LifeSteps.gr

Horizon Ignited - Towards the Dying Lands

Horizon Ignited

Πάντα ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον δουλειές από νέο «αίμα» και οι Φινλανδοί Horizon Ignited είναι μία από τις πολύ φρέσκες περιπτώσεις. Συστάθηκαν μόλις το 2017 και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού μεσολάβησε το αυτοχρηματοδοτούμενο ντεμπούτο τους «After the Storm», το οποίο πήγε πολύ καλά στις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες, κατόρθωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά labels της σκληρής μουσικής, στη γνωστή και μη εξαιρετέα Nuclear Blast.

Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους είναι το «Towards the Dying Lands», ένας δίσκος που δείχνει ότι το σεξτέτο από τη Φινλανδία έχει αρκετές συνθετικές αρετές ώστε, αν όλα πάνε καλά, στο μέλλον να εξελιχθεί σε μια αξιοσέβαστη μπάντα του χώρου. Κινούμενο κατά κύριο λόγο στο χώρο του μελωδικού death metal, με τον τρόπο που δίδαξαν οι In Flames και οι Dark Tranquility, αλλά προσθέτοντας λίγες πινελιές metalcore και κάμποσα sing-along ρεφρέν, το «Towards the Dying Lands» είναι ένας επικίνδυνα εθιστικός δίσκος σε όσους αρέσκονται στο συγκεκριμένο ήχο.

Κάθε ένα από τα δέκα κομμάτια του δίσκου είναι και ένα δυνητικό single, με κολλητικές μελωδίες τόσο στα leads της κιθάρας όσο και στην εύστοχη χρήση των πλήκτρων που δεν «καπελώνουν» το μεταλλικό στοιχείο τους, ενώ εντυπωσιακά ακούγονται τα φωνητικά του Okko Solanterä, τόσο όταν χρησιμοποιεί τα growls του όσο και στα καθαρά του.

Βέβαια, οι κακές γλώσσες θα έλεγαν ότι ορισμένες φορές ακούγονται παραπάνω «εμπορικοί» απ’ όσο θα περίμενε κανείς, ιδίως σε κομμάτια όπως το «Aching Wings» ή το «Reveries», σε σημείο που ο μοναδικός συνδετικός κρίκος που θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς με το ιδίωμα του death metal (έστω του μελωδικού) είναι τα φωνητικά.

Ομολογουμένως, αυτό είναι κάτι που έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του ακροατή, καθώς ο δίσκος πράγματι υπολείπεται ελαφρώς σε δύναμη και ταχύτητα σε σχέση με άλλες παρεμφερείς μπάντες. Η τελευταία δε, εντοπίζεται ελάχιστες φορές, όπως παραδείγματος χάρη στο εξαιρετικό «Servant».

Προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου το γεγονός αυτό, καθώς οι Horizon Ignited παραδίδουν απλόχερα έναν πολύ όμορφο δίσκο, που κυλάει σαν γάργαρο νεράκι από την αρχή ως το τέλος, στα μόλις 38 λεπτά που διαρκεί. Η ποιότητα υπέρ της ποσότητας: δεν υφίσταται τραγούδι που να «φωνάζει» για skip, καθώς κανένα δε μοιάζει με το προηγούμενο, διατηρώντας αξιοσημείωτη ποικιλία διαθέσεων, έχοντας όμως ως κοινό παρονομαστή τη μελαγχολία, Φινλανδοί γαρ (θυμάστε τους Sentenced); Ακόμα και αν κάποιες μελωδίες θυμίζουν κάτι που έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε όμως, παρθενογένεση στη μουσική δεν υπάρχει, οπότε αν θέλετε μια καλή δόση από ποιοτικό μελωδικό death metal, με μεγαλύτερη έμφαση στις catchy μελωδίες, τότε αξίζει να δώσετε στους Horizon Ignited μία (και περισσότερες μη σας πω) ευκαιρία. Σίγουρα στο μέλλον θα ακούσουμε και άλλα ωραία πράγματα από αυτούς.

Label: Nuclear Blast Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1 Ιουλίου 2022

Playlist
1. Beyond Your Reach 03:45
2. Servant 03:01
3. Towards the Dying Lands 03:27
4. End of the Line 03:22
5. Guiding Light 03:57
6. Reveries 04:11
7. Aching Wings 04:35
8. Death Has Left Her Side 04:25
9. Fall Apart 03:43
10. Eventide of Abysmal Grief 04:03
Total: 38:29

Η μπάντα αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Okka Solantera / Φωνήτικα
Johannes Makinen / Κιθάρα
Villi Vottonen / Κιθάρα
Miska Ek / Πλήκτρα
Jukka Haarala / Μπάσο
Jiri Vanhatalo / Ντράμς

Exit mobile version