LifeSteps.gr

Glasya- Attarghan review (2022 release)

Glasya

Τελικά είχα δίκιο που έγραψα στο άλλο άρθρο ότι φέτος είναι η χρονιά του ποιοτικού συμφωνικού μέταλ. Η μπάντα που θα αναφερθώ εδώ προέρχεται από την Πορτογαλία και είναι οι Glasya με την δεύτερη δουλειά τους και σε καλύτερο επίπεδο από την προηγούμενη και πρώτη τους πριν 3 χρόνια με τίτλο Heaven's Demise. Ομολογώ ότι δεν τους ήξερα πιο πριν, τους έμαθα από το παρόν cd που είναι και εξαιρετικό, το Attarghan. Ας δούμε πρώτα κάποια πράγματα για την μπάντα για να τους μαθαίνουμε σιγά-σιγά γιατί πιστεύω ότι θα τους ξανακούσουμε σύντομα στο μέλλον για κάτι πιθανόν καλύτερο.

Δημιουργήθηκαν το 2017 στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας από τον κιθαρίστα Hugo Esteves και όπως λένε οι ίδιοι προσπάθησαν να εστιάσουν σε ένα project δίνοντας μεγάλη έμφαση στον δραματικό κινηματογραφικό ήχο πάντα όμως σε συμφωνικά μονοπάτια. Αυτό που μου άρεσε εμένα είναι αυτή η ωραία αφήγηση στα κομμάτια του cd που περιγράφουν αναλυτικά την ιστορία της δημιουργίας αυτής. Είναι και η απόλυτα ταιριαστή φωνή της Eduarda που μου θυμίζει την Tarja στις παλιές καλές εποχές που ανεβάζει επίπεδο το συνολικό cd.

Είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει ιδιαίτερα στους φανς των Nightwish αλλά και των Epica. Μου αρέσει που έχουν σωστά πρότυπα και τα ακολουθούν πιστά χωρίς όμως να τα αντιγράφουν με κλειστά μάτια όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Εδώ έχουμε αρκετή από Tarja αίσθηση σε συνδυασμό με κινηματογραφικό ήχο και ωραιότατη αφήγηση ανάμεσα στα κομμάτια που συνθέτουν ένα αξιολογότατο album για τους λάτρεις του ωραίου συμφωνικού μέταλ.

Φαίνεται αμέσως ότι τα παιδιά το πρόσεξαν πολύ το cd τους πριν το ρίξουν στην αγορά γιατί είναι από κάθε άποψη άψογο. Σε μια αγορά γεμάτη από τίτλους για όλα τα γούστα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός αλλά τα πραγματικά ταλέντα ξεχωρίζουν αμέσως αρκεί να έχουμε λίγη πείρα από το συγκεκριμένο είδος. Έχω ξεχωρίσει για φέτος πάνω από 10 cd έως τώρα που είναι από πολύ καλά έως τέλεια και αυτό είναι ανάμεσα τους. Τα περισσότερα από ότι βλέπω είναι από συμφωνικές μπάντες που φέτος τουλάχιστον έχουν την τιμητική τους.

Φαίνεται ότι το όλο πρόβλημα με την πανδημία μερικούς τους βοήθησε να γράψουν καλύτερες συνθέσεις και τραγούδια και άλλους τους οδήγησε στην λήθη βέβαια. Τώρα που βγήκαν όλα στην φόρα βλέπω και τα αριστουργήματα και τα παλτά που ξαναζωντάνεψαν. Τους βγάζουν και σε περιοδείες μεγάλους ανθρώπους με τόσες καταχρήσεις στην πλάτη τους, πως να τραγουδήσουν τα παλιά τους καλά κομμάτια;.

Και μόνο που μου θύμισε την ωραία περίοδο των Nightwish με την Tarja συν το ότι έχει και ένα ανατολίτικο στυλ που ταιριάζει όμως απόλυτα στο όλο project μου αρκεί να του βάλω ένα ωραίο 10/10. Με μεταφέρει νοητικά σε μια όαση στην έρημο Σαχάρα όπου διαδραματίζεται μπροστά μου μια μάχη ενάντια σε φανταστικούς εχθρούς και βασίλεια παλιάς εποχής. Αυτή η κινηματογραφική αίσθηση είναι μοναδική, λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περνάνε τον ήχο σωστά στον ακροατή και εδώ οι φίλοι μας οι Glasya τα πήγαν περίφημα.

Ελπίζω να τους έχουμε σύντομα και για μια συνέντευξη για να τους γνωρίσει το κοινό μας γιατί το αξίζουν τα παιδιά αυτά. Μπράβο τους. Για να μην το ξεχάσω στο τραγούδι From Enemy to Hero συμμετέχει και ο εξαιρετικά ταλαντούχος Marco Pastorino από τους αγαπημένους μας Temperance όπου ειδικά το τελευταίο τους cd με τον τίτλο Diamanti παίζει συνέχεια από τότε που το άκουσα πρώτη φορά.

Το tracklist αυτού του πολύ καλού cd έχει ως εξής:

1. Attarghan
2. From Enemy to Hero
3. Way to Victory
4. The Retaliation
5. First Taste of Freedom
6. Journey to Akhbar
7. Queen's Temptation
8. Battle for Trust
9. The Sound of 10,000 Feet Marching
10. Within the Sandstorm
11. We Weren't Meant to Be
12. At the Empire's Gate
13. Eye to Eye Sword to Sword
14. A New Era Has Come
15. The Legend Lives On

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd είναι η ακόλουθη:

Eduarda Soeiro - Φωνητικά
Hugo Esteves - Κιθάρα
Bruno Prates - Κιθάρα
Davon Van Dave - Πλήκτρα, ενορχήστρωση
Antonio Duraes - Μπάσο
Bruno Ramos - Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου από την Scarlet Records.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Exit mobile version