LifeSteps.gr

Φαίδρα Κορμανού: Συνέντευξη με την θεραπεύτρια Αρχαίου μασάζ

Φαίδρα Κορμανού

Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο portal μας την Φαίδρα Κορμανού, αρχιτέκτονα και θεραπεύτρια του Αρχαίου μασάζ, μιας θεραπευτικής τεχνικής της οποίας οι ρίζες εκτείνονται πάνω από δύο χιλιετίες στο παρελθόν. Η Φαίδρα Κορμανού είναι μια πολεμίστρια της καθημερινότητας και έχει περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα στην ζωή της όπως όλοι μας, βρίσκοντας τελικά την ευτυχία διαμέσου μιας αρχαίας τεχνικής. Η συνέντευξη εφ'΄ολης της ύλης που ακολουθεί πιστεύουμε ότι θα ανοίξει τα μάτια σε πολλούς αγωνιστές της ζωής που έχουν καταβληθεί από την βιοπάλη ώστε να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να ευτυχήσουν και να απαλλαγούν από τα προβλήματά τους.

1. Πέρασες τα πιο έντονα μαθητικά σου χρόνια στη Λεόντειο. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σου από εκείνη την περίοδο;

Η Λεόντιος είναι ένα υπέροχο σχολείο. Θυμάμαι ότι το διάλεξα μόνη μου. Δεν ήξερα μέχρι την έκτη δημοτικού καθόλου γαλλικά. Αλλά επέλεξα το σχόλιο αυτό γιατί μου φάνηκε από την αρχή ότι ήταν ένα συνετό σχολείο κοντά στα παιδιά. Μου άρεσε να μάθω για τη γαλλική κουλτούρα και τη γαλλική παιδεία. Και πιστεύω ότι δεν έκανα καθόλου λάθος επιλογή γιατί το σχολείο αυτό παρόλο που ήταν ιδιωτικό την εποχή τη δική μου, οι μαθητές δεν ήταν καθόλου " ψωνισμένοι". Να θέλουν να φοράνε τα ακριβά ρούχα ή να επιδεικνύονται οικονομικά.

Το ότι ήταν Frères μέσα στο σχολείο, σαν να ήταν ένα μοναστήρι μέσα στο σχολείο, μου άρεσε πολύ. Κρατούσε μέχρι τότε ένα πιο συνετό προφίλ στους μαθητές, να μην φοράμε κοντές φούστες, να μην βαφόμαστε έντονα, να μην είμαστε προκλητικοί. Χρειάζονται κάποιες φορές τα όρια για να μεγαλώσει ένα παιδί.

Μου άρεσε πάρα πολύ όταν πηγαίναμε τα πρωινά στη καθολική εκκλησία του σχολείου, αν θυμόσαστε, ήταν από πάνω μέχρι κάτω ζωγραφισμένη με όμορφες εικόνες με αναπαραστάσεις από παιδάκια, ποταμάκια ζωάκια, εναν frère κοντά στα παιδιά. Μπορεί να είναι και αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από το σχολείο.

2. Θυμάσαι κάποιους καθηγητές που αποτελούσαν τα πρότυπά σου καθώς μεγάλωνες;

Πρότυπα στην ζωή μου μέχρι τώρα δεν είχα ούτε λάτρεψα ποτέ είδωλα, μουσικούς, καλλιτέχνες, ηθοποιούς. Συγκεκριμένους λοιπόν δασκάλους από την Λεόντειο, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Όλοι έκαναν την δουλειά τους καλά και με σεβασμό στα παιδιά. Εξάλλου δάσκαλοι μας είναι όλοι όχι μόνο οι καθηγητές, αλλά και τα παιδιά ακόμα και η γυναίκα που καθάριζε ή ο οδηγός του λεωφορείου είναι δάσκαλος μας. Και μια καλημέρα είναι το πιο σπουδαίο μάθημα!

3. Γνωρίζεις για την Ένωση Αποφοίτων της Λεοντείου και το έργο της; Θυμάσαι κάποιους συμμαθητές ή συμμαθήτριες που διακρίθηκαν αργότερα;

Εχω κρατήσει επαφή με πολύ λίγους συμμαθητές από το σχολείο, αλλά όσο περνάει ο καιρός αρχίζω και συναντάω κάποιους ακόμα. Τυχαία ή επίτηδες. Και είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό. Με την Γιάννα Διακουμή είμαστε πάρα πολύ καλές φίλες σαν αδελφές.

