LifeSteps.gr

Swallow The Sun - Moonflowers review

Swallow The Sun

Δεν ξέρω πως μου ξέφυγε αυτό το εξαιρετικό cd από τους Φινλανδούς Swallow the Sun, μια υπέροχη μπάντα που χρόνια τώρα μας έχει προσφέρει το καλύτερο doom και την παρακολουθώ από τότε που ξεκίνησαν το 2000. Παίζουν ένα πολύ ωραίο death/doom με μελωδικές και ατμοσφαιρικές συνθέσεις όπως πολλές μπάντες που προέρχονται από την Φινλανδία. Αυτή τους η δουλειά είναι η όγδοη μετά από 20+ χρόνια. Βγάζουν λίγες κυκλοφορίες αλλά εξαιρετικές.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα υπέροχο αργό doom αλλά τόσο μελωδικό και ατμοσφαιρικό που αμέσως λες αυτό είναι αριστούργημα. Δεν ξέρω αλλά οι μπάντες από κει πάνω έχουν αυτό το κάτι που τις κάνουν να διαφέρουν για αυτό και είναι η αγαπημένη μου χώρα στο μέταλ η Φινλανδία. Ότι είδος θέλω το βρίσκω άνετα και ωραία και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Από τους Nightwish και τον ωραίο συμφωνικό ήχο έως και το καλύτερο funeral doom που είναι δύσκολο από όλα έχει η χώρα.

Σκέφτομαι και αναρωτιέμαι μερικές φορές όλα τα ταλέντα εκεί πάνω βρίσκονται, ίσως είναι και οι καιρικές συνθήκες που σε κάνουν να ασχολείσαι περισσότερο με την δημιουργία και λιγότερο με την διασκέδαση όπως κάνουμε στην χώρα μας που όλη μέρα βολτάρουμε στον ήλιο και σκεφτόμαστε καφέ και παραλία. Όσο πιο βόρεια τόσο πιο παραγωγικοί γίνονται οι άνθρωποι φαίνεται. Από Γερμανία και πάνω υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή από μουσικά ταλέντα.

Ας ξαναγυρίσω στο cd μας τώρα γιατί με έχει μαγέψει με την μελωδικότητά του. Δεν περιγράφεται με απλά λόγια το πόσο καλό το θεωρώ για doom που είναι και η ιδιαίτερη αγάπη μου. Μετά το βαρύ και πένθιμο funeral doom που άκουγα πρωτύτερα αυτό ακούγεται σαν την μελωδία της ευτυχίας. Σίγουρα πρέπει να ήταν στα καλύτερα περσινά και απορώ πως μου διέφυγε. Είχα να το ακούσω κάτι μήνες και το έχασα από την πληθώρα των συμφωνικών που εν τω μεταξύ κυκλοφορούν σαν την βροχή.

Τα αυθεντικά doom είναι λιγότερα μεν αλλά πιο εκλεκτά και σαφώς πιο ποιοτικά. Και μάλιστα όσο περνάει ο καιρός γίνονται και πιο μελωδικά και ενσωματώνουν και καινούρια στοιχεία από άλλες κατηγορίες που τα κάνουν μοναδικά στο είδος τους. Να για παράδειγμα ο συνδυασμός εδώ στο cd μας Moonflowers του gothic με το doom είναι εξαιρετικός. Κατάφεραν το φανταστικό τα παιδιά, να κάνουν κάτι καλύτερο από το τελευταίο cd των μεγάλων Paradise Lost που άκουγα χθες και θα το παρουσιάσω αύριο μάλλον αν δεν προκύψει κάτι πιο καινούριο.

Πολύ καλό και το cd των έμπειρων Paradise Lost με τον τίτλο Obsidian που βγήκε το 2020 αλλά εδώ οι Swallow the Sun κατάφεραν να βγάλουν πολύ καλύτερο, αν είναι δυνατόν. Ούτε εγώ δεν το περίμενα ότι θα έβγαινε καλύτερο, ήμουν έτοιμος να πιάσω το άλλο πρώτα που το άκουσα και το θυμήθηκα. Τελικά προέκυψε ευτυχώς θα πω αυτό που είναι ανώτερο και ακούγεται από την αρχή μέχρι το τελευταίο κομμάτι του πολύ ευχάριστα.

Η παραγωγή και η εκτέλεση των συνθέσεων σε πολύ υψηλό επίπεδο από μια έμπειρη μπάντα και πολύ ταλαντούχοι μουσικοί. Τελείωσε το cd και πάω να το ξαναρχίσω, σήμερα το doom έχει την τιμητική του. Βαθμολογία φυσικά αξίζουν με το παραπάνω το 10άρι τα παιδιά και μακάρι να βγάζουν πάντα τέτοιας εξαιρετικής ποιότητας δημιουργίες. Φυσικά συστήνεται στους φίλους του καλού death/doom αλλά και γενικά του καλού μελωδικού ατμοσφαιρικού μέταλ. Έτσι ακριβώς πρέπει να παίζεται το μελωδικό doom όπως μας δείχνουν οι φίλοι μας από την Φινλανδία.

Το tracklist στην κανονική έκδοση του εκπληκτικού αυτού cd είναι το ακόλουθο:

Moonflowers Bloom In Misery
Enemy
Woven Into Sorrow
Keep Your Heart Safe From Me
All Hallows’ Grieve (featuring Cammie Gilbert)
The Void
The Fight Of Your Life
This House Has No Home

Η σύνθεση της μπάντας για το cd αυτό αποτελείται από τους εξής πολυτάλαντους μουσικούς:

Juha Raivio / Κιθάρα
Matti Honkonen / Μπάσο
Mikko Kotamäki / Φωνητικά
Juuso Raatikainen / Ντραμς
Juho Räihä / Κιθάρα

Το cd κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου του 2021 από την εταιρεία Century Media.

Είδος: Doom/death metal

Exit mobile version