LifeSteps.gr

Άρης: Πώς από το -6, κατάφερε να ξαναβγεί τρίτος στο πρωτάθλημα

Στην αρχή της φετινής σεζόν της Superleague κανένας ποδοσφαιρόφιλος δεν περίμενε τον φετινό Άρη να επαναλάβει το περσινό του κατόρθωμα, δηλαδή την κατάκτηση της τρίτης θέσης, επίτευγμα το οποίο η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε να το πετύχει 40 χρόνια. Αλλά πώς μια εις βάρος του απόφαση στις αρχές της σεζόν κατάφερε να γίνει παρελθόν για τον Άρη και πως από τις θέσεις των πλέι άουτ, κατάφερε η ομάδα της συμπρωτεύουσας να παλεύει για μια ευρωπαϊκή θέση;

ΤΟ (ΚΑΚΟ) ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Η περσινή χρονιά για τον Άρη τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της Superleague, πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον (τότε) κυπελλούχο ΠΑΟΚ και μπροστά από τις δύο μεγάλες ομάδες των Αθηνών, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, μετά από έναν μαραθώνιο 26+10 αγωνιστικών. Ξεκινώντας από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ο Άρης κληρώθηκε με την Αστάνα από το Καζακστάν για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa Conference League.

Στο Καζακστάν ο Άρης ηττήθηκε εύκολα με 2-0 από την ανώτερη Αστάνα, ελπίζοντας σε πρόκριση στον επαναληπτικό αγώνα της Θεσσαλονίκης. Στο εν λόγω ματς ο Άρης, με δύο τέρματα του Μάνου και του Σάσα, έστειλε το ματς στην παράταση. Ο Άρης προσπάθησε να πετύχει το γκολ της πρόκρισης αλλά μάταια καθώς στο 120' ο Μπίτρι έδωσε την πρόκριση στους Καζάκους της Αστάνα, αφήνοντας έτσι την ελληνική ομάδα εκτός συνέχειας.

Στο πρωτάθλημα τώρα, ο Άρης έχοντας -6 βαθμούς στον βαθμολογικό πίνακα της Superleague λόγω μιας υπόθεσης πλαστογραφίας που τον βάραινε, ξεκίνησε με το αριστερό καθώς στα πρώτα του παιχνίδια έφερε ισοπαλία 0-0 στο Βικελίδης με τον ΟΦΗ, και έχασε 1-0 από τον νεοφώτιστο Ιωνικό στη Νίκαια.

Ολυμπιακός: Ο δρόμος του Θρύλου προς το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του

Όμως οι Θεσσαλονικείς άρχισαν την αντεπίθεση τους με ένα αήττητο σερί που ξεκίνησε από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Βικελίδης στο οποίο ο Άρης επικράτησε των πράσινων με 1-0. Αυτό το σερί σταμάτησε στο Μαρούσι όπου η ΑΕΚ σταμάτησε την ανοδική πορεία του Άρεως με την νίκη της με 2-1, σε ένα παιχνίδι που οι κιτρινόμαυροι της Θεσσαλονίκης είχαν παράπονα από τη διαιτησία.

Μετά από την νίκη του Άρη επί του Βόλου στο Πανθεσσαλικό με 1-2, σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από επεισόδια, ακολούθησε η πιο βαριά ήττα της ομάδας της Θεσσαλονίκης στο πρωτάθλημα, καθώς τα Γιάννενα έφυγαν απ' την συμπρωτεύουσα με μια ευρεία νίκη 0-5, αφήνοντας τους φίλους του Άρεως πικραμένους με την εικόνα της ομάδας τους ζητώντας αλλαγές στον σύλλογο.

Τελικά η ευχή των φίλων του Άρη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την πρώτη νίκη της ομάδας επί του συμπολίτη ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 0-1, στην πρώτη τους αναμέτρηση από τις τέσσερις συνολικά στο πρωτάθλημα. Μετέπειτα ακολούθησε μια μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα, ενώ στο κύπελλο ο Άρης απέκλεισε τον ΟΦΗ με δύο νίκες, 3-1 στο Χαριλάου και 0-2 στην Κρήτη.