Είμαι όμως παρά πολύ ευγνώμων που βρήκα ξανά στην ζωή μου τον Βαγγέλη Θραψιμη. Γιατί με βοήθησε και με έφερε κοντά στον δάσκαλο του που είναι τώρα και δάσκαλος μου. Επίσης είμαι χαρούμενη που ξανά συνάντησα την Λορένα Αλμπανελη, γιατί πάντα την εκτιμούσα σαν άνθρωπο παρόλο που είχαμε περάσει πολύ λίγες στιγμές μαζί συζητώντας στο τρόλεϊ για την επιστροφή στο σπίτι.

Τυχαία συνάντησα τον Δημήτρη Κουλουμάση που με χαρά θα παρακολουθούσα τα μαθήματα του ακόμα και τώρα! Ποιος ξέρει τι πορεία θα είχα ακολουθήσει αν τον είχα τότε καθηγητή;

Τέλος είμαι πολύ χαρούμενη που ξανά βρήκα εσένα Αλμπέρτο. Κάθε φορά που μιλάμε ανακαλύπτω πόσο υπέροχος άνθρωπος είσαι. Και συνειδητοποιώ πως ο κάθε ένας από εμάς κρύβει έναν μαγικό κόσμο. Το θέμα είναι να μην βλέπουμε τους ανθρώπους επιφανειακά, αλλά να δίνουμε χρόνο και χώρο στον καθένα να ξεδιπλωθεί και έτσι μέσα από τις πτυχές του κάθε ανθρώπου ανακαλύπτουμε και δικές μας πτυχές που ίσως να μην γνωρίζαμε πότε.

4. Αυτή την περίοδο ασχολείσαι με τη θεραπεία μέσω Αρχαίου θεραπευτικού μασάζ. Μίλησέ μας περισσότερο γι’ αυτό. Ποιος ήταν ο Dr. Jivaka Komarabhacca και ποια η σχέση του με το Βούδα;

Το αρχικό θεραπευτικό μασάζ είναι μια τεχνική η οποία δημιουργήθηκε 2600 χρόνια πριν, από τον Dr. Jivaka Kumarbaccha, γιατρός και πολύ καλός φίλος του Βούδα. Είναι συνδυασμός κινήσεων, της αρχαίας γιόγκα, (πριν από την hatha yoga) του dancing with the wind (που σήμερα ονομάζεται Tai chi) και ειδικών σημείων πίεσης.

Το αρχαίο θεραπευτικό μασάζ λοιπόν το εφάρμοζαν σε όσους πιστούς ερχόντουσαν τότε να δούνε τον Βούδα και είχαν σωματικά και κινητικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα του ήταν και είναι ιαματικά!

Την σημερινή εποχή, πολλοί φυσιοθεραπευτές ανά τον κόσμο έχουν εντάξει στις τεχνικές τους το αρχαίο μασάζ, επίσης τεχνικές του χρησιμοποιούν και πολύ ψυχίατροι για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ανοιχθούν και να λύσουν σιγά σιγά θέματα που τους απασχολούν, ισορροπώντας ενεργειακά.

Είναι ένα ευεργετικό μασάζ για σωματικούς πόνους, στην μέση, στον αυχένα, για παγωμένο ώμο, στην σπονδυλική στήλη, αλλά και άλλα σοβαρά κινητικά προβλήματα. Επίσης πολλοί πελάτες μπορεί να πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, προβλήματα με τον ύπνο και burn out. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Το μασάζ για εμένα είναι σαν την γλυπτική, είναι φανταστικό το συναίσθημα να βλέπεις πως είναι το σώμα του θεραπευμένου την πρώτη ημέρα και πως την τρίτη ημέρα συνεχόμενων συνεδριών. Είναι πολύ συγκινητικό να σου λένε με ανακούφιση ότι ο πόνος τους πέρασε και ότι επιτέλους μπορούν και νιώθουν τα πόδια τους, για παράδειγμα.

5. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με το αντικείμενο;

Στην ζωή μου πάντα ήθελα να βοηθάω τους άλλους και παρά πολλές φορές έβαζα τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές μου.

