LifeSteps.gr

Συνέντευξη και αφιέρωμα με τους αγαπημένους μας Visions of Atlantis

Συνέντευξη

Αυτή την στιγμή, αυτή την συνέντευξη την περίμενα σχεδόν 20 χρόνια, τότε που κανείς δεν γνώριζε την μικρή τότε μπάντα που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στον απαιτητικό χώρο της μέταλ σκηνής έχοντας ν΄αντιμετωπίσει τεράστια ονόματα του χώρου που τότε ήταν στο απώγειο της δόξας τους όπως οι Nightwish για παράδειγμα. Κι όμως μετά από πολύ και επίμονη δουλειά καταφέρανε το μικρό τους θαύμα για μένα, να φτάσουν στην κορυφή πρώτα με το The Deep and the Dark το 2018 και φέτος με το εκπληκτικό Pirates. Ας πούμε πρώτα μερικά λόγια για την ιστορία τους που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οι Visions of Atlantis είναι μια αυστριακή μπάντα συμφωνικού μέταλ που ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο στην αρχή της νέας χιλιετίας, το 2000. Τα ιδρυτικά μέλη της ήταν οι Werner Fiedler, Thomas Caser, Christian Stani και Chris Kamper, στα οποία προστέθηκε σύντομα και η mezzo-soprano ερμηνεύτρια Nicole Bogner.

Μετά από τα δύο πετυχημένα άλμπουμς Eternal Endless Infinity και Cast Away, η Bogner αποχώρησε από την μπάντα και την θέση της πήρε η αμερικανίδα σοπράνο Melissa Ferlaak για το άλμπουμ Trinity. Οι συχνές αλλαγές στην σύνθεση της μπάντας συνεχίστηκαν εκτός των άλλων και με την αποχώρηση της Ferlaak και την αντικατάστασή της από την ελληνίδα τραγουδίστρια Maxi Nil η οποία προσέφερε το ταλέντο της στα άλμπουμς Delta και Ethera.

Το κομβικό σημείο για την αγαπημένη μας μπάντα υπήρξε η ριζική αλλαγή του line up της από το 2013 έως την δημιουργία του υπέροχου The Deep & the Dark και οι σημαντικότερες αλλαγές ήταν ο ερχομός της πρώην τραγουδίστριας της συμφωνικής μέταλ μπάντας Serenity, της Clementine Delauney και του τραγουδιστή της ιταλικής μπάντας συμφωνικού μέταλ Temperance, του Michele Guaitoli.

Υπό το νέο τους σχήμα, οι Visions of Atlantis προχωρούν από τον ένα μουσικό θρίαμβο στον επόμενο. Την παγκόσμια αναγνώριση του The Deep & the Dark ακολούθησε το σκαρφάλωμα στα παγκόσμια charts του επόμενου άλμπουμ εν ονόματι Wanderers, το πρώτο τους live BluRay/DVD, A Symphonic Journey To Remember και στις 13 Μαίου φέτος προέκυψε το όγδοο και καλύτερο κατά την γνώμη μας ἀλμπουμ τους, το Pirates. 

Σἠμερα έχουμε την απροσμέτρητη χαρά και την μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε έναν από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες στον χώρο του συμφωνικού μέταλ, τον πολυτάλαντο τραγουδιστή των Visions of Atlantis, Michele Guaitoli, ο οποίος είχε την ευγένεια να παραμερίσει για λίγο το χρονοβόρο προγραμμά του και να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε και γι'αυτό τον ευχαριστούμε ολόψυχα.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Lukas Frank της θρυλικής δισκογραφικής εταιρείας Napalm Records, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να γίνει πραγματικότητα το ονειρό μας να πάρουμε συνέντευξη από το αγαπημένο μας συγκρότημα. Πάμε τώρα στο "ψητό" όμως, στην συνέντευξή μας με τους Visions of Atlantis.

