LifeSteps.gr

Tracks - The Train Set Game review

Tracks

Το Tracks - The Train Set Game είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που μας επιστρέφει στην παιδική μας ηλικία εν ριπή οφθαλμού. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε συναρμολογώντας γραμμές τρένων και αυτοκινητοδρόμων σε υπέροχα παιδικά παιχνίδια τα οποία ερέθιζαν την φαντασία και μας μάθαιναν να σκεφτόμαστε δημιουργικά, κατασκευάζοντας τους δικούς μας μικρόκοσμους.

Ακριβώς το ίδιο πράγμα κάνουμε παίζοντας το Tracks με την μόνη διαφορά ότι τα υλικά για να χτίσουμε τον κόσμο μας δεν διατίθενται σε φυσικό μέγεθος αλλά στην οθόνη μας. Το είδος στο οποίο ανήκει είναι φυσικά το sandbox πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα άδειο τερέν και τα εργαλεία για να το γεμίσουμε. Πρώτη μας κίνηση είναι να μάθουμε να στρώνουμε ράγες και να τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Το μέγεθος του κόσμου που μας δίνεται είναι ασύλληπτα μεγάλο και μπορούμε να το καταλάβουμε αν τραβήξουμε μια ευθεία ράγα μέχρι το άπειρο.

Ασφαλώς δεν περιμένουμε από ένα σύστημα που δεν είναι high end να σηκώσει ένα τόσο τεράστιο και πολύχρωμο κόσμο όσο αυτός που θα φτιάξουμε σε τέτοιο τερέν αλλά ποτέ δεν ξέρεις! Θα χρειαστούμε αρκετή ώρα έως ότου δημιουργήσουμε μια διαδρομή η οποία μας φαίνεται αρκετά καλή για να την ταξιδέψουμε. Μόλις συμβεί αυτό, αρχίζουμε το χτίσιμο του κόσμου γύρω από την διαδρομή, προσδίδουμε λοιπόν στυλ, ατμόσφαιρα και ομορφιά σε αυτή. Τοποθετούμε δέντρα και φυτά από διάφορα μέρη του κόσμου, συνεχίζουμε με κτίρια, σταθμούς, ζώα, οχήματα, πάρκα και ότι άλλο τραβάει η ψυχή μας και μπορούμε να συναντήσουμε στο γήινο περιβάλλον.

Χτίζοντας συστηματικά το ντεκόρ γύρω από την γραμμή που φτιάξαμε αλλά παραμετροποιώντας και το τρένο με το οποίο θα ταξιδέψουμε σε αυτή, περνούμε αρκετές ευχάριστες ώρες. Μας εντυπωσιάζει η πολυπλοκότητα των επιλογών και η απλότητα των point and click game mechanics που αξιοποιούμε πατώντας ευανάγνωστες επιλογές και εικονίδια. Εντυπωσιάζει η μεταμόρφωση του τοπίου με βάση τις επιλογές μας όπως είναι το στήσιμο γραμμών μέσα στο εσωτερικό σπιτιού, σε δωμάτια, καθιστικά κ.ο.κ., επιλογές που μας γεμίζουν νοσταλγία για την παιδικἠ μας ηλικία.

Αν γουστάρουμε συγκεκριμένες προκλήσεις κιόλας μπορούμε να επιλέξουμε να μεταφέρουμε επιβάτες με το τρένο μας σε σταθμούς που ξεπηδούν σε διάφορα σημεία του χώρου, μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Κάπου εδώ αποδεικνύουμε το αν κατέχουμε την τέχνη της κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών ή όχι. Αφού χτίσουμε τον κόσμο μας και καταλήξουμε σε ένα φόντο που μας αρέσει αρκετά ώστε να το ταξιδέψουμε, αλλάζουμε σε πρώτο πρόσωπο την προοπτική μας και μπαίνουμε στον ρόλο του οδηγού του τρένου.

Τα game mechanics σε αυτό το σκέλος του Tracks είναι το ίδιο εύχρηστα και χαλαρά όσο είναι και στο άλλο σκέλος του. Χειριζόμαστε το τρένο μας αλλάζοντας ράγες, επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας την αμαξοστοιχία μας και απολαμβάνοντας το τοπίο που περνούμε το οποίο, αν το έχουμε συνθέσει σωστά, θα μας κάνει να νιώσουμε ότι ταξιδεύουμε σε πραγματική πόλη με αληθινούς ανθρώπους που σφύζει από ζωή.

Αισθητικά το Tracks πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο του με όμορφο animation, απαλό φωτισμό, εξαιρετικά χρώματα και καλό framerate. Το user interface είναι πετυχημένο, γεμάτο αυτοεξηγούμενα εικονίδια για τα αντικείμενα με τα οποία διανθίζουμε τον κόσμο μας. Το Tracks είναι ένα παιχνίδι για άτομα με φαντασία που τους αρέσει να πειραματίζονται σε ένα περιβάλλον που μοιάζει περισσότερο με editor παρά με εξομοιωτή οποιουδήποτε πράγματος. Είναι εύκολο να χαθούμε για ώρες προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τον τέλειο κόσμο με την βοήθεια των άπειρων επιλογών που έχει το περιεχόμενό του. Είναι ιδανικό για δώρο σε παιδιά τα οποία φημίζονται κιόλας για την φαντασία και την περιέργειά τους.

Δοθέντος του ότι οι δημιουργοί του Tracks το αναπτύσσουν αδιάκοπα, ελπίζουμε να λάβουν υπόψη τους τις υποδείξεις των παικτών και να δημιουργήσουν ένα εργαστήρι στο Steam (steam workshop) ώστε να μοιράζονται τις κατασκευές τους με όλο τον κόσμο. Επίσης θα το τελειοποιούσαν αν προσέθεταν animation στα πάντα αντί να είναι όλα στατικά σε στυλ μακέτας. Τα 20 ευρώ του κόστους του είναι μια καλή τιμή για τα όσα προσφέρει, καλό θα ήταν και τα DLC να είναι δωρεάν.

Βαθμολογία: 7/10

Exit mobile version