Το 2015 έγινα για πρώτη φορά μητέρα και το 2017 ήρθε στον κόσμο και το δεύτερο μας παιδί. Έδωσα και δίνω όλο μου τον εαυτό για να τα μεγαλώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης η αλήθεια είναι πως όταν γινόμαστε γονείς, δεν έχουμε ιδέα για το πως πρέπει να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και τι να προσέξουμε. Έτσι το 2019 , πέρα από την τεράστια ευθύνη αλλά και ανασφάλεια του αν είμαι σωστή μαμά, ένιωθα μια τεράστια εξάντληση, κόπωση και τελικά κατάθλιψη.

Έτσι το 2020 βρέθηκα κοντά στον δάσκαλο μου τον Rahul Bharti, έκανε ένα μάθημα γονεϊκότητας και ήθελα να το παρακολουθήσω για να βρω τρόπους να προσφέρω στα παιδιά μου αυτό που χρειάζονται. Μετά από αυτό το μάθημα και για δυο συνεχόμενα χρόνια παρακολουθώ όλα τα μαθήματα.

Πρώτα έμαθα πως να ισορροπώ, με ασκήσεις ενεργητικού διαλογισμού, την ενέργεια μου. Μετά έμαθα να φροντίζω το σώμα μου με τις αρχαίες διατάσεις "ancient stretches" (πολύ απλές ασκήσεις για το σώμα που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας, ακόμα και πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι ή εντελώς αγυμναστοι, όπως εγώ πριν λίγο καιρό). Συγχρόνως με όλα αυτά μάθαινα πώς να φροντίζω τους άλλους, τα παιδιά μου την οικογένεια μου, αλλά και πως να διοχετεύω την αγάπη μου θεραπεύοντας του ανθρώπους και βοηθώντας τους να βρουν κι εκείνοι τον δρόμο τους όπως εγώ!

Το ταξίδι αυτό είναι πολύ μακρύ και όποιος γνωρίζει την χαρά του να δίνεις, μπορεί να το καταλάβει ότι δεν σταματάει ποτέ. Είμαι ευγνώμων που έχω γνωρίσει στην ζωή μου τον δάσκαλο Rahul Bharti, που με τον πολύ όμορφο τρόπο διδασκαλίας του άνοιξε τους ορίζοντες μου και με έκανε να δω τον υπέροχο κόσμο μας με άλλα μάτια! Δεν σταματάω πότε να μαθαίνω!

6. Η κατάθλιψη αποτελεί μια «μάστιγα» της εποχής μας. Πώς μπόρεσες να βγεις από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση; Τι θα συμβούλευες σε όσους πάσχουν από αυτή την πάθηση;

Μπόρεσα να βγω από την κατάθλιψη χάρις σε όλα αυτά που έμαθα και ακόμα μαθαίνω από τον δάσκαλο μου Rahoul Bharti. Οι ρυθμοί ζωής που έχουμε τα τελευταία 200 περίπου χρόνια, είναι τελείως διαφορετικοί με αυτούς που είχαν ενδεχομένως οι προ-παππούδες μας.

Το άγχος, το στρες, το τρέξιμο, οι υποχρεώσεις, να τα προλάβουμε όλα, να είμαστε επιτυχημένοι και να έχουμε όλο και περισσότερα, μας κάνουν να ξεχνάμε κάποιες πολύ σοβαρές αξίες της ζωής. Τι σημασία έχει να τα έχουμε όλα αυτά αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι καλά; Τι σημασία έχει να έχω το καλύτερο αυτοκίνητο, αν δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ γιατί σκέφτομαι πως θα το ξεπληρώσω; Μήπως ζούμε τελικά γι' αυτό που θα πούνε οι άλλοι; Μήπως έχουμε βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο που εμείς έχουμε δημιουργήσει;

Αυτό που θα συμβούλευα με την ταπεινή σημερινή μου γνώση, είναι να ζούμε το σήμερα σαν να ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μας. Αυτό μας το λέει ο δάσκαλος, αλλά μας το είχε μάθει και ο πατέρας Λουκάς αν θυμόμαστε, στο μάθημα των θρησκευτικών. Είχε πει μια φορά " Ξέρω εγώ αν θα γυρίσω σήμερα σπίτι μου, αν θα ζω αύριο;". Αυτή λοιπόν η φράση έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου και όποτε πάω να χαθώ στον κυκεώνα των σημερινών "Θέλω" , προσπαθώ να το θυμάμαι και να αναρωτιέμαι, το χρειάζομαι πραγματικά, το έχω ανάγκη;