1) Με το τελευταίο σας άλμπουμ, Pirates, νιώθουμε ότι έχετε φτάσει στο απόγειο της δημιουργικής σας δραστηριότητας. Τα καταπληκτικά φωνητικά, τα βαριά κιθαριστικά riff, οι ατμοσφαιρικές νότες, η πειρατική υφή της μουσικής σύνθεσης είναι μια ακουστική πανδαισία που βάζει φωτιά στην ψυχή μας. Πιστεύετε ότι υπάρχει όριο στο πόσο τέλεια μπορεί να γίνει η μουσική σας;

Αρχικά, ευχαριστώ πολύ για αυτά τα λόγια. Τα σχόλιά σας εκτιμώνται τρομερά και είναι πολύ κολακευτικά. Κάναμε πραγματικά το καλύτερο δυνατό για αυτόν τον δίσκο και είναι ευχάριστο να διαβάζουμε θετικά σχόλια από πολλές διαφορετικές πηγές. Τέλος πάντων, εξακολουθούμε να θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο ένα από τα βήματα παραπέρα που θα κάνουμε στην καριέρα μας, σε αυτή τη νέα εποχή για τους Visions of Atlantis. Δεν ξέρουμε ακόμα πού θα πάμε στη συνέχεια, αλλά σίγουρα είμαστε αποφασισμένοι να αναπτυσσόμαστε ολοένα και περισσότερο. Θα δούμε τι θα γίνει με τον επόμενο δίσκο!

2) Δεν έχω δει ένα απόλυτα ταιριαστό φωνητικό ντουέτο όπως η Clementine με τον Michele από το τραγούδι των Beauty and the Beast των Nightwish όταν η Tarja Turunen τραγούδησε με τον Marco Hietala. Πώς νιώθεις που βρήκες την μούσα σου, τον ιδανικό σύντροφο που ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του συγκροτήματος;

Διασκεδαστικό γεγονός: στην αρχή, όταν μπήκα στο συγκρότημα, ανησυχούσαμε ότι η φωνή μου και της Clémentine δεν θα ταίριαζε καθόλου. Φοβηθήκαμε μήπως είχα έναν τόνο που, αντί να συνδυαστεί αρμονικά με την Clementine, θα δημιουργούσε μια ισχυρή διαφορά ως προς το χρώμα και τον ήχο.

Αυτός είναι ο λόγος που εστιάσαμε αμέσως στο να κατανοήσουμε ο ένας τον τρόπο τραγουδιού του άλλου, να βρούμε τα κοινά μας σημεία για να ξεκινήσουμε από εκεί και να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τις διαφορές μας ως όπλο και όχι ως εχθρό. Σήμερα διαβάσαμε τόσες πολλές κριτικές και ακούμε τόσα σχόλια σχετικά με το «πόσο καλά συνδυαζόμαστε». Η σκληρή δουλειά, η δύναμη της θέλησης, η αποφασιστικότητα και η αμοιβαία βοήθεια αποδίδουν, σωστά;

3) Πότε θα έχουν τη χαρά οι χιλιάδες Έλληνες θαυμαστές της μπάντας σας να σας δουν από κοντά και να τραγουδήσουν μαζί σας τους metal ύμνους που δημιουργείτε;

Πιστέψτε μας, αυτό θα ήταν ένα όνειρο και για εμάς. Αγαπάμε την Ελλάδα και η παράσταση στην όμορφη χώρα σας θα ήταν απλά υπέροχη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ταξιδιωτικά πλάνα και οι συνδέσεις μεταξύ των τοποθεσιών που γίνονται οι συναυλίες είναι τα πραγματικά όρια όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα: μπορώ να σας πω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θέλουμε να παίζουμε παντού!

4) Ποιος γράφει τους στίχους για τα τραγούδια σας και ποιος είναι υπεύθυνος για τις υπέροχες μουσικές συνθέσεις για ένδοξα άλμπουμ όπως το The Deep & the Dark και το Pirates που θεωρούμε ότι καλύτερο έχετε δημιουργήσει μέχρι τώρα;

Πολλά έχουν αλλάξει στην ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια. Το 99% των στίχων προέρχεται από την Clementine, αυτή δημιούργησε το όμορφο σύμπαν μας και δεν είναι υπεύθυνη μόνο για τους στίχους, αλλά και για τα ντυσίματα μας και για τις ιδέες των βίντεο και των εικόνων μας!

