LifeSteps.gr

Starship Troopers: Terran Command Review

Starship Troopers: Terran Command

Το Starship Troopers: Terran Command είναι δημιούργημα της ανεξάρτητης εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, The Artistocrats η οποία κατέχει το Strategy είδος όπως μας απέδειξε με το Order of Battle. Την διανομή του πολυαναμενόμενου Real Time Strategy από εμάς τους φανατικούς της ταινίας Starship Troopers του Paul Verhoeven ανέλαβε η αγαπημένη μας Slitherine, η κορυφαία ίσως διανομέας Strategy games που υφίσταται.

Το single player campaign είναι φυσικά το κυρίως πιάτο του Starship Troopers: Terran Command. Σε αυτό πρωταγωνιστούμε εμείς ως διοικητές της μεραρχίας πεζικού την οποία θα βαφτίσουμε από την πρώτη κιόλας οθόνη. Επειδή είμαστε νεοφερμένοι στον πόλεμο ενάντια στα εχθρικά έντομα που ονομάζονται αραχνίδες, περνάμε μια ολιγόλεπτη εκπαίδευση (βλ. tutorial), αναβιώνοντας την αποτυχημένη απόβαση του mobile infantry στον Klendathu, σκηνικό που το θυμόμαστε πολύ καλά όσοι αγαπάμε την πρωτότυπη ταινία Starship Troopers.

Αφού μάθουμε τα περισσότερα μυστικά (όχι όλα) του gameplay και εξοικειωθούμε με τα game mechanics, τότε περνάμε στις αποστολές του campaign, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον τιτάνιο αγώνα του mobile infantry να απελευθερώσει τον ερημικό πλανήτη Kwalasha από τις ορδές των αραχνίδων. Ο εν λόγω πλανήτης είναι κάτι αντίστοιχο του Αρράκις στην λαογραφία του Dune, δηλαδή γεμάτος με πολύτιμες πρώτες ύλες, απαραίτητες για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Κάθε αποστολή προχωρά την γενικότερη ιστορία της εκστρατείας και περιλαμβάνει ικανοποιητικό voice acting που ζωντανεύει τα κείμενα με τις εντολές των ανωτέρων αξιωματούχων και τις προπαγανδιστικές ανοησίες του δικτύου FedNet. Το FedNet είναι μόνιμη πηγή διασκέδασης φυσικά όπως ήταν και στην χολιγουντιανή ταινία, σατιρίζοντας τις υπερβολές της προπαγάνδας των αντιμαχόμενων παρατάξεων σε ὀλους τους πολέμους. Η φύση των αποστολών είναι η αναμενόμενη, τουτέστιν εναρμονίζεται απόλυτα με το πνεύμα της πολεμικής σύγκρουσης. Αναλαμβάνουμε την διάσωση ανθρώπων, την συντριβή των φωλιών των αραχνίδων, την εξολόθρευση κάποιου νέου και επικινδυνότερου είδους αραχνίδων, την υπεράσπιση ενός οχυρού από τις επιθέσεις.

Εκτός από την απολαυστική campaign υφίσταται και η κατηγορία των scenarios. Εκεί ξαναπαίζουμε την tutorial αποστολή στον Klendathu, τις αποστολές που έχουμε ξεκλειδώσει από το campaign και τις αποστολές που κατηγοριοποιούνται ως challenges. Οι τελευταίες είναι αυτό που υποδηλώνει η κατηγορία τους, ζόρικες προκλήσεις που απαιτούν βήμα προς βήμα διαχείριση για να ολοκληρωθούν. Η πρώτη και δυσκολότερη από τις standalone missions είναι η καταστροφή μιας υπερ-φωλιάς που έχουν στήσει οι αραχνίδες στον πλανήτη Kwalasha.

Η πρόσβαση στην φωλιά δεν είναι εύκολη καθώς περιτριγυρίζεται από άπειρες μικρότερες φωλιές και εντομότρυπες που ξεβράζουν μιλιούνια από έντομα αποφασισμένα να μας εξοντώσουν. Για να μην συντριβεί η εκστρατεία μας μέσα σε λίγα λεπτά, πρέπει να εξασφαλίσουμε την άμυνα της αρχικής βάσης και να κινηθούμε περιφερειακά της υπερ-φωλιάς, μαζεύοντας πολύτιμες προμήθειες, συντρίβοντας τις διάφορες φωλιές και αποκτώντας τις ισχυρότερες δυνατές μονάδες του mobile infantry.

