LifeSteps.gr

CYBERSTELLAR review

CYBERSTELLAR

Μια είναι η κυρίαρχη συμβουλή όταν ασχολούμαστε με ένα Shoot 'Em Up και αυτή δεν είναι άλλη από το "βαράτε αλύπητα ότι κινείται". Το CYBERSTELLAR δεν εξαιρείται από τον κανόνα και αυτό είναι ευτύχημα διότι είναι ένας κανόνας που μας έλκει στην εν λόγω κατηγορία βιντεοπαιχνιδιών και, συνάμα, την καθορίζει.

Η ιστορία του CYBERSTELLAR τοποθετείται στο μακρινό μέλλον, σε μια εποχή όπου τα όνειρα της ανθρωπότητας για εποικισμό του Άρη, του περίφημου κόκκινου πλανήτη, έγιναν πραγματικότητα. Προτού προλάβουμε να χαρούμε την πρώτη αποικία της ανθρωπότητας εκτός Γης και εντός ηλιακού συστήματος, ένα φυσικό φαινόμενο έρχεται να αμαυρώσει το γεγονός, μια μυστηριώδης έκλειψη μεταξύ των πλανητών.

Μέσα στην αναταραχή που δημιουργεί η έκλειψη και οι κοσμικές καταιγίδες που την συνοδεύουν, τσουπ, να 'σου και ένας εξωγήινος στόλος από το πουθενά επιτίθεται και στους δύο πλανήτες!. Γήινοι και Αρειανοί καλούν για βοήθεια και η απάντηση έρχεται στο σχήμα του πρώτου αστρόπλοιου ειδικά κατασκευασμένου για διαστρικές μάχες, του CYBERSTELLAR.

Εδώ τελειώνει το υποτυπώδες σενάριο και αρχίζει η ουσία του παιχνιδιού, η καταιγιστική δράση. Το CYBERSTELLAR είναι ένα καθαρόαιμο side scrolling Shoot 'Em Up στο οποίο το σκάφος μας βρίσκεται στα αριστερά της οθόνης και περιμένει υπομονετικά τους εχθρούς να εισβάλλουν από τα δεξιά για να τους κεράσει θάνατο υπό μορφή πανίσχυρων βολών. Οι ρέτρο gamers αναμεσά μας νιώθουν αμέσως "σαν στο σπίτι τους" και κατευθύνουν το αστρόπλοιό τους με περίτεχνους ελιγμούς ανάμεσα στις εχθρικές βολές αλλά έχοντας πάντα το νου τους στο να συντρίψουν κάθε εξωγήινο που τολμά να εμφανιστεί, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει.

Αυτό συμβαίνει και για βαθμολογικούς λόγους ώστε να αυξηθεί το σκορ, και για πρακτικούς λόγους γιατί πολλοί εχθροί αφήνουν στο διάβα τους αναβαθμίσεις για τα όπλα μας αλλά και για λόγους γοήτρου. Το μέγεθος του CYBERSTELLAR είναι ανάλογο της τιμής του, δηλαδή μικροσκοπικό. Μόλις οκτώ επίπεδα βρίσκονται μεταξή ημών και του τερματισμού, αρκετά μεγάλα επίπεδα όμως και με bosses να περιμένουν στο τέλος του καθενός. Οι εχθροί είναι πάρα πολλοί, παρουσιάζουν ικανοποιητική ποικιλία και οι βολές τους, σε συνδυασμό με τον αριθμό τους, εμφανίζουν το γνώριμο σε όλους μας φαινόμενο του bullet hell ενίοτε, δηλαδή μια οθόνη γεμάτη βολές και διαστημόπλοια, με εμάς να ψάχνουμε να βρούμε χώρο για να στριμώξουμε το σκάφος μας.

Το οπλοστάσιο που έχουμε στην διάθεσή μας έπρεπε να είναι πλουσιότερο κατά την γνὠμη μου, δεν με ικανοποίησε. Τέσσερα όπλα μας δίνονται και τα δύο μόνο χρησιμοποιούνται ασταμάτητα, η διπλή και η τριπλή βολή, με την τελευταία φυσικά να είναι αποτελεσματικότερη αφού καλύπτει όλη την οθόνη. Οι ενεργειακοί πύραυλοι είναι αποτελεσματικοί αλλά τελειώνουν πολύ γρήγορα και οι ακτίνες θανάτου που σαρώνουν τα πάντα στην οθόνη διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα.

Το κακό με τις ακτίνες θανάτου είναι ότι, χρησιμοποιώντας τες, το σκάφος μας εξαντλεί τα αποθέματα ενέργειας που έχει με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο single shot όπλο με το οποίο ξεκινά, αναγκάζοντάς μας να μαζέψουμε από την αρχή τα power ups μέχρι να αποκτήσουμε διπλές και τριπλές βολές. Αν εξαπολύσουμε τις ακτίνες θανάτου σε σημείο του επιπέδου όπου υπάρχουν ανθεκτικοί εχθροί και δεν τους "φάμε" όλους, είναι αναπόφευκτο να εξοντωθούμε έως ότου ξαναγεμίσουμε τα όπλα μας. Το μεγάλο ατού του CYBERSTELLAR ακούει στο όνομα voxelization, μια τεχνική που προσδίδει τρομερή αισθητική ομορφιά σε κάθε pixel που αντικρίζουμε.

Τα εφέ των εκρήξεων είναι πραγματικά πανέμορφα, δεν χορταίνουμε να τα απολαμβάνουμε και το animation δεν πάει πίσω. Υπέροχος και ο σχεδιασμός των διαστημοπλοίων και του φόντου, προσωπικά το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν να επιταχύνω ελαφρά την κίνηση του σκάφους μου.

Το CYBERSTELLAR κοστίζει μόλις δυόμιση ευρώ για να το αποκτήσουμε από το Steam και αξίζει με το παραπάνω τα λεφτά του. Η απουσία των Steam achievements και των trading cards ενδέχεται να αποτρέψει κάποιους από την αγορά του, ξέρουμε όμως ότι θα προστεθούν αμφότερα στο κοντινό μέλλον.

Βαθμολογία 7/10

Exit mobile version