LifeSteps.gr

UEFA Nations League: Γιατί αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς;

UEFA

Αρκετά χρόνια πριν, οι άνθρωποι της UEFA σκέφτονταν την δημιουργία μιας νέας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σαν το γνωστό σε όλους μας Euro, στο οποίο θα μετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ομοσπονδίας, με σκοπό να ελαττώσουν τον αριθμό των διεθνών φιλικών αγώνων, οι οποίοι δεν είχαν το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων.

Η σκέψη αυτή έγινε πράξη το 2018, όπου και οι 55 χώρες μέλη της UEFA χωρίστηκαν σε 16 γκρούπ, στα οποία η κατανομή των εθνικών ομάδων έγινε με βάση τις επιδόσεις τους στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες των τεσσάρων γκρουπ της League A, που μετέχουν τα ισχυρότερα (ποδοσφαιρικά) κράτη της Ευρώπης (Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία κλπ.), αγωνίζονταν μεταξύ τους σε αγώνες νοκ αουτ για το ποια θα σηκώσει το τρόπαιο της διοργάνωσης, ενώ στις υπόλοιπες τρεις λιγκες οι πρώτοι των ομίλων εκτός από τον προβιβασμό στην ανώτερη κατηγορία, αποκτούσαν πιθανότητες για πρόκριση είτε σε Euro, είτε σε Μουντιάλ, μέσω των πλέι οφς που ακολουθούσαν στην συνέχεια, δηλαδή μετά τους προκριματικούς.

Ολυμπιακός: Ο δρόμος του Θρύλου προς το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του

Η επιτυχία της διοργάνωσης το 2018 είχε ως αποτέλεσμα ομάδες όπως τα Σκόπια, το Κόσοβο, η Φινλανδία και η Γεωργία, να διεκδικήσουν μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro του 2020, σε περίπτωση που αποτύχουν να προκριθούν μέσω των προκριματικών. Σχεδόν παρόμοια επιτυχία είχε η διοργάνωση του 2020, που παρά τις ελάχιστες θέσεις που δικαιούταν η UEFA για το ποιες ομάδες θα προκριθούν στα τελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, από τις πρώτες κάθε ομίλων, δύο εξ αυτών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα πλέι οφ Ευρώπης, μέσω του Nations League και αυτές ήταν η Αυστρία και η Τσεχία.

Οι δύο αυτές ομάδες δεν κατάφεραν να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις στους ομίλους τους στα προκριματικά, με αποτέλεσμα να παίρνουν μια ευκαιρία για πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Για φέτος, οι άνθρωποι της UEFA σκαρφίζονται την μισή πρόκριση για τις 12 πρώτες των ομίλων των τριών πρώτων λιγκών. Για την τελευταία λίγκα, οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων πρέπει να περιμένουν την απευθείας πρόκριση μέσω των προκριματικών, τουλάχιστον δύο ομάδων από τις πρώτες των δώδεκα υπολοίπων ομίλων.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Οι επιδόσεις της Εθνικής μας ομάδας στην διοργάνωση, που συμμετέχει στην League C, δεν ήταν οι αναμενόμενες για τους φίλους της Γαλανόλευκης, καθώς το 2018 τερμάτισε τρίτη στον όμιλο της, με τις δύο πρώτες Φινλανδία και Ουγγαρία να παίρνουν το εισιτήριο για την League B, ενώ το 2020, η ατυχία στο ματς του ΟΑΚΑ με το Κόσοβο και οι δύο ισοπαλίες με την πρώτη του ομίλου Σλοβενία, δεν της επέτρεψαν τον προβιβασμό.

Φέτος η Εθνική μας ομάδα, με τον Γκουστάβο Πογιέτ, ως νέο τεχνικό ηγέτη και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, συμμετέχει σε έναν απαιτητικό όμιλο με την Βόρειο Ιρλανδία, με την οποία είχε εφιάλτες στα προκριματικά του Euro της Γαλλίας καθώς ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια που έδωσε, τον κακό δαίμονα της χώρας μας, το Κόσοβο με το οποίο έφερε ισοπαλίες που της στέρησαν πολλά και με την Κύπρο. Το φετινό ταξίδι της Εθνικής μας στην διοργάνωση ξεκινά την Πέμπτη 2/6 στο Μπέλφαστ με την Βόρειο Ιρλανδία, ελπίζοντας να ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της με το δεξί, ενώ την Κυριακή ταξιδεύει στο Κόσοβο με σκοπό να πάρει την νίκη ύστερα από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες.