Έχω κι εγώ μια ερώτηση για εσάς. Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής σας πως θα θέλατε να την περάσετε, τι θα θέλατε να κάνετε; Σκεφτείτε το, γράψτε το σε ένα χαρτί και αρχίστε να κάνετε όλα αυτά που έχετε αφήσει πίσω. Αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας, αγκαλιάστε πρώτα από όλα τον εαυτό σας, πείτε Καλημέρα, χαμογελάστε στον εαυτό σου στον καθρέφτη! Μπορείτε να το κάνετε αληθινά;

Ήλιος: η επίδρασή του στην ψυχική μας υγεία

7. Πότε αποφάσισες ότι επιθυμείς να γίνεις θεραπεύτρια; Πώς προέκυψε η συνεργασία με το The Healing Hands Center;

Οι πρώτες μου σπουδές ήταν στην αρχιτεκτονική, αλλά πως σας είπα, πάντα ήθελα να βοηθάω τους άλλους και πάντα έρχονται και ερχόντουσαν φίλοι αλλά πολλές φορές και σχεδόν άγνωστοι, σε άλλες δουλειές που έκανα και ζητούσαν την συμβουλή μου για θέματα που πολλές φορές δεν ήξερα τι να τους απαντήσω ή πως να τους βοηθήσω. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος να κλαίω κι εγώ μαζί τους για το πρόβλημα τους ή να χαίρομαι με την χαρά τους.

Παρακολουθώντας λοιπόν όλα τα μαθήματα του The Healing Hands Center και προσπαθώντας να βγω εγώ ή ίδια από την κατάθλιψη κατάλαβα πως σκοπός της ζωής μου είναι να θεραπεύω τους άλλους.

Ο Rahul Bharti έχει γυρίσει όλον τον κόσμο και έχει σπουδάσει την ιατρική της ανατολής, έχει ζήσει με παραδοσιακές φυλές στη Σρι Λάνκα, στην Αυστραλία με τους Αβορίγινες και στον Καναδά με τους red Indians. Η ιατρική της ανατολής και η Ayurveda είναι η επιστήμη της ζωής και πολλά στοιχεία της είχε πάρει ο Ιπποκράτης. Πολλοί θεραπευτές τον καιρό εκείνο μετακινούνταν από την δύση στην ανατολή και αντάλλασσαν πληροφορίες. Γνώσεις πολύ απλές που σήμερα έχουμε ξεχάσει.

Αποφάσισα λοιπόν να συνεχίσω να μαθαίνω, να είμαι κοντά στον δάσκαλο μου και στην ομάδα του The Healing Hands Center για να μπορέσουμε να θυμίσουμε στους ανθρώπους, αυτόν τον πιο ολιστικό τρόπο ίασης. Να θυμίσουμε στους ανθρώπους να αγαπάνε και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Γιατί πώς περιμένουμε να μας αγαπήσουν οι άλλοι αν δεν αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας; Το The Healing Hands Center έχει μαθητές από όλον τον κόσμο και πολλοί γνωστοί γιατροί συμβουλεύονται τον Rahul Bharti για σημαντικές αποφάσεις.

8. Εκτός από το μασάζ κάνεις και μια ηχοθεραπεία με τα singing bowls. Μίλησέ μας περισσότερο για αυτά. Η εμπειρία που αποκομίσαμε με τα singing bowls ήταν πραγματικά μοναδική και δεν περιγράφεται με λόγια. Πώς λειτουργεί η επίδραση των ήχων στο σώμα;

Ναι τα singing bowls και η ηχοθεραπεία είναι κάτι που χρησιμοποιούμε παράλληλα με το μασάζ. Ανάλογα με την φύση του κάθε θεραπευόμενου, κάνουμε τη συνεδρία πρίν ή μετά το μασάζ ή και ξεχωριστά αν δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό. Επίσης το σώμα μας το διαπερνούν μεσημβρινοί. Αυτοί οι μεσημβρινοί είναι πάρα πολύ μικρές ίνες οι οποίες δεν φαίνονται ούτε στην ακτινογραφία. Ανάμεσα στους μεσημβρινούς εγκλωβίζονται διάφοροι ιστοί από ελεύθερες ρίζες, καρκινικά κύτταρα μέχρι συναισθήματα η μπλοκαρίσματα του ενεργειακού μας συστήματος. Τα singing bowls δημιουργούν δονήσεις και αυτές οι δονήσεις μας βοηθάνε να απελευθερώσουμε κάθε τι αρνητικό πού βρίσκεται στο σώμα μας με αποτέλεσμα να μας βοηθούν να είμαστε καλύτερα στην υγεία μας και ισορροπημένοι ενεργειακά.