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΟΣ
Το πρώτο ματς του Άρη για το νέο έτος, έληξε με ήττα για τους Θεσσαλονικείς, καθώς ο Παναθηναϊκός επικράτησε στην Λεωφόρο των κιτρινόμαυρων με 2-0. Έπειτα ακολούθησαν τρείς σερί λευκές ισοπαλίες, δύο για το πρωτάθλημα, με Απόλλωνα στη Ριζούπολη και με Λαμία στο Βικελίδης, ενώ αναμετρήθηκε με τη δεύτερη πάλι στο ίδιο γήπεδο για την πρώτη τους αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, με το παιχνίδι να λήγει και πάλι με 0-0.

Στην ρεβάνς της Λαμίας, ο Άρης έχασε πέναλτι στο 16' με τον Καμαρά, αλλά στη συνέχεια καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να σημειώσει τέρμα με αποτέλεσμα το ματς να πηγαίνει στην παράταση. Το σκορ παρέμενε 0-0, μέχρι το 118' όπου ο Τζανετόπουλος με κεφαλιά ύστερα από κόρνερ του Προβιδάκη, έδωσε το προβάδισμα στην Λαμία. Στα εναπομείναντα λεπτά ο Άρης πίεζε για το γκολ πρόκρισης, ώσπου στο τελευταίο λεπτό της παράτασης κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Μπρούνο Γκάμα, αλλά ο Σαράνοφ απέκρουσε το πέναλτι του αρχηγού των φιλοξενούμενων και στη συνέχεια ο Ιτούρμπε που πήρε το ριμπάουντ έστειλε την μπάλα άουτ.

Έτσι ο Άρης, με την ήττα του στην Λαμία, έμεινε εκτός ημιτελικών, ελπίζοντας σε καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα. Οι Θεσσαλονικείς επέστρεψαν στις επιτυχίες με την νίκη τους στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού με 0-2, χάρη σε δύο εύστοχα πέναλτι των Ματίγια και Καμαρά, ενώ ακολούθησε η νίκη κόντρα στην ΑΕΚ στο Βικελίδης με 2-1 , σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη υπό τη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου φίλου του Άρη Άλκη Καμπανού, που συγκλόνισε όλη την φίλαθλη Ελλάδα.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης-Ρέιντζερς: Αφιέρωμα στους δύο φιναλιστ του τελικού του Europa League

Η απρόσμενη ήττα του Άρη στην Θεσσαλονίκη από τον Βόλο με 0-2 και άλλη μια στα Ιωάννινα από τον ΠΑΣ, με το ίδιο σκορ εις βάρος των κιτρινόμαυρων της συμπρωτεύουσας, ήταν τα κύκνεια άσματα του Άκη Μάντζιου στον πάγκο της ομάδας, με τον Απόστολο Τερζή να αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού προπονητή στην λευκή ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ εντός έδρας. Για να καταφέρει να κατακτήσει ο Άρης την πρώτη εξάδα στο πρωτάθλημα, η διοίκηση της ομάδας της Θεσσαλονίκης, έδωσε στον Χερμάν Μπούργκος, τέως βοηθό του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης την θέση του προπονητή, ελπίζοντας να επαναφέρει τους κιτρινόμαυρους στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Χάρη στον Μπούργκος οι Θεσσαλονικείς εξασφάλισαν θέση στα πλέι οφς με τρείς συνεχόμενες νίκες, με σημαντικότερη αυτή στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στον Ολυμπιακό με 2-1, με γκολ των Αμπουμπακάρ Καμαρά και Μπρούνο Γκάμα, σπάζοντας έτσι το αήττητο των Πειραιωτών. Παράλληλα η απόφαση της αφαίρεσης έξι βαθμών από τον Άρη για την υπόθεση Λάσκοφ αναιρέθηκε, εξασφαλίζοντας δικαίως εκτός από την συμμετοχή τους στα πλέι οφ και την τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Έχοντας προβάδισμα έναντι δύο διεκδικητών για μία θέση στην Ευρώπη, ο Άρης ξεκίνησε το μίνι πρωτάθλημα με ήττα στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό με 2-1, ενώ ακολούθησαν δύο λευκές ισοπαλίες στη Θεσσαλονίκη με Παναθηναϊκό και ΠΑΣ, με αποτέλεσμα από τέταρτος να βρεθεί πέμπτος. Όμως η νίκη του Άρη στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ με 1-2, με τα γκολ των Πάλμα και Σάσα, τον έφερε εκ νέου στις προνομιούχες θέσεις και μάλιστα τρίτο.

