LifeSteps.gr

Leaves' Eyes The Last Viking review

Leaves' Eyes

Από εδώ το πάω από κει το πάω στο συμφωνικό μέταλ πάντα καταλήγω, οι αγάπες δεν κρύβονται. Είπα λοιπόν να κάνω και μια μία μίνι κριτική στους πασίγνωστους Leaves' Eyes, την εξαιρετική μπάντα που ίδρυσε το σχετικά μακρινό 2003 η αγαπητή Liv Kristine όπου μετά την παρουσία της στους Theatre of Tragedy και την στροφή των τελευταίων σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ξεκίνησαν με το δίσκο τους Musique το 2000, ένα cd παρωδία κατά την γνώμη μου γιατί το στυλ δεν τους πήγαινε καθόλου και κατέληξαν τραγωδία σαν το όνομά τους.

Είδε λοιπόν και η Liv ότι το καράβι δεν πάει πουθενά και αποφάσισε, ευτυχώς λέω εγώ, να φτιάξει την δική της μπάντα τους Leaves' Eyes που μελετούμε εδώ. Βέβαια στο cd που έχουμε εδώ δεν βλέπω την Liv στα φωνητικά και ανησυχώ. Αλλά ευτυχώς η κοπέλα που την αντικαθιστά, η εξαιρετική Φινλανδή σοπράνο και κατά κάποιο τρόπο συγγενής του μαέστρου Tuomas Holopainen, η Elina Siirala κάνει μοναδική δουλειά με την φοβερή της φωνή. Η οικογένεια βγάζει διαμαντάκια βλέπω ευτυχώς.

Είχα συνηθίσει την Liv με την φωνούλα της τόσα χρόνια και μου έκανε καιρό να συνηθίσω το νέο στυλ της μπάντας. Δεν είναι και καινούριο το cd, είναι το τελευταίο τους πριν ενάμιση χρόνο, ελπίζω να επανέλθουν δριμύτεροι με κάτι πιο καινούριο γιατί το αξίζουν, είναι μια εξαιρετική μπάντα και εμπειρότατοι μουσικοί κυρίως. Στιχουργικά στο τελευταίο αυτό cd έχουν μείνει στις γνωστές τους ιστορίες με τους vikings και τα παρελειπόμενα που τόσα χρόνια μας τραγουδούσε η Liv.

Η οποία Liv εγκατάλειψε την μπάντα το 2016 μετά το πολύ καλό cd King of Kings αλληλοκατηγορώντας τους υπόλοιπους ότι δεν ήταν δική της απόφαση να φύγει και ότι την διώξανε. Δεν ξέρω τι παίχτηκε στην όλη υπόθεση αλλά πως σε διώχνουν από δική σου μπάντα αναρωτιέμαι. Τελικά κάτι ανακάλυψα ψάχνοντας εδώ και εκεί αλλά το αφήνω προς το παρόν γιατί δεν με αφορούν οι προσωπικές σχέσεις των μελών μιας μπάντας παρά μόνο η μουσική τους. Ευτυχώς η κοπέλα που την αντικατέστησε κάνει εξαιρετική δουλειά και κρατάει σταθερά ψηλά μια από τις καλύτερες μπάντες του είδους φυσικά.

Πάλι διαβάζω κάποιες αυστηρές κριτικές και μου κάνει εντύπωση. Με ποιούς τους συγκρίνουν αναρωτιέμαι, με την εποχή της Liv. Εντάξει οι φωνές είναι διαφορετικές αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μετράει. Εδώ έχουμε μια πιο επική προσέγγιση της σκανδιναβικής μυθολογίας με συνδυασμό φωνητικών καθαρών σοπράνο με πιο σκληρά να το πω έτσι. Η αέρινη φωνή της Ελίνας μας ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη όπου μόνο οι θρυλικοί vikings ζούσαν. Ωραίο και ατμοσφαιρικό ώσπου φτάνω και στο 5o τραγούδι όπου διαβάζω στα credits ότι συμμετέχει και η αγαπημένη Clementine από τους Visions of Atlantis. Το Black Butterfly είναι και φυσικά είναι πολύ καλό τραγούδι αλλά δεν άκουσα την Clementine για πολύ ώρα, η φωνάρα της Ελίνας υπερισχύει των πάντων.

Αρχίζω να καταλαβαίνω τι δεν άρεσε στους περισσότερους που δοκίμασαν το cd αυτό. Λέγανε μάλλον ότι αυτοί μοιάζουν περισσότερο με τους After Forever όταν ήταν η γλυκιά Floor, δηλαδή νομίζανε ότι θα γέρνει κάπως προς το gothic metal που είναι κορεσμένο και βγάζει τα ίδια και τα ίδια. Είναι και αυτή μια άποψη βλέποντας τα φωνητικά προσεκτικά αλλά η Ελίνα με την θεσπέσια φωνή της βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και μου βάζει δύσκολα στην βαθμολόγηση.

Αν κρίνω τον δίσκο σαν gothic metal θα έπαιρνε διαφορετική βαθμολογία αλλά σαν συμφωνικό μέταλ που μου αρέσει θα βάλω κάτι παραπάνω. Επίσης δεν συγκρίνω την φωνή της Ελίνας εδώ με την Liv γιατί έχουν διαφορές. Πρέπει να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης, όχι να είμαστε αυστηροί με τα παιδιά που προσπαθούν να μας διασκεδάσουν. Εντάξει βλέπω ομοιότητες με άλλες παρόμοιες μπάντες και είναι δεκάδες αυτές αλλά θα τους κρίνω διαφορετικά γιατί είναι ξεχωριστή μπάντα με αρκετά χρόνια ιστορίας και προσφοράς στο χώρο της μέταλ.

Helloween - Helloween review

Το παρόν cd είναι το όγδοο της μπάντας και σίγουρα δεν είναι το καλύτερό τους αλλά σε μένα τουλάχιστον που μου αρέσουν οι vikings αλλά και το ωραίο συμφωνικό μέταλ μου έκανε κλικ και το θεωρώ σε υψηλά επίπεδα για το είδος. Έχει από όλα μέσα για να ικανοποιήσει όλους μας και κυρίως τους φανς των Epica και της φανταστικής Simone. Και folk στοιχεία, και τις επικές ιστορίες τους λένε και κυρίως καλή παραγωγή και εκτέλεση από έμπειρους μουσικούς που ξέρουν τι κάνουν. Ένα 8/10 νομίζω το αξίζουν άνετα, περιμένω νέα τους δουλειά σύντομα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρεις κάποια να αντικαταστήσει την αξιολάτρευτη Liv αλλά τα παιδιά πέτυχαν διάνα με την Ελίνα.

Το tracklist αυτού του πολύ καλού cd είναι το ακόλουθο:

Death of a King
Chain of the Golden Horn
Dark Love Empress
Serpents and Dragon
Black Butterfly
War of Kings
For Victory
Two Kings One Realm
Flames in the Sky
Serkland
Varangians
Night of the Ravens
The Last Viking
Break into the Sky of Aeon

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Thorsten Bauer / Κιθάρες, Μπάσο, Μαντολίνο
Alexander Krull / Φωνητικά
Joris Nijenhuis / Ντραμς
Elina Siirala / Φωνητικά
Micki Richter / Κιθάρες

Κυκλοφόρησε από την AFM Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας 23 Οκτωβρίου του 2020
Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Exit mobile version