LifeSteps.gr

Amorphis Halo review

Amorphis

Μόλις παρέλαβα και το καινούριο, επιτέλους θα πω, cd των αγαπημένων μου πειρατών Alestorm αλλά το αφήνω για αύριο γιατί θέλω να το ακούσω προσεκτικά. Στο παρόν άρθρο έχω τους ολοκαίνουριους Amorphis από την παγωμένη Φιλανδία, μια μπάντα που παρακολουθώ την πορεία της τόσα χρόνια και είναι μπορώ να πω αρκετά ενδιαφέρουσα. Πάντοτε έχω μια αδυναμία στις μπάντες από την Σκανδιναβία μιας και εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες που ακούω συνέχεια.

Η μπάντα ξεκίνησε από το μακρινό 1990 την πορεία της στο μέταλ με αρχικά ένα καθαρόαιμο death metal αλλά που αργότερα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο ωραίο κατά την γνώμη μου φυσικά, μετά τον Tuonela δίσκο που είναι από τους αγαπημένους μου. Το 1999 κυκλοφόρησε αν θυμάμαι καλά. Από τότε έχουν μπει σε πιο prog μονοπάτια, ωραία όμως με μελωδίες, όχι σαν κάτι άλλους που το σκοτώσανε το είδος. Οι Amorphis είναι μια πολύ καλή και συμπαγής μπάντα, εκπρόσωπος αντάξιος της φιλανδικής σχολής του μέταλ που αγαπώ πολύ. Ίσως και να είναι η αγαπημένη μου μπάντα στο είδος που παίζουν.

Το νέο τους cd με τον τίτλο Halo φάνηκε από την αρχή ότι θα είναι πολύ καλό, δεν χρειάζεται για μένα να ακούω πολλές φορές κάτι για να το εκτιμήσω, το καλό φαίνεται από τα πρώτα κομμάτια. Έχουμε τα καθαρά φωνητικά σε συνδυασμό με τα σκληρά σε μια ωραία αρμονία που μόνο μια έμπειρη μπάντα ξέρει να χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό είναι το 14ο τους ολοκληρωμένο από ότι βλέπω. Τα έχω όλα αλλά έχω κολήσει κυρίως στο Tuonela του 1999, το τέταρτο τους μετά από τα πρώτα καθαρόαιμα death metal.

Μπορώ να πω ότι είναι από τις λίγες μπάντες που κάνανε σωστά την μετάβαση σε κάποιο άλλο είδος χωρίς να το σκοτώσουν. Άλλη μια που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι οι Moonspell. Υπήρξαν και πολλά γκρουπ που άλλα ξεκίνησαν να παίζουν, το γυρίσανε μετά απογοητεύοντας και τους χιλιάδες φανς τους και τι να σώσουν τώρα που έγινε η ζημιά;. Ευτυχώς οι Amorphis εδώ εξελίχθηκαν σε μια υπέροχη μπάντα που μας προσφέρει απλόχερα μελωδίες ανεκτίμητες. Πολύ ωραίο το cd τους, πολύ καλύτερο από ότι το περίμενα για να πω την αλήθεια.

Και είμαι και πολύ απαιτητικός κριτής όσον αφορά την μέταλ γιατί έχουμε πολλά παλτά και δυστυχώς όλα περνάνε από μπροστά μου για αξιολόγηση. Μερικά δεν τα αγγίζω καν γιατί κάτι θα έχω ακούσει από πριν η θα έχω δει κάποιο video τους στο youtube. Να μην αναφέρω πάλι ονόματα και θίξουμε γνωστές μπάντες που κατάντησαν υπερπολυτελείας παλτά. Ευτυχώς που έχω και την Σκανδιναβία με τις ωραίες της μπάντες και τα διαχρονικά ακούσματα. Ειδικά η Φινλανδία έχει βγάλει τεράστια ονόματα στην μεγάλη μέταλ σκηνή, πολλά είναι και αγαπημένα μου από όλα τα είδη. Ξέρουν να παίζουν εκεί στον παγωμένο βορρά.

Μέχρι και οι Amberian Dawn αν δεν κάνω λάθος το όνομά τους που παίζουν κάτι σαν Abba metal επηρεασμένοι από τους θρυλικούς διάσημους γείτονες τους το κάνουν σχετικά καλά. Θα ψάξω να βρω κάποιο cd τους να το κάνω τις επόμενες μέρες, στην αρχή μιμούνταν τους Nightwish αλλά τώρα τελευταία το γυρίσανε σε Abba κλασικά ακούσματα. Ωραία θα πω αν το κάνουν σωστά και σέβονται την ιστορία των θρυλικών μουσικών.

Ούτε πως κατάλαβα πως τελείωσε το Halo στο σύστημα, μπράβο στα παιδιά των Amorphis για ένα πολύ καλό δημιούργημα για τις μέρες μας. Ένα 10άρι το παίρνει άνετα και ωραία, πλησίασε πολύ το θρυλικό Tuonela αν δεν το έφτασε κιόλας. Πολύ καλή δουλειά από όλους τους μουσικούς από τα σκληρά φωνητικά μέχρι τις κιθάρες και την πολύ καλή παραγωγή. Μπαίνει στα καλύτερα της χρονιάς άνετα νομίζω, ειδικά για prog metal που δεν έχουμε και πολλά μέχρι τώρα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εναρμόνιση καθαρών με σκληρά φωνητικά και στις αλλαγές ρυθμών, εξαιρετικό παίξιμο από εμπειρότατους μουσικούς. Ειδικά η φωνή του τραγουδιστή μοναδικής ομορφιάς για το είδος.

Το tracklist για όποιον ενδιαφέρεται είναι το ακόλουθο:

1. Northwards
2. On The Dark Waters
3. The Moon
4. Windmane
5. A New Land
6. When The Gods Came
7. Seven Roads Come Together
8. War
9. Halo
10. The Wolf
11. My Name Is Night

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας έχει ως εξής:

Tomi Joutsen – φωνητικά
Esa Holopainen – κιθάρα
Tomi Koivusaari – κιθάρα
Santeri Kallio - πλήκτρα
Olli-Pekka Laine – μπάσο
Jan Rechberger – ντραμς

Exit mobile version