Στα μισά των πλέι οφς ο Άρης με την νίκη του με 1-0 κόντρα στον συμπολίτη ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης τον διατήρησε στην τρίτη θέση, μπροστά από δύο μεγάλους των Αθηνών, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Έπειτα ακολούθησαν δύο ήττες από τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο με 1-0 και από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό στο Βικελίδης με το ίδιο σκορ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τέταρτη θέση ισόβαθμος με την ΑΕΚ, με αποτέλεσμα οι τρείς τελευταίες αγωνιστικές να είναι κρίσιμες για τον Άρη για την τέταρτη σερί του έξοδο στην Ευρώπη.

Το γκολ του Αμπουμπακάρ Καμαρά στην Τούμπα για την 8η αγωνιστική των πλέι οφς, έκανε το 3/4 στις αναμετρήσεις του Άρη με τον ΠΑΟΚ και το 2/2 στην Τούμπα, μένοντας έτσι ζωντανός στην μάχη της Ευρώπης, καθώς οι έτεροι διεκδικητές την ίδια μέρα κέρδισαν τους αντιπάλους τους, ο Παναθηναϊκός 2-1 τον Ολυμπιακό, εκτός έδρας και η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΣ με 3-0. Η προτελευταία αγωνιστική σημαδεύτηκε από το ντέρμπι Ευρώπης μεταξύ Άρη και ΑΕΚ στο Χαριλάου με τον νικητή να παίρνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Διπλό αφιέρωμα στον Ματίας Αλμέιδα και στην φετινή ΑΕΚ

Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Λιβάι Γκαρσία στο 53', ενώ ο ίδιος παίκτης πέντε λεπτά αργότερα με το δεύτερο του γκολ έκανε πιο δύσκολο το έργο των Θεσσαλονικέων, δίνοντας αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του. Είκοσι λεπτά χρειάστηκαν για τον Άρη να πετύχει το γκολ που θα τον κρατήσει ζωντανό στο κυνήγι της Ευρώπης, με τον Γκάμα να μειώνει σε 1-2 με το φοβερό του σουτ που κατέληξε στα δίχτυα του Στάνκοβιτς.

Έπειτα ακολούθησε το γκολ της ισοφάρισης για τον Άρη με τον Μαντσίνι στο 85' που έβαλε για πρώτη φορά φωτιά στις κερκίδες του Βικελίδης με τον Ματέο Γκαρσία στο 90+3' να ολοκληρώνει την επική ανατροπή για την ομάδα του, πετώντας με μυθικό τρόπο την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2015, όπου συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία.

Η νίκη της τελευταίας αγωνιστικής του ΑΡΗ στα Γιάννινα με 0-3 επί του ΠΑΣ, εξασφάλισε απλά την τρίτη θέση μετά το δώρο του συμπολίτη ΠΑΟΚ, ο οποίος νίκησε στην Τούμπα 2-0 τον μετέπειτα κυπελλούχο Παναθηναϊκό, με τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης να εξασφαλίζουν για άλλη μια χρονιά υψηλές θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα, πίσω από δύο μεγάλους της Αθήνας. Ο Άρης με την τρίτη θέση που κατέκτησε στο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει ευρωπαϊκά την επόμενη σεζόν, αγωνιζόμενος στα προκριματικά του Conference League και συγκεκριμένα από τον 2ο γύρο, ελπίζοντας σε είσοδο στους ομίλους ύστερα από 12 χρόνια και έπειτα από τρεις σερί αποτυχημένες προσπάθειες.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ
Αμπουμπακάρ Καμαρά: Ο πρώτος σκόρερ του φετινού Άρη που χάρη στα 8 τέρματα που πέτυχε συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση της τρίτης θέσης. Από τα φετινά του τέρματα θα ξεχωρίσουμε αυτά κόντρα στον Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο και αυτό των πλέι-οφ απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο ματς της Τούμπας, που έδωσαν τρείς πόντους στον Άρη.

Ντανιέλ Μαντσίνι: Ένας εκ των πρωταγωνιστών του φετινού Άρη, ο οποίος με τις φετινές του εμφανίσεις βοήθησε τον Άρη μέχρι τέλους να βγει για άλλη μια χρονιά στην Ευρώπη. Πέτυχε 5 τέρματα με σημαντικότερο αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ στις 28 Νοεμβρίου, που έκρινε το ντέρμπι.

