LifeSteps.gr

Omnium Gatherum - Origin review

Omnium Gatherum

Στην αρχή σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να κάνω ένα ειδικό αφιέρωμα στους Omnium Gatherum και κατ επέκταση και στην μελωδικότατη φινλανδική σκηνή του melodeath όπου βρίσκονται και οι αγαπημένες μου μπάντες από το είδος αυτό. Τελικά το τελευταίο τους cd με τον τίτλο Origin μου έδειξε τον δρόμο μιας και είναι από τα καλύτερα που έχω ακούσει και αξίζει ειδικής αναφοράς. Ας δούμε μερικά πράγματα για την μπάντα και συνεχίζουμε στην κριτική παρακάτω.

Οι Omnium Gatherum παρότι ιδρύθηκαν το 1996 και είναι τόσα χρόνια στον χώρο και με αξιολογότατες κυκλοφορίες βρίσκονται στην σκιά άλλων που βγάζουν τα ίδια και τα ίδια και τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής από τα μέσα. Αυτό μου έχει κάνει εντύπωση και απορώ με τους άλλους που προωθούν αδιάφορες μπάντες και θάβουν μια εξαιρετική εκπρόσωπο της φινλανδικής σχολής του μελωδικού death μέταλ. Η μπάντα όταν ξεκίνησε έπαιζε το καθαρόαιμο αλλά πάντα μελωδικό της στυλ και στα τελευταία της cd έχει βάλει και ωραία στοιχεία από prog metal που ταιριάζουν όμως απόλυτα και δημιουργούν φανταστικό αποτέλεσμα.

Ίσως αυτό δεν αρέσει σε κάποιους και βάζουν χαμηλές βαθμολογίες του τύπου 50 τοις εκατό. Για αυτούς υπάρχει δίπλα στην Σουηδία μια τεράστια δεξαμενή αξιόλογων συγκροτημάτων για να βρουν το κατάλληλο να ακούσουν και να κρίνουν. Δεν μπορώ να βλέπω κάτι παιδάκια κάτω των 20 να κριτικάρουν τεράστιες μπάντες χωρίς να τις έχουν ζήσει από την ίδρυση τους. Κάνει ο άλλος κριτική στους θεούς Insomnium και είναι 16 χρόνων. Ε όχι βρε παιδιά λίγος σεβασμός στις μεγάλες μπάντες. Και δεν μιλώ για Manowar, Iron Maiden, Judas Priest, Accept και τον θεό Dio που τους κριτικάρουν κάτι παιδιά που νομίζουν ότι έμαθαν το μέταλ ακούγοντας 10 cd από καινούριες επί το πλείστον μπάντες.

Αυτές οι μπάντες είναι για εμάς, τους ρόκερ που ακούμε 50 σχεδόν χρόνια από τότε που βγήκε η πρώτη γενιά του μέταλ με τους κλασικούς εκπρόσωπους του. Όταν μεγαλώνεις ακούγοντας Powerslave από τους Iron Maiden, Restless and Wild από τους θρυλικούς Accept και φυσικά Fighting the World από τους μεγάλους Manowar αυτές οι κριτικές από νεαρότερης γενιάς κριτικούς η και κάποιες κοπέλες που το παίζουν κριτικοί και είναι 18 χρόνων μόνο γέλιο προκαλούν. Ούτε τις πρώτες εξαιρετικές κυκλοφορίες των Nightwish και Within Temptation δεν ζήσανε και ακούνε μόνο τα τελευταία που είναι λογικό να έχουν πτώση στην έμπνευση μετά από τόσα χρόνια.

Και εγώ περιμένω τις νέες κυκλοφορίες από Xandria και Edenbridge που τους παρακολουθώ από την αρχή που ξεκίνησαν αλλά ξέρω τι θα ακούσω τελικά. Οι μεν βάλανε μια νέα τραγουδίστρια που δεν κάνει για μέταλ και οι δε με την Sabine να έχει μεγαλώσει αρκετά και να μην βγάζει την γλυκιά υπέροχη φωνή που είχε στα νιάτα της. Φαντάζομαι τι θα βγουν και τα cd και στο τέλος μάλλον δεν θα τα ακούσω καθόλου, ούτε θα τα κριτικάρω από σεβασμό στις μπάντες που μου άρεσαν στο παρελθόν αλλά μετά από τόσα χρόνια κάπου σβήνει και το φως τους.

Ας ξαναγυρίσω και στο θέμα μας τώρα μετά την μεγάλη αλλά αναγκαία παράκαμψη. Έχω ήδη ακούσει το Origin 5 φορές στην σειρά γράφοντας αυτά τα λόγια, ούτε πως πέρασε η ώρα κατάλαβα. Είναι φανταστικό cd, τέλειο από κάθε άποψη. Δίκαια θεωρώ την μπάντα ως δεύτερη καλύτερη μετά βεβαίως από τους Insomnium στο είδος αυτό. Τρίτους βάζω τους Before the Dawn, όλοι τους φυσικά από την μεγάλη φινλανδική σχολή του ποιοτικού μέταλ.

Το 10/10 μου φαίνεται λίγο αλλά τότε τι θα έβαζα στους Insomnium;. 1000/10 σίγουρα,έχω και ένα ep τους κάπου εδώ για μια ξεχωριστή παρουσίαση. Μπράβο στα παιδιά των Omnium Gatherum που μετά από τόσα χρόνια μας προσφέρουν ποιοτικά έργα βάζοντας και πινελιές άλλων ήχων στις εξαίσιες δημιουργίες τους χωρίς όμως να αλλοιώνουν τον ήχο τους. Σίγουρα αξίζουν μεγαλύτερης απήχησης από το κοινό που πρέπει κάποια στιγμή να μαθαίνει και τις καλές μπάντες του melodeath και να μην μένει σε ότι του πασάρουν τα διάφορα μέσα. Αυτοί έχουν τον λόγο τους και προωθούν συγκεκριμένους.

Το tracklist αυτού του εξαιρετικού cd είναι το ακόλουθο:

01. Emergence
02. Prime
03. Paragon
04. Reckoning
05. Fortitude
06. Friction
07. Tempest
08. Unity
09. Solemn
10. In Front of Me

Η σύνθεση της μπάντας για αυτό το cd αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Jukka Pelkonen / Φωνητικά
Markus Vanhala / Κιθάρα και καθαρά φωνητικά
Aapo Koivisto/ Πλήκτρα
Mikko Kivistö / Μπάσο και καθαρά φωνητικά
Atte Pesonen / Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου του 2021 από την εταιρεία Century Media Records.

Είδος: Μελωδικό death metal

Exit mobile version