LifeSteps.gr

Funeral - Praesentialis In Aeternum review

Funeral

Έψαξα και βρήκα μια ωραία μπάντα από την Νορβηγία, τους έμπειρους Funeral που παίζουν το ωραίο doom metal όπως ακριβώς μου αρέσει χωρίς να βαραίνει πολύ την ατμόσφαιρα. Σε αυτό βοηθάει ότι οι στίχοι είναι στην γλώσσα τους και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Αυτό είναι όμως και το ωραίο της υπόθεσης μαζί βέβαια με μια κινηματογραφική αίσθηση στην μελαγχολική μουσική τους που τους κάνει μοναδικούς και από τις καλύτερες μπάντες στο απαιτητικό doom. Να δούμε μερικά στοιχεία για την μπάντα και συνεχίζουμε την ανάλυση του έργου τους.

Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το 1991 από τους Thomas Angell και Anders Eek. Θεωρούνται από τους πρωτοπόρους του δύσκολου είδους του funeral doom. Αυτή είναι η έβδομη κυκλοφορία τους στα τόσα χρόνια ύπαρξης όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις doom μπάντες. Περιμένουμε λίγο παραπάνω αλλά ανταμειβόμαστε με ποιοτικά έργα τις περισσότερες φορές. Σε αυτό το cd η μπάντα παίζει περισσότερο στο στυλ των θρύλων Candlemass η και των Cathedral, ένα ατόφιο doom παρά το βαρύ και ασήκωτο funeral που δεν αντέχω να ακούσω ούτε ολόκληρο cd.

Αυτό το άκουσα ήδη μια φορά άνετα και πάω για δεύτερη. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για την ποιότητα και την αντοχή που έχει στο χρόνο η δημιουργία των Νορβηγών φίλων μας. Αφού το άκουσα 4 φορές έψαξα και βρήκα το προηγούμενο τους με τον τίτλο Oratorium από το 2011. Έκαναν 9 χρόνια να κυκλοφορήσουν κάτι καινούριο αλλά τελικά άξιζε η αναμονή. Και το προηγούμενο στο ίδιο στυλ είναι, φαίνεται αμέσως η ποιοτική μπάντα και οι ταλαντούχοι μουσικοί.

Μου αρέσει που το πάνε πολύ προς το στυλ των επικών Candlemass με καθαρά επί το πλείστον φωνητικά και το κυριότερο στην γλώσσα τους που ακούγεται πολύ ευχάριστα για το είδος που είναι σχετικά δύσκολο αν δεν έχεις την απαραίτητη διάθεση. Σε αυτό τα καταφέρανε θαυμάσια οι φίλοι μας από την Νορβηγία. Πήγα και στο παλιό τους album του 1995 με τον τίτλο Tragedies όπου ήταν περίπου σαν τους Theatre of Tragedy με την Liv Kristine, ένας ωραίος συνδυασμός gothic/doom metal που τότε ήταν στο προσκήνιο. Αργό, ωραίο μελαγχολικό doom με αιθέρια γυναικεία φωνητικά σε συνδυασμό με τα σκληρά αντρικά.

Μπράβο πάντως πως κατάφεραν να κρατηθούν στο ίδιο στυλ τους εμπλουτίζοντάς το και λίγο χωρίς όμως να το αλλάξουν τελείως όπως κάνανε οι Theatre of Tragedy. Έτσι αποδεικνύουν και τον τίτλο σαν μια από τις καλύτερες Νορβηγικές μπάντες, του doom σίγουρα, αλλά και γενικά από ότι βλέπω και ακούω. 30 χρόνια δεν είναι και λίγα για να παραμείνεις πιστός στον ήχο σου, πολλοί δοκίμασαν να πειραματιστούν με κάτι διαφορετικό και απέτυχαν παταγωδώς.

Βέβαια δεν είναι το βαρύ και ασήκωτο funeral doom που πολλοί τους κατατάσσουν εκεί χωρίς να τους έχουν μελετήσει αρκετά. Το funeral doom δεν μπορείς να το ακούσεις ολόκληρο, είναι πολύ καταθλιπτικό και πένθιμο. Αυτό εδώ είναι το ωραίο μελαγχολικό μεν αλλά ελαφρύ doom γεμάτο μελωδίες και ατμόσφαιρα. Φυσικά συστήνεται σε όλους τους φανς του καλού doom και της μελαγχολικής αργής μελωδικής μουσικής. Εξαιρετικό το δημιούργημα από τα παιδιά σε όλους τους τομείς, παραγωγή και εκτέλεση των συνθέσεων άψογα όλα.

Το αξίζουν το 10/10 με το παραπάνω και ελπίζω να βγάζουν πιο συχνά κυκλοφορίες και όπως πάντα στην γλώσσα τους που είναι ένα από τα ατού της ωραίας μουσικής τους. Δεν το ανέφερα πιο πάνω αλλά το Samarithan είναι cover του επικού τραγουδιού των θρυλικών Candlemass και εδώ τα πήγαν εξαιρετικά οι φίλοι μας.

Το tracklist αυτού του πολύ καλού cd είναι το ακόλουθο:

Ånd
Materie
Erindring I – Hovmod
Erindring II – Fall
Oppvåkning
Dvelen

Bonus κομμάτια στην deluxe έκδοση:

Her Til Evig TId (Ånd: Epilog)
Vekst (Erindring : Prolog)
Shades From These Wounds
Samarithan (cover song από τους Candlemass)

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής ταλαντούχους μουσικούς:

Sindre Nedland – Φωνητικά
André Aaslie - Πιάνο, ενορχήστρωση
Magnus Olav Tveiten - Κιθάρα
Erlend E. Nybø – Κιθάρα
Anders Eek – Ντραμς
Rune Gandrud – Μπάσο

Το cd κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου του 2021 από την εταιρεία Season Of Mist.

Είδος: Doom/ Gothic metal

Η συνολική διάρκεια του cd στην deluxe version είναι περίπου 87 λεπτά.

Exit mobile version