LifeSteps.gr

Manowar: Ένα μίνι αφιέρωμα στην θρυλική μπάντα (2022)

Manowar

Επ΄ευκαιρία του ερχομού στην χώρα μας των Manowar με έπιασε μια νοσταλγία σήμερα ν΄ακούσω κάτι επικό και παλιάς κοπής μετά από μια σειρά αδιάφορα καινούρια cd από σχεδόν όλα τα είδη της μέταλ. Καλά δεν μπορείτε να φανταστείτε τι βλακείες κυκλοφορούν εκεί έξω. Χίλιες φορές ν΄ακούω ξανά και ξανά τα ίδια cd των Manowar, Iron Maiden, Saxon, Accept, Queensrÿche και φυσικά Candlemass και Anthrax παρά αυτές τις αδιάφορες αηδίες που κάνουν τα αυτιά μου να πονάνε. Οι παλιοί τα έχουν πει σχεδόν όλα, οι καινούριοι πελαγοδρομούν και αντιγράφει ο ένας τον άλλο στο κυνήγι της δόξας και της φήμης για να βρουν τον δρόμο τους.

Ακούγοντας και ξανακούγοντας τα φανταστικά τους κομμάτια αναρωτιέμαι πως καταφέρνει ο μεγάλος Eric Adams να βγάζει τέτοια εκπληκτική φωνή στην ηλικία του. Στα μάτια μου φαντάζουν σαν τους θεούς του επικού μέταλ, τι να συγκρίνουμε τώρα νεότερες μπάντες με κάτι το τόσο τέλειο. Είναι ο ορισμός του απόλυτου μέταλ από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Όλα προσεγμένα στην εντέλεια. Έχω ακόμα τα επικά τους πρώτα βινύλια με τα super εξώφυλλα. Το Fighting the World είχε λιώσει στο πικάπ θυμάμαι και το καθάριζα συνέχεια για να μην μου χαλάσει. Τώρα βάζω το θρυλικό Hail to England ν΄ακούσω.

Μόνο το Black Wind, Fire and Steel άκουσα καμμιά δεκαριά φορές μόλις τώρα, δεν το βαριέμαι ποτέ. Φανταστικό τραγούδι από ένα εκπληκτικό δίσκο. Μου αρέσει επίσης που στις επικές συναυλίες τους περνάνε την φανταστική ενέργειά τους στον κόσμο που ενθουσιάζεται αφάνταστα. Τα δίνουν όλα οι άνθρωποι για το κοινό τους γι΄αυτό και τους υπεραγαπάμε. Δεν είναι η χλιαρή συναυλία να περάσει η ώρα να πάμε στον επόμενο. Εδώ μόλις τελειώνει τα έχουμε δώσει όλα και είμαστε πτώματα. Φαντάζομαι ένα σώου με Sabaton, Manowar και Rhapsody. Δεν πιστεύω να αντέξει κάποιος τέτοιας ποιότητας εκδήλωση.

Κάτι τέτοιο θα θέλει κανά στάδιο τεράστιο να ξαπλώνουμε στο χόρτο να παίρνουμε ανάσες γιατί στο όρθιο δεν το βλέπω ν΄αντέχουμε. Αν έχει και ζέστη δεν βγαίνει με τίποτα. Και η πλάκα είναι ότι όλα τα μεγάλα events γίνονται στα μέσα του καλοκαιριού με την ζέστη στο φουλ και πιθανό καύσωνα. Και τα συγκροτήματα υποφέρουν γιατί οι περισσότεροι προέρχονται από πιο κρύες χώρες και δεν έχουν συνηθίσει την ελληνική ζέστη. Είναι και κάποιας ηλικίας και που ν΄ αντέξουν οι άνθρωποι. Αυτά πρέπει να τα σκέφτονται οι διοργανωτές πριν καλέσουν μια μεγάλη μπάντα για συναυλία.

Ακόμα και κλιματισμό να έχει που θα έχει σίγουρα τι να κάνει όταν μαζεύονται τόσα άτομα να δουν από κοντά τα ινδάλματά τους. Ούτε τις ωραίες μας μπλούζες που τις κρατάμε από τα σχολικά έτη σαν ενθύμια δεν μπορούμε να φορέσουμε για να μην σκάσουμε. Και θέλω πολύ να βάλω την μπλούζα μου των Manowar που την έχω 35 χρόνια για την συναυλία. Ας ελπίσουμε να μην έχει ζέστη εκείνη την περίοδο που θα μας έρθουν. Σε λίγες μέρες φτάνουν, μετράμε τις μέρες σαν φαντάροι για την μεγάλη συναυλία στο Release Athens festival.

Ξαναγυρνώντας στην συλλογή μου με τα cd και τα βινύλια των Manowar παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια απουσιάζει κάποια στούντιο ηχογράφηση. Βρίσκω πολλά παλιά και κλασικά albums και πάρα πολλές συλλογές τραγουδιών τους αλλά κάτι το πιο καινούριο δεν υπάρχει. Βέβαια τα έχουν πει όλα οι άνθρωποι στα τόσα χρόνια παρουσίας στην μουσική σκηνή αλλά πάντα ζητάμε το κάτι παραπάνω σαν φανς. Τουλάχιστον τους βλέπουμε συχνά στα μέρη μας και αυτό μας καλύπτει την δίψα μας για καλό μέταλ.

Στις 22 του μήνα θα έχουμε την μεγάλη συναυλία που μας υπόσχονται ότι θα τα δώσουν όλα όπως πάντα βέβαια. Όλοι οι αληθινοί φανς θα είμαστε εκεί φυσικά να υποδεχθούμε το θρυλικό δίδυμο των Manowar, τους Eric Adams και Joey DeMaio δηλαδή. Δεν χάνονται αυτά τα evants με τίποτα. Βγάζουμε μπλούζες από το ντουλάπι, αλλά και αν δεν έχουμε θα υπάρχει κάτι εκεί για όσους θέλουν ν΄ αγοράσουν αναμνηστικά της μπάντας. Ραντεβού λοιπόν στις 22 του μήνα στο Athens Release Festival να δούμε για άλλη μια φορά τα ινδάλματά μας από κοντά.

Studio albums:

Battle Hymns (1982)
Into Glory Ride (1983)
Hail to England (1984)
Sign of the Hammer (1984)
Fighting the World (1987)
Kings of Metal (1988)
The Triumph of Steel (1992)
Louder Than Hell (1996)
Warriors of the World (2002)
Gods of War (2007)
Battle Hymns MMXI (2010)
The Lord of Steel (2012)
Kings of Metal MMXIV (2014)

Τωρινή σύνθεση της μπάντας:

Joey DeMaio – Μπάσο
Eric Adams – Φωνητικά
Anders Johansson – Ντραμς
E.V. Martel – Κιθάρα

(Update: Ξέρω ότι αυτά δεν φτάνουν ούτε για αστείο για να περιγράψουν μια μεγάλη μπάντα σαν τους Manowar αλλά όσα και να γραφτούν πάλι κάποια βασικά θα λείπουν. Θα βάλω και την δισκογραφία για να μην λείπει γιατί είναι σημαντικό στοιχείο.)

Exit mobile version