Οι δονήσεις αυτές είναι σαν να μας διαπερνάει ηλεκτρονικό ρεύμα, αλλά με καλό τρόπο και να σκαναρει ουσιαστικά το σώμα μας, όπως δημιουργούνται οι ομόκεντροι κύκλοι μέσα στο νερό, θεραπεύοντας το. Τα μπολ που χρησιμοποιούμε είναι από 9 μέταλλα μεταξύ των οποίων το χρυσό και το ασημί. Το χρυσό κάνει καλό στην καρδιά και το ασήμι στο κυκλοφοριακό μας σύστημα.

Πολλοί ψυχοθεραπευτές και γιατροί σε μεγάλες κλινικές στην Ευρώπη και στον Καναδά, χρησιμοποιούν τα singing bowls για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Στην Ελλάδα, είμαστε μόνο δυο προς το παρόν που γνωρίζουμε αυτόν ακριβώς τον τρόπο θεραπείας και ελπίζω σύντομα να γίνουμε περισσότεροι!

Οι τεχνικές με τις οποίες τα χτυπάμε, είναι πολύ συγκεκριμένες, είναι αρχαίες και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ίαση. Η γνώση αυτή έχει φτάσει σε μας από τους τους Σαμάνους στην Σρι Λάνκα. Είναι κάτι που μας φέρνει χαρά, θεραπευτής και θεραπευμένος ευχαριστιούνται την κάθε συνεδρία με singing bowls!

Κάπνισμα: Πώς μπορείτε να το κόψετε;

9. Τι σεμινάρια διοργανώνει το The Healing Hands Center και πώς μπορεί κάποιος να μάθει γι’ αυτά;

Το The Healing Hands Center ιδρυτής και δάσκαλος του οποίου είναι ο Rahul Bharti, διοργανώνει πολλά σεμινάρια ανά τον κόσμο, στο Νεπάλ όπου είναι η έδρα του, αλλά και μέσω Zoom τα τελευταία δυο χρόνια, λόγο του COVID. Στα πλάνα της ομάδας είναι μέσα στο 2022 ο δάσκαλος να μπορέσει να έρθει και να διδάξει για ένα διάστημα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Τα μαθήματα που διδάσκει έχουν να κάνουν πρώτα απ' όλα με τον άνθρωπο, την θεμελίωση μας ως αυτόνομες οντότητες, για να μάθουμε ή να θυμηθούμε πως να φροντίζουμε τον εαυτό μας, άρα να τον αγαπάμε πραγματικά. Με ασκήσεις ενεργητικού διαλογισμού και άλλες τεχνικές. Καλλιεργώντας το πνεύμα μας και το σώμα μας.
Μετά ή συγχρόνως έρχονται και τα μαθήματα για το πως να φροντίζουμε τους άλλους. Που μέσα από αυτό με μαγικό τρόπο γινόμαστε κι εμείς καλύτερα. Αν όμως κάποιος δεν θέλει να παρακολουθήσει την εκμάθηση της αρχαίας θεραπείας μπορεί απλά να κρατήσει τα εργαλεία αυτά για τον ίδιο του τον εαυτό.

Παράλληλα άλλα μάθηματα που διοργανώνουμε κατά καιρούς είναι για την άνοια, για το πώς να μετατρέψετε τον φόβο σας σε αγάπη, εγκυμοσύνη και αρχαία μαιευτική, θεραπεύοντας τις ρίζες μας και την σχέση μας με τους γονείς μας, μαθήματα γενικότητας κ. α.

Αυτήν την περίοδο ο δάσκαλος διοργανώνει για τρίτη φορά ένα μεγάλο συνέδριο με την κεντρική κλινική του Βελγίου για την παλαιατική φροντίδα. Πως να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους λόγο κάποιας ανίατης ασθένειας.