ΑΕΛ: Η ποδοσφαιρική εξέγερση του θεσσαλικού κάμπου πριν από 34 χρόνια

Ύστερα η Εθνική μας ομάδα θα φιλοξενήσει στο Πανθεσσαλικό κατά σειρά την Κύπρο και το Κόσοβο στις 9 και στις 12 Ιουνίου αντίστοιχα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τις υποχρεώσεις της στον όμιλο παίζοντας εκ νέου με την Κύπρο στην Λευκωσία αυτή τη φορά και στην Ελλάδα με την Β. Ιρλανδία. Η ανανεωμένη φέτος Εθνική μας ομάδα θα τα δώσει όλα για όλα και στους έξι αγώνες της για να διεκδικήσει την πρωτιά στον όμιλο της και παράλληλα ένα εισιτήριο για τα πλέι οφς του Euro σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί απευθείας μέσω των προκριματικών που θα διεξαχθούν το 2023.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Όπως αναφέραμε παραπάνω, φέτος η διοργάνωση χωρίζεται σε δεκατέσσερις ομίλους με τις τρεις πρώτες λίγκες να έχουν τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων (υπολογίζουμε και την Ρωσία η οποία βρίσκεται στην League B, που παρ' ότι αποκλείστηκε από την διοργάνωση, υποβιβάστηκε άνευ αγώνων στην κατώτερη λιγκα, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία) και την τελευταία να διαθέτει έναν όμιλο των τεσσάρων και έναν των τριών ομάδων.

Στην League A συμμετέχουν οι διασημότερες εθνικές ομάδες της Ευρώπης (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, η Αγγλία κλπ) και με τους τέσσερις ομίλους της λίγκας να φαίνονται συναρπαστικοί με τον Α3 να ξεχωρίζει, στον οποίο συμμετέχουν η Αγγλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία.

Οι υπόλοιποι όμιλοι της League A είναι οι εξής:
Α1: Γαλλία, Δανία, Κροατία, Αυστρία
Α2: Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ελβετία
Α4: Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ουαλία
Η Β κατηγορία περιλαμβάνει ομάδες που θέλουν να επιστρέψουν σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως η Ουκρανία, η Σκωτία, η Ρουμανία κλπ, με τον Β4 να ξεχωρίζει λόγω της παρουσίας δύο σκανδιναβικών ομάδων (Νορβηγία, Σουηδία) και δύο ομάδων από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, την Σερβία και την Σλοβενία

Οι υπόλοιποι όμιλοι της League B:
B1: Ουκρανία, Σκωτία, Ιρλανδία, Αρμενία
Β2: Ισραήλ, Ισλανδία, Αλβανία και Ρωσία που υποβιβάστηκε στην League C, λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.
Β3: Βοσνία, Φινλανδία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο.

Η δική μας λίγκα εκτός από τον δικό μας όμιλο που ξεχωρίζει λόγω της παρουσίας της χώρας μας μαζί με Β. Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο, έχει τον C1 με Τουρκία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία και Νησιά Φερόε, με την πρώτη να έχει σχετικά εύκολο έργο για επιστροφή στην League B και είσοδο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2024 και τους υπόλοιπους δύο οι οποίοι είναι οι κάτωθι:

C3: Σλοβακία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και
C4: Βουλγαρία, Σκόπια, Γιβραλτάρ και Γεωργία.
Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις League A και B οι τελευταίοι των ομίλων δεν υποβιβάζονται απευθείας αλλά γίνονται δύο διπλές αναμετρήσεις πλέι άουτ μεταξύ των τεσσάρων ομάδων.

Τέλος, η League D αν και αδιάφορη για τα βλέμματα των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων περιλαμβάνει τον D1 όμιλο με τις Μολδαβία, Λετονία, Ανδόρα και Λιχτενστάιν και τον D2 με τις Μάλτα, Εσθονία και Άγιο Μαρίνο.

Ελπίζουμε ότι η φετινή διοργάνωση του Nations League, να προσφέρει θέαμα σε όποιον σκοπεύει να την παρακολουθήσει με προσήλωση και να φέρει την πρώτη θέση στην Εθνική μας στον όμιλο που συμμετέχει. Να σημειωθεί ότι η φετινή τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων θα γίνει από τα κανάλια Novasports και τον Alpha, ο οποίος θα μεταδόσει, εκτός από τα ματς της Εθνικής μας ομάδας και τους τελικούς, επιλεγμένα συναρπαστικά παιχνίδια της διοργάνωσης.

Άρης: Πώς από το -6, κατάφερε να ξαναβγεί τρίτος στο πρωτάθλημα

Με την απόκτηση αγώνων του Nations League, των προκριματικών και των φιλικών παιχνιδιών της Εθνικής μας Ομάδας μέχρι το 2026, ο Alpha επιστρέφει στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις για πρώτη φορά μετά το 2010 και ευχόμαστε η νέα τηλεοπτική στέγη της "γαλανόλευκης" να φέρει γούρι στον Γκουστάβο Πογιέτ και στους διεθνείς μας.

Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: beinsports.com

Πηγή υπολοίπων φωτογραφιών: Getty Images

Exit mobile version