Η δεύτερη standalone αποστολή των challenges δεν έχει την διαχείριση πόρων της προηγούμενης καθώς οι πόροι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού κυριολεκτικά. Μας δίνονται τρεις επίλεκτες μονάδες για απόβαση σε σημείο γεμάτο αραχνίδες και διάσωση μεταλλωρύχων, οι οποιες θα διπλασιαστούν εφόσον καταλάβουμε συγκεκριμένα σημεία. Οι τρεις μονάδες προς ενίσχυση είναι τα πανίσχυρα οχήματα M-11 Marauders που ξερνούν θάνατο με φωτιά, σφαίρες και ρουκέτες, απαραίτητα για να εξοντώσουμε όλους τους εχθρούς της αποστολής.

Πάμε στην ουσία του πράγματος τώρα η οποία είναι το interface, τα controls και η μάχη. Το interface του Starship Troopers: Terran Command είναι υποδειγματικό. Πάνω αριστερά φαίνονται μόνιμα όλες οι πληροφορίες της αποστολής ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πως τα πήγαμε. Κάτω αριστέρα έχουμε το εξαιρετικό mini map που σκιαγραφεί όλο το πεδίο της μάχης, προσφέροντας πλήρη εικόνα των κινήσεων και των βάσεων του εχθρού αλλά και των objectives της αποστολής.

Με το mini map να λειτουργεί σαν κατασκοπευτικός δορυφόρος, πραγματοποιούμε στοχευμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, χτυπώντας πάντα στο κατάλληλο σημείο. Το fog of war υφίσταται μεν αλλά είναι πολύ διακριτικό, γεγονός απόλυτα λογικό στα συγκεκριμένα πλαἰσια. Είναι δυνατόν ένας στρατός με την τεχνολογία του mobile infantry να μην μπορεί να εντοπίσει από το διάστημα τις φωλιές και τις κινήσεις του εχθρού; Το μυστήριο όμως δεν χάνεται από το Starship Troopers: Terran Command επειδή βλέπουμε όλο το χάρτη εξαρχής, και που τον βλέπουμε δεν μας προστατεύει από τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις των εχθρών γιατί οι κινήσεις των στρατευμάτων τους γίνονται υπόγεια.

Δύο πράγματα στο gameplay απαιτούν διάβασμα και κατανόηση και αυτά είναι η δυναμικότητα των δικών μας μονάδων και των εχθρών και οι διαθέσιμοι πόροι με τους οποίους διεξάγουμε τον πόλεμο. Για να δούμε τώρα τις καινοτομίες του Starship Troopers: Terran Command οι οποίες μας υποχρεώνουν να κινούμαστε και να κατακτάμε συνέχεια νέα εδάφη αντί να αμπαρωθούμε σε ένα μέρος αντλώντας πόρους μέχρι να φτιάξουμε ένα τεράστιο στρατό για να τα "σκουπίσουμε" όλα.

Η ένδειξη Battle Tier καθορίζει το επίπεδο των κτιρίων που μπορούμε να κατασκευάσουμε και την αντίστοιχη ποιότητα των μονάδων. Ανεβαίνει σιγά σιγά χτίζοντας νέα κτίρια. Τα Delivery Platforms που βλέπουμε δίπλα ακριβώς, είναι πιο σημαντικά. Χωρίς αυτες τις πλατφόρμες δεν μπορούμε να χτίσουμε νέα κτίρια και δεν μπορούμε να ανεφοδιάσουμε τις αποδεκατισμένες μονάδες όταν χρειάζεται. Το Dropship Capacity είναι καλό να το έχουμε υπόψη μας ώστε να ξέρουμε πόσες μονάδες μπορούμε να ανεφοδιάσουμε και να μεταφέρουμε σε άλλο σημείο του χάρτη για να αποτρέψουμε την κάταληψη κάποιου σταθμού μας.

Το Supply Level είναι το σημαντικότερο απ'όλα γιατί καθορίζει το πόσες και ποιές μονάδες δυνάμεθα να παρατάξουμε στην μάχη, αν δεν έχουμε αρκετά supply depots ή δεν αρπάξουμε τα διάσπαρτα supply caches οι δυνάμεις μας δεν θα επαρκέσουν, όχι μόνο να εξοντώσουν το σύνολο των εχθρικών δυνάμεων αλλά και να αντέξουν τις επιθέσεις τους επί μακρόν. Το War Support είναι επίσης σημαντικό διότι, δίχως αυτό, δεν θα μπορέσουμε να στήσουμε σημαντικά όπλα και κτίρια.