10. Πως μπορείς να διαχειριστείς ισορροπημένα την καριέρα και την προσωπική σου ζωή;

Όπως κάθε μητέρα έτσι κι εγώ χρειάζεται να αφιερώνω χρόνο στον στον εαυτό μου, στα παιδιά μου, στον σύζυγό μου και στο έργο μου. Δεν είναι εύκολο να τα ισορροπήσει κανείς. Αλλά τίποτα στην ζωή δεν είναι από μόνο του εύκολο και αυτό είναι και το challenge να κάνουμε τα δύσκολα εύκολα.

Θα σας φανεί ίσως αστείο γιατί όλο γι' αυτό μιλάω αλλά ο δάσκαλος μου με έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό. Κι εκείνος, μητέρα δεν είναι αλλά είναι μητέρα όλων όσων βοηθάει και βλέπει πάρα πολλούς ασθενείς μέσα στην ημέρα, παράλληλα έχει τον κήπο του, την οικογένεια του, τα παιδιά του και τους μαθητές του ανά τον κόσμο που του στέλνουν ερωτήσεις και ζητάνε την συμβουλή του για τους πελάτες τους. Η ημέρα έχει 24 ώρες τις 8 περίπου κοιμάται και της υπόλοιπες βοηθάει όλον αυτόν τον κόσμο.

Ο τρόπος ζωής του μου έχει δώσει κι εμένα έμπνευση και δύναμη. Οι ασκήσεις του ενεργητικού διαλογισμού που μας διδάσκει μας βοηθούν να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως. Μπορούμε να κάνουμε διαλογισμό και να καθαρίζουμε, να μαγειρεύουμε, μπορεί να γίνεται ο «χαμός» γύρω μας και εμείς να είμαστε ήρεμοι. Αυτό με έχει βοηθήσει πολύ και σαν μητέρα, δεν πέφτω πλέον τόσο συχνά στον πανικό των παιδιών μου. Βλέπω την κατάσταση με ψυχραιμία και μπορώ να την αντιμετωπίσω με πιο πολλή σοφία. Μέσα στην ημέρα κάνω πάρα πολλά πράγματα και βάζω όλο και πιο πολλά τασκ στον εαυτό μου.

Το σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά. Ξυπνάω πολύ νωρίς, 4:00' το πρωί έχω 3 γεμάτες ώρες για να φροντίσω τον εαυτό μου να κάνω τις ασκήσεις μου και την γυμναστική μου. Στις 7:00' τα παιδιά ξυπνάνε, ετοιμαζόμαστε πάμε σχολείο. Μετά ασχολούμαι με την εργασία μου, που την αγαπώ πάρα πολύ, δίνοντας αγάπη τους άλλους νιώθω ότι με περικλείει η αγάπη.

Στις 16:00' πρέπει να είμαι έξω από το σχολείο να πάρω τα παιδιά. Από εκείνη την ώρα μέχρι να κοιμηθούν στις 20:00' είμαι μαζί τους. Με μια ωρίτσα διάλειμμα για τηλεόραση. Κοιμάμαι κάθε μέρα στις 21:00' μέσα σε λίγα λεπτά. Η μέρα μου είναι πολύ γεμάτη αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένη όταν έχω πολλά να κάνω, πάρα όταν έχω λίγα. Σίγουρα κάποιες φορές κάτι θα μένει πίσω, αλλά κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι, για να δώσεις προτεραιότητα μια άλλη φορά.

Καθημερινή άσκηση: Βάλτε την στην ζωή σας

11. Μίλησέ μας για το δάσκαλό σου, τον Rahul Bharti.

Ο δάσκαλος μου, αφού σας μιλάω συνέχεια γι' αυτόν, θα παραθέσω παρακάτω ένα μικρό βιογραφικό του, το μόνο που θα περιγράψω είναι η εμπειρία μου σαν μαθήτρια του.

Είμαι μαθήτρια του Rahul Bharti εδώ και δυο χρόνια, δεν τον έχω συναντήσει ακόμα από κοντά αλλά είναι σαν να είναι δίπλα μου. Έχει καταπληκτική μεταδοτικότητα και με τον τρόπο του, διδάσκει τους μαθητές του να είναι ανεξάρτητοι και να φωτίζουν μόνοι τους τον δρόμο προς την γνώση. Σας προτείνω μέσα από την καρδιά μου να παρακολουθήσετε οποίο μάθημα του μπορείτε, γιατί διδάσκει μέσα από την καρδιά του. Μπαίνει πάντα μέσα σε αυτό που απασχολεί ή δυσκολεύει τον κάθε μαθητή και είναι πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση. Είναι ένα πηγάδι γνώσεων, ας γίνουμε κι εμείς πηγάδια ερωτήσεων!