Όσον αφορά τη μουσική, μετά από τόσες αλλαγές στο line up επιτέλους είμαστε πολύ ενεργοί και στη σύνθεση! Εγώ προσωπικά έγραψα ένα μεγάλο μέρος του νέου δίσκου (συμπεριλαμβανομένων των "Master the Hurricane" και "Legion of the Seas", "Clocks" και πολλά άλλα κομμάτια). Η Clementine έγραψε το “Pirates Will Return”…και έχουμε οργανώσει ολόκληρο τον δίσκο με τον νέο παραγωγό, Felix Heldt, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύνθεση τραγουδιών. Πραγματικά νιώθουμε ότι αυτή η ομάδα είναι μια δυνατή οντότητα!!!!

5) Μιλήστε μας για την έμπνευση πίσω από τους υπέροχους στίχους σας με τις πολλαπλές ερμηνείες και τη δύναμή τους να δημιουργούν νοητικές εικόνες.

Αποφασίσαμε να βυθιστούμε στο σύμπαν των πειρατών. Μετά από χρόνια φλερτάροντας με αυτό, θέλαμε να τα δώσουμε όλα. Επομένως, η Clementine θα μπορούσε πραγματικά να σχεδιάσει τον πειρατικό κόσμο της, ο οποίος έχει μια εντελώς ρομαντική άποψη για τους πειρατές. Δεν είμαστε οι ακατάστατοι, βρώμικοι, αστείοι παράνομοι. Είμαστε περιπετειώδεις. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι με ισχυρή θέληση να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας. Θέλουμε να εξερευνήσουμε τις επτά θάλασσες, θέλουμε να κυνηγήσουμε την ευτυχία μας χωρίς το βάρος που μας φορτώνουν οι κανόνες και τα στερεότυπα.

Θέλουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας ενόσω χάνεται (με τη θετική έννοια) σε μια τόσο άπειρη πραγματικότητα όπως είναι η θάλασσα. Θέλουμε να κυριαρχήσουμε στον τυφώνα, που σημαίνει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και να ελέγχουμε τα γεγονότα που μπορεί να μας κατακλύσουν. Μπορεί να λουστούμε στον ιδρώτα στην έρευνα μας για την Ελευθερία. Μπορεί να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας και να μας ακολουθήσει η Λεγεώνα των Θαλασσών μας, όντας μεταδοτικοί με τη δύναμη της θέλησής μας. Κάθε τραγούδι έχει έντονο νόημα…

6) Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει μέλος της μπάντας που να έχει τον έλεγχο των πλήκτρων. Είστε ένα συγκρότημα συμφωνικού μέταλ, εκπρόσωποι σε ένα είδος στο οποίο τα πλήκτρα παίζουν βασικό ρόλο. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν έχετε "πληκτρά" ή απλώς προτιμάτε να χρησιμοποιείτε session μουσικούς μόνο για τις ανάγκες ηχογραφήσεων στο στούντιο ή ζωντανών παραστάσεων;

Ο κύριος λόγος προέρχεται από το γεγονός ότι, ειδικά με τους Πειρατές, γράφουμε μόνοι μας τις συμφωνικές γραμμές. Ειδικά η ομαδική δουλειά μεταξύ της Clementine και εμένα έδωσε ζωή στα ορχηστρικά των Master the Hurricane, Legion of the Seas, In My World και βασικά όλων των κομματιών που γράψαμε.

Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, δεν υπάρχει απλώς η «ανάγκη κάποιου να παίξει τα πλήκτρα». Ένας παίκτης πλήκτρων είναι πλήρες μέλος του συγκροτήματος και η εκπληκτική και υπέροχη αρμονία που ζούμε με αυτό το line up δεν αφήνει χώρο για την είσοδο ενός 6ου μέλους. Προτιμούμε να παίξουμε, όπως και για μερικές επιλεγμένες παραστάσεις, με την ορχήστρα.

7) Πόσο οι συχνές αλλαγές μελών μπορούν να επηρεάσουν τη συνοχή μιας μπάντας;

Πολύ. Γι' αυτό πιστεύω ότι αυτό που έχουμε με αυτό το line up δεν είναι μόνο ιδιαίτερο, αλλά σχεδόν ιερό. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Pirates γίνονται δεκτοί τόσο καλά από τους κριτικούς, είναι γιατί πίσω από αυτό δεν κρύβεται μόνο μια καλή ομάδα, αλλά μια πραγματική μπάντα.