Μπρούνο Γκάμα: Παρά που κέρδισε τον τίτλο του μοιραίου της σεζόν, λόγω του χαμένου του πέναλτι στον προημιτελικό με την Λαμία, κατάφερε στη συνέχεια να γυρίσει την πλάστιγγα τόσο υπέρ του, όσο και της ομάδας του, που εντέλει κατέκτησε την τρίτη θέση για δεύτερη σερί φορά. Καλύτερό του γκολ αυτό απέναντι στον Ολυμπιακό με εκτέλεση φάουλ που έσπασε το αήττητο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Δ μέρος)

Μπαντού Εντιαγέ: Ο Σενεγαλέζος πρώην παίκτης της Γαλατασαράι ήταν ένας από τους πολλούς πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν για τον Άρη, ο οποίος την φέτος έκανε αρκετές καλές εμφανίσεις, τελειώνοντας την σεζόν με 4 τέρματα στο ενεργητικό του, με σημαντικότερο αυτό κόντρα στην ΑΕΚ στο Βικελίδης για την κανονική περίοδο, που το αφιέρωσε στον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό.

Ματέο Γκαρσία: Ο παίκτης που με δικό του γκολ στις καθυστερήσεις του "τελικού Ευρώπης" με την ΑΕΚ έδωσε το ευρωπαϊκό εισιτήριο στον Άρη και έστειλε χιλιάδες υποστηρικτές της ομάδας του στα ουράνια. Εκτός από αυτό το χρυσό γκολ, πέτυχε τρία επιπλέον τέρματα.

Λούκας Σάσα: Πιστός μαχητής του Άρη στην προσπάθειά του για έξοδο στην Ευρώπη. Οι εμφανίσεις του στο κέντρο είχαν ως αποτέλεσμα η ομάδα του να τερματίσει ξανά σε υψηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα της Superleague. Πέτυχε δύο τέρματα.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Γ' μέρος)

Λούις Πάλμα: Χειμερινή μεταγραφή της ομάδας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να συνεισφέρει στην τέταρτη σερί έξοδο του Άρη στην Ευρώπη. Τα δύο του τέρματα επί της ΑΕΚ στα πλέι οφς, ένα στο ΟΑΚΑ και ένα στο Βικελίδης, βοήθησαν την ομάδα του να πέτυχει δύο σημαντικά τρίποντα που πέταξαν τους κιτρινόμαυρους της Αθήνας εκτός Ευρώπης.

Γιακούμπ Μπράμπετς: Ο Τσέχος σέντερ μπακ στην πρώτη του χρονιά στην Θεσσαλονίκη με τον Άρη, συμμετείχε σε 35 από τους 36 αγώνες της ομάδας του στον φετινό μαραθώνιο και οι επιδόσεις του στην άμυνα ήταν ένα στοιχείο για την φετινή επιτυχία των κιτρινόμαυρων. Πέτυχε ένα τέρμα, κόντρα στην Λαμία για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Να σημειωθεί ότι ο Τσέχος αμυντικός του Άρη θα ακολουθήσει τον συμπατριώτη του πορτιέρο του Ολυμπιακού, Τόμας Βάτσλικ στην Εθνική Τσεχίας στα πλαίσια του Nations League.

Χουάν Ιτούρμπε: Ένας παίκτης με παρουσία σε Πόρτο και Ρόμα, είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα, για λογαριασμό του Άρη. Έκανε ωραίες εμφανίσεις την φετινή σεζόν με τα χρώματα του Άρη και σημείωσε συνολικά δύο τέρματα, ένα για το πρωτάθλημα κόντρα στον Ατρόμητο, στην νίκη της ομάδας του με 3-0 στο Βικελίδης και ένα στο Κύπελλο με τον ΟΦΗ, στο πρώτο από τα δύο ματς των ομάδων, που έληξε νικηφόρο για τους Θεσσαλονικείς με 3-1.

Οι 16+1 εκπρόσωποί μας στο top 8 ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (B μέρος)

Χουλιάν Κουέστα: Ο μοιραίος της περσινής σεζόν για τον Άρη, λόγω του παιδαριώδους του λάθος στον προημιτελικό με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, ήταν ένας εκ των κορυφαίων φέτος για την ομάδα του. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις φέτος στα γκολπόστ, είχαν ως έπαθλο για τον Ισπανό τερματοφύλακα να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τον Άρη μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Το άρθρο δεν θα κλείσει με επίλογο αλλά με ένα μικρό φιλμ της μεγάλης ανατροπής του Άρη στο παιχνίδι των πλει-οφς με την ΑΕΚ που έδωσε ένα από τα τρία ελληνικά εισιτήρια για το UEFA Europa Conference League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Exit mobile version