Ο δάσκαλος - Rahul Bharti

Ο Rahul Bharti, ιδρυτής και δάσκαλος του The Healing Hands Center, γεννήθηκε στη Γκόα από οικογένεια Πορτογάλων και Ινδών. Είχε μια ιδιαίτερη παιδική ηλικία, καθώς το ενδιαφέρον του να βοηθήσει τους συνανθρώπους του εμφανίστηκε σε μικρή ηλικία όταν ήρθε σε επαφή με το "Αρχαίο Ταϊλανδέζικο Μασάζ". Το χάρισμά του αυτό αναγνώρισε πολύ νωρίς ο πατέρας του, πράγμα που επέτρεψε στον Rahul να συνεχίσει την πορεία του στην «αρχαία θεραπεία» κάτω από τα φτερά διαφόρων πνευματικών δασκάλων στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ταϊλάνδη.

Η εντατική και σε βάθος εκπαίδευση έχει μετατρέψει τον Rahul σε έναν πολύ ευαίσθητο θεραπευτή.  Εκτός από δάσκαλος του Αρχαίου μασάζ και θεραπευτής της ενέργειας, ο Rahul είναι επίσης θεραπευτής μέσω ηχητικών δονήσεων σε singing bowls και σαμανικό τύμπανο, διδάσκει αρχαία γιόγκα, παραδοσιακό τρόπο γεννήσεων, συμβουλευτική ζευγαριού και είναι ερευνητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία εργασίας με περιστατικά παραλύσεων, ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, παιδιά με αυτισμό, παρηγορητική φροντίδα, άτομα σε ακραίο επίπεδο κατάθλιψης…

Και δεν σταματά ποτέ να μαθαίνει! Ο Rahul ζεί ακριβώς όπως διδάσκει. Η αποστολή του είναι να μεταφέρει τις γνώσεις του έτσι ώστε η αγάπη προς τον εαυτό να μεγαλώσει και οι άνθρωποι να βρουν περισσότερη ισορροπία στη ζωή. Η ενέργειά του και ο εγκάρδιος τρόπος ζωής του είναι πηγή έμπνευσης.

12. Υπάρχουν κάποιες απλές τεχνικές χαλάρωσης ή και εκτόνωσης που μπορείς να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Πρώτα απ'όλα και πιο σημαντικό είναι να βρεθούμε κοντά στην φύση, σε ένα δάσος σε μια παραλία, σε ένα πάρκο με δέντρα. Μην ψάχνετε κάτι πολύ περίπλοκο. Όλοι έχουμε ένα πάρκο στην γειτονιά μας ακόμα και ο Λυκαβηττός είναι τέλειος για εκτόνωση.

Το άλλο που σας έχω πει και πιο πάνω είναι ότι υπάρχουν ασκήσεις ενεργητικού διαλογισμού. Που μας βοηθάνε να μην σκεφτόμαστε τόσο πολύ. Κάνουμε τόσες χιλιάδες σκέψεις μέσα στην ημέρα μας, αλλά πόσες πράξεις κάνουμε; Προσπαθήστε να κάνετε περισσότερα και να σκέφτεστε λιγότερα. Ένα μικρό clue είναι να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνοή πάντα από την μύτη εκπνοή από το στόμα. Δεν είναι ανάγκη να σταματήσετε αυτό που κάνετε απλά παρακολουθήστε συγχρόνως πως ταξιδεύει ο αέρας μέσα στο σώμα σας. Μπορείτε να βρίσκεστε οπουδήποτε ακόμα και μέσα στο μετρό.

Ζήσε σαν να είναι η τελευταία σου μέρα

13. Πού θα σε βρούμε για να μας κάνεις θεραπεία;

Το καλό με αυτήν την τέχνη είναι ότι πάει παντού, όπου είμαι εγώ είναι και το μασάζ. Δεν χρειάζομαι πολλά ένα στρώμα και τα singing bowls. Μπορώ να έρθω και στον χώρο σας αλλά έχω και έναν πολύ όμορφο χώρο στην Πλάκα. Δίπλα στην ρωμαϊκή αγορά. Απέναντι από το μουσείο μουσικών και λαϊκών οργάνων.

Μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε ή και να μου στείλετε μήνυμα στο 6948597774

Μπορείτε να μου μιλήσετε και στο Facebook φυσικά

17. Αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο χώρο και στο χρόνο, πού και πότε θα επιθυμούσες να πας και ποια άτομα να συναντήσεις;

Είμαι ευτυχισμένη στο εδώ και στο τώρα. Δεν θα ήθελα να γυρίσω την ζωή μου ούτε ένα λεπτό πίσω. Προσπαθώ να ζω για την κάθε μέρα μου και το κάθε λεπτό. Αυτό μας διδάσκει και ο δάσκαλος. Η κάθε μέρα μας είναι μια ζωή μας. Το πρωί είναι σαν να γεννιόμαστε και το βράδυ σαν να πεθαίνουμε.

Με το παρελθόν τα πάω καλά, ξέρω ότι όσα έχω περάσει είναι εφόδια για εμένα για να είμαι σήμερα αυτή που είμαι και να μπορώ να βοηθάω τους ασθενείς μου. Γιατί πώς θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον με κατάθλιψη, αν δεν είχα περάσει εγώ από αυτήν την κατάσταση πρώτα; Τώρα ξέρω πολύ καλά πως νιώθει και μπορώ να του δώσω τα κατάλληλα κλειδιά για να μπορέσει, αν το θέλει, να βγει από αυτήν τη φάση.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις

18. Διαθέτεις κάποια χόμπι; Αν ναι ποια είναι αυτά;

Δεν έχω κάποια χόμπι. Χόμπι μου είναι η χαρά μου στο να ζω, να μαθαίνω, να παίζω και να γελάω με τα παιδιά μου, να είμαι δίπλα στους πελάτες μου και να μεταδίδω στους άλλους αυτά που μαθαίνω, αυτά που βιώνω και κάνω πράξη.

Μπορεί να σας φαίνεται too good to be true. Αλλά πραγματικά είναι αλήθεια νιώθω πολύ όμορφα τις περισσότερες ώρες της ημέρας και αν δεν νιώθω καλά ξέρω τον τρόπο να αποβάλλω τις αρνητικές σκέψεις ή την ενέργεια που με έχει καταβάλει. Είναι οι ασκήσεις και ο τρόπος ζωής που μου έχει μάθει ο δάσκαλος.

Αν δεν με πιστεύετε, σας προσκαλώ στο σπίτι μου με χαρά, ελάτε να περάσουμε μια ημέρα μαζί, 24 ώρες, ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα με εμένα κατά γράμμα και θα καταλάβετε πως είναι να ζεις χωρίς να παραπονιέσαι για τίποτα. Να σε παίρνει ο φίλος σου στο τηλέφωνο και να σε ρωτάει πώς είσαι; Και να απαντάς με απόλυτη ειλικρίνεια: είμαι πολύ καλά!

Ρωτήστε επίσης τον δάσκαλο μου να σας επιβεβαιώσει ότι πρίν δυο χρόνια ακριβώς ήμουν μέσα στο παράπονο για τα πάντα! Είμαι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον. Μπορεί να συμβαίνουν τόσα ¨δεινά¨ στον πλανήτη. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Θέλουν να βελτιωθούν σαν άνθρωποι να γίνουν καλύτεροι και κατ’ επέκταση να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη.

Αυτοεκτίμηση: Τι είναι και πως θα την αποκτήσεις αν δεν την έχεις

Αν θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να γίνετε καλύτεροι, αν νομίζετε πως έχετε χάσει τον δρόμο σας ή ότι ακόμα δεν τον έχετε βρει, σας προτείνω μέσα από την καρδιά μου να παρακολουθήσετε έστω και ένα μάθημα του δάσκαλου μου στο The Healing Hands Center. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις αλλά εγώ σας προτείνω αυτήν την μια που θα συνεχίσω να ακολουθώ και να μαθαίνω, γιατί νιώθω και καταλαβαίνω ότι είναι καθαρή, αγνή και 100% αληθινή.

Exit mobile version