LifeSteps.gr

Voivod - Synchro Anarchy review

Voivod

Είχα πάρα πολλά χρόνια να ακούσω κάποιο από τα αρκετά cd των Voivod και πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω από την φετινή κυκλοφορία τους με τίτλο Synchro Anarchy που αποφάσισα τελικά να το παρουσιάσω παρά το ότι το συγκεκριμένο στυλ που παίζουν τώρα δεν είναι στα αγαπημένα μου. Είναι όμως μια κλασική μπάντα και δεν μπορώ να την αφήσω να περάσει απαρατήρητη χωρίς να ακούσω πως μπορούν να έχουν εξελιχθεί μετά τα τόσα χρόνια από την ίδρυση τους.

Η μπάντα ιδρύθηκε το μακρινό 1982 στο Κεμπέκ του Καναδά και το Synchro Anarchy είναι η 15η δημιουργία τους στα 40 χρόνια ύπαρξής τους. Βέβαια έχουν αλλάξει πολλά αυτά τα χρόνια αλλά για να πω και την αλήθεια περίμενα να ακούσω κάτι από τα παλιά όπως ακριβώς έγινε και με τους Kreator. Δεν ήξερα ότι το έχουν γυρίσει τόσο πολύ στο prog metal και μου φαίνονται αγνώριστοι σε σχέση με ότι άκουγα στο παρελθόν. Μάλλον θα πέρασαν γρήγορα τα χρόνια και τους ξέχασα τελικά. Θα έχω μείνει στο 80 και το ωραίο speed/thrash που παίζανε οι μπάντες τότε.

Τέλος πάντων θα τους μελετήσω σαν κάτι το διαφορετικό αλλά με σεβασμό στην ιστορία τους πάνω από όλα. Αν ήταν τίποτα καινούριοι θα έμπαιναν στο ντουλάπι με τα υπόλοιπα που δεν ακούω συχνά η σχεδόν ποτέ. Πρέπει να έχω μείνει στα 3 πρώτα τους για να μου φαίνεται τόσο prog ο ήχος τους. Είχαν βέβαια βάλει τα prog στοιχεία από πολύ παλιά αλλά δεν το περίμενα και έτσι. Μου θυμίζει κάπως την αλλαγή που είχα δει πηγαίνοντας από το Aégis στο Musique στους Theatre of Tragedy. Δεν πίστευα τι άκουγα τότε θυμάμαι.

Κάτι τέτοιο παθαίνω και εδώ μόνο που η μπάντα είναι κλασική και στις 15 στούντιο κυκλοφορίες της έχει βάλει μπόλικο πράγμα από τις πολλές επιρροές της κυρίως από την δεκαετία του 70 οπότε καταλαβαίνω την αλλαγή του ρυθμού και του στυλ γενικά. Θα ήθελα, η αλήθεια είναι, κάτι σε πιο speed/thrash να κυριαρχεί όπως κάνανε και οι φίλοι μας οι Kreator με την πολύ καλή φετινή τους δημιουργία, πιστή στον ήχο της μπάντας και που σίγουρα θα ικανοποίησε τους φανς της πιστεύω.

Εδώ για τους Voivod δεν ξέρω αν οι φανς τους μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Είναι και για μένα πολύ δύσκολο να κρίνω ένα τέτοιο έργο σε ένα στυλ που δεν είναι το αγαπημένο μου. Με προβληματίζει ιδιαίτερα η βαθμολόγηση σε μια κλασική μπάντα που έχει τρέξει πολύ σε 4 δεκαετίες και έχει προσφέρει έργο στους διψασμένους φανς της μέταλ σκηνής. Θα προσπαθήσω να είμαι επιεικής μαζί τους γιατί ξέρω ότι υπάρχουν και φανς του prog metal εκεί έξω που θέλουν να ακούσουν κάτι καλό από μια κλασική μπάντα.

Θα ξαναβάλω τα παλιά τους να ακούσω για να δω πως τελικά αλλάξανε τόσο το στυλ τους. Για βαθμολογία θα βάλω ένα ωραίο 7/10 κυρίως γιατί δεν μου αρέσει το prog metal αλλά με απόλυτο σεβασμό σε μια μπάντα που έχει προσφέρει πολλά στον χώρο που αγαπάμε όλοι μας. Και το αστείο είναι ότι μου αρέσει το prog death metal όπως για παράδειγμα το cd Metanoia των αγαπητών Persefone που είχα ακούσει και παρουσιάσει πρόσφατα και ήταν εξαιρετικό για το είδος που δεν είναι και καμιά εύκολη υπόθεση.

Το tracklist αυτού του cd είναι το ακόλουθο:

1. Paranormalium
2. Synchro Anarchy
3. Planet Eaters
4. Mind Clock
5. Sleeves Off
6. Holographic Thinking
7. The World Today
8. Quest for Nothing
9. Memory Failure

Η τωρινή σύνθεση της μπάντας αποτελείται από τους εξής μουσικούς:

Snake (Denis Bélanger) - Φωνητικά
Chewy (Daniel Mongrain - Κιθάρα
Rocky (Daniel Laroche) - Μπάσο
Away (Michel Langevin) – Ντραμς

Το cd κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου του 2022 από την εταιρεία Century Media Records.

Είδος: Progressive metal

Η συνολική διάρκεια του cd είναι περίπου 48 λεπτά.

Exit mobile version