LifeSteps.gr

Ardours - Anatomy Of A Moment review

Ardours

Το project αυτό με το όνομα Ardours δε το είχα υπόψη μου αλλά ήξερα την κοπέλα που τραγουδάει, την ταλαντούχα Mariangela Demurtas από την χρυσή εποχή των Tristania εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν ήξερα ότι κάποια στιγμή θα ήθελε να δοκιμάσει την τύχη της σε κάτι πολύ διαφορετικό από ότι έκανε με την μεγάλη μπάντα των θρυλικών gothic metalers Tristania όπως το cd που θα αναλύσουμε πιο κάτω και έχει τον τίτλο Anatomy Of A Moment. Ουσιαστικά η μπάντα της αποτελείται από δύο άτομα μόνο, την Mariangela και τον Kris Laurent που ουσιαστικά κάνει τα πάντα, παίζει όλα τα απαραίτητα όργανα μόνος του.

Η Mariangela ήξερε τον Kris από παλιά αλλά το 2006 έφυγε από την Ιταλία για να πάει να τραγουδήσει για τους Tristania. Μετά από περίπου 10 χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει το project Ardours με τον Kris που ποτέ δεν είχε χάσει από τις επαφές της και έτσι μπήκε σε έναν τελείως διαφορετικό μουσικό δρόμο για να δοκιμάσει το ταλέντο της σε ένα κατά την γνώμη μου πιο δύσκολο να πετύχει εγχείρημα κυρίως λόγω των πολλών συγκροτημάτων στο είδος αυτό. Το αν τα κατάφερε η όχι θα το κρίνει ο ακροατής φυσικά γιατί ο πιστός οπαδός των Tristania εδώ μπορεί και να ξενερώσει με την αλλαγή που θα ακούσει.

Εγώ από την μεριά μου σαν φαν των παλιών Tristania αλλά έχοντας ακούσει και μια πληθώρα μπάντες παρόμοιου στυλ από την δεκαετία του 80 κιόλας δεν μου έκανε άσχημη εντύπωση η στροφή σε ένα είδος alternative rock, εκεί που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και υπάρχουν πολλά αδιάφορα συγκροτήματα κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία. Η εταιρεία τους, η ιταλική Frontiers Music λέει ότι παίζουν διάφορα είδη από prog metal, gothic, alternative rock. Εμένα μου φάνηκε σαν απλό ροκάκι που ακούμε ευχάριστα, ίσως και λίγο πιο φουτουριστικό, σαν synth pop η future pop μερικές φορές. Έχει όμως σε αρκετά τραγούδια και το prog metal στοιχείο για να ικανοποιήσει τους φανς του είδους.

Δεν ξέρω, είναι και θέμα γούστου πάντοτε, δεν μπορώ να πω αν είναι αδιάφορο η πολύ καλό γιατί παίζει ρόλο το τι ακούμε συνήθως. Σε πολλούς θα ξενίσει η αλλαγή, σε άλλους που ακούνε παρόμοια rock συγκροτήματα μπορεί και να τους αρέσει πολύ. Η αγαπητή Mariangela μας βάζει στα δύσκολα τώρα και με αναγκάζει να ξανακούσω παλιότερες δουλειές με τους Tristania αν και δεν έχει καμμιά ομοιότητα. Μάλλον θα βάλω κανά alternative rock γκρουπάκι να δω συγκρίσεις και ομοιότητες. Και εκεί είναι το πρόβλημα γιατί πρέπει να βρω και καλούς αλλά τα περισσότερα cd είναι αδιάφορα.

΄Ετσι πάντως που το ακούω το cd μου αρέσει, και το έχω ακούσει 3 φορές μέχρι τώρα για να δω πως ακριβώς θα πάει έως το τέλος του. Η Mariangela και ο Kris έχουν άπειρο ταλέντο να αλλάζουν σε ότι επιθυμούν άνετα και ωραία, άρα από μένα περνάνε το τεστ. Δεν είμαι και πολύ φαν του prog metal γιατί υπάρχουν πολλά γκρουπ και πολύ γνωστά που τα έχουν κάνει μαντάρα αλλά ευτυχώς εδώ έχουμε το ροκάκι που είναι εύπεπτο και ακούγεται πολύ ευχάριστα.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής όσοι περιμένουν να ακούσουν κάτι από Tristania θα προσγειωθούν απότομα για αυτό δεν το συστήνω σε αυτούς τους συγκεκριμένους φανς παρά μόνο στους φίλους της εναλλακτικής ροκ μουσικής που ξέρω ότι είναι πολλοί. Αυτό το συγκεκριμένο cd δεν είναι και δεν έχει καμμιά σχέση με μέταλ που όλοι αγαπάμε, είναι το διαφορετικό εγχείρημα της αγαπητής Mariangela να ανοίξει τα φτερά της σε κάποιο άλλο μουσικό κοινό. Μάλιστα τώρα διάβασα ότι συνεχίζει στους Tristania και θα τους ακολουθήσει σε μια περιοδεία στην Λατινική Αμερική. Μπράβο της που τα προλαβαίνει όλα και σε διαφορετικά μονοπάτια.

Έχει πάντως πολύ ταλέντο όπως και ο Kris και πιστεύω θα πάνε πολύ καλά και στο μέλλον. Ας βάλω και ένα 7/10 για την προσπάθειά τους, κυρίως γιατί ανακάτεψαν πολλά διαφορετικά είδη μουσικής αλλά το κατάφεραν σωστά και αυτό φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Μπράβο στους δύο τους, κυρίως γιατί μου θύμισαν ωραίες new wave εποχές του 80. Παραγωγή και εκτέλεση των συνθέσεων άψογη από την αρχή έως το τέλος.

Το tracklist αυτού του ξεχωριστού cd είναι το ακόλουθο:

01. Epitaph For A Spark
02. Insomniac
03. Identified
04. Secret Worlds
05. Cold Revenge
06. Given
07. Anatomy Of A Moment
08. Dead Weight
09. Unannounced
10. Chasing Whispers

Η συνολική διάρκειά του είναι 47 λεπτά.

Η μπάντα αποτελείται από τους 2 πολυτάλαντους μουσικούς:

Mariangela Demurtas: Φωνητικά

Kris Laurent: Κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα

Το cd κυκλοφόρησε χθες 8 Ιουλίου 2022 από την ιταλική εταιρεία Frontiers Records.

Exit mobile version