LifeSteps.gr

Meden Agan Catharsis review

Catharsis

Για σήμερα σας ετοίμασα το πολύ καλό cd Catharsis από τους αγαπημένους μας συμπατριώτες και Αθηναίους Meden Agan. Κι απ΄ότι βλέπω είναι από το 2018 αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Εγώ λατρεύω το συμφωνικό μέταλ σ΄όλες του τις εκφάνσεις και δεν πιστεύω ότι ποτέ θα υπάρξει κορεσμός στο είδος άσχετα αν μερικά μεγάλα γκρουπ σαν τους Within Temptation η και τους Nightwish το σπρώχνουν στον γκρεμό.

Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τους Meden Agan που δίνουν μια φρέσκια πνοή στο πρακτικά γεμάτο από παρόμοια συγκροτήματα είδος του συμφωνικού μέταλ. Και ξεχωρίζει αμέσως από το πρώτο του κομμάτι έως και το τελευταίο. Εγώ δεν θα κάνω αναφορά στο παρελθόν και τις αλλαγές μελών στην μπάντα, με ενδιαφέρει μόνο το υπάρχον cd που είναι στις top επιλογές μου μαζί με τους αγαπημένους μου Visions of Atlantis. Πολλά από τα υπόλοιπα cd που είχα και γνωστά μάλιστα όπως αυτά των Edenbridge έχουν πιάσει αράχνες στα ράφια.

Ας πούμε δύο λόγια για την μπάντα για όσους δεν τους γνωρίζουν και δεν διάβασαν την μυθική συνέντευξή μας. Οι Meden Agan ιδρυθήκαν το Νοέμβρη του 2005 στο Παρίσι, από τον κιθαρίστα Diman Κουτσογιαννόπουλο. Όταν ο Diman γύρισε πίσω στην Ελλάδα, έδωσε και το όνομα στην μπάντα, Μηδέν Άγαν, λόγω της μεγάλης του αγάπης στην ιστορία της Ελλάδας.

Το 2007 η μπάντα μοιράστηκε τη σκηνή με μπάντες όπως Pain of Salvation, Skyclad, Within Temptation, After All, Bloodtales, ETHS και The Old Dead Tree. Το 2010, κυκλοφόρησε το ΕΡ “Nemesis” που περιείχε πέντε progressive/symphonic μέταλ songs. To 2011 η μπάντα κυκλοφόρησε τον δίσκο “Erevos Aenaon” και έκαναν αρκετά live μαζί με Tarja, Epica, Maiden United, V.O.A. και συμμετείχαν στο “Metal Female Voices Fest X” τον Οκτώβρη του 2012 στο Βέλγιο.

Το 2014 κυκλοφόρησε τον επόμενο δίσκο “Lacrima Dei”. H Rubicon music κυκλοφόρησε την Ιαπωνική έκδοση που συμπεριελάμβανε ένα bonus track. Η μπάντα έπαιξε στο 1ο Voices of the Mist φεστιβάλ στο Κύτταρο και μοιράστηκε τη σκηνή με τους Wardrum στο An Club. Το Δεκέμβρη του 2015 στην μπάντα μπήκε η Δήμητρα Παναρίτη, έτσι η μπάντα κινήθηκε σε νέα μονοπάτια καθώς αυτός ήταν ο στόχος της, μπαίνοντας στο στούντιο τον Ιούνη του 2017 για την ηχογράφηση του τέταρτου άλμπουμ τους με τίτλο “Catharsis”.

Το γκρουπ έπαιξε σε αρκετά live το πρώτο μισό του 2018 στην Ελλάδα, όπως το 3ο Voices of the Mist στο Temple club στην Αθήνα και σε μια μίνι περιοδεία σε Καλαμάτα, Κομοτηνή, Γιάννενα, Πάτρα και Αγρίνιο. Στα επόμενα χρόνια, η μπάντα μοιράστηκε τη σκηνή με τους Epica στο Τελ Αβίβ, τους Rotting Christ σε Πάτρα και Καστοριά, τους The Gathering στη Θεσσαλονίκη, τους Queensryche στο Fuzz Club στην Αθήνα, τον Eric Clayton and the Nine στο Demon`s Gate Festival.

Όπως έχω τονίσει επανειλειμένα προτιμώ την ατόφια καθαρή μουσική κι όχι τα mainstream σκουπίδια. Εδώ η Δήμητρα με την υπέροχη φωνή της και το πάθος που την διακρίνει και περνάει στα τραγούδια κάνει μια εξαιρετική δουλειά και μακάρι να την έβλεπα να πηγαίνει στους Nightwish η και στους Within Temptation τώρα που μεγάλωσε η Sharon del Adel και δεν τραβάει όπως παλιότερα. Καλά για την Floor Jansen δεν το συζητώ, η κοπέλα είναι κυρίως για gothic metal όπως ήταν παλιά στους After Forever, απορώ πως ο μαέστρος Tuomas δεν ψάχνει για κάτι καλύτερο.

Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά στους Meden Agan κάνουν πολύ καλή δουλειά στο Catharsis που φαίνεται αμέσως στον ακροατή. Δείχνουν μια εμπειρία και μια στιβαρότητα αξιοζήλευτη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν ανάλογες μπάντες του εξωτερικού που μόνο ανούσιες κυκλοφορίες βγάζουν. Εδώ έχει προσεχθεί και η τελευταία λεπτομέρεια, τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Από τις κιθάρες και τα ντραμς έως τα πλήκτρα που δεσπόζουν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό μελωδικό τοπίο. Τελειώνει το cd και το ξαναβάζω από την αρχή φυσικά για να το απολαύσω ακόμη μια φορά.

Ξανά λοιπόν το Catharsis από την αρχή, ούτε που κατάλαβα πως τελείωσε. Βλέπετε τα ωραία πράγματα τελειώνουν γρήγορα και τα βαρετά τα κλείνουμε εμείς με το κοντρόλ. Και τώρα τελευταία τα έχω δει όλα με κάτι απαράδεκτα βαρετά cd. Δεν αναφέρω ονόματα για προφανείς λόγους αλλά είναι πασίγνωστα διεθνή γκρουπ. Ευτυχώς που ανακάλυψα κι αυτό το υπέροχο cd κι άλλαξε λίγο η διάθεση. Εύχομαι να συνεχίσουν έτσι δυναμικά και είμαι σίγουρος ότι θα πάνε πολύ ψηλότερα γιατί το αξίζουν.

Δεν είχα την τύχη να τους δω από κοντά σε ζωντανή συναυλία αλλά ίσως γίνει αυτό στο επερχόμενο φεστιβάλ του Βόλου. Μέχρι τότε αρκούμε στην απόλαυση του Catharsis ξανά και ξανά. Εκτός από το βαθμό που είναι ένα ωραίο δεκαράκι συνιστώ σε όσους δεν τους ξέρουν να τρέξουν να προμηθευθούν το Catharsis cd. Τα υπόλοιπα δεν τα έχω ακούσει για να πω την αλήθεια αλλά θα το κάνω αμέσως γιατί με ικανοποίησαν αφάνταστα σαν πρώτη γνωριμία με την μπάντα. Μπράβο παιδιά συνεχίστε έτσι δυνατά και το μέλλον σας ανήκει.

Σας παραθέτω και το απαραίτητο tracklist:

01. Catharsis (Intro)
02. The Purge
03. Cleanse Their Sins
04. No Escape
05. Whispers In The Dark
06. Shrine Of Wisdom
07. Veil Of Faith
08. Salvation
09. A Curse Unfolding
10. Lustful Desires
11. Weaver Of Destiny

Exit mobile version