγουδιστή των Placebo και των Shiny Toy Guns. Έχει αυτό το look κάπως emo να πω έτσι απλά αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο στην μουσική που ακούμε που είναι σε υψηλά στάνταρς.

Είναι από τις λίγες φορές που φεύγω από τα καθιερωμένα cd του συμφωνικού μέταλ και της folk-viking μουσικής αλλά χρειάζεται που και που κάποια τέτοια αλλαγή ρυθμού για μεγαλύτερη ποικιλία. Το παρόν cd των Apoptygma Berzerk το έχω ευτυχώς σε μια deluxe version με μπόλικο υλικό κι όχι στην απλή του έκδοση που λείπουν τα extra κομμάτια. Το τελευταίο τους cd δεν το έχω ακόμα ακούσει, που χρόνος για τέτοιες πολυτέλειες θα πω. Μερικοί τους κατέκριναν ότι ακολούθησαν την πεπατημένη και μπήκαν στον δρόμο της mainstream αλλά είναι το είδος τέτοιο που αν θέλεις να είσαι και να συναγωνίζεσαι με άλλες μπάντες του χώρου θα πρέπει να βάλεις νερό στο κρασί σου.

Στο μέταλ δεν θα δεχόμουν ποτέ κάτι τέτοιο αλλά εδώ είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ τόσοι και τόσοι μεγάλοι καλλιτέχνες ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο παρά να βολοδέρνουν στην αφάνεια για χρόνια. Στους Apoptygma Berzerk ξανά μετά την απαραίτητη παράκαμψη. Σαν βαθμολογία θα τους έβαζα ένα 8/10 γιατί πείθουν με την ηλεκτρονική τους μουσική ότι αξίζουν την προσοχή μας. Αν σας αρέσει το EBM, η future pop και η ηλεκτρονική μουσική τότε θα σας ικανοποιήσει αυτό το cd. Αλλιώς προσπεράστε το και κοιτάξτε αλλού.

Exit mobile version