Η δυνατότητα σμίκρυνσης και μεγέθυνσης του τοπίου είναι ικανοποιητική και μας επιτρέπει να δούμε από πολύ κοντά την δράση όταν το επιθυμούμε ή να απομακρυνόμαστε όταν θέλουμε να έχουμε μια κάτοψη του χώρου ώστε να στήσουμε στρατηγικά τις μονάδες μας. Όπως συμβαίνει σε όλα τα RTS που μας παρέχουν περιορισμένο αριθμό μονάδων για να εκτελέσουμε τις αποστολές μας, το Starship Troopers: Terran Command βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική προσέγγιση κάθε αψιμαχίας και μάχης. Εκμεταλλευόμαστε τα υψωμένα σημεία ώστε οι δυνάμεις μας να θερίζουν τις αραχνίδες, πολύ ώρα πριν αυτές φθάσουν σε απόσταση να μας βλάψουν.

Προσέχουμε ώστε οι μονάδες να είναι στραμμένες προς τον εχθρό και να μην εμποδίζει η μια το οπτικό πεδίο της άλλης γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, δεν αξιοποιείται όλη η δύναμη πυρός που έχουμε. Φροντίζουμε ώστε να μην χάνουμε τις μονάδες μας, τροφοδοτώντας τες με ενισχύσεις. Η απώλεια μιας μονάδας είναι δυσαναπλήρωτη όχι επειδή δεν μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με μια φρέσκια αλλά επειδή οι μονάδες ανεβαίνουν levels και αποκτούν status βετεράνου και σπέσιαλ ικανότητες. Αφού μάθουμε να χειριζόμαστε τις μονάδες μας, μαθαίνουμε να στρατολογούμε διαφορετικές μονάδες ώστε να καλύπτονται όλες μας οι ανάγκες.

Παραδείγματος χάριν, οι combat engineers δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί σε ανοιχτό πεδίο γιατί χρησιμοποιούν φλογοβόλα που είναι αποτελεσματικά μόνο σε κοντινές αποστάσεις. Έχουν όμως την ικανότητα να στήνουν turrets τα οποία είναι ιδανικά για την άμυνα των σταθμών που έχουμε απελευθερώσει από τα έντομα. Ο tactical officer από την άλλη, αυξάνει ραγδαία την αποτελεσματικότητα των μονάδων που διατάζει και σημαδεύει συγκεκριμένα σημεία στο πεδίο της μάχης, βελτιώνοντας τρομερά το damage των μονάδων του εντός αυτών.

Τα γραφικά του Starship Troopers: Terran Command δεν είναι και τα καλύτερα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά, εντούτοις κάνουν καταπληκτική δουλειά στο να αποτυπώσουν τις μονάδες του mobile infantry και τα ποικίλα είδη των αραχνίδων με τρομακτική ακρίβεια. Βλέποντας το τέλειο animation των αραχνίδων, το μπαράζ πυροβολισμών από τις μονάδες μου και τα αποτελέσματα των ριπών στα έντομα που γεμίζουν πράσινο αίμα και αφήνουν τον... επιθανάτιο ρόγχο τους, αισθάνθηκα σαν να βλέπω και να πρωταγωνιστώ σε σκηνή από το Starship Trooper αλλά σε μικρογραφία. Το voice acting βοηθάει σημαντικά στην ολοκλήρωση της εμπειρίας με τα ουρλιαχτά των αξιωματικών του mobile infantry να ανεβάζουν συνέχεια το ηθικό μας και τις ανατριχιαστικές κραυγές των αραχνίδων να μας παγώνουν το αίμα.

Το Starship Troopers: Terran Command είναι με διαφορά το καλύτερο βιντεοπαιχνίδι με θέμα το franchise του Starship Troopers που έχω παίξει. Διαθέτει φανταστική δράση, καλό voice acting, αφθονία αποστολών που θα μας απασχολήσουν για τουλάχιστον 20 ώρες, ποικιλία μονάδων, δυνατό soundtrack και τα απολαυστικά προπαγανδιστικά cinematics του FedNet. Να μην ξεχάσουμε και το squad-based tactical gameplay που απαιτεί πολύ σκέψη και μας κάνει πολύ καλύτερους στρατηγιστές στην πορεία. Για εμένα αξίζει κάθε σεντ των 25 ευρώ που θα δαπανήσετε για να το αποκτήσετε στο Steam.

Exit mobile version