Είμαστε μια οικογένεια, ένα συγκρότημα «παλιού στυλ» που, παρόλο που είναι διεθνές, προλαβαίνει να κάνει πρόβες, χαιρόμαστε που βλέπουμε ο ένας τον άλλον και ανυπομονούμε να είμαστε μαζί… ανεξάρτητα από το αν είμαστε στο δρόμο (που είναι πάντα ο στόχος μας ή πορεία) αλλά και στον ελεύθερο χρόνο μας. είμαστε τυχεροί. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Πιστεύουμε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι κάτι - είμαι σίγουρος γι' αυτό - που όλοι μπορούν να ακούσουν στην τελευταία μας μουσική δημιουργία. Με κάποιο μυστήριο τρόπο διοχετεύεται στη δουλειά μας.

8) Τι πιστεύεις ότι παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία ενός τραγουδιού ή ενός άλμπουμ; Οι στίχοι, η φωνή και η προσωπικότητα του τραγουδιστή, η μουσική κατάρτιση και εκπαίδευση όλου του συγκροτήματος, η εμπειρία, η προβολή;

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο ένα στοιχείο. Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα μπορούσα να πω ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από έναν συνδυασμό προσωπικότητας και μελωδιών. Δεν πιστεύω ότι ένας δίσκος χωρίς καλές μελωδίες μπορεί να είναι αρκετά δυνατός, και ταυτόχρονα ακόμη και η καλύτερη μελωδία, χωρίς μοναδικό και προσωπικό ήχο, δεν θα τον κάνει να ξεχωρίσει. Αλλά φυσικά αυτές είναι μόνο οι ρίζες αυτού που πιστεύω ότι φτιάχνει ένα δυνατό άλμπουμ. Ένας σωστός ήχος όσον αφορά τη μίξη είναι επίσης θεμελιώδης, καθώς ο mix/master πρέπει να ενδυναμώσει αυτό που έχει γίνει πριν.

Οι ρυθμίσεις είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, καθώς χωρίς τη σωστή διάταξη πολλά μπορούν να χαθούν. Αυτό που ηχεί ωραίο στα αυτιά είναι αυτό που πιστεύω ότι τελικά είναι άσχετο: το οποίο είναι η υπερβολική σκέψη. Το να είσαι αυθόρμητος, άμεσος και έμπιστος μετράει πολύ. Όσο περισσότερο αναλώνεις τον εαυτό σου στο να σκέφτεσαι υπερβολικά και να αφαιρείς την πραγματική φύση κάθε τραγουδιού…τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από αυτό που κάνει αυτό το τραγούδι μοναδικό και δυνατό.

9) Πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας για ένα μικρό συγκρότημα που μόλις ανοίγει τα φτερά του στο χώρο της μουσικής, να υπογράψει με μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία για να μπορέσει να προωθήσει τη δουλειά του;

Πιστεύω ότι στις μέρες μας πρέπει να γίνει μια πραγματική διαφορά στον καθορισμό των συγκροτημάτων. Βλέπω πολλά «projects» να εμφανίζονται παντού. Αυτό που ορίζω ως «project» είναι μια ομάδα φίλων ή συναδέλφων, μουσικών φυσικά, που θέλουν να λανσάρουν στην αγορά μια πραγματικότητα που μπορεί να έχει υπέροχα τραγούδια, προσωπικότητα και ό,τι χρειάζεται για να αφήσει το στίγμα της… αλλά χωρίς το ενδιαφέρον να φτάσουν μέχρι τις ζωντανές συναυλίες. Αυτό που ορίζω ως «ένα συγκρότημα» είναι μια ομάδα φίλων ή συναδέλφων, και πάλι... μουσικών, με ισχυρή αποφασιστικότητα να φέρουν τη μουσική τους στον κόσμο, στα πλήθη, στις σκηνές.

Εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στην πρώτη κατηγορία, οι περιοδείες με πολλές και φημισμένες μπάντες δεν είναι τόσο σημαντικές και αυτό δεν σας εμποδίζει να γίνετε γνωστοί μέσω της ψηφιακής αγοράς και των κοινωνικών σχέσεων. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στη δεύτερη κατηγορία..τότε η ζωντανή μουσική είναι θεμελιώδες κομμάτι της ζωής σας και θεμελιώδης στόχος. Σε αυτήν την περίπτωση, το άνοιγμα για μεγαλύτερες μπάντες είναι ο μόνος τρόπος να πολλαπλασιάσετε το κοινό σας και να προσεγγίσετε περισσότερα αυτιά.

10) Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2000. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που χρειάστηκαν τόσα χρόνια, μέχρι το 2018, για να αποκτήσει η μπάντα την παγκόσμια αναγνώριση που της άξιζε, μέσα από το αριστουργηματικό The Deep and the Dark;

Όπως είπαμε και πριν, ένα δυνατό line-up είναι θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη κάθε μπάντας. Τα καλά τραγούδια δεν αρκούν καθώς υπάρχουν τόσα πολλά πίσω από την ίδια τη μουσική. Το The Deep and The Dark σηματοδοτεί την αρχή αυτής της εποχής των Voice of Atlantis που μας έφερε στο σημερινό line up. Όλα τα άλλα, στα μάτια μου, προέρχονται από αυτή την σταθερότητα που πετύχαμε.

11) Η επικότητα των τραγουδιών σας φαίνεται να απαιτεί την παρουσία πολυμελούς ορχήστρας σε στούντιο ή ζωντανή ηχογράφηση. Αφού συνειδητοποιήσατε αυτό το επίτευγμα στο A Symphonic Journey to Remember, πώς νιώθετε για αυτήν την εμπειρία και σκοπεύετε να εντάξετε μόνιμα μια ορχήστρα στις μουσικές σας συνθέσεις;

Λοιπόν, προφανώς η ορχήστρα δεν μπορεί να είναι μια σταθερή κατάσταση. Είμαι βέβαιος ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το ότι η μετακίνηση μιας ολόκληρης ορχήστρας ανεβάζει τρομακτικά το κόστος αλλά και τις απαιτήσεις του χώρου όχι μόνο για το συγκρότημα, αλλά και για τους προωθητές μας. Αυτό που λέτε είναι αλήθεια: θα ήταν εκπληκτικό να έχουμε πάντα την ευκαιρία να ταξιδεύουμε με μια πολυμελή ορχήστρα καθώς όλοι πιστεύουμε ότι μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο το Symphonic Metal μπορεί να βρει την τέλεια οργανική και πραγματική του αλήθεια. Σε έναν ονειρικό κόσμο, σίγουρα θα πραγματοποιούσαμε μια περιοδεία ορχήστρας χεχε

12) Ποιος από το συγκρότημα είχε την ιδέα για έναν δίσκο με εντελώς πειρατικό θέμα; Αγαπάμε τους πειρατές και τη ρομαντική προσέγγισή τους, ζηλεύουμε την ελευθερία τους, την ανέμελη και ταξιδιάρικη διάθεση τους!

Αυτή ήταν μια απόφαση που πάρθηκε συλλογικά από όλους μας και πυροδοτήθηκε από την επιθυμία της Clementine. Όπως είπα πριν, ο κόσμος των πειρατών δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Visions of Atlantis, απλώς δεν τα δώσαμε ποτέ όλα σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν τόσα πολλά τραγούδια μας που σχετίζονται με πειρατές… ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε επιτέλους τις δυνατότητες αυτού του βασίλειου!

13) Ποιος ενέπνευσε το όνομα του συγκροτήματος και τι συμβολίζει για εσάς η μυθική Ατλαντίδα;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε στο χρόνο, στο αρχικό line up από το οποίο έχει μείνει μόνο ο Thomas. Το συγκρότημα τότε απλώς αγαπούσε τη μυθολογία πίσω από την Ατλαντίδα και επίσης οι στίχοι από τους πρώτους δίσκους σχετίζονταν με αυτό το σύμπαν. Σήμερα φέρουμε το όνομα, αλλά προφανώς χάνουμε λίγο τη σύνδεση με αυτόν τον κόσμο…ή μήπως, ταξιδεύοντας στις επτά θάλασσες, οι πειρατές θα ανακαλύψουν επιτέλους το χαμένο βασίλειο της Ατλαντίδας; Ποιός ξέρει…

Visions of Atlantis line up

Clementine Delauney: Lead Vocals

Michele Guaitoli: Lead Vocals

Christian Duscha: Guitars

Thomas Caser: Drums

Herbert Glos: Bass

Exit mobile version