LifeSteps.gr

Old World review

Old World

Αγόρασα στο steam και δοκίμασα το Old World, ένα παιχνίδι στρατηγικής, αλλά με το που το άρχισα αναρωτήθηκα μέσα μου: Ωχ, αυτό φαίνεται σαν μια ακόμα κόπια του Civilization, και έχουν βγει αρκετές έως τώρα, άλλες έχοντας να προσφέρουν διαφορετικά πράγματα κι άλλες ανούσιες. Αλλά πριν το κρίνουμε ας ρίξουμε μια ματιά μήπως έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές από την θρυλική σειρά. Φαινομενικά πάντως είναι φτυστό το προαναφερθέν παιχνίδι. Μιας και είμαι λάτρης των παιχνιδιών στρατηγικής θα το εξετάσω φυσικά αναλυτικότατα.

Crusader Kings III

Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα πρόκειται για έναν συνδυασμό Civilization με την επίσης πολύ καλή σειρά των Crusader Kings αλλά με την οπτική του πρώτου και μερικές από τις επιλογές του δεύτερου σαν την σημασία που δίνεται στην οικογένεια και τις δυναστείες γενικά. Η εταιρεία που δημιούργησε το Old World, η Mohawk Games, είναι η ίδια που δημιούργησε το Off World Trading Company, έναν από τους αγαπημένους μας Strategy τίτλους των περασμένων χρόνων. Ένας από τους σχεδιαστές του παρόντος τίτλου μάλιστα ήταν και στο team που έφτιαξε το Civilization 4, εξ' ου και οι ομοιότητες μεταξύ τους.

Το Old World μας μεταφέρει σε μια αρχαία εποχή όπου οι μεγάλοι ηγέτες έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο και καθόριζαν την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο θεσμός της οικογένειας είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην εξέλιξη του παιχνιδιού με τις παντρειές, τις γεννήσεις με στόχο την δημιουργία διαδόχων και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ οικογενειών να διαμορφώνουν την τελική έκβαση.

Στο Old World υπάρχουν επτά βασίλεια με τέσσερεις οικογένειες ευγενών και ένα σωρό μοναδικοί χαρακτήρες με τις ιδιαιτερότητες, τις κλίσεις και τις ικανότητές τους που θα τους χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του κράτους μας. Οι διανοούμενοι θα διδάξουν τους υπηκόους μας, οι στρατηγοί θα οδηγήσουν τα, διψασμένα για δράση, στρατεύματα στην δόξα κ.ο.κ. Στο Old World ξεκινάμε από το μηδέν και σιγά σιγά ανοίγουμε τον χάρτη και αποκαλύπτουμε νέες ευκαιρίες για επέκταση και πλουτισμό γύρω μας, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο μυθικό Civilization.

Από στρατιωτικής πλευράς, διαπιστώνουμε ότι οι στρατιωτικές μονάδες είναι πολύ λιγότερες από το Civilization όμως είναι απείρως πιο ευπροσάρμοστες. Οι μονάδες έχουν την δυνατότητα να ανέβουν επίπεδα μέχρι πέντε φορές και το κάθε επίπεδο ανοίγει αρκετά traits που μπορούμε να τους δώσουμε, για να τους κάνουμε διαφορετικούς.

Το Old World διαφέρει από το Civilization στην οικονομική διαχείριση, προσφέροντας διαφορετικά είδη συναλλάγματος από τα τυπικά νομίσματα και το χρυσάφι. Η εργασία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αποκτήσουμε στρατιωτικές μονάδες και η ανἀπτυξη για να αποκτήσουμε αξιοπρεπές εργατικό δυναμικό.

Η μουσική είναι φανταστική και "ντύνει" όμορφα και ταιριαστά την ιστορική περίοδο που διανύουμε. Τα πορτρέτα των χαρακτήρων ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή και τα άτομα που φαίνεται να αναπαριστούν. Γενικά, το artwork και τα γραφικά του Old World κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα σε σύγκριση με αντίστοιχους τίτλους στρατηγικής.

Εδὠ θέλω να τονίσω κάτι για τους πιο casual Strategy παίκτες. Το Old World ίσως να ξενίσει ορισμένους λόγω των αμέτρητων αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνουν, ειδικά όσο εξελίσσεται και το παιχνίδι. Τα pop up windows πέφτουν βροχή και μας αναγκάζουν να διαβάζουμε συνέχεια και προσεκτικά το τι λένε, ώστε να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Εμένα προσωπικά δεν με ενόχλησε η μικροδιαχείριση γιατί μου αρέσουν τα σκληροπυρηνικά παιχνίδια και θέλω να έχω τον έλεγχο της αποικίας, της φυλής, του κράτους μου γενικά.

Tavern Master review

Στην μορφή που είναι τώρα το Old World αφήνει μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον του. Από την στιγμή της κυκλοφορίας του στην Early Access έως τώρα έδειξε ότι δεν έχει πολλά bugs και ελλείψεις ώστε να αποτρέψει κάποιον από το να το αγοράσει. Είναι λίγο ακριβό στο Steam αλλά τουλάχιστον προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο στους επίδοξους αγοραστές. Αν σας αρέσουν τα σκληροπυρηνικά παιχνίδια στρατηγικής όπως τα Civilization και Crusader Kings, τότε μπορείτε να το αγοράσετε άφοβα. Αν είστε πιο casual gamers, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να κυκλοφορήσει κάτι πιο "ελαφρύ" και βγαίνουν πολλά οπότε δεν θα δυσκολευτείτε σε αυτό.

Ένα 8/10 από εμένα στο Old World, σαν οπαδός των Civilization και Crusaders Kings. Αναμένω με ανυπομονησία τα expansions που σίγουρα οι δημιουργοί του θα μας προσφέρουν.

Exit mobile version