LifeSteps.gr

Therion - Leviathan review

Leviathan

Έχοντας ακούσει και παρακολουθήσει την μεγάλη μπάντα των Therion από τότε που ξεκίνησε το 1987 από τον θρυλικό Christofer Johnsson μπορώ να δω ξεκάθαρα την εξέλιξη και να κρίνω όσο μπορώ πιο αντικειμενικά πιστεύω το συνολικό έργο τους, με αφορμή την παρουσίαση του Leviathan. Σε αυτά τα 35 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μέταλ σκηνής, η μπάντα άλλαξε αρκετές φορές το στυλ της αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να εντυπωσιάζει τους φανς και γενικά το κοινό με τα αξιολογότατα, για μένα τουλάχιστον, έργα της.

Το καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην αρέσει η αλλαγή του στυλ σε τέτοιο βαθμό μιας μπάντας στους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές της όπως συνέβη με μένα και τους Theatre of Tragedy για παράδειγμα. Αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι, ανάμεσα τους κι εγώ, που ακούγοντας τους για πάνω από 30 χρόνια μου αρέσουν πολύ περισσότερο στα συμφωνικά τους δημιουργήματα, με τις υπέροχες μελωδίες να κυριαρχούν παντού.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο cd που μελετάμε εδώ, το εξαιρετικό Leviathan, το οποίο βλέπω σαν μια φανταστική μέταλ όπερα. Η ποιότητα του είναι το κάτι άλλο για τους φανς της μελωδικής μουσικής. Ο συνδυασμός των 2 τραγουδιστών, του άνδρα τενόρου και της κοπέλας σοπράνο είναι υπέροχος. Πραγματικά κλείνοντας τα μάτια αισθάνομαι σαν να βλέπω ένα κινηματογραφικό έργο και να ακούω ένα φανταστικό soundtrack.

Οι άνθρωποι είναι φοβεροί επαγγελματίες που ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και πως να το παρουσιάσουν για να βγει σωστό. Μου φέρνουν στο μυαλό τις μέταλ όπερες των Avantasia για παράδειγμα που μου αρέσουν πολύ. Πανέμορφες μελωδίες, ωραίες φωνές, προσεγμένη παραγωγή και άρτια εκτέλεση των κομματιών, ότι πρέπει δηλαδή για να περάσουμε μια ώρα ευχάριστη ακούγοντας το cd τους σε υψηλή ένταση για να το ευχαριστηθούμε.

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που άκουγα το Vovin cd, το 1998, και έλεγα πόσο καλό είναι αυτό το δημιούργημα σε σχέση φυσικά με τα υπόλοιπα εκείνης της εποχής που δεν υπήρχαν πολλά συμφωνικά έργα. Νομίζω το άκουγα μαζί με τα πρώτα των Tristania, των Theatre of Tragedy και βέβαια την Sharon del Adel και την Tarja, την πρώτη περίοδο των Nightwish. Ωραίες στιγμές τότε, πολλές κυκλοφορίες στην μουσική εξαιρετικής ποιότητας και τρέξιμο στα μαγαζιά για νέα cd.

Τώρα πια βγαίνουν δεκάδες νέα cd και αν βρω έστω το 1/3 να είναι καλά λέω και ευχαριστώ. Για αυτό και εκτιμώ cd από μεγάλες μπάντες όπως οι Therion που συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν με αξιολογότατο υλικό μετά από τόσα χρόνια. Οτιδήποτε κάτω από 10/10 για μεγάλους μουσικούς, εμπειρότατους είναι και άδικο για μένα τουλάχιστον. Δεν θα το έκανα ποτέ για κανέναν ήρωα των νεανικών μου χρόνων.

Πάντως να ξέρετε ότι αυτό που θα ακούσετε δεν θα είναι ο ήχος των πρώτων χρόνων της μπάντας. Αν είστε λάτρης του πολύ παλιού τους στυλ (death metal) μάλλον θα απογοητευτείτε. Αν σας αρέσουν έργα και μέταλ όπερες σαν αυτές που βγάζουν οι Avantasia θα καταλάβετε την ποιότητα της μεγάλης μπάντας. Εγώ έμεινα τόσο ικανοποιημένος από το Leviathan που μόλις τελείωσε έβαλα και το Vovin που είναι από τα αγαπημένα μου cd όλων των εποχών στο συμφωνικό μέταλ.

Αφού πω και ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την άψογη δημιουργία τους να ευχηθώ να είναι πάντα γεροί να μας προσφέρουν πάντοτε τέτοιας ποιότητας αριστουργήματα.

Το tracklist αυτού του εκπληκτικού cd των μεγάλων Therion είναι το ακόλουθο:

1. The Leaf on the Oak of Far
2. Tuonela (με την συμμετοχή του Marko Hietala)
3. Leviathan
4. Die Wellen der Zeit
5. Azi Dahaka
6. Eye of Algol
7. Nocturnal Light
8. Great Marquis of Hell
9. Psalm of Retribution
10. El Primer Sol
11. Ten Courts of Diyu

Η σύνθεση της μπάντας για το συγκεκριμένο εξαιρετικό cd αποτελείται από τους εξής πολυτάλαντους μουσικούς:

Christofer Johnsson – Κιθάρα, Πλήκτρα, Προγραμματισμός, Στιχουργός
Nalle Pahlsson - Μπάσο
Thomas Vikstrom – Φωνητικά (Τενόρος), Στιχουργός
Christian Vidal – Κιθάρα
Lori Lewis – Φωνητικά (Σοπράνο)

Το cd κυκλοφόρησε στις 22 Ιανουαρίου του 2021 από την εταιρεία Nuclear Blast.

Είδος: Συμφωνικό μέταλ

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 46 λεπτά.

Exit mobile version